Elevene har jobbet lenge med forestilling – kan kun sees lørdag

Etter måneder med svette, trening, samarbeid og kreativ utfoldelse, står danselinjen ved Kirkeparken klare for sin aller viktigste forestilling i året. 

– «Fritt fall» er et verk mange av oss har blitt glade i– en forestilling som utforsker drømmer i bevegelse. Gjennom egne elev-skapte koreografier, våre fantastiske danselærere og en gjestekoreograf, tar forestillingen deg gjennom en natt med surrealistiske og håpefulle drømmer. Vi håper du vil komme og oppleve denne forestillingen sammen med oss – en forestilling fylt med talent, følelser og ekte danseglede, skriver arrangøren. 

Dette er også avgangsforestillingen til 3. klasse som er en tradisjon som har blitt skapt på danselinja.

Den vises for første og siste gang lørdag den 26. april i Samfunnssalen i Moss. 

  • Forestilling 1: 13.30
  • Forestilling 2: 15.30

Billetter må kjøpes.

– Ta med noen du er glad i – og bli med på reisen. «Fritt fall» er for deg som noen gang har hatt en drøm, opplyses det. 

Lørdag åpner det ny utstilling på Galleri Røed: – Vil nok bli besøkt og sett av mange

Fredrikstadkunstner Leif Nyland er klar med en stor separatutstilling i Galleri Røed, med nye malerier. De siste årene har Nyland stilt ut i Madrid, London, Brussel og har tidligere hatt en rekke utstillinger i Norge.

Motivene er som oftest hentet fra et område omkring Vikane utenfor Fredrikstad. Gjerne hus og kystlandskap, med en gjenkjennelig fargebruk. Lys og skygge er viktige elementer i Nylands forenklede landskaper.

– Jeg syntes denne utstillingen er min beste så langt. Ikke at den heller henger sammen, men at den spiller godt på forskjellige formater og motiver, sier Nyland.

Han forteller at tematikken fortsatt er den samme, med Vikane og omegn som bakteppe. 

– Dette vil bli en flott utstilling og vil nok bli besøkt og sett av mange, sier galleristen Eirik Solum.

Utstillingen åpner lørdag 26. april klokken 13.00, og henger til og med 25. mai.

Tekst og foto er innsendt av Galleri Røed. 

Eldbjørg Akademiet inviterer til "A Night At the Movies"

  Over 400 dansere fra Eldbjørg Akademiet fyller Parkteateret med liv denne helgen, når de setter opp danseforestillingen "A Night At the Movies". Forestillingen tar publikum med på en reise gjennom kjente filmøyeblikk, med dansere i alle aldre – fra 3,5 til 18 år.

– Det er utrolig gøy å se elevene utvikle seg, både danserisk og sosialt, sier Camilla Bache-Mathiesen, strategisk leder ved akademiet.

Mona Beatrice Halmstad Mikkelsen(14) sier at det aller beste med forestilling er å få gjøre det hun elsker som er å utfolde seg på scenen , og få henge med gamle og nye venner i prosessen. Hun har mange roller i forestillingen, blant annet en solo til filmmusikken til den kjente Disney klassikeren Vaiana.

Regissør og daglig leder Marianne Bache-Mathiesen understreker at det er hard jobbing, men at danseglede står i fokus. Hun er svært takknemlig for alle som bidrar til å realisere forestillingen, som hun beskriver som et resultat av felles innsats.

Marianne og Camilla driver Eldbjørg Akademiet sammen og de er svært takknemlige for alle pedagoger, foreldre og hjelpere som bidrar til at forestillingen stables på bena. Eldbjørg Akademiet fyller snart 60 år og er blitt en institusjon i Moss. Eldbjørg selv er med både bak scenen og under prøvene.

– Det er utrolig viktig for oss å videreføre dette ved å skape en moderne arena for mestring, danseglede og samhold i byen vår, sier Marianne og Camilla. 

De venter over 2000 publikummere til helgen, og ønsker hjertelig velkommen til "A Night At the Movies" 26-28.april.

Hyller Vivaldi på søndag i Jeløy kirke

Moss Korforening er glade for at de endelig kan fremføre Vivaldis Magnificat og Gloria. Det skjer førstkommende søndag 27. april. 

De har også med seg sopranen Sandrine Schau fra Moss og mezzo Sunniva Fevang. 

Østfold Strykekvartett akkompagnerer de alle, sammen med Trond Oftung på orgel. Korets «nye» dirigent er Bjarne Isaksen.

Koret forteller i en pressemelding at dette er musikk som er ganske krevende å synge, og at det for dem i koret har det vært en bratt læringskurve. 

