LO kan vedta forslag om økonomisk boikott av Israel – regjeringen uenig

Mot ledelsens råd kan det gå mot flertall for at LO skal arbeide for full økonomisk boikott av Israel. – Det er vi uenig i, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

LO-kongressen må ta stilling flere forslag fra forskjellige forbund om å skjerpe tonen overfor den israelske staten grunnet okkupasjonen av de palestinske områdene og krigen i Gaza.

Et av dem er et forslaget fra Fagforbundet som går ut på at LO skal arbeide for at Norge tar initiativ til en internasjonal økonomisk boikott av Israel, og som skal vare til Israel er ute av de okkuperte områdene.

– Israel har frist til september i år med å avslutte okkupasjonen. Og gjør de ikke det, så har vi som tredjestat en forpliktelse. Dette handler om folkeretten, rett og slett. Da må noen gå foran, og vi mener at Norge kan være med dem som går foran i bresjen for dette, forklarer Svend Morten Voldsrud i Fagforbundets ledelse til NTB.

Regjeringen uenig

Statsminister Jonas Gahr Støre var onsdag blant hedersgjestene på kongressen. Han sa regjeringen var kjent med forslaget fra Fagforbundet og ville ikke svare på hvordan han tror et vedtak blant LOs over 1 million medlemmer og boikott vil påvirke Norge.

– Det er jo vedtak vi har kjent med fra før fra LO-kongressen. Det er et vedtak vi ikke er enig i. Arbeiderpartiet har ikke den linjen, vi mener vi skal ha kanaler, sier Støre til NTB om den rådende holdningen i LO.

– Vi har jo rammet dette veldig inn. Ikke handel med okkuperte områder og så videre. Og vi har veldig strenge krav for hva pensjonsfondet vårt kan være investert i. Men der er det en uenighet, og det får vi ta med videre, sier Støre videre.

Etter at Norge anerkjente Palestina som en egen stat i fjor vår har den israelske regjeringen reagert blant annet med å trekke tilbake godkjenning for norske diplomater og ikke erstatte sin egen ambassadør. Klimaet mellom Norge og Israel er på bunnivå.

Utenriksminister Espen Barth Eide frarådet LO-kongressen direkte mot å gå inn for full økonomisk boikott da han holdt hilsningstale mandag. Han ba de fagorganiserte tenke nøye over to spørsmål:

– Det ene er om det vil virke hvis Norge alene boikotter Israel. Og det andre er: Vil det gjøre ting noe bedre eller faktisk verre enn de andre tingene vi gjør? Svaret for meg, og jeg har jobbet mye med dette, helt ærlig, jeg tror ikke det vil virke. Jeg tror vi vil stå ganske alene, sa Eide til forsamlingen.

Peggy advarte

I innstillingen til medlemmene ba avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik og resten av sekretariatet i LO om tilslutning til våpenembargo, kulturell, akademisk og sportslig boikott. LO-ledelsen vil ha lovforbud for oljefondet og norske selskaper mot handel og investeringer som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av palestinske områder. Men LO-ledelsen vil ikke gå i bresjen for en full økonomisk boikott.

Dette var åpenbart ikke nok for mange i den fullsatte møtesalen som under debatten tirsdag avsluttet sine innlegg med ulike oppfordringer om full boikott, enkelte mer tydelige enn andre.

– Vi har jobbet internasjonalt for å se om det er mulig å samle støtte til en internasjonal boikott av Israel. Og det har vist seg ikke mulig. Så det er derfor vi fra ledelsens og sekretariatets side ikke har innstilt på det til kongressen her. Men vi registrerer jo også at det er et stort engasjement, sier Peggy Hessen Følsvik til NTB.

Mot flertall

Etter hva NTB får opplyst skal det altså gå mot et flertall for en mer tydeligere holdning enn hva ledelsen har foreslått. Det foreligger flere forslag rundt Israels okkupasjon og krigføring på Gaza som LO-kongressen skal ta stilling til, men bak forslaget fra Fagforbundet står det 400.000 medlemmer.

Det er nå opp til redaksjonskomiteen å formulere en løsning alle parter kan enes om.

Med støtte fra bare noen få andre forbund, vil forslaget få gjennomslag og dermed bli LOs offisielle politikk på vegne av over 1 million medlemmer.

Onsdag ettermiddag gikk leder Christopher Beckham i. LO-forbundet Handel og Kontor ut i VG og sa at de ønsket en full boikott av Israel og at de vil be om votering for dette under LO-kongressen.

