Student dømt for å ha plagiert seg selv

Oslo tingrett har dømt en student ved Høyskolen Kristiania for fusk etter at han brukte eget tidligere innlevert arbeid i en hjemmeeksamen, uten å oppgi kilde.

Hjemmeeksamenen i utviklingspsykologi ble levert høsten 2022. Sensor oppdaget tekstlikhet med både pensumlitteratur og en tidligere oppgave studenten selv hadde levert, ifølge Khrono. Studenten ble utestengt i ett semester for fusk, men saksøkte Kunnskapsdepartementet (KUD) med krav om å få vedtaket omgjort.

Nå har Oslo tingrett dømt i favør KUD. Retten mener studentens handling var egnet til å gi ham en fordel på eksamen.

I løpet av rettssaken ble partene enige om at plagiat utgjorde 5 til 10 prosent av oppgaven på nesten 4000 ord.

«Resultat er at oppgaven fremsto mer selvstendig enn den i realiteten var,» skriver dommerfullmektig Karoline Tandberg i dommen.

Studenten sier han oppga kilder etter beste evne og ikke hadde hatt til hensikt å fuske. Han ble ikke trodd.

Dommen er ikke rettskraftig før ankefristen går ut.

(©NTB)

Kraftig resultatfall i Frontline

Tankrederiet Frontline fikk et overskudd før skatt på drøyt 35 millioner dollar i første kvartal – ned fra 180 millioner dollar i samme periode i fjor.

– Første kvartal i 2025 kommer inn på linje med det forrige kvartalet, noe dempet som følge av den økonomiske og politiske situasjonen i perioden, sier Frontline-sjef Lars Barstad i børsmeldingen om kvartalsresultatet fredag morgen.

Rederiet omsatte for 428 millioner dollar i første kvartal. Den falt dermed med 150 millioner dollar fra første kvartal i fjor, ifølge Dagens Næringsliv.

Driftsresultatet endte på drøyt 93 millioner dollar, ned fra 251 millioner dollar for ett år siden.

Resultat før skatt ble på i overkant av 35 millioner dollar, markant ned fra 180 millioner dollar ett år tidligere.

(©NTB)

Sosiale medier fjerner færre falske kontoer i Norge

Det ble slettet langt færre falske norske kontoer i sosiale medier siste halvår i fjor enn tidligere, ifølge Medietilsynet.

– Nedgangen er uventet, og kan ha sammenheng med høy grad av moderering i 2023 som en beredskap før valgene. Det kan ha vært mindre moderering fra plattformenes side i fjor, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Tilsynet har gjennomgått rapporteringen fra Facebook, Instagram, Youtube, LinkedIn og Tiktok for andre halvår 2024.

Tiktok fjernet knappe 93.000 falske norske kontoer andre halvår i 2024, en kraftig nedgang, fra over 300.000 i første halvår.

En tilsvarende nedgang fant sted på de største sosiale medieplattformene i de 30 EU- og EØS-landene – fra 101 millioner falske kontoer til 32 millioner på ett år.

Fjernet færre innlegg

Rapporten for andre halvår i 2024 viser også at plattformene fjernet færre innlegg i EU- og EØS-området på grunn av brudd på retningslinjene om desinformasjon.

Tiktok merket kun 1500 innlegg i Norge som «ikke-verifisert» i andre halvår 2024, en halvering på et halvt år, og fjernet knappe 1800 desinformasjonsinnlegg.

Meta fjernet færre politiske annonser og annonser med desinformasjon i EU.

Meta oppgir ikke tall

LinkedIn og Youtube har trukket seg fra forpliktelsen om å rapportere fakta-merking av sitt innhold, mens Meta fortsatt ikke oppgir tall for det norske markedet.

– Medietilsynet er skuffet over at Meta ikke rapporterer om forhold i Norge, til tross for at Facebook er den mest brukte tjenesten i sosiale medier her i landet.  Vi gjentar derfor oppfordringen til Meta om å være åpne om hva de gjør for å motvirke desinformasjon på sine plattformer i Norge, sier Velsand. 

(©NTB)

Heder til «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» under TV-pris-utdeling

NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» har fått hederlig omtale i den europeiske kringkastingsprisen Prix Circom.

Programmet ble tildelt en såkalt Commended-pris i kategorien «Drama and Entertainment» for episoden om engelskmannen Ben Ward, som forlot London og flyttet til en øde fjellgård i Sogn.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: «Dette er en vakker historie med høy produksjonskvalitet og storslåtte landskap. Bens ærlighet er rå og emosjonell. Han deler både oppturer og nedturer i sin nye livsstil, som bringer med seg både ensomhet og isolasjon. Det fantastiske landskapet og bildene tilfører programmet enda en dimensjon – naturen blir en karakter i seg selv.»

