Her var det mest sol i sommer

Trondheim troner på gullplassen, med 520 soltimer i juni og juli totalt. På andreplass er Landvik på Sørlandet (518). Så kommer Løken i Innlandet (494).

De tre mest solrike stedene ligger dermed i helt forskjellige deler av Norge, fra langt i sør til helt i midten av landet.

Kjevik i Kristiansand kunne også havnet på topp, men det manglet data for å fastslå det, opplyser klimavakten Nora Mo-Bjørkelund til NTB ved Meteorologisk institutt torsdag.

NTB har innhentet tall fra instituttet om hvor det har vært mest sol og regn hittil i sommer.

Hundrevis av soltimer i juli

Hvis vi kun ser på soltimene for juli, vinner fortsatt Trondheim med flest soltimer, 321 så langt. På andreplass kommer Valnesfjord i Fauske (302 soltimer) og på tredje Gamanjunni i Kåfjord (300).

– Topp tre ligger jo relativt nord i landet. De har jo Nordland og Troms, som har flere mulige soltimer i løpet av et døgn på grunn av midnattssol og lange dager, forklarer Mo-Bjørkelund.

Ser man derimot kun på Sør-Norge i juli, var det Trondheim som hadde mest sol (321 timer), deretter Løken i Innlandet (235) og på tredjeplass Fureneset i Vestland (227).

Meteorologisk institutt har 19 stasjoner som måler soltimer rundt omkring i landet. Stasjonene står i Kristiansand, Oslo, Bergen, Trondheim, Karasjok, Kåfjord, Tjøtta, Otta, Furuneset, Mjøs, Østre Toten, Landvik, Kise, Njøs, Garmanjunni, Valnesfjord og Løken.

Her regnet det mest

I juni måned regnet det mest i Lurøy i Nordland (225 mm). De hadde hele 79 prosent mer nedbør enn vanlig. Hakk i hæl kommer Ullensvang i Vestland (331 mm).

Videre på topplisten kommer de følgende stedene, alle i Vestland: Opstveit i Kvinnherad (311 mm), Gullfjellet i Bergen (305), Øvstedal i Voss (297) og Hovlandsdal i Fjaler (295). Alle fikk over 50 prosent mer nedbør enn vanlig: Bergen fikk 56 prosent mer, Kvinnherad 89, Voss 86 og Fjaler 76 prosent mer enn normalt i juni.

I juli er det Voss som har fått mest nedbør hittil, med 167 mm Deretter kommer Flekkefjord i Agder (159), Liarvatn i Strand i Rogaland (157), Konnerud i Drammen (148) og Lifjell i Telemark (134).

(©NTB)

Slottet advarer mot fallende grener fra trær

Varmen kan gjøre trær stresset og få dem til å slippe grener på vindstille dager. I Slottsparken advares folk mot å sette seg under dem.

– For å kunne ta opp nok vann til seg selv, så vil det da kvitte seg med sine svakere deler, som for eksempel en stor grein, sier slottsgartner Maria Kyhn til NRK.

Kyhn forklarer at et tre vil gjøre alt det kan for å overleve, særlig når det er høy varme og mangel på vann.

Fenomenet når trær slipper grener på denne måten kalles «summer branch drop», skriver kanalen. Det er vanligst blant hestekastanje, men svært uvanlig hos eik.

Slottsgartneren sier at ingen har blitt skadet av å sitte under trærne i parken. Fenomenet kan skje over alt, ikke bare i parken.

(©NTB)

Russiske kapteiner skal ikke få unntak fra losplikten

Regjeringen vil stramme ytterligere inn for russiske kapteiner på skip i Norge.

Minst fire russiske kapteiner har fått dispensasjon fra kravet om los etter at regjeringen for to uker siden strammet inn regelverket og ba Kystverket stille søknader om farledsbevis i bero. Nå vil regjeringen fjerne muligheten for dispensasjon også, skriver Bergens Tidende.

– Kystverket vil bli bedt om å stramme inn sin dispensasjonspraksis slik at det ikke lenger er adgang til å innvilge søknader fra fartøy med russiske kapteiner eller andre russiske navigatører, skriver fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) til BT.

For to uker siden sa regjeringen at de ikke kom til å utstede nye farledsbevis for russere, eller fornye eksisterende bevis for de 277 som allerede har.

– Dette er så dårlig politisk håndverk av regjeringen at jeg nesten ikke har ord, skriver KrF-leder Dag-Inge Ulstein når han hører at russere likevel har fått dispensasjon.

Næss svarer at de har gjennomført flere tiltak for å styrke den maritime sikkerheten i lys av den stadig mer krevende sikkerhetspolitiske situasjonen.

(©NTB)

Hetebølge på sykehus bekymrer helsepersonell

Hetebølgen denne sommeren har ført til høy temperatur innendørs på sykehus og helseinstitusjoner. Helseministeren varsler en gjennomgang.

Sykehus i hele landet har strevd med å få ned temperaturen innendørs i sommer, og flere har målt over 30 grader, skriver TV 2.

Enkelte sykehus har måttet avlyse operasjoner og avvise fødende på grunn av aircondition-trøbbel.

– Vi må sørge for at helsetjenester er forberedt. Vi kan ikke drive brannslokking hver sommer, sier andre nestleder Gro Lillebø i Norsk Sykepleierforbund.

Hun får støtte av Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet.

– Dette er veldig uheldig. Det viser at vi ikke har ventilasjonssystem alle steder som er dimensjonert for de varme norske somrene som vi har begynt å få, sier Schjelderup.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) er enig i at noen sykehus ikke er godt nok utstyrt til å håndtere høye temperaturer.

– Når det blir for varmt, og det både går utover arbeidshverdagen til våre ansatte og pasientene rapporterer om at det er ubehagelig å oppholde seg i sykehusene våre, så må vi selvfølgelig ta det på stort alvor, sier Vestre til TV 2.

Han planlegger en gjennomgang med sykehusene etter sommeren, men har ingen strakstiltak å tilby, slik som forbundene ber om.

– Sykehusene har gjort det de kan på kort sikt. Å sørge for gode ventilasjonssystemer, er ikke noe vi bare kan knipse med en finger og ha på plass i morgen, sier Vestre.

(©NTB)

Tiktok-videoer fra skytespill etterligner Utøya-terroren

Videoer som etterligner 22. juli-terroren, sprer seg på Tiktok. Enkelte av disse gjør narr av ofrene og framstiller terroristen positivt.

På tirsdag – 14 år etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya hvor 77 personer ble drept – ble det publisert en video på Tiktok. Den viser et klipp fra et skytespill som tilsynelatende gjenskaper angrepet på Utøya, skriver Stavanger Aftenblad.

Videoen nærmer seg 100.000 visninger.

– Når du kjenner disse menneskene og vet hva de har vært gjennom, blir det vondt å se hvordan opplevelsene deres blir gjort til noe en tuller med. Det er ikke bare respektløst, men også en umenneskeliggjøring, sier leder i Rogaland AUF, Aron Jacobsen Schaanning, til avisa.

Aftenbladet har gått gjennom flere videoer som simulerer angrepene og framstiller gjerningsmannen positivt. Noen av videoene er humoristiske. De er publisert fra våren 2024 til denne uken.

– Det gjør vondt, sier Schaanning.

Tiktok har ikke besvart Aftenbladets henvendelser, men flere av videoene har blitt fjernet etter at de tok kontakt.

Tidligere denne uka måtte 22. juli-senteret stenge et kommentarfelt på grunn av en bølge med hets. Overlevende og berørte har også opplevd å få hatmeldinger.

– Det er ikke annet enn sjokkerende og fryktelig, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om hatmeldingene i sin minnetale på Utøya 22. juli.

(©NTB)

Innstilling på Bergensbanen etter røyk fra lokomotiv

Passasjerer fra Oslo til Bergen kom kun til Hønefoss da lokomotivet fikk problemer torsdag kveld. 180 av dem blir med buss og nattoget mot Bergen.

– Toget kom noe forbi Hønefoss, men man fikk trøbbel med lokomotivet, og det ble etter hvert hentet tilbake til Hønefoss, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til NTB torsdag kveld.

Kveldstoget fra Oslo mot Bergen stengte en periode banen ved Hønefoss, men det ble åpnet for trafikk igjen da det ble trukket tilbake til Hønefoss. Likevel fortsatte problemene.

– Planen var da at man skulle komme med et nytt lokomotiv fra Oslo. Når man koblet på det så kom det røyk, og da turte man ikke mer. Dermed ble toget innstilt, sier Lundeby.

Noen passasjerer har forlatt toget på Hønefoss, mens av de 180 gjenværende er det plass til 100 på nattoget til Bergen, mens resten fordeles på tre busser. Både nattoget og bussene kommer til Hønefoss rundt klokken 0.30.

– Det har vært en utrolig lang og slitsom og varm ettermiddag og kveld for de reisende. Vi beklager selvfølgelig denne opplevelsen for alle, sier Lundeby.

Lundeby har ikke oversikt over om problemene rammer noen av avgangene på Bergensbanen fredag, men kan ikke utelukke dette.

(©NTB)

Støre ønsker fransk anerkjennelse av Palestina velkommen

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han ønsker kunngjøringen om at Frankrike vil anerkjenne Palestina som stat velkommen.

– Det er en klok og riktig beslutning på et kritisk viktig tidspunkt, sier Støre (Ap) om Frankrikes beslutning om at landet vil anerkjenne Palestina, skriver Støre i en epost til NTB torsdag kveld.

President Emmanuel Macron sier kunngjøringen skal skje på FNs hovedforsamling i september.

– Jeg ønsker kunngjøringen om at Frankrike vil anerkjenne Palestina som stat varmt velkommen, sier Støre. Han sier torsdagens beskjed er spesielt viktig ettersom Frankrike er ett av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd.

