Den nye LO-lederen: – Jeg har tre hovedoppgaver foran meg

Den ferske LO-lederen er ikke redd for å si hva hun mener. Nå tar Kine Asper Vistnes sikte på rødgrønn valgseier og bedre vilkår for arbeidsfolk.

– Jeg har ikke hatt noen intensive uker, men dette her er jo helt fantastisk spennende. Så nå gleder jeg meg veldig til å komme i gang med det arbeidet som vi skal gjøre, sier Vistnes.

For to uker side visste hun ikke at toppvervet i LO ventet på henne. Men etter at Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, trakk sitt kandidatur, ble hun storfavoritt til å bli LOs neste leder.

48-åringen kommer fra Fellesforbundet, der hun siden 2022 har vært nestleder – den første kvinnelige noensinne. Hun har også bakgrunn som industriarbeider og tillitsvalgt på kabelfabrikken Nexans på Langhus.

Tre hovedoppgaver

Den ferske LO-lederen sier at hun har tre hovedoppgaver foran seg:

* Rødgrønn valgseier i høstens valg

* Få nye yrkesgrupper inn i LO – og nå de unge

* Styrke partssamarbeidet

Vistnes sier hun vil være en samlende leder og skal etterstrebe å få til det.

– Det handler vel om at du kan se folk, lytte til folk, ha gode prosesser, og at man også klarer å ta med flest mulig i de beslutningene som blir tatt, og at de blir tatt på en god måte, sier hun til NTB.

Vil fortsatt «gruse høyresiden»

Det skapte overskrifter i flere av landets medier da hun tidligere i uken sa at hun skulle «gruse høyresiden».

Det trekker hun ikke tilbake, men beskriver seg selv som en som uttrykker seg tydelig. LO-lederen er tydelig på at det er en rødgrønn valgseier hun vil ha.

– Det er helt naturlig for oss at vi står på i valgkampen for å få politikere som deler våre verdisyn og vil kjempe for våre politiske saker. Vi er ikke et politisk parti, men vi har sterke politiske meninger, og vi har sterke politiske interesser.

Ved å samle venstresiden er Vistnes' håp at det skal bli mindre forskjeller i samfunnet, og at LO skal komme styrket ut.

Nå de unge

– LO er stor og sterk, men vi trenger å bli enda mer attraktive for flere yrkesgrupper, og ikke minst for unge medlemmer, sier Vistnes.

Det ble en klar seier til de borgerlige i forrige skolevalg.

– Hvorfor skal unge i dag ha lyst til å bli LO-medlem?

– Det må vi spørre ungdommen om og hva de er opptatt av. Jeg har jo god erfaring tilbake fra Fellesforbundet, der vi lyktes med å nå ut til ungdom og organiserte masse dyktige og unge tillitsvalgte. Og den erfaringen min vil jeg ta med meg videre, sier hun.

Vil styrke trepartssamarbeidet

Da det torsdag ettermiddag ble kjent at Vistnes er ny leder av LO, var NHO-sjefen raskt ute med gratulasjonen.

– Jeg ser fram til fortsatt godt samarbeid med LO om viktige saker for norsk nærings- og arbeidsliv, sa Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Hun representerer arbeidstakere og han arbeidsgivere. Men i trepartssamarbeidet jobber de sammen med staten i arbeidslivsspørsmål.

Vistnes skal jobbe for å styrke det samarbeidet.

– Trygghet for arbeidsfolk og økonomi står høyt for oss. Det er også den norske modellen en nøkkel til. Det er jo arbeidsfolkene som skaper verdiene i Norge. Det er helt essensielt at samspillet mellom offentlig og privat sektor er en grunnplanke for å få dette til

– Kul dame

Hun takker forgjengeren Peggy Hessen Følsvik for lederskapet siden mars 2021, da Hans-Christian Gabrielsen brått døde av hjertesvikt.

– Nå er jo dette styrt på en fantastisk måte av Peggy i den perioden hun har sittet, og nå skal vi bygge videre på det gode arbeidet som er gjort, sier Vistnes.

Følsvik er sikker på at etterfølgeren kommer til å gjøre en god jobb.

– Kine er en kul dame, så dette kommer hun til å håndtere veldig fint, sa Følsvik til NTB da Vistnes ble valgt til ny LO-leder.

– Hun kommer inn i en stor organisasjon med mange ressurser på alle måter, så det er jeg sikker på skal gå veldig bra. Og så må hun ta seg tid til å puste med magen og både bli kjent og finne seg til rette i LO.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til fredag 9. mai.

Støre snakket med Trump og Zelenskyj på telefon

Jonas Gahr Støre (Ap) tok sammen med Finlands president initiativ til samtaler med både USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Telefonsamtalene fant sted under møtet i Joint Expeditionary Force (JEF), et sikkerhetssamarbeid mellom ti nordeuropeiske land. Stats- og regjeringssjefer fra disse landene samles i Oslo i går og i dag.

– Under JEF-ledernes middag i Oslo i kveld tok president Stubb og jeg initiativ til samtaler med henholdsvis president Trump og president Zelenskyj. Vi diskuterte situasjonen i Ukraina og mulighetene for en 30-dagers våpenhvile, skrev Støre på Facebook sent i går kveld.

– Ting er på gang, skriver Stubb på X.

Storbritannia innfører sanksjoner mot russisk skyggeflåte

Storbritannias statsminister Keir Starmer presenterer sanksjoner mot opptil 100 oljetankere tilknyttet den russiske skyggeflåten under JEF-toppmøtet i Oslo. Dette blir Storbritannias største tiltakspakke mot den russiske skyggeflåten som brukes for å omgå sanksjoner.

Starmer understreker at tiltakene skal ødelegge skyggeflåtens drift, redusere Russlands oljeinntekter og beskytte undersjøisk infrastruktur. JEF-samarbeidet omfatter ti nordeuropeiske land og ledes av Storbritannia som et supplement til NATO-samarbeidet.

Russland har tatt i bruk en såkalt skyggeflåte for å omgå sanksjoner mot oljesektoren. Ofte består denne flåten av gamle fartøy som drives under tvilsomt eierskap eller uten tilstrekkelig forsikring.

Mann påkjørt på Sofiemyr – bilfører pågrepet

En mann er sendt til Ullevål sykehus med ukjent skadeomfang etter å ha blitt påkjørt på Sofiemyr i Akershus sent i går. Påkjørselen skjedde klokken 23.25.

Bilføreren stakk fra stedet etter hendelsen, men ble senere lokalisert og pågrepet av politiet, opplyser operasjonsleder Finn Håvard Brække Aas i Øst politidistrikt.

Brann i Orkland – var fare for spredning

En enebolig på et gårdsbruk på Å i Orkland i Trøndelag sto i full fyr i natt. Politiet meldte om brannen klokken 3.45, og bygningen var da overtent. Ingen personer befant seg i huset.

Operasjonsleder Stian Martinsen Aalberg opplyste til NTB at det ifølge huseieren ikke er dyr i noen av bygningene i nærheten. Etter en halvtime hadde brannvesenet delvis kontroll på flammene, og ved 5-tiden opplyste politiet at det ikke lenger var fare for spredning.

Fylkesvei 700 ble stengt på grunn av brannen, ifølge politiet og Vegvesenet.

Thyberg trekker seg som sikkerhetsrådgiver etter bildesak

Sveriges nyutnevnte nasjonale sikkerhetsrådgiver Tobias Thyberg har trukket seg samme dag som han skulle tiltre stillingen. Årsaken er gamle bilder fra datingappen Grindr som ikke var kjent for regjeringen.

Statsminister Ulf Kristerssons kontor bekreftet i natt at det hadde kommet inn ny personlig informasjon om Thyberg etter utnevnelsen. Ifølge Dagens Nyheter dreier det seg om et sensitivt bilde som angivelig forestiller Thyberg.

Thyberg innrømmer at han burde ha informert om bildene fra Grindr-kontoen, men unnlot å gjøre det. Han har derfor meddelt at han ikke vil tiltre stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

India hevder Pakistan har gjennomført en rekke angrep

Pakistanske styrker har gjennomført flere angrep med blant annet droner langs hele grensen til India, ifølge den indiske hæren.

Pakistanske styrker tok i bruk både droner og andre våpen i angrep som fant sted langs hele Indias vestlige grense i natt, står det i en uttalelse fra den indiske hæren.

Droneangrepene ble effektivt slått tilbake, legger hæren til. Pakistan har så langt ikke kommentert uttalelsene fra India.

Skuffende start for Hovland tross eagle

Viktor Hovland gikk åpningsrunden i den store PGA-turneringen i Philadelphia bare ett slag under par tross godt spill fra tee til green og en eagle på 15. hull. Den norske golfstjernen slet med puttene på en runde som inneholdt tre birdier og fire bogeyer.

Det så ganske lovende ut halvveis. Hovland måtte tåle en bogey allerede på 2. hull, men han slo tilbake direkte da utslaget på 3. hull la seg rett ved hullet, og han kunne trille inn sin første birdie. Det ble nye birdier på 5. og 7. hull, og da var han to slag under par. Med bogey på 11. og 14. hull var han på par igjen, men så greide han eagle på 15. hull. Det berget på mange måter dagen hans, selv om han fikk en ny bogey på 16. hull. Hovland er på delt 55.-plass i feltet på 72 spillere.

