Bekymring hos Psykiatrifond: »Vi har fået flere spørgsmål end svar«

Psykiatrifondens direktør, Marianne Skjold, har erklæret sig tilfreds med, at de udvidede patientrettigheder og behandlingsansvar fremover også skal omfatte psykiatriske patienter ifølge regeringens sundhedsudspil.

På den måde peger det i den rigtige retning, selvom »vi har fået flere spørgsmål end svar«, som hun formulerer det i en pressemeddelelse fra Psykiatrifonden.

»Jeg kan godt frygte, at psykiatrien bliver liggende mellem to stole. Vi så med strukturreformen i 2007, hvordan man løftede det brede sundhedsvæsen først, og så var hensigten at se på psykiatrien bagefter. Siden da er psykiatrien kun sakket endnu længere bagud, ventetiden er eksploderet, og uligheden er vokset,« udtaler hun.

Ordfører med kritik: »Nu håber jeg ikke, jeg igen får skældud«

Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren, er kritisk over regeringens forslag om at lægge Region Sjælland og Region Hovedstaden sammen.

Det skriver han på det sociale medie X.

»Nu håber jeg ikke, jeg igen får skældud af regeringspartierne for ikke at knuselske alting, men jeg tillader mig stadig at være kritisk overfor megaregionen,« skriver han med henvisning til sin kritik af, at det risikerer at skabe en større afstand mellem borger, folkevalgte og sundhedsvæsen, hvis man samler næsten halvdelen af befolkningen i én region.

I en udtalelse tilføjer han, at der derudover »er mange gode elementer« i sundhedsudspillet, så han erklærer sig »forsigtigt optimistisk«

»Det er klogt med et øget fokus på kronikere, der kan sikre ensartet behandling på tværs af landet, og at vi får en bedre national lægedækning samt styrket medicinuddannelserne - denne gang endda uden at skære i de store byer. Det tror jeg vil løse nogle af de problemer, som vi ser i dag, hvor vi har en skæv fordeling af sundhedsfagligt personale på tværs af landet.«

Begejstring for regeringens udspil: »Det rammer virkelig plet«

To foreninger, der i hvert fald har en ting tilfælles, er særligt glade for regeringens fokus på kronikerpakker.

Gigtforeningen og Diabetesforeningen, der begge kæmper for en patientgruppe med kroniske sygdomme, er begejstrede for den del af regeringens udspil.

– Det rammer virkelig plet, da det i dag er en kamp for vores medlemmer at være projektledere på egne forløb – og det forværrer sygdommen at blive tabt mellem behandlere, lyder det fra Claus Richter, der er administrerende direktør i Diabetesforeningen, i en pressemeddelelse.

Formand har erklæret sig klar til at stå i spidsen for den nye Region Østdanmark

Region Hovedstadens formand, Lars Gaardhøj (S), vil være formand for den nye Region Østdanmark, som regeringen vil oprette.

Det siger han til Ritzau, efter at regeringen onsdag har foreslået, at Region Hovedstaden og Region Sjælland lægges sammen.

»Jeg er klar til at stille mig i spidsen for det arbejde,« siger han.

Samme tanker ser det ikke ud til, at Region Sjællands formand, Heino Knudsen (S), går med. Han skal fra 1. oktober være topchef i DanskHåndbold.

140 flere studiepladser på medicin

Som en del af udspillet lægger regeringen op til 140 flere bachelorpladser på medicinuddannelsen.

Konkret lægger regeringen op til, at Aalborg Universitet kan oprette 70 nye bachelorpladser, at Syddansk Universitet i Esbjerg kan oprette en ny bacheloruddannelse i medicin med 50 nye pladser, samt at Københavns Universitet kan oprette 20 nye pladser på bacheloruddannelsen i Køge.

– Samtidig vil vi se på, hvordan vi kan styrke den brede regionale forankring af medicinuddannelsen på Sjælland og øerne. Flere borgere skal opleve et nært sundhedsvæsen, hvor der bliver uddannet dygtige læger i det område, hvor de bor, siger uddannelsesminister Christina Egelund (M) i en pressemeddelelse.


Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix 

Patientforening fik ikke opfyldt ønsket af regeringen - men der er alligevel lidt ros

Regeringens reformudspil lever ikke helt op til det, Scleroseforeningen kunne have ønsket sig.

Alligevel kvitterer direktør Klaus Høm for udspillet, for status quo var heller ikke en mulighed, lyder det fra foreningen for mere end 100.000 mennesker.

»Vi har hvad angår stor opgavesamling ikke fået det vi og landets mange andre patientorganisationer havde ønsket os,« siger han og fortsætter:

»Djævlen ligger som altid i detaljen, men rammerne for de 17 sundhedsråd med regionalt flertal er spændende, en ny folkesundhedslov rummer også stort og vigtigt potentiale for sundhedsfremme og rehabilitering, kronikkerpakker for multisyge er meget positivt og hvis vi tager ja-hatten på, er der også et potentiale for at regions sammenlægning kan få flere specialister ud i ydre områderne på Sjælland, det er alt sammen noget vi gerne vil kvittere for umiddelbart«.

FOA: Hold da op en stor region!

Det vigtigste er ikke, hvor man slår stregerne på kortet i forhold til regerings forslag om at sammenlægge Region Sjælland og Region Hovedstaden – men at der bliver gjort op med uligheden i sundhedsvæsenet.

Det siger forbundsformand i FOA Mona Striib om regeringens sundhedsudspil.

– I det område hvor vi har højest velstand, har vi flest læger og speciallæger. I yderområderne er der længere mellem snapsene. Hvis en ændring i antallet af regioner kan rette op på det, så må det være sådan, siger hun i en pressemeddelelse.

Men den nye megaregion er dog stor ifølge hende.

– Men jeg må også sige, at hold da op, hvor er det en stor region, man får skabt øst for Storebælt. Det kan være svært at se, hvordan det rimer på nærhed. Hvis den øvelse skal lykkes, så kræver det, at man lytter og får medarbejderne med hele vejen, siger hun.


Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix 

Udspillets pris

Samlet etableres der en årlig ramme på 6,4 milliarder kroner frem mod 2030.

2,7 milliarder kommer gennem delvis målretning af demokrafiløft til regioner og kommuner og en prioritering på yderligere 3,6 milliarder kroner oven i.


Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix 

SF tvivler på effekten af regeringens udspil

Regeringens sundhedsudspil skal bl.a. løse problemet med mangel på læger i yderområderne.

Netop det mål tvivler Kristen Normann Andersen, sundhedsordfører for SF, på vil lykkes.

»Fokus er rigtigt. Men om den medicin, regeringen har valgt, er den rigtige, kan jeg godt være i tvivl om. Det er ikke tidligere lykkedes at tvangsflytte læger, og det tror jeg heller ikke, at det kommer til nu,« siger hun til TV 2.

DI: Sundshedsråd står foran stor opgave

Dansk Industri roser regeringen for at have fokus på mange af de udfordringer, som kronikere og ældre borgere oplever.

Dog mener organisationen, at regeringen ikke er gået langt nok. Sammen med en række andre organisationer har DI tidligere opfordret til at samle ansvaret for hele patientrejsen et sted.

– Vi havde håbet, at regeringen ville gå hele vejen og samle ansvaret for ældre og sundhed under én myndighed. Udfordringen er jo, at vi får mange flere patienter og færre til at behandle dem. Derfor er vi bekymret for, om de 17 sundhedsråd reelt rykker nok, da det fortsat kræver meget samarbejde med mange aktører, lyder det fra erhvervsdirektør Emil Fanikke Kiær i en pressemeddelelse.


Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix