En mann i 40-årene er siktet for drapsforsøk etter en alvorlig voldshendelse på Strømmen lørdag kveld.
Det bekrefter jourhavende jurist, Vilde Heggen, i Øst politidistrikt til TV 2.
En mann i 40-årene er siktet for drapsforsøk etter en alvorlig voldshendelse på Strømmen lørdag kveld.
Det bekrefter jourhavende jurist, Vilde Heggen, i Øst politidistrikt til TV 2.
Søndag er det 52 år siden en liten norsk prins ble født på Rikshospitalet en fredag ettermiddag midt i sommerferien.
– H.K.H. kronprinsessen fødte i dag kl. 14.12 en velskapt sønn. Fødselen forløp normalt. Så vel kronprinsessen som den lille prins befinner seg vel, lød beskjeden ut fra Rikshospitalet samme ettermiddag.
I dag fyller kronprins Haakon Magnus 52 år. Selv om det er offisiell flaggdag over hele landet i anledning tronarvingens fødselsdag, blir feiringen av det mer tilbakeholdne slaget for bursdagsbarnet selv:
– Dagen markeres privat, opplyser kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Slottet til NTB.
Kronprinsen og resten av familien har ingen punkter i det offisielle programmet for de kommende uke.
I starten av juli møtte hele kongefamilien opp i Stavanger. Der deltok de i markeringen av 200-årsjubileet for starten på utvandringen til USA.
Ellers har det vært noen begivenhetsrike måneder for kronprinsen. Han møtte kronprinsen Frankrikes president Emmanuel Macron ved flere ulike anledninger da han besøkte Oslo i forrige måned.
I mai var kronprinsen i Kyiv hvor han møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Kronprinsparet deltok også på pave Frans' bisettelse i Vatikanet tidligere i år.
Da kronprinsen rundet 50 for to år siden, delte han noen refleksjoner om det å bli eldre:
– Femti, altså. Jeg innrømmer det. Jeg er blitt eldre, skrev kronprins Haakon i boka «Haakon – historier om en tronarving», ført i pennen av Kjetil S. Østli.
I et fødselsdagsintervju i 2023 fortalte kronprinsen litt om hvordan familien pleier å feire:
– Vi pleier å vekke den som har bursdag. Da har vi gjerne laget litt skiver og frokost, og vi pleier å bake en brownie og putte noen lys på. Vi synger bursdagssangen og har med noen gaver. Og så har vi gjerne en bursdagsfest på kvelden med litt flere fra familien og venner.
I slutten av juni kom nyheten om at politiet er ferdig med etterforskningen av kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby, og at saken nå sendes over til statsadvokaten. Det er et tosifret antall fornærmede i saken, og siktelsen mot Høiby er oppdatert.
Kongefamilien har ennå ikke kommentert den siste utviklingen, men har flere ganger snakket om hvordan saken har preget familien. I programmet «Året med kongefamilien» ved nyttår fortalte kronprinsparet om tiden som har preget familien, og at de har fått profesjonell hjelp fra helsevesenet:
– De har vært imponerende flinke, rett og slett. Så det har vært en viktig støtte for oss i denne perioden, sa kronprinsen til NRK.
Både prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus har den siste tiden gjennomført offisielle oppgaver på vegne av kongefamilien.
Kongeparet, som tidligere har signalisert at de skulle trappe ned oppgave, har likevel opprettholdt et relativt travelt program med flere reiser og jevnlige audienser det siste året.
Nå skal kronprinsens datter ut i verden for å studere i Australia, mens prins Sverre Magnus har brukt det første halvåret av 2025 på å reise. 19-åringen planer til høsten er foreløpig ukjent.
(©NTB)
Søndag morgen er det fortsatt ikke gjort noen pågripelser etter Tveita-skytingen lørdag ettermiddag, og det er heller ingen som har meldt seg til politiet.
– Ingen er pågrepet, og ingen har heller meldt seg til politiet. Vi jobber fortsatt aktivt med saken, sier krimvakta i morgentimene til Aftenposten tidlig søndag morgen.
Politiet har avhørt en rekke vitner og har sikret seg et omfattende videomateriale som de skal gjennomgå.
Krimvakta opplyser til avisen at det gjenstår flere sentrale avhør, og at politiet arbeidet aktivt utover kvelden og natten med flere etterforskningsskritt.
Lørdag ettermiddag ble det avfyrt skudd på Tveita senter i Oslo. En person fikk skuddskader i det som politiet tror dreier seg om et oppgjør mellom to fraksjoner.
En eldre kvinne ble også lettere skadet som følge av et fall i panikken som oppsto etter hendelsen.
Politiet jakter på et usikkert antall gjerningspersoner. Hendelsen ble innledningsvis definert som pågående livstruende vold (plivo), og folk ble bedt om å holde seg unna stedet.
(©NTB)
Oversikten viser når på dagen havet er på sitt varmeste, ved utvalgte kystbyer i Norge søndag. Bølgehøyde på samme tid og sted i parentes.
* Oslo: 23 grader mellom klokken 17 og 18 (0,1 meter).
* Bergen: 23,6 grader mellom klokken 16 og 20 (0,1 meter).
* Stavanger: 20,7 grader mellom klokken 17 og 20 (rolig sjø).
* Trondheim: 21,3 grader mellom klokken 17 og 18 (0,2 meter).
* Kristiansand: 20,9 grader mellom klokken 17 og 22 (0,2 meter).
* Tromsø: 12,4 grader mellom klokken 19 og 20 (0,1 meter).
* Alta: 15,7 grader mellom klokken 16 og 21 (0,2 meter).
Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.
Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Bergen med 23,6 grader. Det er mellom klokken 16 og 20, og ved samme tid blir det kun små bølger.
Det er mellom klokken 17 og 18 som blir varmest for oslofolk om de skal bade i havet. Da er det 23 grader og kun små bølger.
Mellom klokken 17 og 20 blir det 20,7 grader i havet i Stavanger, med rolig sjø.
Trondheim får sin høyeste sjøtemperatur mellom klokken 17 og 18. Da er det 21,3 grader og kun små bølger.
Skal kristiansandere ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 20,9 grader mellom klokken 17 og 22. I tillegg er det da noe rolig sjø.
Sjøtemperaturen i Tromsø når 12,4 grader mellom klokken 19 og 20 med kun små bølger.
I Alta når havtemperaturen toppen mellom klokken 16 og 21, med 15,7 grader. Samtidig er det noe rolig sjø.
Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.
Etter 40 år og et langt forfatterliv i utlendighet i Hamburg, vendte Ingvar Ambjørnsen hjem til Norge til slutt. Lørdag 19. juli døde han, 69 år gammel.
Det var i leiligheten i Hamburg, som han delte med den tyske oversetteren Gabriele Haefs – ektefelle og selve årsaken til landsforflytningen – at publikumssuksessene om Elling og Pelle og Proffen først så dagens lys.
Det samme gjelder en rekke andre frittstående romaner som forfatteren sto bak. Ambjørnsen, som vokste opp i Larvik, har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Tyskland, men gjorde i starten av 2025 alvor av planene om å flytte hjem til Norge.
– Jeg synes det er kult å vende tilbake, sa han til VG da.
En leilighet i fødebyen Tønsberg hadde stått klar siden 2015.
Det bar imidlertid rett inn på sykehjem for opptrening; forfatteren som hadde vært så glad i å røyke at han var med på å starte organisasjonen Røykeringen i protest mot røykeloven i 1988, slet med alvorlig kols, satt i rullestol og måtte ha oksygentilførsel.
– Det er bedre å være syk på sitt eget språk. Jeg synes det er en lettelse å kunne bruke sitt eget språk, medga Ambjørnsen til VG. Han fikk diagnosen kols i 2009.
Da hans såkalte Eppendorf-notater utkom som lydbok under tittelen «Notater i utlendighet» i 2019, røpet forfatteren at han jevnlig hadde snakket med andre nordmenn i eksil over noen glass ved stambordet om blant annet hva de skulle gjøre når de ble gamle.
– Hva faen gjør vi da? Skal vi vende tilbake til Norge, blir vi her, skal vi dø her?
Men allerede da orket ikke Ambjørnsen selv lese inn nesten-biografien, der fortelleren bar hans navn, men kona Gabrielle Haefs ikke fantes, derimot to fiktive samtalepartnere. I stedet lånte Kristopher Schau – en ihuga fan – ham sin stemme.
En ny biografi, kalt «Ønsk meg heller en god tur – samtaler med Ingvar Ambjørnsen» utkom i 2023 og var skrevet av Alf van der Hagen.
Ingvar Ambjørnsen ble folkelesning – takket være måten han skrev fram karakterer på utsiden av samfunnet, eller som balanserte helt på kanten av det.
De kunne være preget av angst og psykisk uro, rus og utenforskap, men også varme og humor, vennskap og solidaritet, het det i Alf van der Hagens foredrag om Ambjørnsen – som han turnerte med til bibliotek over hele landet i forbindelse med Elling-comebacket på Riksteatret.
Hans første, selvpubliserte utgivelse var «Pepsikyss» (1976) med dikt og tegninger, utgitt i 500 eksemplarer, som han solgte på gaten for tre kroner og dumpet restopplaget i en konteiner, ifølge Morgenbladet.
Debutromanen «23-salen» kom i 1981 og siden var han svært produktiv, noe han forklarte slik overfor NTB i 1990:
– I ti år var jeg gal etter å få debutere. Siden det løsnet, har jeg skrevet i pur glede.