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, fredag 9. mai.

LO-kongressen: Omstridt Israel-vedtak og AFP-strid

LO-kongressen avsluttes i ettermiddag etter tettpakket program hele uka. Redaksjonskomiteen skal legge fram sine innstillinger, og det knytter seg stor spenning til krav om økonomisk boikott av Israel, samt om delegatene klarer å enes om reformert avtalefestet pensjon (AFP).

MDGs landsmøte – trening, yoga og fest

Delegatene på landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne har fullt program fra morgen til kveld i dag. Det starter med frokost, trening og yoga, og dagen avsluttes med fest, konsert og karaoke. Tida imellom skal brukes til politisk debatt, samt blant annet valg av ny nestleder. Nåværende nestleder Lan Marie Berg skal takkes av.

Gullruten-prisene deles ut i Bergen

TV-bransjens årlige prisutdeling Gullruten går av stabelen i Grieghallen i Bergen, etter et år der flere TV-programmer har levert milliontall. Blant prisene som deles ut, er beste dramaserie, beste humorprogram og beste reality- og livsstilsprogram. Det er TV 2 som viser sendingen, og årets programleder er Desta Marie Beeder.

Sikkerhetsmøte for nordeuropeiske statsledere

I dag er statsminister Jonas Gahr Støre vert for andre og siste dag av toppmøtet i Joint Expeditionary Force (JEF). JEF er et sikkerhetssamarbeid mellom 10 nordeuropeiske land. Statslederne fra Storbritannia og Nederland deltar sammen med de lederne fra nordiske og de baltiske landene. Tema for møtet blir fortsatt støtte til Ukraina-krigen og sikkerhetssamarbeid innenfor Nato.

Pave Leo holder messe

Den nyvalgte pave Leo holder messe for kardinalene i det sixtinske kapell. Messen starter klokken 11, opplyser Vatikanet. Mandag morgen skal han møte verdenspressen, opplyser de videre.

Giro d'Italia med rekordmange nordmenn

I dag går startskuddet for Giro d'Italia, og aldri før har det stilt så mange nordmenn til start. Sven Erik Bystrøm (Groupama FDJ) sykler sin åttende grand tour i karrieren. Med seg får han de tre nykommerne Tord Gudmestad (Decathlon-AG2R), Martin Tjøtta og Embret Svestad-Bårdseng (Arkéa – B & B Hotels). De tre første etappene av giroen går i Albania, før resten av rittet avsluttes i Italia.

(©NTB)

Kjøttkamp i MDG – vil stanse kjøtt-kutt i det offentlige

Det brygger opp til strid på MDGs landsmøte om hvorvidt kommunene og staten bør velge plantebasert når de handler inn mat. Rogaland MDG vil stryke punktet.

– Som odelsgutt selv, vet jeg at det er mulig å drive med dyrehold med god dyrevelferd, lavt kraftforbruk og mer bruk av beitemark, sier MDGs førstekandidat i landbruksfylket Rogaland, Andreas Aukland, til NTB.

Fylkeslaget hans kommer til MDGs landsmøte denne helgen med et forslag om å stryke «plantebasert» i et vedtak om hvordan det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt.

– Når vi i Miljøpartiet står side om side med kjøttproduserende bønder i alle andre sammenhenger, må vi også gjøre det når det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt, mener Aukland.

Anbefales vedtatt

I utkastet til partiprogrammet, som skal vedtas på helgens landsmøte, heter det at:

«MDG vil at det offentlige bruker sin innkjøpsmakt til å velge kortreist, plantebaserte, sunne og økologiske matvarer».

Rogaland MDG har foreslått å stryke «plantebasert».

– Det vi burde si, er at det offentlige skal bruke sin innkjøpsmakt til å velge kortreiste, sunne og økologiske matvarer, sier Auklend.

Saken skal opp til votering lørdag. Programkomiteen i MDG anbefaler landsmøtet å vedta endringsforslaget.

Vil ikke innskrenke

Rogalendingen viser til at MDG i mange år har støttet kravene fra bøndene i jordbruksoppgjøret.

– Vi har alltid snakket fram bønder som driver med godt dyrehold, og kjempet for mer av det. Da har vi også puttet penger bak ordene, sier han.

I begrunnelsen fra Rogaland MDG for endringsforslaget viser de også til myndighetenes kostholdsråd, der det heter at kjøtt kan inngå som en del av kostholdet.

