Nasjonaldagen uten korpsmusikk er utenkelig for mange nordmenn. Da kan vi glede oss over at korpsbevegelsen er i framgang.
Korpsene i Norges Musikkorps Forbund (NMF) hadde medlemsvekst på 1517 personer i fjor, en økning på 2,54 prosent.
Det er fjerde året på rad med stor marsjfart i korpsbevegelsen.
– Nå er det 61.125 medlemmer i forbundet, og så mange har det ikke vært på 13 år, forteller en svært fornøyd konstituert generalsekretær Finn Arne Dahl Hanssen i Norges Musikkorps Forbund til Nynorsk pressekontor.
Medlemstallet betyr at forbundet er den største frivillige kulturorganisasjonen her i landet.
Medlemmene er fordelt på 1596 korps fra nord til sør. De utgjør 821 skolekorps, 615 voksen- og ungdomskorps, 129 generasjonskorps, 27 drillkorps og fire ensembler. 267 av korpsene har vært i taktfast drift i mer enn 100 år.
De yngste som spiller, er rundt ti år gamle, mens de eldste musikantene er over 80. Generalsekretæren mener musikkorps er en arena som er viktig for å bøte på både ensomhet og demens.
– Og det er en aktivitet som gir glede og mening for både dem som spiller og dem som lytter, slår han fast.
Over halvparten av de nye musikantene er barn og unge, men det viser seg at mange slutter etter kort tid. I snitt er en korpsmusikant med i skolekorps i underkant av tre år.
– Dette er felles for alle fritidsaktiviteter. Mange vil prøve, og så er det ikke alle som vil fortsette. Vi har et mål om å øke antallet tiåringer som begynner og blir med videre med 40 prosent, og å holde på 80 prosent av ungdommene i aldersgruppen 13 til 19 år, sier Hanssen.
Forbundet ønsker at flere skal være med lenger og startet derfor i fjor Ungdomsløftet. Denne satsingen har som mål å få flere unge til ikke å legge instrumentet sitt på hylla – og det har gitt resultater.
– Vi rekrutterer kjempegodt, og derfor er det viktig at vi gjør korpsene gode på å holde på medlemmene sine. Gjennom Ungdomsløftet gir vi ungdom mer medvirkning i aktiviteten. Det er gjennom varig deltakelse i korpset at vi vet vi kan skape robuste, smarte ungdommer som har et sted de føler seg hjemme, sier generalsekretæren.
For ikke lenge siden gikk europamesterskapet i korpsmusikk av stabelen i Stavanger. Resultatet der viser at det gror godt i skolekorpsene rundt om i landet og at de kan hevde seg internasjonalt.
I klassen for skolekorps gikk Ytrebygda skolekorps fra Bergen av med seieren, mens nabokorpset Sørås skolemusikk, som vant EM-tittelen i fjor og i forfjor, kom på tredjeplass.
Den sterkeste veksten i medlemsmassen til korpsene er likevel i aldersgruppen fra 26 år og oppover, og snittalderen var på 37 år i voksenkorpsene.
– Jeg er glad for veksten blant voksne. Vi satser mye på ungdommene, men korps er en livslang aktivitet. Spesielt moro er det å se at vi også har en del aktive medlemmer fra 70, 80 og til og med 90 år, sier Hanssen.
(©NTB)