Geir Meum Olsen med uteteater på Røed

4. og 5. juli åpnes hagen på Røed Gård for teaterforestillingen «Kan du sette deg ned Gud, vi må snakke sammen», av og med Geir Meum Olsen. Stykket er skrevet som en humoristisk og satirisk monolog, som både er personlig, varm og søkende. 

– Monologen er formet som en dialog med en tilstedeværende Gud – eller ikke – og publikum, sier Geir Meum Olsen. 

– Karakteren i stykket trenger en prat med Gud. Mann til mann, øye til øye. Han er frustrert og sliten av å være et moderne menneske som forventer å finne svarene på eksistensielle spørsmål. Han klarer ikke å hengi seg til noe større enn seg selv.

«Kan du sette deg ned Gud, vi må snakke sammen» er også den hjertevarme fortellingen om en ung gutts altoppslukende innsats for å redde en alvorlig syk bror. Om søndagsskole, synd og gullklistremerker. Om tro, håp og kjærlighet.

Geir Meum Olsen har medvirket i utallige produksjoner for både scene og skjerm. Han har skrevet manus til en rekke filmer og TV-serier, som har ført til priser i både inn- og utland. Han var i mange år et fast medlem av forfatter-teamet til Tom Sterri, som sto bak mange av de største suksessene på Chat Noir, Edderkoppen og ABC-teatret. Det inkluderer mange av Brede Bøes mest kjente monologer, men han har også jobbet tett med Brede for å lage hans mange one-man-shows.

Denne forestillingen er første gang Geir inntar scenen som hovedperson i sitt eget verk.

Billetter må kjøpes og koster 300 kroner. 

Mosseforfatter har laget bok om kunsten å skrive gjennom metaforer

Mossebosatte Magdalena Wagner Agdestein er aktuell med boka "Kunsten å skrive – forstått og forklart gjennom metaforer", som nylig kom på Bulbul forlag. Forlaget mener boka skiller seg ut fra andre bøker om skriving, idet den tar en ny og særegen innfallsvinkel, nemlig metaforene som kjente forfattere bruker i sine forklaringer om det å skrive.

– Boka er skrevet i en personlig tone, langt fra doseringa i en akademisk lærebok, men leseren vil likevel ikke kunne unngå å få med seg ny kunnskap om kunsten å skrive og om metaforer, skriver forlaget i en pressemelding og legger til:

«Boka åpner med at forfatteren Magdalena Wagner Agdestein svarer på en tenkt lesers spørsmål og rammer så inn hva leseren kan forvente seg av boka. Hun forteller hvorfor forfattere griper til metaforer når de skal forklare seg om egen skriving, og utover i boka får leseren mange eksempler på hvordan forfatternes metaforbruk viser oss forskjellige tilnærminger til det å skrive.»

Signerte avtale for de neste to tiårene

I dag signerte Tomb ved rektor Morten Thomassen en ny avtale med Råde kunstforening ved Bjørn Alvær. 

Det melder kunstforeningen i en pressemelding mandag morgen. 

De skriver at avtalen har gyldighet i 20 år, og gir god forutsigbarhet for begge parter. 

– Tomb setter pris på det fine arbeidet innen kunst som drives på Galleri Gamle Tomb og ellers på området, og tenker at en godt drevet kunstforening også tilfører mye til Tomb som sted, avrundes det. 

15. AUGUST: Forvandler bar i Moss til en domstol – inviterer publikum til å være vitner
Fredag 15. august blir Widunderbar i Moss forvandlet til en domssal når den mossebosatte rapperen Forteller’n (tidligere kjent som KimChill) holder releasekonsert for konseptalbumet «Dødssynder». 

Albumet er et mørkt og ærlig album som blander norsk rap med skaldekunst, nasjonalromantikk og samfunnskritikk. 

Med seg på scenen har han fått med seg et liveband og artistene Hagen, Gaaseby og Elling (fra Gatas Parlament) kommer for å fremføre sine vers fra albumet. 

– En musikalsk kraftpakke som løfter kvelden til noe helt unikt, skrives det i pressemeldingen. 

