Lyse Netter tilbake med sommerlåt

Bandet bestående av fem våganværinger er tilbake med ny musikk. Fredag slippes låta "Juni". 

- Vi ville lage en låt som fanger følelsen av sommer, både i ord og musikk. Juni er den personen, tiden, eller kanskje den følelsen – som gjør at alt føles lett og bekymringsløst. Det handler om de dagene vi aldri vil skal ta slutt, og den friheten som bare en juni-kveld kan gi, sier bandet i ei pressemelding.

De betegner det som et like sikkert vårtegn som skrikende måser, solkrem og jordbær at det kommer ny musikk fra bandet.

- Med sitt karakteristiske lydbilde, 80-tallssynther og en tekst som oser av sommernostalgi, er «Juni» en låt som får deg til å lengte etter late sommerdager i byen og lange netter dansende under åpen himmel, beskriver bandet.

"Lyse Netter" består av Øystein Falch Alsos, Isak Falch Alsos, Lars Haug Nilsen, Endre Thesen Harnes og Sverre Tollefsen Laupstad. Bandet har hatt en rekke singler og er spilt mye på radio siden debuten i 2017. 

- Lyse Netter fortsetter sin reise gjennom det norske pop-landskapet med en bemerkelsesverdig evne til å fornye seg selv, samtidig som de opprettholder identiteten som har gjort dem til favoritter blant lyttere - sommerlige vibber, store følelser og melodier som fester seg, heter det videre i pressemeldinga.

"Juni" er produsert av bandet selv og gitt ut på deres eget plateselskap Labelvåg Records.

Setter søkelys på fangeleiren og dens ofre

Onsdag 7. mai og torsdag 8. mai blir ofrene fra fangeleiren på Ostad hedret med både utstilling, boklansering, avduking av minnesmerke og fredskonsert.

I siste del av 2. verdenskrig hadde tyskerne fangeleir på Ostad i Vestvågøy for sovjetiske krigsfanger. Tre fanger ble skutt og drept den siste krigsvinteren.

Nå skal ofrene hedres i forbindelse med 80-årsmarkeringen for freden. 

Arrangementet finner sted på Meieriet kultursenter og i Borge kirke, og starter  onsdag kveld med boklansering på Meieriet kultursenter. Her vil forfatter Michael Stokke fra Narviksenteret fortelle om boka Fangeliv og lidelse. Tyske fangeleirer for sovjetiske krigsfanger på Vestvågøy 1944-1945

Etterpå blir det åpning av utstilling om fangeleiren på Ostad i Fryseriet. Utstillingen vil henge fram til 16. mai. Det blir også kulturelle innslag.

På frigjøringsdagen 8. mai blir det minneseremoni i Meieriet kultursenter for tre krigsfanger som ble skutt og drept. Krigsfangene var ukrainske og kasakhstanske.

Vestvågøys ordfører Jonny Finstad og kultursjef Danielle Olavsen vil bidra, i tillegg til 1. sekretær Nataliya Marikutsa fra den ukrainske ambassaden og ambassadør Adil Tursnov fra den kasakhstanske ambassaden.

Etterpå flytter arrangementet seg til Borge kirke, hvor Nataliya Marikutsa og Adil Tursnov vil foreta den offisielle avdukingen av minnesmerket. 

Etterpå blir det fredskonsert i Borge kirke. Her vil blant annet det ukrainske koret i Vestvågøy delta med sang.

Vestvågøy Historielag står som arrangør av dagene i samarbeid med blant andre krigsminnemuseene i Svolvær og Stamsund, Borge menighet, Vestvågøy kommune og Narviksenteret. 

Det er gratis inngang.

Konsert, workshop og kunstutstilling i nyåpnet låve

Villa Lofoten på Kvalnes i Vestvågøy har fått et nytt lokale for arrangementer. Det markeres med et rikt program de første maidagene.