– Dette er utrolig stas, og en anerkjennelse til hele teamet bak serien. Det er også en heder til Ben Ward og alle de andre flotte menneskene i serien, som slipper oss inn på tunet – og inn i livet, sier programleder Noralv Pedersen i en pressemelding.

Circom er en sammenslutning av regionale TV-kanaler i Europa. Prix Circom har blitt delt ut siden 1990, og i år kom det inn 220 bidrag fra hele kontinentet. Prisutdelingen skjer torsdag under Circoms årskonferanse i Barcelona.

Den nyeste sesongen av programserien hadde i snitt over 1,1 millioner seere per episode. Serien er også blitt en såkalt binge-favoritt og var det femte mest sette programmet på NRKs strømmetjeneste i 2024.

(©NTB)

Person med hammer brøt seg inn hos gullsmed

En person som var tildekket med hettegenser og bevæpnet med hammer, brøt seg inn hos gullsmeden i Vollen i Asker natt til fredag.

– Det er et stykke unna, og da vi kom dit etter 10–15 minutter var fuglen fløyet, sier operasjonsleder Vidar Pedersen hos politiet til Budstikka.

Det er så langt ikke oversikt over hva som ble stjålet fra gullsmedforretningen.

– Det var en person med hammer i hånden. Vedkommende hadde på seg en hettegenser og hette som skjulte fjeset. Så her var innbruddet planlagt. Vaktselskapet så på kamera at personen knuste to ruter for å komme seg inn, sier Pedersen.

(©NTB)

Fakta om badetemperaturen i sjøen i dag

Oversikten viser når på dagen havet er på sitt varmeste, ved utvalgte kystbyer i Norge fredag. Bølgehøyde på samme tid og sted i parentes.

* Oslo: 8,2 grader klokken 23 (rolig sjø).

* Bergen: 13,1 grader klokken 17 (0,3 meter).

* Stavanger: 12,5 grader mellom klokken 18 og 20 (0,1 meter).

* Trondheim: 9,5 grader mellom klokken 5 og 6 (0,3 meter).

* Kristiansand: 11,9 grader mellom klokken 18 og 19 (0,2 meter).

* Tromsø: 7,6 grader klokken 18 (rolig sjø).

* Alta: 8,3 grader mellom klokken 18 og 20 (0,1 meter).

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Dagens høyeste badetemperaturer i sjøen

Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Bergen med 13,1 grader. Det er klokken 17, og ved samme tid blir det bølger på rundt 0,3 meter på det meste.

Klokken 23 blir det 8,2 grader i havet i Oslo, med nesten stille sjø.

Sjøtemperaturen i Stavanger når 12,5 grader mellom klokken 18 og 20 med noen mindre bølger.

Det er mellom klokken 5 og 6 som blir varmest for trondheimere om de skal bade i havet. Da er det 9,5 grader og bølger på rundt 0,3 meter på det meste.

I Kristiansand når havtemperaturen toppen mellom klokken 18 og 19, med 11,9 grader. Samtidig er det kun små bølger.

Skal tromsøværinger ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 7,6 grader klokken 18. I tillegg er det da svært små bølger.

Alta får sin høyeste sjøtemperatur mellom klokken 18 og 20. Da er det 8,3 grader og noen mindre bølger.

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Regjeringen bevilger 7,2 millioner til halvstuderte lærere

Fire universiteter og høyskoler får nå 1,8 millioner kroner hver for å hjelpe flere ufaglærte lærere med å fullføre en avbrutt lærerutdanning.

– Vi trenger flere kvalifiserte lærere i Norge. Nå styrker vi ordningen som gjør at folk som av ulike grunner ikke fikk fullført lærerutdanningen sin, kan fortsette der de slapp, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) i en pressemelding.

Ordningen ble utviklet av UiT – Norges arktiske universitet og Nord universitet i 2019, og er senere utvidet til Universitetet i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet. Ved årsskiftet hadde 230 studenter fullført utdanningen sin gjennom denne modellen, som innebærer skreddersydde studieopplegg basert på hva den enkelte mangler.

Det anslås at om lag 2750 årsverk i grunnskolen i dag dekkes av personer uten lærerutdanning, med høyest andel i Troms og Finnmark.