Statsministeren minner om at Norge anerkjente Palestina i mai i fjor sammen med Spania, Irland og Slovenia. Også Spanias statsminister Pedro Sánchez ønsker budskapet fra Macron velkommen.

– En anerkjennelse understreker at Palestina skal sikres både rettigheter og plikter i tråd med FN-pakten. Og den slår fast at kun en politisk tostatsløsning kan gi varig fred. Dette er også Frankrikes begrunnelse for å anerkjenne Palestina, sier Støre og legger til:

– Nå må krigen i Gaza ta slutt, nødhjelp må slippe inn, gisler løslates og volden på Vestbredden må stoppe.

Mandag begynner en stor Palestina-konferanse i New York, som Frankrike skal lede sammen med Saudi-Arabia, og der utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) representerer Norge.

– Han skal lede arbeidsgruppen om palestinsk økonomi på konferansen sammen med Japan. Kveldens kunngjøring fra Frankrike er gode nyheter på vei inn i denne viktige konferansen, sier Støre.

(©NTB)

Norske fans mintes Ozzy Osbourne

Flere norske fans av Ozzy Osbourne og Black Sabbath møttes for gravøl for metallegenden på en pub i Oslo etter at artisten døde for noen dager siden.

Under tre uker etter at Ozzy Osbourne tok farvel med fansen på en avskjedskonsert i Birmingham, er heavy metal-legenden død. Han ble 76 år gammel.

– Jeg spiller mye metal og vokste opp med musikken hans. Han har vært en del av nesten all musikk har hørt på, sier Amund Rekkevik, en av dem som hadde møtt opp på puben Revolver i Oslo torsdag.

– Jeg trodde han var mye eldre. Sykt at han døde av naturlige årsaker, sier Mia Mortensen, en annen som deltok under gravølet.

– Bra han kunne gjøre ferdig konserten, sier hun.

Under avskjedskonserten i Birmingham var de fire opprinnelige medlemmene av Black Sabbath– Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler og Bill Ward – første opptreden sammen på 20 år.

– Han er the Prince of darkness. Jag har vært fan av både Black Sabbath og Ozzy. At han døde kom som et sjokk. Han har vært litt udødelig. Men det er fint å kunne samle andre metalheads og hylle ham, sier Anna Malene Wigeland Lillås.

Rundt 20–30 metalheads hadde samlet seg for å ta en siste skål for legenden.

(©NTB)

Norsk Bandidos-topp fengslet i Sverige

En fremtredende skikkelse i MC-klubben Bandidos i Norge, Lars Harnes, sitter i varetekt i Sverige mens han venter på å bli utvist fra landet.

Harnes var på vei til ferie i Europa da han ble stanset, melder TV 2.

– Det er absurd at de kan holde en norsk statsborger fengslet på bakgrunn av et utvisningsvedtak alene, på ubestemt tid og uten rettslig prøving, sier Harnes' forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, til kanalen.

Harnes ble anholdt av svensk politi nær Göteborg forrige torsdag. Bakgrunnen for anholdelsen er hans tilknytning til Bandidos, som har medlemmer som knyttes til kriminalitet. Svenskene har besluttet å utvise ham fra landet i åtte år, og i påvente av utsendelsen sitter han i arrest.

Politiet i Sverige bekrefter at de den 17. juli kontrollerte fire personer koblet til kriminell virksomhet. Politiet mener de kan utgjøre en trussel mot grunnleggende samfunnshensyn og utgjøre en fare for allmenn ro, orden og sikkerhet i Sverige.

Lars Harnes er tidligere straffedømt for alvorlige lovbrudd i Norge, men ifølge forsvareren er han ikke siktet for noe straffbart i forbindelse med reisen. Bratlien mener at det eneste rette ville vært å kjøre Harnes til den norske grensen.

(©NTB)

Savnet 83-åring i Ringsaker funnet etter to døgn

En stor leteaksjon ble satt i gang da en 83 år gammel mann fra Ringsaker forsvant mandag. Onsdag ble han omsider funnet – til familiens store lettelse.

Ifølge Ringsaker Blad var mannen i live og oppegående, men skal undersøkes på sykehus.

– Det er et mirakel, rett og slett. Vi hadde vel begynt å miste litt trua, men er så lettet og glade. Det at han lever, og er i såpass god form, er over all forventning, sier barnebarnet Silje Morland til avisa.

Politiet startet leteaksjonen mandag ettermiddag da mannen ble savnet fra hjemmet sitt mellom Moelv og Næroset. Letingen fortsatte gjennom natten med blant annet politihelikopter og redningshunder, og en mengde frivillige.

Det er foreløpig uvisst hva han har tatt seg til disse to døgnene. 83-åringen ble funnet av frivillige i terrenget ikke så langt fra bostedet.

– Vi er alle veldig nysgjerrige på hvor han har vært, og hvordan han har klart å ikke bli funnet. Jeg skjønner ikke at han ikke har besvimt av dehydrering når det har vært så varmt, sier Morland.

(©NTB)