Onsdag 7. mai inviteres publikum til kveldskonsert og pizza når Folkemusikk Nord gjester med konserten Hendelser i Nord. Her får publikum servert viser og gode historier fra de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland, mens pizzabaker Eiril Bremer Landsend fra Tromsø fyrer opp ovnen. Arrangøren lokker med gratis inngang for alle under 18 år.

Lørdag 10. mai åpnes Villa Lofotens visningsrom for kunst med en utstilling med arbeider av kunstnere i nabolaget på Kvalnes og tidligere gjestekunstnere i Villa Lofoten. Det er gratis inngang.

På lørdag ettermiddag blir det workshop om natur og gjenbruk i kunst, tekstil og arkitektur. Workshopen gjennomføres i samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum. Historiker Åsa Elstad, mote- og tekstilkunstner Julie Skarland, kunsthistoriker Marit Paasche, tekstil- og materialdesigner Alberte Bojesen, arkitekt Ingrid Engøy Henriksen og arkitekt Synne Hestenes Grundel bidrar. 

Utstillingen er også åpen søndag 11. mai.

Villa Lofoten startet markeringen av sitt nye lokale allerede fredag 2. mai. Da hadde tekstil- og materialdesigner Alberte Bojesen fra København workshop for elevene i valgfag friluftsliv ved Bøstad skole.

Samarbeidet med Bøstad skole fortsetter denne uken, når historiker Åsa Elstad skal ha DKS-prosjekt om plantefarging for elever ved skolen.

9. mai skal Alberte Bojesen ha workshop for voksne om bruk av tang. Workshopen er fullbooket, men det er mulig å sette seg på venteliste, melder Villa Lofoten.

Essensen av Nord-Norge

Hva om vi sender åtte musikere fra landsdelen rundt i landsdelen med oppdrag om å skrive musikk - får vi ny nord-norsk musikk som sier noe om folket i nord da?

Svaret fra feltarbeidet kom fredag 2. mai, i form av plata Det Nye Nord.

Hjernen bak prosjektet er Moddi fra Senja. Han fikk med seg låskrivere som var innom blant annet  Nordkapp, Honningsvåg, Kirkenes, Narvik, Hamarøy, Sømna, Mo i Rana og Træna. Der brukte de tid, møtte folket og lot seg inspirere til å skrive låtene som har endt opp på albumet «Det Nye Nord».

Som en avslutning på skriveprosessen fremførte artistene de ferdige låtene under Festspillene i Harstad og under Bodø24. Og som en finale på nesten to års prosjekt, er nå låtene samlet på det unike albumet «Det Nye Nord».

På plata er det låter i ulike sjangere. 

Lofot-artist

En av dem som er med er Lars Bremnes fra Lofoten. Han valgte å ha sitt feltarbeid i Narvik og Hamarøy. 

- Det ble ikke Lofoten denne gangen, sier Bremnes som synes det har vært spennende å være med på.

Bremnes spiller sax-solo på Emil Karlsens låt "Siebme" og synger duett med Ingvil Austgulen på "Klar for forandring".

- Sangen er inspirert av min flytting tilbake til Nord-Norge i 2023, forteller Bremnes til Lofotposten. 

Nå håper han de nye melodiene blir godt mottatt av folket de springer ut fra - oss som bor i Nord-Norge. 

Hør en smakebit her: 

Vestvågøys eldste kor med jubileumskonsert

Sangkoret Havdur i Valberg markerer 90-års jubileum søndag 4. mai i Valberg kirke.

Det er 90 år siden ungdomslaget Nordlys i Valberg i Vestvågøy ved Jenny Blix tok initiativet til å starte et kor. Sønnen, Leidulf Blix (97), er enda aktiv i koret. 

Kolbjørn Valberg var første dirigent, og nåværende dirigent og korleder Helge Vikjord var en gang elev av Kolbjørn.