Ordningen gjelder studenter som begynte før kravet om femårig utdanning ble innført i 2017, og som har gjennomført minst 150 studiepoeng.

(©NTB)

Sp oppfordrer Ap til bli med på konkrete tiltak mot dagligvarebransjen

Senterpartiet kritiserer sin gamle regjeringspartner og mener at Arbeiderpartiets plan for å svekke matkjedenes makt ikke vil virke.

– Ap har en tendens til å bruke store ord for å beskrive problemer, men har en politisk vegring når ting blir konkret, sier Jenny Klinge, som sitter i Stortingets næringskomité for Senterpartiet.

Torsdag diskuterte Stortinget tiltak for å gjøre noe med konkurransesituasjonen i dagligvaresektoren. På samme tid sendte næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) ut på høring et omfattende notat som skal resultere i loven om god handelsskikk.

Over en lang rekke høringsinstanser bes også landets tre matvaregiganter Coop, Rema og Norgesgruppen om innspill til temaer som rabatter, egne merkevarer og salg av varer med tap.

Vil ha raskere endring

– Folk skal være trygge på at Arbeiderpartiet har fullt trykk på situasjonen i dagligvarebransjen. Det er viktig for at forbrukerne skal få et bedre dagligvaretilbud, sier Myrseth.

Samtidig vil partiene i Stortinget ha endringer raskere. I forslagene som representanter fra Rødt har fremmet med støtte fra flere andre partier, handler det om å åpne opp grossistleddet, forby kryssubsidiering og en lang rekke andre tiltak.

Senterpartiet, som allerede har gått åpent ut med forslag om å kutte momsen på mat før de skal møte regjeringen til forhandlinger om revidert nasjonalbudsjett, oppfordrer Arbeiderpartiet til å bli med på initiativet i Stortinget til å svekke matkjedenes makt.

– At Frp og Høyre ikke ville komme på banen for å begrense kjedemakta i dagligvarehandelen, var vi forberedt på. Men det er synd at Ap ikke gir flertall til forslag som faktisk kan ha effekt for forbrukerne, sier Klinge til NTB.

Ikke konkret nok

Tidligere i uka la næringsministeren og statsminister Jonas Gahr Støre en plan der flere sider knyttet til dagligvarebransjens praksis skal legges under lupen for å se om sektoren driver på konkurransemessig riktig måte. Fredag skal de to møte aktører fra Coop, Norgesgruppen, Reitan Retail og Oda og leverandørene Nortura og Orkla og snakke om konkurranseforholdene i bransjen.

Forslaget som var oppe i Stortinget torsdag skal stemmes over på mandag. Nå oppfordrer Senterpartiet sin gamle makker i regjering til å stille seg bak forslagene.

– Ap sin plan er ikke omfattende eller konkret nok for å oppnå reelle forbedringer for forbrukerne. Dersom de mener alvor med å svekke kjedemakta, bør de bruke tiden fram til på mandag til å bestemme seg for å gi støtte konkrete tiltak som kan fungere, sier Klinge.

(©NTB)

Ny leteaksjon etter Marianne Rugaas Knutsen – 44 år etter forsvinningen

Til helgen skal det letes i hittil uutforskede grotter og juv i Risør, i håp om å finne spor etter seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen som forsvant sporløst 28. august 1981.

– Det er ikke så mange som kjenner til disse grottene og juvene, og det er meg bekjent aldri blitt lett etter Marianne der. Håpet om å finne noe er ikke stort, men det må gjøres. Jeg klarer ikke å la være, sier moren, Torunn Rugaas, til Agderposten.

Marianne ble sist sett etter å ha handlet is og godteri på Frydendal Varehandel i Risør. Hun kom aldri hjem, og tross omfattende politietterforskning, leteaksjoner og stor medieoppmerksomhet, har ingen sett henne siden.

Lørdag skal derfor klatrere ta seg ned i grottene og juvene for å lete etter den savnede seksåringen, i en privat initiert leteaksjon. De aktuelle grottene og juvene ligger i vestre del av tettstedet Randvik, noe øst for Risør sentrum.

Tipset om grottene kom etter at Rugaas i slutten av oktober i fjor la ut et innlegg på Facebook i anledning det som ville vært den forsvunne datterens 50-årsdag.

Marianne-saken er en av få uoppklarte forsvinningssaker som involverer barn i Norge. Den er i dag henlagt som uoppklart drap. Straffesaken ble foreldet i 2006, og eventuelle gjerningspersoner kan ikke straffeforfølges.

(©NTB)