Adrian varmer opp

Før hovedkonserten har Adrian Spekter takket ja til å fremføre noen låter. Spekter varmet opp for Gatas Parlament tidligere i år– og åpner kvelden som første akt. 

– Som lokal artist med røtter i Moss setter han tonen for en helkveld med ekte, levende kultur. Dette er en konsert for kulturen i moss sier Forteller’n. 

– Vi har satt billettprisen til 120 kroner fordi vi vet at mange har det stramt. Kunst skal være tilgjengelig – også i trange tider.

Publikum blir domstol

Albumet «Dødssynder» skal ta publikum med på en indre reise gjennom menneskets svakheter, og utforsker temaer som religion, skam og menneskelig natur. 

Forteller’n inviterer publikum til å være vitner når han symbolsk gjør opp for sine tidligere synder som KimChill – i en forestilling der scenen blir domstol, og låtene er bevismateriale.

– Publikum kan vente seg liveband, poetisk kraft og en konsertopplevelse utenom det vanlige, meldes det. 

Konserten starter klokken 20.00, og dørene åpner 19.30. 

Arrangerer bokbingo for voksne: – Perfekt for regnværsdager

Bare en dag etter at Moss har skrevet om Orienteringsklubben og Kirkens Bymisjon som inviterer barnefamilier til å delta i gratis orientering i Moss sentrum i sommer, kommer Mossebibliotekenes Venner innom Moss Avis-redaksjonen med det de kaller «Vennenes bokbingo», som er en slags sommerles for voksne og en aktivitet som også kan tilby premier. 

– Meld deg inn i Mossebibliotekenes venner og bli med, er oppfordringen fra leder Trine Dalaker Svenkerud og styremedlem Eirik Tveiten. 

Venneforeningens bingoreglene er som følger: les tre bøker på rad fra bingobrettet, enten vertikalt, horisontalt eller diagonalt. 

I bingorutene kan man velge mellom følgende bokkategorier: 

  •  Les en «forbudt bok»
  • Les en Østfold-forfatter
  • Les en bok utgitt før 1950
  • Les en bok fra din ungdomstid
  • Les en bok på nynorsk
  • Les en sakprosabok
  • Les en tegneserieroman
  • Les en bok fra et annet nordisk land
  • Les en «kvinne med ryggen til»-roman

Man må skrive inn titlene man leser i de ulike rutene og så levere skjemaet på biblioteket innen 1. oktober 2025. 

Venneforeningen sier litt av poenget med bingoen er å få deltakerne til å stikke nedom biblioteket. Både for å hente bingoskjemaet, men også for å be de ansatte om bokråd. 

– Dette kan også bli litt sosialt. Kanskje man også får vite om andre som leser de samme bøkene. Og så kan man diskutere innholdet sammen, sier Tveiten. 

Mossebibliotekenes venner støtter en rekke arrangementer på biblioteket med penger hvert år og håpet er at mange nye medlemmer melder seg inn i foreningen for å delta på bingoen og samtidig støtte en god sak. 

Slik blir du medlem i Mossebibliotekenes venner: Vipps til 532207 og husk å oppgi navn og epost ved betaling. 

Allsang på brygga denne helgen er avlyst

Som Moss Avis omtalte onsdag ettermiddag, skulle det denne helgen vært klart for en ny runde med allsang i Kanalen. 

Nå informeres det imidlertid om at arrangementet som skulle vært på Tollboden/Peppes Pizza både førstkommende fredag og lørdag er avlyst. Det forteller Ole Retteraasen, daglig leder i Event Partner Norge AS, som er en av samarbeidspartnerne sammen med Peppes Pizza Tollboden og Moss FK. 

Fredag 27. juni skulle Skavanker & Dusty Cowshit stå på scenen, mens lørdag var det Torgeir & Kjendisene som sto for tur. 

For sikkerhets skyld: Dette er ikke det samme arrangementet som Allsang i Kanalen som foregår på Fiskebasaren hver onsdag. De fortsetter som vanlig gjennom sommeren. 

Markerte verdensdagen for lykke i Moss: – Stor stas

Angstringen Moss hadde i samarbeid med A-Alarm Østfold et arrangement i Nesparken i Moss 22 juni i anledning Verdensdagen for lykke.

– Vi hadde leker, servering av pølser, brus og kaffe. I tillegg kom klovnen Kathrine også på besøk. Det var stor stas for små og store, sier Vivian Lund i Angstringen Moss i en mail til Moss Avis. 

– Dette ble en kjempefin dag og alle var storfornøyd, avslutter hun. 

Helga Guren fra Rygge nominert til Amandaprisen

Helga Guren fra Rygge er én av fem nominerte i kategorien «beste skuespiller i en hovedrolle» under den 41. Amandapris-utdelingen. 

Guren er nominert for rollen hun spilte i filmen «Elskling» som har blitt sett av over 140.000 på kino i Norge. 

De andre nominerte er Renate Reinsve (Armand), Andrea Bræin Hovig (Kjærlighet) Ella Øverbye for (Drømmer) og Gard B. Eidsvold (Quislings siste dager). 

«Elskling» har ikke bare kapret oppmerksomheten til mange kinogåere, men har også fått ni Amandapris-nominasjoner.  Blant annet  for «beste norske film», «beste manus» og «folkets Amanda». 

Dette er ikke første gang Guren får anerkjennelse for sitt arbeid. I mars gikk Filmkritikerprisen 2025 til filmen «Elskling» og hun vant prisen for beste skuespiller.

Årets prisutdeling går av stabelen 16. august fra Festiviteten konserthus i Haugesund. 

Ettermiddagskonsert på House of Foundation

– Vi startet høsten 2020, egentlig som et resultat av pandemien og begrensninger i antall musikere som kunne møtes, forteller gitarist og en av flere primus motorer for gruppen, Tore Hangerhagen i en pressemelding og legger til: 

– Vi var og er alle fortsatt engasjert i Moss Big Band, men når det ikke var mulig i en periode, ble det MossaNova. 

Førstkommende lørdag klokka 16 er det tid for siste konsert i første halvår av sesongen av programmet til Moss Jazzklubb på House of Foundation med MossaNova. 

Dette er et band som befinner se i latinlandskapet og spiller mye bossanova og lett swingjazz. De spiller mange jazzstandars i bossa og med norsk tekst. 

Noen av de kjente bossalåtene til Antonio Carlos Jobim kommer også med norsk tekst. De fleste oversettelsene til norsk er gjort av Katrine Bjørnstad. Dyktige Tove Øverland sørger for vokal på alle låtene, og vi vil få høre flotte saksofonimprovisasjoner fra Pelle Lütken.

MossaNova består av: Tove Overland (vokal), Kai Hulback (trommer), Odd Dalbye (bass), Tore Hangerhagen (gitar) og Pelle Lütken (saksofoner). 

Klokken 05.00 begynner festen: – Etterpå blir det morgenmat

Årets Sånafest starter torsdag den 26. juni klokken 05.00 om morgenen. 

Like utenfor Hølen i Vestby, er scenen en åpen plass i skogen. 

– Et knippe fremragende musikere og kunstnere vil her gi publikum en uforglemmelig opplevelse. Etterpå blir det morgenmat, skriver arrangøren i en pressemelding. 

Forestillingen heter «TREET» og tar utgangspunkt i menneskets forhold til naturen og hvordan vi står i et gjensidig avhengighetsforhold til hverandre – slik også trær gjør i forhold til andre trær og mennesker i forhold til medmennesker. 

Ordfører Tom Anders Ludvigsen kommer og åpner festivalen på overraskende Sånafest-vis.

Oppmøtested: Jernbanebrua i Hølen, rett over Hølen kafé. Herfra gås det sammen til skogen der TREET spilles, og etter forestillingen er det åpningssermoni med morgenmat 

Varighet: cirka én time. Her blir det en vennlig oppvåkning før man snører ryggsekken og går i samlet flokk mot skogen. 

Forestillingen vil også være mulig å oppleve fredag og lørdag, men da senere på dagen og uten morgenmat. 

Hele festivalprogrammet kan du sjekke ut her