- Koret har en mangfoldig historikk med aktivitet i bygda og mange korturer i distriktet, regionen og utlandet.  Koret har vært et samlingspunkt i bygda med rundt 30 sangere på det meste, opplyser Helge Vikjord.

Til jubileet stiller koret med rundt 15 sangere.

Elin Molaug, som har vært bosatt i Valberg i flere tiår, vil binde konserten sammen med fortellinger fra korets virke, opptredener og reiser. 

Robert Solberg, tidligere kormedlem, bidrar med trekkspilltoner med lokal tilknytning, mens Ken Gøran Mikkelsen og hans Lofotr kantori opptrer med instrumentalmusikk og korsang, alene og sammen med Havdur.

Rett fra teaterhøyskolen og ut på turné

Ken-Philippe Tete  (t.v.) fra Leknes blir å se på teaterscener i hele Norge til høsten. Han er med i Riksteateret og Det Norske Teaterets samarbeidsforestilling "Ord for blod". 

Tete(22) er nyutdannet skuespiller fra Teaterhøyskolen (Khio) i vår.

Han fikk nylig Drømmestipend til sitt eget dramaprosjekt "Ekko", men nå blir det først over 50 forestillinger med en av Riksteaterets nye satsninger. 

Det er dramatisering av Faysa Idles bok "Et ord for blod" hvor hun forteller om livet som lillesøstera til en av Sveriges farligste gjengledere. 

- Det er ei sår og ærlig fortelling om å være menneske og kvinne og havne midt i et dødelig gjenoppgjør - i en verden der voksne ikke er til stede, heter det i pressemeldinga. 

Premieren skjer i Oslo 7. september og få dager etter på legger ensemblet ut på turné for å spille 51 forestillinger. 
Forestillingen kommer til Lofoten kulturhus 1. desember. 

Ken-Philippe Tete er en av fire skuespillere på scenen; Nokokure Dahl, Hibba Najeeb  og Serhat Yildirim. 

Regissør er Affe Ashkar. 

«Eldre lovende»

Som billedkunstner har jeg alltid hatt en fot i døra på kulturskolen, helt siden den ble til.

 Men, da jeg ikke lenger kunne finne et plag uten maling på, gikk jeg over fra å jobbe med småbarn til å undervise voksne, noe som har gitt meg mye selv som kunstner. 

De var både pertentlig og lydhøre. Men jeg oppdaget mer. 

Uansett alderen klarte de å utvikle seg kreativt, ikke bare ved å male bilder, men også å tenke abstrakt og symbolsk. 

De åpnet døra til den venstre halvdelen av hjernen, den kreative siden, og tok av. 

Jeg påstår at de har fått gjennom disse årene en tilsvarende akademiutdannelse. Deres utstilling på meieriet på Leknes beviser at voksene, uansett alderen, kan utvikle seg kreativ/intellektuelt. 

De fleste av elevene er kjente i kommunen, som tidligere lensmann Bernt Strand, fisker/dikter/politikker Steinar Friis, Helge Haug og flere. 

Alle har utviklet seg fenomenalt i kulturskolen, og når man ser på bildene på utstillingen er det kun på portrettene de har laget av seg selv at man kan se hvem som er over 90 og hvem som under 30.

Utstillingen er åpen når Meieriet kultursenter er åpent, til og med om kvelden i kino-tida, helt til 5.mai.

Gikk ikke helt til topps

Torsdag kveld ble norske musikere hedret på utdelinga av Spellemann 2024. 

I salen satt to spente lofotinger. Brita Skare Malvik, kjent som Birri, var nominert for albumet For All Those in Mourning i kategorien blues. Anna Kajander var nominert for albumet Al dente i kategorien viser. 