– Vi har flere ganger tenkt at vi kanskje ikke vil få det til, men når dato er satt og musikere booket, er det bare å øve enda mer. Til slutt sitter det, og med kyndig veiledning og inspirasjon fra dirigenten, kan vi fremføre musikk med fokus på italiensk barokk. Publikum vil få høre musikkstykker komponert i Venezia og Milano av Vivaldi, Lotti og Sammartini.

Starter 175 årsfeiring med vårkafé

Våler sangkor inviterer førstkommende søndag, 27. april, til sin tradisjonelle Vårkafé på Bøndenes hus i Svinndal. Årets Vårkafé er første av flere arrangementer der koret stolt feirer sine 175 år. Med 175 år er koret et av de absolutt eldste kor i landet.

Under ledelse av sin dirigent Martin G. Rasten vil koret fremføre et utvalg sanger fra sin rike historie. Repertoaret denne ettermiddagen vil spenne fra Pål Sine Høner til Garfunkels Bright Eyes.

I tillegg til sang og musikk vil det bli rikelig tid og mulighet til å nyte kaker og kaffe, eller en wiener med lompe og brus.

Våler sangkor består i jubileumsåret av 28 sangere, fordelt på kvinner og menn i alderen 39 til 88 år. Selv om navnet slår fast at koret hører til i Våler, kommer det medlemmer fra omliggende kommuner som Råde, Enebakk og Moss. Sangerne omtaler seg som glade amatører der mye av hensikten med å synge i koret er å ha det hyggelig mens de skaper musikk sammen.

I tillegg til å invitere til egne arrangementer deltar koret gjerne med sang på gudstjenester og arrangementer i kirken, på bygdetunet eller andre lokaliteter.

Senere i jubileumsåret vil Våler sangkor invitere til stor jubileumskonsert i september og til den tradisjonelle julekonserten i desember.

To mosseband inntar kjent scene på andre siden av fjorden

Scenen Artilleriverkstedet på Karljohansvern i Horten vil fredag 24. april, klokken 19:00, bli inntatt av seks forskjellige band. 

Blant dem er de to mossebandene Årsfortærer og Leperpest. 

Årfortærer har ved en rekke anledninger trollbundet og imponert et kresent metalpublikum med sin helt særegne
eliksir. Selv kaller de musikken «Slugde». Men Årsfortærer er mye mere enn som så. De er seige som tjære, de er svartere enn natta. Trioen fra Jeløya er klare for å smelte fjeset ditt og fylle deg med frykt og undring.

Leperpest er det yngste bandet på plakaten, men ikke la deg lure. Denne kvartetten presenterer sin ondskapsfulle, blodstenkte dødsmetal med tyngde, rutine og et herlig tempo. Selv kaller de musikken sin «HatefulNorwegianMetal». Gå ikke glipp av dødsmetal slik den skal spilles og fremføres.

Det er Rop fra Undergrunn som er primus motor for arrangementet, i samarbeid med Artelleriverkstedet og Horten Børs. 

Kirkeparken arrangerer egen festival
Torsdag 24. april braker det løs med Kirkeparken vgs sin helt egne festival «Kirkeparkivalen». 

Dette er et arrangement for hele skolen, med forestillinger, konserter og parader. 

Slik er programmet: 

24. april klokken 11: Musikksmak i restaurant Lyche

24. april klokken 18: Avgangsutstilling for KDA VG3

24. april klokken 19: Riff og Rytme - pop-rock-konsert i Kammersalen

25. april klokken 10-14: Avgangsutstilling for KDA VG3

25. april klokken 18: Ung Jazz, Kirkeparken

26. april klokken 10-14: Avgangsutstilling for KDA VG3

26. april klokken 11: Parade i Moss sentrum

26. april klokken 13.30 og 15.30: Fritt Fall, danseforestilling i Samfunnssalen

28. april klokken 18 og 20: Rutters Requiem - klassisk konsert i Moss kirke

Arrangerer filmkveld i Moss
House of Foundation inviterer til en uformell filmkveld fredag 25. april 19.00-21.00. 

– I forbindelse med Charlotte Thiis-Evensens utstillingsprosjekt på House of Foundation i 2025 inviterer vi til en uformell filmkveld/kunstnerpresentasjon, skriver de i en pressemelding. 

 Baren er åpen og kunstnerne – Yamile Calderon, Vilhelm Christensen, Charlotte Thiis-Evensen og Jon Benjamin Tallerås – vil være til stede ved langbordet. De presenterer egne, tidligere videoverk relatert til industri, transformasjon og byrom. 

Det vil være åpen bar, samtaler og vin – og gratis inngang. 

Tommy Winther markerer bokslipp på House of Foundation

28. april arrangerer Tommy Winther lanseringsfest av den nye diktboka «Innesperret» på Widunderbar/House of Foundation. 

Dit kommer blant andre ordfører Simen Nord for å starte arrangementet, som for øvrig er støttet av Moss kommune.

I tillegg til at det vil bli lest fra boka, vil artist Tonje Gravningsmyhr fremføre nye låter fra den nye skiva som kommer til høsten. 

To av tekstene på plata har både Winther og hans ekskone Hanne Gulbrandsen Winther, vært med å skrive. 

Tommy Winther forteller i en mail til Moss Avis at også Adrian Spekter vil underholde med to av sine låter i løpet av arrangementet. 

– Det vil mest sannsynlig komme en overraskelse også, som vil bli lagt merke til, skriver Winther som legger til at det vil være en samtale rundt diktene. 

Samtalen blir ledet av Karl-Fredrik Tangen.

Som om ikke dette er nok underholdning for en kveld, så skal også en annen av Winthers venner, Erik Nilsson fra Indre Østfold binde kvelden sammen med pianotoner. 

Arrangementet vil foregå på Widunderbar/HoF 28 april fra klokka 18.00 til 21.00.

«Innesperret» legges ut for salg 16. april og inneholder tekster Winther har skrevet etter at han fikk en psykose og ble låst inne på Kalnes Sykehus. 

I forordet skriver Winther blant annet følgende: I tekstene mine kan du se hvordan ordene utvikler seg. Hvordan jeg sprenger min låste verden. Jeg blir fri. Noen av diktene har jeg jobbet mye med. Andre bare «falt» ned. Ordene levde inni meg. Ventet på å komme ut. Kreativiteten boblet i meg, og jeg eksisterte i en tilstand av eufori. Jeg var i kontakt med den skapende kraften i meg.

Geir fikk gjev pris for suksessfull monolog

Mossing Geir Meum Olsen er én av tre kulturprofiler som ble tildelt gledesglasset under Dramatikerforbundets årsmøtefest den 5. april.

Prisen fikk han etter å ha debutert som skuespiller i den egenproduserte monologen «Kan du sette deg ned Gud, vi må snakke sammen».

Ikke regnet med det

Forbundet gir prisen til personer de mener har utmerket seg innenfor kulturlivet det siste året, og gledesglasset er altså et Magnorglass med Ingri Egebergs strek.

– Kjempehyggelig, men jeg hadde aldri regnet med at jeg skulle få den prisen, sier Geir Meum Olsen til Moss Avis etter det ble kjent at han fikk utdelt Gledesglasset 

Dette skriver Dramatikerforbundet om utdelingen av Gledesglasset til Geir Meum Olsen for hans monolog «Kan du sette deg ned Gud, vi må snakke sammen» som hadde urpremiere på Nonstopfestivalen i Moss i fjor. Da var Meum Olsen attpåtil festivalsjef:

Geir Meum Olsen har en lang karriere bak seg, men denne gangen dreier det seg om en ny og uventet suksess. Etter en karriere som spenner fra revy, serier, spillefilmer, mer serier og festivalarrangør, debuterte Geir Meum Olsen som skuespiller i sin egen monolog i fjor. Som styremedlem i forbundet stiller Geir Meum Olsen alltid raust opp når det er oppgaver som må utføres. Som menneske har han åpnet hjemmet sitt som fosterforelder. Og han er raus med sine ord. Vi spår at han har en lang karriere foran seg.

Miniturné

Dramatikerforbundets Gledesglass er et Magnorglass med Ingri Egebergs strek, og deles ut av forbundets styre.

– Hva er planene fremover nå?

– Videre planer er det absolutt. Blant annet skal jeg gjøre noen forestillinger av «Kan du sette deg ned Gud, vi må snakke sammen» ute i hagen på Røed gård på Jeløy. Så blir det noen forestillinger på Edderkoppen i Oslo i september, samt Festiviteten i Haugesund, Ibsenhuset i Skien og Kilden i Kristiansand, sier Meum Olsen som legger til at han bare måtte teste forestilling utendørs på Røed.

– Det blir veldig gøy å begynne igjen på Røed, sier mossingen.

Egentlig var det ikke meningen at det var han selv som skulle stå på scenen og framføre monologen i fjor. 

Givende

– Frank Kjosås gjorde nemlig en lesning av teksten på Nonstop-festivalen i fjor. Men så fikk han flere filmroller og hadde ikke anledning. Vi tenkte på å utsette det, men så var det noen som sa, hvorfor gjør du det ikke selv? sa Meum Olsen til Moss Avis før urpremieren i fjor. 

Når det likevel ble monolog, synes han det var veldig moro å gjøre den, men han har fortalt at det var en intens men givende øvingsperiode i forkant.

– En halvannen times monolog er faktisk litt, man skal være litt skjerpa da. Det gir meg mye å gjøre den og etter hvert som man blir tryggere i rollen og det å stå foran publikum, så er det en morsom opplevelse, sier Meum Olsen, som gleder seg til å ta med seg monologen på en liten miniturné.