Svenkerud mener statsbudsjettet er for lite ambisiøst

– Norge trenger mer enn noen gang en tydelig satsing på forskning og utvikling. Her har den påtroppende regjeringen en jobb å gjøre fram til et endelig statsbudsjett blir vedtatt i Stortinget i desember, sier rektor ved Høgskolen i Innlandet, Peer Jacob Svenkerud i en nettsak. 

I statsbudsjettet får Høgskolen i Innlandet 20 studieplasser til master i barnevern som resultat av en omprioritering hvor HINN samtidig mister 30 studieplasser i økonomiske og administrative fag. De 30 plassene var del av en tidligere fireårig satsing fra regjeringen som nå ikke videreføres som forutsatt.

– Dette er et eksempel på en omprioritering som ikke gir oss den forutsigbarheten vi burde få fra regjeringens side. Vi registrerer også at andre institusjoner ikke mister studieplasser, eller får tilført nye plasser, gjennom regjeringens grep, sier Peer Jacob Svenkerud.

Han er imidlertid fornøyd tiltakene for fleksible utdanningstilbud i distriktene. 

– Dette er gode grep som kan skape nye fleksible og desentraliserte tilbud. HINN har lang erfaring i å utvikle slike utdanninger som høgskolen blant annet tilbyr på Tynset og Kongsvinger, sier Svenkerud.

Høgskolen i Innlandet har spilt inn ønske om å øke antallet faste rekrutteringsstillinger som en del av høgskolens satsing for å bli akkreditert som universitet, og er skuffet over at det ikke er tildelt midler til en slik styrking av høgskolens doktorgradsprogrammer.

Rektor ved HVL: Eit svakt budsjett

– Dette er eit svakt statsbudsjett. Det trur eg vi kan vere einige om. No skal vi gå gjennom tala meir detaljert i lag med fakulteta og administrasjonen og sjå nærare på detaljane og heilskapen, og kva dette vil ha å seie for oss, seier rektor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) i ei nettsak.

Dette er hovudtrekka i statsbudsjettet for 2022 for Høgskulen på Vestlandet:

  • Reduksjon på 10,8 millionar kroner som følgje av avbyråkratiserings- og effektiviseringsreforma.
  • Reduksjon på 46,3 millionar kroner som endring knytt til pensjonspremie.
  • Reduksjon på 4 millionar kroner som endring knytt til reiseomlegging.
  • Reduksjon på 2,2 millionar kroner til inndekning av satsingar i KD-budsjett
  • Auke på 15 millionar kroner knytt til finansiering av 5. året på grunnskulelærarutdanninga.
  • Auke på 56 millionar kroner som følgje av prisjustering.
  • Auke på 19,8 millionar kroner i frå resultatbasert utteljing.

I saka seier rektor Gunnar Yttri at studieplassane som HVL fekk tildelt i revidert nasjonalbudsjett våren 2020 no blir opptrappa, men og snudd om på.

– Departementet legg opp til ein reduksjon av 30 studieplassar innan økonomiske og administrative fag. Desse studieplassane vert no overført til oppbygging av masterutdanning i barnevern.

Når det gjeld finansiering av det femte året for grunnskulelærarutdanninga, ser ikkje Yttri at det kjem meir pengar.

– Vi får vidareført det som kom i fjor. Men ut ifrå talet på studieplassar som vi tilbyr, så er det ikkje på nokon måte ein fullfinansiering av det viktige femte året i denne masterutdanninga. Det er ikkje bra.

Direktør i Abelia, Øystein Eriksen Søreide: – Vi trenger 1700-1800 studieplasser til
UiB får kutt på 128 mill: – Ille for oss og for sektoren

 Universitetet i Bergen har regnet ut at de vil få et kutt på 128 millioner kroner dersom forslaget til statsbudsjett vedtas. – Dette budsjettet er ille for oss og ille for sektoren som sådan, sier rektor Margareth Hagen. Hun viser til omdisponering av studieplasser fra juss og økonomi/administrasjon til master i barnevern, omlegging av pensjonspremieordningen og kutt i støtte til oppgradering av undervisningsarealer.

– Det er et sørgelig budsjett. Vi opplever det også som en detaljsstyring og manglende tillit når det omdisponeres studieplasser i forbindelse med master i barnevern. De er viktige, men vi forventet jo at dette skulle være nye studieplasser, sier Hagen. 

Hun mener også det er et paradoks at det tas plasser fra jussutdanning, samtidig som gradforskriften er opphevet.

– Det henger ikke på greip når utviklingen krever flere studieplasser for juss, sier Margareth Hagen. 

Hun mener også det er merkelig at de såkalte ABE-kuttene videreføres.

– Vi holder oss flytende fordi vi heldigvis skaper inntekter selv. Men jeg blir bekymret over at utdanningsprofilen til universitetene ikke verdsettes, sier Margareth Hagen.

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen: – Alt annet enn det vi trenger
NSO skuffet over studiefinansiering og studentboliger
– Viktig med 300 plasser til barnevern-master
SV: – Manglende ambisjoner for utdanning- og forskning
Torstein Tvedt Solberg (Ap): – UH-sektoren blant de store taperne i budsjettet