– Det er langt viktigere å bruke vår innkjøpsmakt for å fremme god helse og dyrevelferd, og heller servere mat ved offentlige institusjoner som er i tråd med nasjonale kostholdsråd enn å innskrenke oss til kun plantebaserte varer, skriver fylkeslaget.

I det nye partiprogrammet går MDG også inn for at minimum 20 prosent av innkjøp og konsum skal være økologiske, norskproduserte råvarer innen 2030.

Hermstad holder kortene tett

Partileder Arild Hermstad vil foreløpig ikke flagge eget standpunkt i kjøttstriden. Han understreker at det ikke er noen stor debatt eller et retningsvalg i partiet, og at det handler om hva man skal etterstrebe i det offentlige.

– Det handler om hvorvidt man eksplisitt skal prioritere plantebasert, sier han til NTB.

– Så det er ikke snakk om å ta kjøttkakene fra eldre på sykehjem?

– Det å etterstrebe økologisk mat eller kortreist mat betyr jo ikke nei til ikke-økologisk mat og nei til langreist mat. Det er sånn man må lese det: Hvordan man skal bruke den lille makten man har.

Oslo kjemper for plantebasert

Oslo MDG støtter ikke forslaget om å stryke plantebasert fra teksten.

Gruppeleder Sirin Stav i Oslo sier at folk fortjener sunn og bærekraftig mat.

– Vi ønsker ikke å bestemme hva folk skal ha på tallerkenen, men det er på høy tid at offentlige virksomheter som barnehager, skoler og kantiner serverer mer mat som er i tråd med helse- og miljøfaglige kostråd.

Hun mener at folk skal få velge selv, men at det er et politisk ansvar å legge til rette for «gode, sunne og bærekraftige matvaner».

– Når færre enn én av fem barn og unge i Norge får i seg nok frukt og grønt, må vi ta grep for å gjøre det mer tilgjengelig. I tillegg er det god beredskap å bruke den offentlige innkjøpsmakta til å etterspørre gode, lokale grønnsaker som gir økt selvforsyning, og det er god samfunnsøkonomi å bidra til bedre folkehelse som igjen reduserer helsebudsjettene, sier Stav.

(©NTB)

Sykepleier og advokat endelig frifunnet for underslag mot eldre kvinne

Høyesterett har nektet en anke fremmet av Økokrim i en sak der en sykepleier og en tidligere advokat ble frifunnet for grovt underslag mot en kvinne i 90-årene.

Økokrim anket i mars dommen fra Borgarting lagmannsrett, som under dissens frifant de to. De viste til feil i lovanvendelse og saksbehandling.

I en avgjørelse 8. mai nekter Høyesterett anken fremmet, skriver Advokatbladet. Det er nesten fem år etter at de to ble pågrepet.

I oktober 2023 ble advokaten i tingretten dømt i tingretten til fengsel i to år og ni måneder for grovt underslag av rundt 7,5 millioner kroner. Sykepleieren ble også dømt og fikk en fengselsstraff på to år og sju måneder for medvirkning til grovt underslag og underslag av drøyt 5,5 millioner kroner.

Den gang ble det sett på som straffeskjerpende at underslaget gjaldt et betydelig beløp, og at de to hadde utnyttet sine stillinger og brutt tilliten som følger med.

Ankeutvalget i Høyesterett finner enstemmig at det ikke er tilstrekkelig grunn til at anken blir fremmet, ifølge bransjebladet.

(©NTB)

Brann i bolig i Orkland – ikke lenger spredningsfare

Det brant natt til fredag i en enebolig på et gårdsbruk på Å i Orkland i Trøndelag. Det var en stund spredningsfare til andre bygninger.

Trøndelag politidistrikt meldte om brannen klokka 3.45 natt til fredag. Da var bygningen overtent. Det er ingen beboere i huset, ifølge politiet.

Til NTB opplyste operasjonsleder Stian Martinsen Aalberg at det ifølge huseieren ikke var dyr i noen av bygningene i nærheten.

Ved 5-tiden var brannen under kontroll, og det var ikke lenger spredningsfare.

Fylkesvei 700 ble stengt på grunn av brannen, ifølge politiet og Vegvesenet.

(©NTB)

Equinor-sjefen etter havvind-samtale i Det hvite hus: – Nyttig møte

Denne uka hadde Equinor-sjef Anders Opedal et møte med president Donald Trumps økonomiske rådgiver i Det hvite hus. Hovedtema var havvind-prosjektet i New York.

Ifølge Dagens Næringsliv fant møtet med rådgiver Kevin Hassett sted tirsdag.

