Klart rødgrønt flertall på stor NRK-måling

De rødgrønne partiene får 88 mandater på en ny, stor NRK-måling. Arbeiderpartiet er klart største parti.

Det er rødgrønt flertall med 88 mot 81 mandater. Flertall i Stortinget krever 85 mandater, viser målingen Norstat har laget for NRK.

Arbeiderpartiet er største parti med 29,4 prosents oppslutning. Frp er nest største parti med 20,6 prosent.

SV og Sp varsler hard kamp om revidert budsjett – Ap er optimistisk

Sp varsler tøffe tak mot sin gamle regjeringspartner og krever gjennomslag, mens SV roper om vanskelige tider og ønsker omfordeling og mer velferd.

– Det er jo vante ord i forkant av en budsjettforhandling. Heldigvis er jeg optimistisk av natur. Disse tre partiene har mer til felles enn det som skiller oss. Og en veldig viktig felles motivasjon for oss er at ingen av oss ønsker et regjeringsskifte til høsten, sier finanspolitisk talsperson Tuva Moflag i Arbeiderpartiet til NTB.

Siden statsbudsjettet ble lagt fram i fjor, har Senterpartiet gått ut av regjeringen.

Selv om det var partileder Trygve Slagsvold Vedum som hadde hånden på rattet da det opprinnelige budsjettet ble lagt fram, varsler forhandlingsleder Geir Pollestad harde tak når Sp nå skal møte Ap til forhandlinger om den reviderte versjonen.

– Vi har ikke noen tanke om å påvirke revidert budsjett mindre fordi vi har gått ut av regjering. Snarere tvert imot, sier han til NTB.

Mer omfordeling

Finansminister Jens Stoltenberg la torsdag forrige uke fram sitt første reviderte nasjonalbudsjett siden 1997. Etter påplussingen med 50 milliarder kroner til Ukraina er oljepengebruken opp i 542,4 milliarder, noe som er rekord.

Heller ikke SV kommer til å gi ved dørene i de forestående forhandlingene med Ap. Nyutnevnt talsmann for finans, Andreas Sjalg Unneland, sier at det blir viktig med omfordeling og å utvide velferden. Ferske tall fra Sifo viser at norske barnefamilier fremdeles sliter med dyrtiden og høye renter.

– Dette blir krevende forhandlinger, fordi det er krevende tider for folk. Det går godt i norsk økonomi, heldigvis, men det går ikke godt for alle. Én av fire barnefamilier kutter i utgifter og tar barna ut av fritidsaktiviteter fordi de teller på kronene, sier Unneland.

Frist 20. juni

Innen 13. juni må innstillingen for det reviderte budsjettet være klart for å legges fram i Stortinget. Senest 20. juni kan det bli vedtatt av politikerne før sommerferien. I god tid før dette må partiene møtes og bli enige.

– Det tar litt tid før vi er i gang med selve forhandlingene. Hvordan jeg legger opp løpet, skal jeg ha dialog med SV og Senterpartiet om. Direkte, ansikt til ansikt, og ikke gjennom mediene, sier Moflag til NTB.

Hun legger vekt på at det reviderte budsjettet allerede hviler på en enighet mellom SV, Sp og Ap fra før jul.

Moflag legger til grunn at begge partiene vil respektere denne avtalen.

– Jens er en «big spender»

I Sp er de veldig klar på at holdningen overfor sin gamle regjeringspartner vil være ganske annerledes når de skal finne fram til en ny enighet om pengene som skal fordeles i budsjettet.

Mandag gikk partileder Trygve Slagsvold Vedum ut sammen med Pollestad med et forslag om å senke momsen på mat fra 15 til 10 prosent, til en regning av 9 milliarder kroner.

Det ble tatt lunkent imot av Arbeiderpartiet. Både statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg har vist at til Vedum, da han selv satt i regjering og var finansminister, ikke mente et slikt kutt var en god idé.

Nå sier Pollestad at det er godt med handlingsrom i budsjettet og at Stoltenberg selv har lagt inn kutt i elavgiften på 3 milliarder kroner.

– Jens prøver seg på å si at han og regjeringen bare har lagt fram et budsjett som kun er til revidering, men det er ikke sant. Han er en «big spender», altså, sier Pollestad.

Vil ha gjennomslag

– Regjeringen hadde jo i fjor 76 mandater i Stortinget. Nå har den 48. Det er klart det blir en mye tøffere stortingsside på dette. Vi vil jo ha gjennomslag.

Han sier partiet heller ikke er interessert i å forhandle sammen med SV opp mot Ap, i alle fall ikke til å begynne med.

– Innledningsvis i forhandlingene ønsker vi ikke at Arbeiderpartiet skal spille oss opp mot hverandre. Jeg er nokså sikker på at Senterpartiet og SV vil ha en god del felles prioriteringer, sier han videre.

– Vi kommer til å ha dialog på tvers, bedyrer Pollestad og viser til at de tre partiene har greid å komme til enighet tidligere.

Uaktuelt med kutt

– Det som er viktig for oss, er at folk skal ha god hverdagsøkonomi og en velferd som følger deg livet gjennom. Det er det aller viktigste, og da er det helt uaktuelt med kutt i velferd, sier SVs Unneland.

Moflag erkjenner at situasjonen er en annen nå enn da Ap og Sp allerede var enige i regjering da de gikk i forhandlinger med SV.

– Nå er det en annen situasjon hvor det er et regjeringsparti og to opposisjonspartier, men felles for oss alle er at vi har skrevet under på denne budsjettavtalen før jul, sier hun.

(©NTB)

Ap størst i Østfold – Frp dobler oppslutningen

Ap er igjen største parti i Østfold, ifølge en ny måling Norstat har gjort for NRK.

30,9 prosent av velgerne sier de ville stemt på Ap dersom det var stortingsvalg i dag. Det er en liten økning fra forrige stortingsvalg, og partiet beholder dermed sine tre mandater i fylket.

– Det er veldig positive tall. Å se at Ap er på nesten 31 prosent er godt, sier Mette-Gro Karlsen, leder av Moss Ap, til Moss Avis.

Frp gjør det sterkt og får støtte fra 24 prosent av de spurte. Det gir to mandater – en dobling fra forrige valg.

– Dette er en ekstremt god måling for oss. Målet er å doble antall mandater, og det ser det ut som vi kan klare, sier Frps førstekandidat Erlend Wiborg.

Høyre får 16,2 prosent og beholder sine to mandater, mens Sp faller og mister ett av sine to. SV mister også sitt mandat i fylket.

Østfold har ni stortingsrepresentanter.

Målingen er basert på intervjuer med 800 personer som ble kontaktet mellom 9. og 15. mai. 566 av dem svarte.

(©NTB)

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, torsdag 22. mai.

Nato-sjefen kommer til Norge

Natos generalsekretær Mark Rutte besøker Norge. Han møter statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Tore O. Sandvik. De skal til Forsvaret på Ramsund orlogsstasjon og Evenes flystasjon.

Gruven i Førdefjorden åpner

Mineralanlegget på Engebø har offisiell åpning. Anlegget har fått tillatelse til å slippe ut restmineraler i Førdefjorden. Natur og Ungdom har varslet protestaksjon under åpningen. I juni starter ankesaken om tillatelsen til utslippene.

Frist for trygdeoppgjøret

Drøftingene for trygdeoppgjøret har frist. Oppgjøret avgjør blant annet grunnbeløpet i folketrygden (G) som igjen brukes til å beregne størrelsen på en rekke trygdeordninger inkludert pensjon.

Pressetreff etter Cannes-premiere

Regissør Joachim Trier møter pressen etter at filmen hans «Affeksjonsverdi» hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes onsdag. Flere av skuespillerne blir også med.

Andre finaleduell mellom Tertnes og Storhamar

Andre av tre kamper i sluttspillet i eliteserien i håndball for kvinner spilles. Storhamar vant som forventet 33–25 mandag. Det er best av tre kamper, så Storhamar kan sikre seieren dersom de igjen vinner mot Tertnes på bortebane i Bergen.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til torsdag 22. mai.

Person drept på Dokka – én pågrepet

En person er død etter en voldshendelse i en bolig på Dokka i Nordre Land sent i går kveld. Politiet etterforsker saken som drap og har pågrepet én person som skulle bli siktet i løpet av natten.

Voldshendelsen skjedde ifølge Oppland Arbeiderblad i et boligfelt nær Dokka sentrum. Politiet ble varslet klokken 22.50 og sperret av en gate i området, men ønsker ikke kommentere om våpen er brukt eller oppgi kjønn og alder på de involverte.

Operasjonsleder Pål Gjestvang i Innlandet politidistrikt understreker at det ikke er fare for andre personer i området. Politiet vil komme med en pressemelding om saken i løpet av formiddagen.

To drept ved jødisk museum i Washington

En mann og en kvinne er drept utenfor det jødiske museet i Washington, ifølge flere amerikanske medier og den israelske avisen Haaretz tidlig torsdag morgen norsk tid. Minst én av de to drepte skal være ansatt ved Israels ambassade, ifølge flere kilder.

Israels FN-ambassadør Danny Danon kaller skytingen en antisemittisk terrorhandling. Han sier skyteangrepet skjedde da det ble holdt et arrangement ved museet.

USAs justisminister Pam Bondi dro til åstedet kort tid etter. I en uttalelse sier hun at hun ber for ofrene og at man avventer mer informasjon om hva som har skjedd.

Foreldre sliter med å følge opp skolearbeid digitalt

Hele 46 prosent av foreldre med barn i grunnskolen mener digitale verktøy gjør det vanskeligere å følge opp skolearbeidet, viser en Opinion-undersøkelse for Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG). 43 prosent mangler tilgang til skolens digitale plattformer.

– Dette er nedslående tall som viser et stort misforhold mellom myndighetenes forventninger og foreldrenes muligheter til oppfølging, sier FUG-leder Ståle Sand Kalkvik til Dagsavisen. Kun 18 prosent opplever at oppfølgingen er blitt enklere.

Triers film fikk 19 minutters applaus i Cannes

Joachim Triers nye film «Affeksjonsverdi» mottok 19 minutters stående ovasjon under verdenspremieren i Cannes. Filmen konkurrerer om Gullpalmen som deles ut 24. mai.

Norsk filminstitutts direktør Kjersti Mo kaller filmen «kunstnerisk ypperste klasse» og et høydepunkt i Triers karriere. En rørt Trier takket publikum og sa at han følte alle var hans venner.

Filmen handler om skuespilleren Nora (Renate Reinsve) som får hovedrollen i sin fraværende fars (Stellan Skarsgård) nye film. «Affeksjonsverdi» har norsk kinopremiere 12. september 2025.

Drapsdømt kvinne kan få kortere straff etter nakenvisitasjoner

En kvinne som ble dømt til 21 års fengsel i 2015 for drapet på ektemannen Per Gunnar Asheim, kan få redusert straff etter å ha vært utsatt for 295 nakenvisitasjoner i varetekt, melder Drammens Tidende.

Gjenopptakelseskommisjonen har bestemt at straffeutmålingen må vurderes på nytt etter begjæring fra kvinnen og hennes advokat Tonje Lilaas Larsen, som mener dette kan gi grunnlag for flere måneders fradrag i straffen.

Kvinnen ble dømt for å ha forgiftet mannen, plassert ham i en bil som senere ble funnet utbrent i Lier i 2013, samt for vold mot sine barn og forsøk på vitnepåvirkning.

Dødsulykker med elsparkesykler øker

Tolv personer har mistet livet på elsparkesykler siden 2020, melder Statens vegvesen. I åtte undersøkte ulykker var fem førere ruspåvirket, ingen brukte hjelm, og seks kunne trolig overlevd med hjelm, ifølge NRK.

Etter en nedgang da regelverket ble strammet inn i 2022, har utviklingen snudd. Politibetjent Aleksander Naley understreker at elsparkesykkel ikke er et leketøy, og påpeker store mørketall i ulykkesstatistikken.

Risikoen for skade per kilometer på elsparkesykkel er ifølge Vegvesenet mellom 20 og 60 ganger høyere enn med bil. Kjøring i ruspåvirket tilstand kan gi bøter på mellom 5000 og 25.000 kroner.

Flom på Australias østkyst

En 63 år gammel mann er funnet død etter kraftig styrtregn som har utløst store oversvømmelser på Australias østkyst. Tre personer er meldt savnet, opplyser politisjef Peter Thurtell i New South Wales.

Rundt 50.000 mennesker sitter fast i flomrammede områder, med småbyer i Mid North Coast-regionen hardest rammet. Noen innbyggere har søkt tilflukt på hustak for å unngå det raskt stigende vannet.

Myndighetene har iverksatt en omfattende redningsaksjon med helikoptre, båter og droner. Det er fortsatt meldt om kraftig regnvær og risiko for styrtflom gjennom dagen i dag.

EU på vei mot «norsk» tollseier over russisk gjødsel

Torsdag kan Yara-sjef Svein Tore Holsether få gjennomslag for en årelang kamp når EU etter planen vedtar en gradvis innføring av toll på russisk mineralgjødsel.

Yara-sjefen har i flere år advart mot Europas avhengighet av russisk gjødsel og møtte nylig EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for å diskutere saken, melder Dagens Næringsliv.

Holsether mener at EUs import av billig russisk gjødsel kan gi Kreml økt innflytelse over europeisk matsikkerhet, på samme måte som gassimport gjorde Europa sårbart før Russland fullskalainvasjon av Ukraina.

I 2024 sto Russland for 30 prosent av EUs mineralgjødselimport, mot 25 prosent året før.

Ifølge Holsether er det et paradoks at Europa har redusert importen av russisk energi, samtidig som importen av russisk nitrogengjødsel har økt. Han mener økt toll kan styrke europeisk industri og svekke russisk eksport.

Holsether roser også norske myndigheter for å ha engasjert seg aktivt i arbeidet for å redusere avhengigheten av russisk gjødsel.

Høyres Nikolai Astrup kaller det ventede tollvedtaket «svært gode nyheter» og understreker at tiltaket har stor betydning både for europeisk næringsliv og sikkerhetspolitikk.

– Det er ikke et øyeblikk for tidlig, sier han.

(©NTB)

Joachim Trier fikk 19 minutters stående applaus i Cannes

Joachim Triers nye film «Affeksjonsverdi» mottok hele 19 minutters stående ovasjon under verdenspremieren på filmfestivalen i Cannes natt til torsdag.

Filmen konkurrerer om den prestisjetunge Gullpalmen, som deles ut lørdag 24. mai.

– Forventningene til filmen var høye, og mottakelsen i Cannes viser at Joachim Trier leverer filmkunst av aller ypperste klasse. Vi er i en gullalder for norsk film, og dette markerer et nytt høydepunkt i den kunstneriske reisen til Trier og hans samarbeidspartnere, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

En rørt Joachim Trier takket publikum fra scenen:

– Hva er det Bunuel-sitatet igjen? «Jeg lager filmer for vennene mine»? I kveld føler jeg at dere alle er vennene mine.

«Affeksjonsverdi» handler om skuespilleren Nora (Renate Reinsve) og hennes søster Agnes (Kaya Wilkins), som får livet snudd på hodet når deres karismatiske far Gustav (Stellan Skarsgård), en tidligere berømt filmregissør, plutselig dukker opp igjen etter lang tids fravær. Han tilbyr Nora hovedrollen i sin nye film, men samarbeidet med faren blir en stor utfordring for henne.

Filmen har norsk kinopremiere 12. september 2025.

(©NTB)

Hundrevis av nakenvisitasjoner kan gi drapsdømt kvinne kortere straff

En kvinne som i 2015 ble dømt til 21 års fengsel for drapet på ektemannen Per Gunnar Asheim (57), kan få redusert straff på grunn av hundrevis av nakenvisitasjoner da hun satt i varetekt.

Det melder Drammens Tidende.

Asheim ble funnet død i en utbrent bil på en parkeringsplass i Lier i påsken 2013.

To år senere ble kona dømt for å ha forgiftet mannen, plassert ham i bilen og forsøkt å få det til å se ut som et selvmord. Kvinnen ble også dømt for vold mot sine barn og for å ha forsøkt å påvirke vitner.

Nå har Gjenopptakelseskommisjonen bestemt at straffeutmålingen må vurderes på nytt. Bakgrunnen er en begjæring fra kvinnen og hennes advokat, Tonje Lilaas Larsen, som viser til at hun har vært utsatt for 295 nakenvisitasjoner i fengselet.

– Vi mener dette kan gi grunnlag for flere måneders fradrag i straffen, sier advokat Lilaas Larsen til Drammens Tidende.

(©NTB)

Foreldre frustrert over digitale løsninger i skolen

Nesten halvparten av norske foreldre med barn i grunnskolen mener digitale løsninger gjør det vanskeligere å følge opp barnas skolearbeid.

Det viser en undersøkelse utført av Opinion for Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), melder Dagsavisen.

Undersøkelsen, som omfatter 1000 foreldre med barn i grunnskolen, viser at hele 46 prosent mener digitale verktøy kompliserer oppfølgingen av skolearbeidet. 43 prosent sier de mangler tilgang til plattformene som brukes, og derfor ikke kan følge med på innleveringer eller lærernes vurderinger av barnas arbeid.

Bare 18 prosent av foreldrene mener oppfølgingen er blitt enklere.

– Dette er nedslående tall, som viser at det er et stort misforhold mellom myndighetenes forventning til foreldrenes involvering i barnas skolearbeid, og hvilken mulighet foreldrene opplever at de har til å følge opp, sier FUG-leder Ståle Sand Kalkvik til Dagsavisen.

Hun påpeker at den nye Opplæringsloven framhever betydningen av at barn og foreldre skal involveres i skolens arbeid og få nødvendig informasjon. Undersøkelsen slippes i forkant av Nasjonal konferanse om bruk av IKT i utdanning og læring, som starter i Trondheim torsdag.

(©NTB)

Vedum vil stanse offentlig støtte til fornybarlobby

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum krever stans i offentlig finansiering av Fornybar Norge, som han mener driver lobbyvirksomhet for dyrere strøm.

Fornybar Norge organiserer norske kraftselskaper og andre aktører innen kraftsektoren. Vedum reagerer sterkt på at organisasjonen, ifølge ham, påvirker kraftpolitikken i retning av høyere strømpriser, skriver Klassekampen.

– Vi mener utenlandskabler fører til høyere strømpriser i Norge. Likevel driver denne organisasjonen, som i stor grad er finansiert av offentlige midler, lobbykampanjer for slike kabler, sier Vedum til avisen.

Mange av medlemmene i Fornybar Norge er offentlige selskaper eid av kommuner, fylkeskommuner og staten.

– De var tydelige i sin kritikk av meg da jeg gikk imot NorthConnect-kabelen, og kalte meg en «kabelpopulist». Hvorfor skal offentlige midler brukes på å påvirke politikere valgt av folket, spør Vedum.

Han reagerer særlig på at statseide selskaper som Statkraft og Statnett er medlemmer av organisasjonen.

– Statkraft og Statnett er eid av oss alle, og skal ikke ha andre meninger enn det de folkevalgte har bestemt. For meg er dette en prinsipiell sak.

(©NTB)