Fredag morgen skal redaksjonskomiteene på LO-kongressen avlegge sine innstillinger og da blir klart om LO vil følge ledelsens noe mer moderate linje, eller sende en marsordre til ledelsen om et tydeligere signal.

– Ikke antisemittisme

– Jeg vil legge til én ting og det er at Fagforbundet og LO er imot enhver form for rasisme og antisemittisme. Dette handler ikke om det. Det handler om staten Israel. Det syns jeg er viktig å få fram, sier Svend Morten Voldsrud.

Lars Gule er Midtøsten-forsker, styremedlem BDS Norge, en norsk gruppe av organisasjonen som ble stiftet av palestinere og som arbeider for boikott, desinvesteringer og sanksjoner av israelske interesser.

– Det sender et svært viktig signal, og det vil mange i Israel legge merke til. Men det kommer ikke til å endre krigføringen, svarer Gule på spørsmålet om en oppfordring til boikott vil ha en betydning.

(©NTB)

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, torsdag 8. mai.

Kan Glimt overliste Tottenham?

Med kronprins Haakon og prins Sverre Magnus på tribunen på Aspmyra spiller Bodø/Glimt mot Tottenham. Nordlendingene har et 1-3-tap å hente inn fra den første semifinalen. Kampen starter klokka 21.00, samtidig som det andre returoppgjøret mellom Manchester United og Athletic Bilbao.

Trump presenterer handelsavtale

Klokken 16 skal USAs president Donald Trump holde pressekonferanse i Det ovale kontor. Der skal han presentere det han kaller en stor handelsavtale med det han kaller «et stort og høyt respektert land». Det er ikke bekreftet hvilket land det gjelder, men ifølge flere medier kan det være snakk om Storbritannia.

Vistnes blir ventelig LO-leder

Jørn Eggum trakk seg som LO-lederkandidat i forrige uke etter avsløringer om at han opptrådte uryddig i forbindelse med en sluttavtale med en tillitsvalgt han hadde hatt et intimt forhold til. Nå står Kine Asper Vistnes som eneste kandidat etter at Frode Alfheim, forbundslederen i Styrke, trakk seg som kandidat tirsdag. Vistnes skal like fullt velges som Peggy Hessen Følsviks etterfølger. Det skjer fra klokka 15.10 i dag under LO-kongressen i Folkets Hus i Oslo.

Liten tro på rentekutt

Klokka 10 i dag kommer Norges Banks rentebeslutning, med påfølgende pressekonferanse. I forkant har få eksperter tro på rentekutt. Norges Bank har holdt styringsrenta i ro på 4,5 prosent siden desember 2023. Den gang var prognosen at det første kuttet ville komme høsten 2024, men kuttet har latt vente på seg. Nå har ikke sentralbanken kuttet i styringsrenta siden de satte den ned til 0 under koronapandemien. Også Sverige og Storbritannia kommer med rentebeslutninger i dag.

80 år siden frigjøringsdagen

I dag er det 80 år siden de tyske militære styrkene i Norge kapitulerte. Det blir markeringer av frigjøringen over hele landet. På Akershus festning heises flagget klokka 8. Det blir kransenedleggelser ved de ulike monumentene ved forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap), stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og leder i utenriks- og forsvarskomiteen, Ine Eriksen Søreide (H). Ved hovedmarkeringen klokka 15 kommer også kong Harald, kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

MDG åpner landsmøtet

På et gjennomsnitt på målingene så langt i mai har Miljøpartiet De Grønne (MDG) en oppslutning på 2,8 prosent. I dag åpner partiets landsmøte på Quality Hotel Expo i Oslo med tale av partileder Arild Hermstad klokka 16. Landsmøtet varer til søndag.

Ukrainske folkevalgte skal godkjenne mineralavtalen

Den ukrainske nasjonalforsamlingen skal etter planen ratifisere mineralavtalen som landet har inngått med USA. Avtalen gir USA fortrinnsrett til nye avtaler om utvinning av ukrainske naturressurser, og landene er også enige om at det skal opprettes et felles amerikansk-ukrainsk fond for gjenoppbygging av det krigsherjede landet.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til torsdag 8. mai.

Trump varslet kunngjøring av stor handelsavtale

USAs president Donald Trump varsler en kunngjøring senere i dag av en stor handelsavtale med det han kaller «et stort og høyt respektert land». Ifølge The New York Times skal det dreie seg om en handelsavtale med Storbritannia.

En stor pressekonferanse skal holdes i Det ovale kontor klokken 10 i dag amerikansk tid, skrev Trump på Truth Social i natt norsk tid. Det tilsvarer klokken 16 norsk tid.

En talsmann for Det hvite hus avviser overfor NYT å kommentere Trumps innlegg. En talsmann for den britiske ambassaden I Washington har ikke svart på avisens henvendelser.

EUs klimatjeneste: Varm april måned, men ingen rekord

Den globale gjennomsnittstemperaturen i april var 1,5 grader høyere enn snittet for førindustriell tid, men det ble ikke satt ny rekord, ifølge en rapport som kom i natt.

Temperaturøkningen i april var en fortsettelse av en langvarig trend som har vart i nesten to år, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste C3S, som er en del av Copernicus-programmet.

– Globalt ble april 2025 den nest varmeste april måned som er registrert, og det ble en fortsettelse av en lang rekke måneder på rad med temperaturer på mer enn 1,51 grader over førindustriell tid, sier Samantha Burgess ved det europeiske værvarslingssenteret ECMWF.

Tyver tatt med flere tonn kobber på Romerike

Politiet har slått til mot en bolig i Leirsund på Romerike og tatt kontroll på fem personer som kobles mot tyveri av flere tonn med kobber. Ifølge Romerikes Blad skjedde aksjonen like før klokka 23 i går kveld.

– Vi har funnet en god del kobber og verktøy i garasjen som tilhører boligen. Det skal være snakk om flere tusen kilo med kobber, sier operasjonsleder Atle Vesttorp i Øst politidistrikt.

Han anslår at verdien på tyvegodset er opptil 80.000 kroner.

Rapport: Formuesskatt kan utjevne kjønnsforskjeller

Økt formuesskatt vil jevne ut skattebyrden mellom kjønnene fordi menn har større formue enn kvinner, viser en rapport fra Kilden kjønnsforskning utarbeidet for Bufdir, melder Klassekampen.

Rapporten påpeker at lavere beskatning av kapital enn arbeidsinntekt bidrar til å opprettholde formuesgapet mellom kjønnene. Et progressivt skattesystem fremmes som positivt for likestilling.

Reduserte skattesatser for høyere inntekter de siste tiårene har flyttet en større del av skattebyrden til lavere inntektsgrupper, der kvinner er overrepresentert, konkluderer rapporten.

Ukraina: Russland brøt egen våpenhvile med bombeangrep

Russland har angrepet Sumy-regionen nord i Ukraina med presisjonsstyrte bomber, hevder det ukrainske luftforsvaret. Angrepene skal ha skjedd nesten tre timer etter at Russlands erklærte våpenhvile trådte i kraft i dag.

Et nytt bombeangrep mot samme region fant sted mindre enn to timer senere, ifølge ukrainske myndigheter. Opplysningene er foreløpig ikke verifisert, og russiske myndigheter har ikke kommentert påstandene.

President Putin kunngjorde nylig en tre dager lang våpenhvile fra 8. mai, dagen Russland feirer seier over nazistene. Også under påskens erklærte våpenhvile hevdet Ukraina at russerne brøt avtalen nesten 3000 ganger.

Massedemonstrasjoner for Istanbuls fengslede ordfører

Titusener demonstrerte sent i går i Istanbul til støtte for byens fengslede ordfører Ekrem Imamoglu. CHP-leder Ozgur Ozel kalte det en kamp for demokrati og frihet.

Imamoglu ble pågrepet 19. mars, siktet for korrupsjon, noe han selv avviser. Som Erdogans største utfordrer risikerer han å bli utelukket fra presidentvalget i 2028, spesielt etter at universitetet hans fratok ham vitnemålet.

Ozel hevdet at 14,8 millioner personer har krevt Imamoglus løslatelse og umiddelbare valg. Onsdagens demonstrasjon utenfor universitetet i Istanbul beskrives som en av de største de siste ukene.

Nord-Korea skyter raketter mot Japanhavet

Nord-Korea har avfyrt flere kortdistanseraketter utenfor landets østkyst, melder det sørkoreanske militæret. Generalstaben i Sør-Korea har foreløpig ikke gitt ytterligere detaljer om oppskytingen.

I mars gjennomførte Nord-Korea prøveskytinger av ballistiske raketter, og i desember testet landet en interkontinental ballistisk rakett som ifølge Japan kan nå hele USA. Regimet fortsetter sitt rakett- og atomprogram til tross for FN-sanksjoner og sikkerhetsrådets krav om full stans.

Arsenals og Ødegaards mesterligadrøm knust i Paris

Arsenal skapte sjanser nok til å revansjere hjemmetapet mot Paris Saint-Germain, men Gianluigi Donnarumma var i det umulige hjørnet da PSG vant 2-1 seint i går kveld. Fabián Ruiz scoret ledermålet mot spillets gang etter en snau halvtime, og Achraf Hakimi satte spikeren i Arsenal-kista med sitt 2-0-mål i det 72. minutt.

Bukayo Saka tente håpet med sin redusering fire minutter senere, da Leandro Trossards brukte muskler i en duell med Marquinhos og slo et innlegg som endret retning på innbytter Ousmane Dembélé slik at Saka kunne spasere ballen i mål. I det 80. minutt hadde Saka 2-2 på foten, men han skjøt over da Riccardo Calafiore fant ham foran åpent mål.

PSG vant 3-1 sammenlagt.

Rapport: Økt formuesskatt vil jevne ut skatten mellom kjønn

Fordi menn har større formue enn kvinner, vil økt formuesskatt jevne ut skattebyrden for kjønnene, ifølge en rapport laget på oppdrag for Bufdir.

Rapporten er utarbeidet av Kilden kjønnsforskning, skriver Klassekampen.

– Fordi menn tjener og eier mer enn kvinner, vil en mer omfordelende skattepolitikk også ha en likestillende effekt på gruppenivå, sier Kilden-direktør Kristin Engh Førde.

Hun understreker at hun ikke er politiker og kun har som oppgave å presentere funnene.

«Lavere beskatning av kapital enn av arbeidsinntekt bidrar til å opprettholde formuesgapet mellom kjønnene», slår rapporten fast.

Et progressivt skattesystem er bra for likestilling, ifølge rapporten.

«Samtidig har skattesatsene for de høyeste inntektene blitt redusert de siste tiårene, og altså blitt mindre progressive. Det har flyttet en større del av skattebyrden til lavere inntektsgrupper, der kvinner er overrepresentert», skriver forfatterne.

(©NTB)

Birgitte Tengs' foreldre ber om ny undersøkelse av klær

Denne uka er det 30 år siden 17-årige Birgitte Tengs ble drept på Karmøy. Foreldrene håper at flere av klærne hennes kan sendes til analyse i utlandet.

I et intervju med Dagbladet kommer foreldrene, Karin og Torger Tengs, med kraftig kritikk av alle fra politiet og helt opp til Riksadvokaten for etterforskningen av saken.

To ganger har noen møtt i retten, tiltalt for drapet på 17-åringen i mai 1995. Den ene er fetteren hennes, den andre en mann som nå er i 50-årene. Begge er frikjent i ankesaker i lagmannsretten.

Torger Tengs viser til at politiet fortsatt har klærne som datteren hadde på seg den aktuelle kvelden.

– Det eneste de har undersøkt grundig, er strømpebuksa. Ved siden av strømpebuksa som politiet sendte til et laboratorium i utlandet for å lete etter DNA-spor, hadde Birgitte på seg både en helt ny kjole, BH, truse og en rød hettegenser, sier han.

– Vårt håp, eller kanskje mitt håp, er at noen i politi eller høyere påtalemyndighet bestemmer at disse klærne kan sendes til et anerkjent kriminalteknisk laboratorium i utlandet, slik at uavhengige fagpersoner kan se om de finner bevis som avslører gjerningsmannen, fortsetter faren.

Dagbladet har bedt om Riksadvokaten kommentar til kritikken fra Tengs-paret.

– Riksadvokaten har ikke noen kommentarer til det som framkommer, sier kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas ved Riksadvokatembetet.

(©NTB)

Klassekampen-gjennomgang: Bare ett bidrag til de rødgrønne fra Norges rikeste

Trond Mohn er den eneste fra lista over Norges 400 rikeste som det er offentlig kjent at har gitt penger til de rødgrønne partiene, ifølge Klassekampen.

Avisa skriver samtidig at de borgerlige partiene har mottatt penger fra 23 enkeltpersoner og familier på lista som Kapital har laget over Norges 400 rikeste.

Klassekampen har tatt utgangspunkt i partibidrag som er kjent gjennom medieomtale.

82-åringen har gitt Bergen Ap 1 millioner kroner.

– Dessverre er det for mange med igjensydde bukselommer – vi er i siget, skriver han i en tekstmelding med et stort smilefjes til avisa.

(©NTB)

Tyver tatt med flere tonn kobber på Romerike

Politiet har slått til mot en bolig i Leirsund på Romerike og tatt kontroll på fem personer som kobles mot tyveri av flere tonn med kobber.

Ifølge Romerikes Blad skjedde aksjonen like før klokka 23 onsdag kveld. Natt til torsdag var politiet fortsatt på stedet med mye folk.

– Vi har funnet en god del kobber og verktøy i garasjen som tilhører boligen. Det skal være snakk om flere tusen kilo med kobber, sier operasjonsleder Atle Vesttorp i Øst politidistrikt.

Han anslår at verdien på tyvegodset er opptil 80.000 kroner.

(©NTB)

Årets mediepriser: Stavanger Aftenblad kåret til Årets mediehus

Med de gjeve prisene Årets lokale nyhetsnettsted og Årets mediehus ble Stavanger Aftenblad en stor vinner under utdelingen av årets mediepriser.

– Mediehuset fremstår som sammensveiset, faglig dyktig i alle ledd og med et overskudd og vilje til å hele tiden bli bedre for sine brukere. Det er det lokale gullet de er og skal være best på, det gjør også at de ikke bare er best i Rogaland – de er også best i Norge, lød beskrivelsen fra juryen før vinnerens navn ble kunngjort.

Årets mediepriser ble delt ut på Ole Bull Scene i Bergen i regi av Mediebedriftenes Landsforbund (MBL).

Stavanger Aftenblad fikk den prisen for å ha håndtert «et usedvanlig nyhetsrikt år med imponerende stødighet og kraft» med journalistikk av meget høy kvalitet.

Aftenbladet fikk også ros for en imponerende snuoperasjon, der de har levert et svært positivt økonomisk resultat i et utfordrende år for mediebransjen.

Da prisen var bekjentgjort hadde Aftenbladet allerede tatt imot prisen for Årets lokale nyhetsnettsted , der avisa er tro mot sin strategi om å prioritere det lokale og nære.

– Den store veksten i digitale abonnement og trafikk er et tydelig bevis på at strategien fungerer. Å gjøre journalistikken «yngre» og mer tilgjengelig på mobil, har gitt en beundringsverdig økning i bruk blant de under 30 år og vitner om en redaksjon som evner å fornye seg, heter det i juryens beskrivelse.

(©NTB)

Kommentator Åste Dokka i Vårt Land mottar NTBs språkpris

Kommentator Åste Dokka er tildelt NTBs språkpris for 2024. Hun løfter viktige temaer og bruker et lett og tilgjengelig språk, sier juryen.

– Årets prisvinner gir seg ofte i kast med de virkelig store spørsmålene i livet. Uten å ha fasiten for hånd tar hun leseren med på eksistensielle, moralske og etiske dilemmaer og utfordringer, heter det i juryens begrunnelse.

At Åste Dokka er teolog, gir tekstene hennes en ekstra dimensjon.

– Hun er aldri moralistisk, og den faglige tyngden tekstene hennes ofte bærer preg av, ledsages av et språk som flyter lett og er tilgjengelig for leseren.

Lite journalistisk bakgrunn

Prisen ble delt ut under Nordiske Mediedager i Bergen onsdag kveld.

Prisvinneren sier hun er glad og stolt.

– Jeg føler meg ikke alltid like hjemme i mediene, for jeg har lite journalistisk bakgrunn og ingen spesiell innsikt i eller interesse for medier per se. Derfor er det ekstra stas at en instans som NTB har fått øye på meg, og ser meg på en så fin og anerkjennende måte, sier Dokka.

Kreativt og underholdende

Juryens påpeker at Dokka ikke bare tar for seg temaer preget av alvor.

– Prisvinneren har også en kreativitet og en humor som gjør tekstene hennes til underholdende lesing. Med tittelen «Rett- og vranglære» på en tekst om strikking spiller hun på tradisjonen hennes egen avis står i, som Norges største kristne avis.

NTBs språkpris har vært delt ut siden 2007. Den går til en redaksjonell journalist eller medarbeider som utmerker seg med et godt skriftlig nyhetsspråk gjennom hele året.

Politiet: Kvinne truet flere med kniv på Bjølsen i Oslo

En kvinne i 40-årene er pågrepet av politiet og siktet for å ha truet forbipasserende på Bjølsen i Oslo med kniv onsdag kveld.

– Etter politiets forståelse truet den pågrepne kvinnen, flere personer med kniv, skriver operasjonsleder Bjarne Pedersen i Oslo politidistrikt i politiloggen.

Politiet har kontroll på den mistenkte og har gjort beslag av en kniv.

Pedersen ber personer som har følt seg truet av henne, ta kontakt.

– Politiet har per nå ikke kjennskap til at noen er skadet, skriver operasjonslederen.

(©NTB)