Dessverre gikk de ikke helt til topps. Her er alle vinnere og nominerte i kategoriene:

Kid & Lisa Andersen: Spirits and Soul

Birri: For All Those in Mourning

Knut Hem: A touch of blues

Daniel Eriksen: There'll Be A Time When The Sun Will Refuse To Shine

Marie Løvås: Alle mine svar blei om til såpebobleregn

Anna Kajander: Al dente

Lars Martin Myhre: Lønn

Frida Ånnevik: VI

Dronningen åpner utstilling med lofot-kunstner

Torsdag åpner Nasjonalmuseet utstillingen "A K Dolven. amasone."  Anne Katrine Dolven er en internasjonalt anerkjent samtidskunstner med over fire tiårs fartstid. 

Hun er den første nålevende norske kunstneren som får en retrospektiv utstilling i Nasjonalmuseet, melder museet.

Dolven hadde i sin tid ideén til skulpturlandskap Nordland. Kunstneren med røtter i Lofoten har også blant annet smykket ut kulturkvartalet "Stormen" i Bodø - og har stilt ut i en lang rekke internasjonale gallerier.

Hun har i mange år hatt hus, atelier og tilhold blant annet på Kvalnes i Nord-Borge - i tillegg til Oslo.  Den meritterte kunsteren har også bodd i London og Berlin.

Anne Katrine Dolven har også fortid Kabelvåg, der hun i sin tid også var med å starte galleri sammen med Tone Rørtveit.

Dronning Sonja står for den offisielle åpninga av utstillinga torsdag i neste uke.

Billedkunstneren jobber både med maleri, grafikk, film, video og installasjon. Hun tok sin utdanning i Paris og Oslo.

- Hennes kunst kretser ofte rundt tilbakevendende tematikker, særlig forholdet mellom natur, kropp, tid og kultur. Verkene er kjent for sine lyriske kvaliteter – mange utstråler en særegen stillhet og ro som inviterer oss til å dvele ved dem, skriver Nasjonalmuseet om åpninga 24. april.

Utstillinga står til 31. august.

Spilte inn nye låter i påsken: - Det er både vals og sump-rock!

I 2019 ga countryrock-bandet Daisy Duke Dawgs fra Vestvågøy ut debutalbumet "Maybe I Belong Here" - etter flere år med konserter både i og utenfor Lofoten.

Bandet så dagens lys i 2013 og består av Håkan Fjerdingen, Bengt Ronny Lorentzen, Lena Vildem, Ben Josef Sjøhaug, Kjell Ivar Bugge og Geir Inge Johnsen - alle rutinerte musikere fra flere forskjellige band. Den siste uka har de tilbragt påska i studio i Mosjøen. Der er tre helt splitter nye låter spilt inn - i det som er første besøk i studio siden albumet fra 2019 ble til.

- Denne påsken er helt fantastisk, sier vokalist og låtskriver Fjerdingen.

 Bandets debutalbum kom ut i desember 2019 på et ikke helt prima tidspunkt - et par måneder før landet stengte ned under pandemien. Men både før og etter har det vært flere spillejobber - også på hjemmebane i Lofoten.

Ikke minst har det blitt mer musikk. Påskeaften ser det ut til at innspillingen er i boks av helt nytt materiale, etter fem dager på en litt spesiell "hyttetur". 

- Jeg har skrevet en hel haug låter, det vi spiller inn nå er tre av mange. Men et sted må vi begynne, sier Håkan Fjerdingen på telefon fra Studio Nord i Mosjøen.

De tre låtene skal slippes som singler - den første før sommeren i år. 

- Dette er fortsatt countryrock, men vi graver kanskje enda litt mer i det mørke og tunge. Det er mer alvor og pondus. Låtene er alt fra en rolig og romantisk vals til en heimbrentslåt med tung, dyster sumprock!

Vegg i vegg med studioet er det overnatting, køyeseng og kjøkken. Og kort vei rett inn til til mikrofoner og instrumenter. Erfaringa fra forrige besøk i studio har også kommet godt med.

- Det har vært veldig gøy. Vi føler vi har tatt store skritt siden sist. Vi har vært veldig effektive og ting faller fortere på plass, sier Fjerdingen fornøyd med innspillinga så langt.