Klækkelig lønstigning til Jørgensen

Den afgående klimaminister Dan Jørgensen kan se frem til at få en del flere penge ind på bankbogen, når han som planlagt overtager posten som Danmarks næste EU-kommissær efter Margrethe Vestager. 

En ministerlønning ligger på 116.682,75 kroner om måneden. En EU-kommissær hiver over 170.000 kroner hjem om måneden. Dermed står den fynskfødte Dan Jørgensen til at få over 650.000 kroner mere om året i lønposen ift. hans tidligere løn som dansk minister. 

Margrethe Vestager er næstformand i EU kommissionen med ansvar for at udvikle det digitale område. Derudover er hun konkurrencekommissær. Det er ikke bestemt, hvilken post Dan Jørgensen skal have. 

Men flere iagttagere tvivler på, at det bliver en ligeså tung post som Margrethe Vestagers.

Danmark har i alt haft otte EU-kommissærer før Dan Jørgensen. 

Løkke fremhæver spydig bemærkning om Dan Jørgensen

I sin tale under dagens ministerrokade roste udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) torsdag den afgående klimaminister Dan Jørgensen (S). 

"Du er blevet kaldt CNN-ministeren, og jeg tror ikke dem, der har sagt det, mener noget godt med det. Men CNN har altså flere seere end danske medier, og at du er på CNN viser blot, hvor anerkendt du er i udlandet," sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Han sagde også, at Dan Jørgensen vil blive blive savnet som klimaminister. I sin tale kaldte Dan Jørgensen omvendt Moderaternes formand for "en statsmand". 

"Det er som om, at du kører lidt længere på literen end os andre, at du har lidt flere timer i døgnet end os andre," sagde han.

Dan Jørgensen skal være Danmarks EU-kommissær. Men det er endnu ikke bestemt, hvilken kommissærpost, han får. 

Løkke og Marie Bjerre skal bygge bro

Den nye europaminister Marie Bjerre (V) har købt en legetøjsbro fra Brio til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Den skal symbolisere, at de to skal bygge bro. Og en bro, som hun kan gå over for at få gode råd fra Løkke.


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hæstorp i paradoksal politisk situation

Som socialdemokratisk overborgmester har Sophie Hæstorp Andersen kæmpet med næb og klør for bl.a. at tillade brug af det euforiserende stof cannabis.

Men den går ikke længere, når hun bliver social- og boligminister. Her skal hun rette ind efter regeringens politik, og der legalisering af cannabis ikke på tapetet.

Derfor retter hun nu ind efter regeringens linje, siger hun torsdag i forbindelse med ministeroverdragelsen:

"Jeg har sagt, at min holdning for to dage siden på Christiania omkring legalisering og et ønske om et forsøg i København. Det står uændret," siger hun og fortsætter:

"Men nu går jeg ind i et regeringssamarbejde og dér må jeg jo respektere den linje, der er, i hvert fald her og nu. Og det gør jeg selvfølgelig også, siger hun. 

Løkke: Dan Jørgensen får en stærk position

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) sender Dan Jørgensen af sted til Bruxelles med et par ord.

Han lykønsker ham med rollen som EU–kommissær og joker lidt med, at han er en ciskønnet mand.

"Ud fra et ligestillingsperspektiv, synes jeg, det er meget fint, at vi efter 20 år i træk får en midaldrende ciskønnet mand til at repræsentere Danmark, siger han efterfulgt af en lettere klukkende latter.

"Der er nogen af os, der godt kan lide, at man faktisk har en chance for at opnå noget i tilværelsen med det mærkat," lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Derudover tilføjer han, at han er "helt sikker på, og jeg ved det jo næsten", at Dan Jørgensen får en stærk position i den nye kommission.


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix 

Ny opgavefordeling blandt ministrene

Justitsministeriet bliver nogle opgaver fattigere, mens det nyoprettede Beredskabsministerium rager områder til sig. 

Det står klart efter dagens ministerrokade, hvor Torsten Schack Pedersen (V) blev præsenteret som minister for Samfundssikkerhed og Beredskab. 

Her kom det frem, at bl.a. Styrelsen for Forsyningssikkerhed, samt alarmcentralen og en del af Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste PET's traditionelle opgaver bliver overdraget til det ny ministerium.

Af samme grund tog justitsminister Peter Hummelgaard (S) også ordet under dagens ministeroverdragelse. 

"Han (Torsten Schack Pedersen red.) får nu ansvaret for at gøre myndighederne klar til de forskellige kriser, som desværre sker oftere og oftere," sagde Peter Hummelgaard og fortsatte:

"Det er en kæmpe og en meget, meget vigtig opgave," sagde han.

Mette Frederiksen har største ministerhold nogensinde

Det er noget af en danmarksrekord, som statsminister Mette Frederiksen i disse timer er ved at slå. Når hendes ny ministre rykker ind på de bonede gulve er der i alt 25 ministre i hendes ny regering. 

Før rokaden havde regeringen 23 ministre.  

Med det øgede antal slå Mette Frederiksen rekorden for, hvor mange ministre end regering har haft. I mange år havde tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) den rekord. I sin første regeringsperiode fra 1993 til 1994 havde han 22 ministre. 

Giver en kikkert i gave til ny minister

Den afgående skatteminister Jeppe Bruus (S) har netop givet den ny skatteminister Rasmus Stoklund (S) en kikkert i overdragelsesgave. 

Kikkerten skal anvendes til at kigge ud i "horisonten", siger Jeppe Bruus:

"Hverdagen i Skatteministeriet er fyldt med alle mulige sager, der skal håndteres. Men man skal også kunne kigge ud i horisonten," siger Jeppe Bruus, der selv overtager posten som Minister for Den grønne trepart. 

I sit ny job skal han ud i naturen med gummistøvler på og her vil han tage Rasmus Stoklund med.

"Så kan du tage kikkerten med," siger Jeppe Bruus.

Tidligere skatteminister roser udskældt ejendomssystem

I sin afskedstale giver den afgående skatteminister Jeppe Bruus (S) et skulderklap til de medarbejdere i Skatteministeriet, der de seneste måneder har stået bag udrulningen af det ny ejendomsvurderingssystem.

"Det virker og er i drift", siger han.

Ejendomsvurderingssystemet har ellers været udsat for massiv kritik - bl.a. pga. flere skæve vurderinger. Men det er Skatteministeriet altså ved at få styr på, siger Jeppe Bruus i sin afskedstale torsdag.

"Jeg ved godt, at det ikke er det indtryk, man får, når man slå op i aviserne. Men det er altså sådan, det er,"  siger han.

Bøger igen - denne gang fra Caroline Stage Olsen

Den nye digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen (M) må næsten også have hørt memoet om, at bøger er en god gave.

Hun har også taget en bog med i gave til Marie Bjerre – den nye europaminister.

– Du skal være europaminister, derfor skal du på en del rejser. Når du snakker med dine børn, så kan I sammen bruge børneatlasset her til at pege ud, hvor du har været henne, siger hun og overrækker bogen.

Derudover giver hun også en analog tegnetavle til Marie Bjerres børn.


Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix