Stortingets kontrollkomité-leder hardt ut mot statens IKT-prosjekt: – Politisk skandale

Når departementene flytter sammen i nytt regjeringskvartal, skal de også bytte IT-system. Stortingets kontrollkomité har åpnet kontrollsak.

Mandag starter Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høringer i kontrollsaken mot departementenes felles IT-løsning med navnet Felles IKT.

Aftenposten har skrevet at prosjektet koster 2,2 milliarder kroner, har pågått i 15 år, er forsinket og var utsatt for en sikkerhetsglipp.

Flere statsråder på teppet

Kontrollkomiteens leder Peter Frølich (H) går hardt ut mot departementene før høringene starter.

– Håndteringen fremstår nå som en politisk skandale, sier Frølich til NTB.

Han sier komiteen ikke har blitt noe klokere i saken av de skriftlige svarene de har fått fra digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Tung og forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) må mandag møte i høring i kontrollkomiteen. Det er deres departementer som sammen leder prosjektet.

– Regjeringen bør ha gode svar på hvorfor kostnadssprekken er blitt så stor og hvorfor vi ennå ikke har på plass et IKT-system. Skattebetalernes penger må brukes fornuftig og med respekt, sier Frølich.

I tillegg må tidligere statsråder Bjørn Arild Gram (Sp) og Sigbjørn Gjelsvik (Sp) møte, samt direktøren for Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) og direktøren for Departementenes digitaliseringsorganisasjon.

Vil oppklare styring og avgjørelser

Noe av det komiteen ønsker å få klarhet i, er hvem som i 2023 tok beslutningen om å bytte IKT-løsning. Frølich sier at det den gangen ikke ble foretatt noen sikkerhetsvurdering og kaller dette «et av de store spørsmålene».

Han vil også få klarhet i prosjektets omfang.

– Vi har fått to nye statlige etater, kommunikasjonsplaner, utredninger, analyser, nye lokaler, grafisk profil, administrasjon og regnskap. Men noe fungerende system er ikke på plass, sier Frølich.

– Saken fremstår alvorlig og komiteen må få klarhet i om regjeringen har hatt noen styring over dette prosjektet, sier han videre.

Avviser kritikken

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) har tidligere avvist at det ikke er kontroll ved programmet til Aftenposten.

– Arbeidet med selve plattformen ble satt tilbake etter dataangrepet i 2023, men arbeidet pågår i høyt tempo og samtlige departementer vil få en moderne løsning med skyteknologi og god sikkerhet, sier Tung til NTB.

Hun mener de ansatte i departementene og regjeringen trenger en sikker og moderne IKT-plattform å jobbe på, og at fagmiljøene samles i en «slagkraftig» organisasjon i stedet for å være i fire ulike miljøer.

– Stortinget er godt informert om samtlige større endringer i prosjektet og Stortinget har selv vedtatt kostnadsrammen programmet styrer etter. Jeg ser fram til å utdype og svare på samtlige spørsmål komiteen måtte ha under høringen, sier Tung.

Saken er foreløpig planlagt til behandling i Stortinget 17. juni.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til mandag 12. mai.

Hamas skal frigi israelsk-amerikansk gissel

Hamas kunngjør at de vil frigi den israelsk-amerikanske soldaten Edan Alexander (21), som ble tatt som gissel under angrepet 7. oktober 2023. Løslatelsen er et ledd i forsøket på å få til en våpenhvile og oppheve den israelske blokaden av nødhjelp til Gaza.

President Donald Trump bekrefter Hamas' uttalelse på Truth Social og kaller det et skritt tatt i god tro overfor USA og meglerne Qatar og Egypt. Alexander, som er det eneste amerikanske gisselet som antas å være i live på Gazastripen, skal ifølge Reuters løslates tirsdag.

Hamas-leder Khalil al-Hayya sier de er klare for intense forhandlinger om en endelig avtale for å få slutt på krigen. Ifølge Times of Israel har arabiske kilder opplyst at Hamas er blitt presset til å frigi Alexander som et tegn på godvilje før Trumps kommende Midtøsten-reise.

Tørrkoking førte til evakuering på Lørenskog

Tre leiligheter ble midlertidig evakuert etter en tørrkoking i en bolig i Losbyveien på Lørenskog natt til søndag. Ingen personer kom til skade i hendelsen.

Tørrkokingen spredte seg til en ventilator med avtrekk. Brannen ble raskt slukket, og beboerne i tre av de fire boenhetene kunne flytte tilbake etter kort tid, mens leiligheten der brannen startet ikke er beboelig.

Hackerangrep mot nettkriminelle LockBit

Den nettkriminelle gruppen LockBit, som står bak nesten halvparten av verdens løsepengevirusangrep, ser ut til å ha blitt hacket. En av gruppens sider på det mørke nettet ble erstattet med meldingen «Ikke begå kriminalitet. Kriminalitet er ille. Kyss og klem fra Praha».

Reuters og flere analytikere bekrefter at innlegget tyder på at gruppen er blitt utsatt for et hackerangrep. Det ble også lagt ut en lenke til det som fremstår som et midlertidig datalager med lekkede data.

LockBit tilbyr løsepengevirus til andre kriminelle. I fjor opplyste britisk politi at de hadde tatt ned flere av gruppens servere globalt, noe som resulterte i pågripelser og internasjonale etterlysninger.

Nazi-propaganda funnet i Argentinas høyesteretts kjeller

Over 80 esker med beslaglagt materiale fra Nazi-Tyskland ble nylig oppdaget i kjelleren til Argentinas høyesterett. Materialet, som inneholdt propagandamateriell og tusenvis av notatbøker fra nazistpartiet, ble sendt fra Tysklands ambassade i Tokyo til Argentina i 1941.

Eskene ble opprinnelig beslaglagt av argentinske myndigheter som fryktet at innholdet kunne påvirke landets nøytralitet. En domstolsuttalelse bekrefter at materialet var «ment å styrke og fremme Hitlers ideologi i Argentina under andre verdenskrig».

Holocaustsenteret i Buenos Aires er invitert til å bevare og undersøke funnet, som kan avdekke ukjente aspekter ved holocaust. Argentina, som var nøytralt fram til landet brøt forbindelsene med Tyskland i 1944, har i dag Latin-Amerikas største jødiske befolkning.

Hvite sørafrikanere på vei til flyktningstatus i USA

En gruppe på 49 hvite sørafrikanere, inkludert familier med små barn, forlot søndag Sør-Afrika for å fly til USA der president Donald Trump har tilbudt dem flyktningstatus. Gruppen tilhører minoriteten afrikandere, hovedsakelig etterkommere av nederlandske bosettere.

Trump anklaget i februar sørafrikanske myndigheter for å diskriminere afrikanderne, noe myndighetene i landet avviser. Trump-administrasjonen har innført rask behandling av søknadene fra hvite sørafrikanere, mens andre flyktningprogrammer er satt på pause.

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, mandag 12. mai.

Eide gir ledelsen i Arktisk råd videre

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er i Tromsø for å gi lederskapet i Arktisk råd videre til Danmark. Han møter blant annet Grønlands utenriksminister Vivian Motzfeldt.

Stortingets kontrollkomité holder høring i statens IKT-program

Departementenes store IKT-program har pågått i 15 år og har en kostnadsramme på 2,2 milliarder kroner. Nå har Stortingets kontrollkomité åpnet sak. En rekke tidligere og nåværende statsråder må møte, blant annet Bjørn Arild Gram (Sp), Sigbjørn Gjelsvik (Sp), Karianne Tung (Ap) og Tore O. Sandvik (Ap).

Obama i Oslo

USAs tidligere president Barack Obama kommer til Oslo til arrangementet «en samtale med president Barack Obama». Det er ventet at han skal snakke om økonomi og handel i verden, utfordringer i USA og landets posisjon i verden. Forsker og kommentator Sofie Høgestøl er moderator for samtalen.

Pave Leo XIV møter pressen

Den nyvalgte paven møter internasjonal presse for første gang siden han ble valgt torsdag forrige uke. Paven, som opprinnelig het Robert Francis Prevost, er fra Chicago i USA og har allerede manet til fred i Ukraina og våpenhvile i Gaza og mellom India og Pakistan.

Dom mot Foxtrot-topp

Det ventes dom i rettssaken mot en mann i 40-årene som har blitt pekt ut som et høytstående medlem av det kriminelle Foxtrot-nettverket i Sverige. Han er tiltalt for grove narkotikaforbrytelser og grove brudd på våpenloven. Rettssaken går i Södertälje tingsrett.

Bodø/Glimt møter Ålesund i NM

Bodø/Glimts eventyr i Europa er over etter tapet for Tottenham på Aspmyra torsdag. Mandag kveld skal de gulkledde i aksjon i 3. runde i NM mot Kjetil Rekdals Aalesund. Kampstart i Ålesund er klokken 19.

(©NTB)

Leiligheter evakuert etter tørrkoking

Ingen personer kom til skade, men tre leiligheter ble midlertidig evakuert i forbindelse med tørrkoking i en bolig på Lørenskog utenfor Oslo natt til søndag.

Tørrkokingen skjedde i en av de fire boenhetene i et bygg i Losbyveien og ble deretter spredd til en ventilator med avtrekk, opplyser Øst politidistrikt ved 1-tiden.

Beboerne i tre boenheter ble evakuert.

En halvtimes tid senere skriver politiet på Politiloggen at brannen er slukket, og at beboerne i tre av leilighetene kunne flytte tilbake. Leiligheten der brannen startet er ikke beboelig.

(©NTB)

Trafikkulykke i Asker – bilfører alvorlig skadet

En bilfører beskrives som alvorlig skadet etter en singelulykke på Rustadveien i Asker kommune søndag kveld.

Politiet fikk først opplysninger om at bilføreren skulle hentes med luftambulanse, men helsepersonell besluttet at vedkommende skulle kjøres bort i ambulanse.

Rustadveien i Slemmestad er sperret fram til pasienten er evakuert og veien ryddet, opplyser politiet.

Listhaug om Solbergs utdanningsutspill: – Forbauset

Frp-leder Sylvi Listhaug er forbauset over Høyre-leder Erna Solbergs utspill lørdag om at hun knapt hadde innspill om skolepolitikk da de satt i regjering.

– Jeg er jo litt forbauset over at hun bruker tid på å kritisere oss for å ville ha en bedre skole. At vi ønsker økte ambisjoner for læringsnivået, og å ta grep om vold og uro som finnes i skolen, sier Listhaug til VG.

Listhaug sa i april at Frp vil kreve å få kunnskapsministeren om de skal inngå i en borgerlig regjering etter valget. Lørdag stilte Solberg seg spørrende til kravet.

– Sylvi Listhaug har jeg skjønt at vil bli kunnskapsminister, og hun skylder også på alle andre for dårlige resultater. Og sånn går debatten rundt norsk skole. Jeg kan knapt huske at Sylvi hadde innspill til skolepolitikken de årene hun satt i min regjering, sa hun til Høyres kampanjekonferanse.

Frp-lederen understreker overfor VG at det ikke nødvendigvis er hun personlig som ønsker å være kunnskapsministeren i en eventuell regjering, men at hun snakker på vegne av partiet.

(©NTB)

Oljefondet ekskluderer selskaper på grunn av levering av drivstoff til Vestbredden og korrupsjon

Styret i Norges Bank har bedt oljefondet om å gå ut av to selskaper, mens de igjen får investere i det tyske kullselskapet RWE AG.

Selskapet Paz Retail and Energy Ltd. utelukkes på grunn av «uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner».

Drivstoff til Vestbredden

Etikkrådet har anbefalt utelukkelsene som hovedstyret har vedtatt.

– Ved å drive infrastruktur for leveranse av drivstoff til israelske bosetninger på Vestbredden medvirker Paz til at bosetningene der opprettholdes. Bosetningene er etablert i strid med folkeretten, og deres opprettholdelse utgjør et pågående folkerettsbrudd, heter det i anbefalingen fra Etikkrådet.

– Etikkrådet anser derfor at Paz medvirker til folkerettsbrudd på en måte som gir grunnlag for å anbefale at selskapet utelukkes fra SPU.

Bestikkelser til toppsjef

Det mexicanske selskapet Petróleos Mexicanos (Pemex) utelukkes på grunn av «uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for grov korrupsjon».

Etikkrådet har gjort undersøkelser knyttet til korrupsjonsanklager fra 2004 til 2023. Pemex er helstatlig, men oljefondet er investert i selskapets obligasjoner.

– Etikkrådet legger vekt på at et betydelig antall ansatte i selskapet, inkludert en tidligere toppleder, i flere separate tilfeller skal ha mottatt bestikkelser, skriver Etikkrådet.

Etikkrådet mente i rådet sitt at tett politisk styring av selskapet gir økt risiko for at vanlige kontrollfunksjoner settes til side, og at økonomiske avvik dermed ikke blir godt nok håndtert.

– Selv om Pemex har et antikorrupsjonssystem som tilsynelatende har mange av elementene som følger av internasjonalt anerkjente retningslinjer, mener rådet også at selskapet gir for lite innsyn i hvordan systemet fungerer i praksis.

Kullselskap inn i varmen igjen

Det tyske kullselskapet RWE AG ble utelukket fra Oljefondets investeringer i mai 2020 på grunn av nye krav fra regjeringen til fondets investeringer i kullselskaper, og at selskapet sto for mer enn 20 millioner tonn utvinning av kull hvert år.

Selskapet settes heller til observasjon nå, etter at selskapet har forpliktet seg til utfasing av kull i Tyskland innen 2030.

– Vi vurderer at kullkraftkapasiteten nå er under den absolutte terskelen angitt i kullkriteriet. Utvinning av kull vil likevel ligge over terskelen i noe tid fremover, skriver oljefondet i en pressemelding.

Norges Bank skriver at andre virkemidler som eierskapsutøvelse må vurderes før de beslutter å utelukke selskaper.

– Hovedstyrets vurdering er at eierskapsutøvelse ikke er et hensiktsmessig virkemiddel i disse tilfellene, heter det fra Norges Bank.

Ytterligere tre selskaper skal følges opp gjennom eierskapsutøvelse for å redusere alvorlig miljøskade. Selskapene deltar i et fellesforetak som driver en bauksittgruve i regnskogen i Amazonas. De tre selskapene er Rio Tinto PLC, Rio Tinto Ltd. og South32 Ltd.

(©NTB)

En pågrepet etter voldshendelse i Alta – skal ha vært brukt øks

Politiet har pågrepet en mann i 40-årene etter en voldshendelse mot en mann i 30-årene i Alta. Det skal ha vært brukt øks.

– Vi er i gang med avhør av de involverte samt vitner som skal ha vært til stede da hendelsen skjedde. Det skal ha vært brukt øks i forbindelse med hendelsen som er tatt i beslag, skriver Finnmark politidistrikt i en pressemelding søndag kveld.

Den skadede mannen i 30-årene skal ikke ha fått alvorlige skader, men er sendt til helsesjekk.

Politiet opplyser at de ble varslet om hendelsen søndag klokken 13.30, og at de pågrep og siktet mannen klokken 16. De sier at de ser alvorlig på hendelsen og at den siktede skal fremstilles for varetektsfengsling mandag.

– Vi er tidlig i etterforskningen og kan ikke si noe ytterligere om motiv, de involverte eller hva som skal ha utløst voldshandlingen, opplyser politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør.

Den siktede mannens forsvarer, Benny Solheim, hadde ingen kommentarer til hendelsen søndag kveld.

(©NTB)

Politiet i Troms har problemer med telefonlinjen

Troms politidistrikt har problemer med telefonlinjen, opplyser de. Nødnummeret 112 fungerer som det skal.

– Troms politidistrikt har problemer med 02800-linjen til politiet. Dersom noen har en viktig melding og ikke kommer gjennom på 02800, ber vi om at dere ringer 112 inntil videre, skriver politiet i politiloggen.

02800 er telefonnummeret til politiet for saker som ikke er nødssituasjoner.

(©NTB)

Person alvorlig skadet i Oslo – ble stukket med skarp gjenstand

En gutt under 18 år er alvorlig skadet etter å ha blitt stukket på Teisen i Oslo søndag kveld. Politiet har kontroll på tre personer, også under 18 år.

Både den skadede gutten og de tre som politiet er i kontakt med er under 18 år.

Skadegraden betegnes som alvorlig, men stabil, skriver operasjonsleder Sven Christian Maximilian Lie i en melding til pressen.

– Han har noen skader som er forenlig med stikkvåpen, men vi er ikke helt sikker på hva slags stikkgjenstand som er brukt i hendelsen, sier innsatsleder Tore Barstad til NTB.

– Vi har påtruffet tre stykker som er interessante. Men vi er usikre på hvilke statuser vi skal gi dem, om de er vitner eller mistenkte i hendelsen, sier Barstad.

Gutten var våken da han ble kjørt til sykehus av ambulanse.

Politiet vil gjerne ha kontakt med vitner som har opplysninger om dem som har vært på baksiden av Joker-butikken på Teisen.

En hundepatrulje leter etter gjenstanden som er brukt.

– Vi er tidlig i en operativ fase hvor vi samler inn opplysninger som kan belyse hendelsen, opplyser Lie.

(©NTB)