– Det var et nyttig møte, sier Equinors konsernsjef.

I påsken varslet Trump-administrasjonen at Equinors havvindprosjekt utenfor New York settes på vent, noe selskapet mener er lovstridig.

Etter møtet forteller Opedal at det fortsatt er uklart for selskapet nøyaktig hvilke vurderinger som er gjort i Bureau of Ocean Energy Management og innenriksdepartementet i forbindelse med stoppordren.

– Det var ingen signaler om en løsning på floken i møtet. Mitt inntrykk er at han forsto godt at et selskap som har investert 60 milliarder dollar over 25 år i USA opplevde det som svært krevende å få stoppet et prosjekt som allerede har investert 2,5 milliarder dollar og sto klar med alt utstyret til å installere. At det var alvorlig for et selskap som oss, det forsto han veldig godt, og ville sette seg mer inn i det, sier Equinor-sjefen.

Empire Wind 1 , som etter den opprinnelige planen skal være ferdig i 2027, vil ha en kapasitet på 810 MW. Havvindparken skal ligge rundt 25 til 50 kilometer sørøst for Long Island, og prosjektet skal forsyne 500.000 hjem med strøm i New York.

(©NTB)

Mann påkjørt i Follo – fører pågrepet

En mann er fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang etter at han ble påkjørt på Sofiemyr i Akershus. Føreren av bilen stakk av, men er pågrepet.

Påkjørselen skjedde klokka 23.25, opplyser Øst politidistrikt.

– Fører stakk fra stedet. Politiet har lokalisert bil og fører. Fører er pågrepet. Fornærmede tatt om av helsepersonell, skriver operasjonsleder Finn Håvard Brække Aas i politiloggen.

Den skadede er fraktet til Ullevål sykehus i Oslo med uvisst skadeomfang.

(©NTB)

Støre snakket med Trump og Zelenskyj på telefon

Jonas Gahr Støre (Ap) tok sammen med Finlands president initiativ til samtaler med både USAs president Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Telefonsamtalene fant sted under møtet i Joint Expeditionary Force (JEF), et sikkerhetssamarbeid mellom ti nordeuropeiske land. Stats- og regjeringssjefer fra disse landene samles i Oslo torsdag og fredag.

– Under JEF-ledernes middag i Oslo i kveld tok president Stubb og jeg initiativ til samtaler med henholdsvis president Trump og president Zelenskyj. Vi diskuterte situasjonen i Ukraina og mulighetene for en 30-dagers våpenhvile, skriver Støre på Facebook sent torsdag.

– Vi må jobbe sammen for en varig og rettferdig fred i Ukraina, legger statsministeren til.

– Ting er på gang, skriver Stubb på X.

JEF-samarbeidet omfatter Storbritannia, Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Nederland, Sverige og Norge.

Trump ringte også

Trump hadde også en egen samtale med Zelenskyj torsdag.

Zelenskyj sa til Trump at han er klar for samtaler med Russlands president Vladimir Putin i «hvilket som helst format». Men bare på betingelse av at en våpenhvile er på plass først, sier en tjenestemann ved Zelenskyjs kontor.

Tjenestemannen sier at samtalen varte i 20 minutter og fokuserte på «diplomati og våpenhvile», en våpenhvile som USA og Ukraina forsøker å få i stand med Russland. Han sier de også snakket om mineralavtalen de er blitt enig om.

Truet med sanksjoner

Trump forteller at han oppfordret Ukraina og Russland til å inngå en 30 dager lang betingelsesløs våpenhvile.

– Samtalene med Russland og Ukraina fortsetter. USA ber, ideelt sett, om en 30 dager lang betingelsesløs våpenhvile. Forhåpentlig vil en våpenhvile bli overholdt, skrev presidenten på Truth Social torsdag.

Hvis ikke, truer han med flere sanksjoner.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han er klar til å inngå en 30 dager lang våpenhvile «i dette minutt».

Avfallsbrann i Skien under kontroll

Brannmannskapene har kontroll på en brann ved et avfallsanlegg i Skien kommune, men etterslokkingen ventes å ta tid.

Meldingen om brannen kom klokka 21.53 torsdag, ifølge Sørøst politidistrikt.

– Det meldes nå om kontroll på brannen. Brannvesen driver etterslukking på stedet, dette vil trolig vedvare utover dagen. Politiet avslutter på stedet, opplyser operasjonsleder Kamilla Einarsdatter Aardal ved 5.30-tiden fredag.

Tidligere ba beredskapslederen i kommunen folk om å stenge dører og vinduer på grunn av røyk.

(©NTB)