Flere romaner fulgte – som «Den siste revejakta» (1983) og den angivelig «svært selvbiografiske, iallfall når det gjaldt hovedpersonen» boken «Hvite niggere» (1986), som han vant Cappelens romankonkurranse og 100.000 kroner for.
Pelle og Proffen meldte seg i 1987. Han kalte dem sin «Hardy-guttene, «full av spenning, men med et klart samfunnssyn mot rasismen», som han uttalte. Dem ble det ti utgivelser om, der tre ble til kinofilmer.
Tre kinofilmer ble det også av Ambjørnsens folkekjære klassiker «Elling» – der første bok, «Utsikt til paradiset», utkom i 1993. Der rakk han sju titler, den siste i 2020. Første film, «Elling», ble Oscar-nominert i 2002. Det ble også teater av engstelige Elling, sagt å være det mest spilte moderne norske stykket i verden.
Blant det siste i Ambjørnsens forfatterskap ble «Ingen kan hjelpe meg» og «Yoko Ono er en sjarlatan», begge utgitt i 2020 og sentrert rundt Elling, og spenningsromanen «Reiser i det skjulte», som han skrev i føljetongform under koronaen fra 2020.
Forfatteren vant priser for språket sitt i ymse språkleire, men var klar på én ting: At ingen skulle få endre språket i «Pelle og Proffen»-bøkene eller gjøre noe med tittelen på «Hvite niggere» etter hans død. Det henvendte Ambjørnsen seg i 2023 om til sitt forlag, meldte VG i kjølvannet av meldinger om at kjente boktitler i utlandet ble endret.
Ingvar Ambjørnsen vant Brageprisens hederspris i 2023, og i begrunnelsen het det at han står for «et vidløftig forfatterskap som har utfordret lesere i alle aldre med tankevekkende og underholdende litteratur».
– Gjennom sin virkelighetsnære prosa har forfatteren gitt oss en rekke fascinerende litterære portretter av mennesker rundt oss, som sjelden får muligheten til å komme til orde, het det videre.
Dette er de viktigste nyhetene fra natt til søndag 20. juli.
Kortbetalinger fungerer igjen som normalt etter problemer som rammet store deler av Europa i går kveld. Driftsproblemene startet rundt klokken 19.30. Nets' pressesjef Søren Winge sier at systemene så ut til å fungere som normalt fra 22-tiden.
Årsaken til problemene er fortsatt ukjent, men det er ingen tegn på dataangrep, forteller Winge. Problemene rammet alle korttyper i Norden og store deler av Europa, inkludert Tyskland, Frankrike og Italia.
På Storebæltsbroen i Danmark førte betalingsproblemene til hærverk mot bomstasjoner og drapstrusler mot ansatte, melder Sydsjælland og Lolland-Falster politidistrikt. Også Vipps/MobilePay-kunder var berørt av problemene.
Sammenstøtene i den syriske byen Sweida er stanset og området er ryddet for beduinske stammekrigere, ifølge innenriksdepartementet i Damaskus. Syriske sikkerhetsstyrker er på plass for å håndheve våpenhvilen, står det i en uttalelse derfra.
Den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at drusere hadde fordrevet rivaliserende beduiner fra byen. Selv om druserne har tatt tilbake kontrollen over den druser-dominerte byen Sweida, er det fortsatt kamper andre steder i Sweida-provinsen, ifølge SOHR.
Tidligere lørdag kunngjorde regjeringen i Syria våpenhvile etter amerikansk mekling. Også Israel, som tidligere i uken viste støtte til druserne ved å angripe regjeringsstyrker, stiller seg bak våpenhvilen. Ifølge SOHR har over 900 mennesker blitt drept i Sweida siden forrige søndag.
Politiet avsluttet i natt søket etter melding om en mulig båtulykke. Politiet fikk melding tidligere i natt om et smell som kunne tyde på at en båt hadde kjørt på et skjær i Ormerfjorden.
Et redningshelikopter, politibåt og en båt fra Røde Kors med redningsdykkere fra brannvesenet deltok i søket. Varmesøkende kamera ble også brukt i letingen. Noen isoporrester ble funnet i sjøen, men politiet konkluderte med at dette trolig var søppel og ikke vrakrester. Søket ble avsluttet klokken 03.25 uten at noe ble funnet.
En person er omkommet og fem savnet etter kraftig regnvær som utløste jordskred i fylket Gapyeong i Sør-Korea. Det kraftige regnværet rammet Gapyeong i dag.
I går utløste styrtregn jordskred og flom i fylket Sancheong sør i landet. Der er minst fem mennesker bekreftet omkommet, og to personer savnet, ifølge lokale myndigheter.
Tidligere i uken mistet minst fire andre mennesker livet i nedbørsrelaterte hendelser i landet.
Dødstallet har steget til 37 etter at turistbåten Wonder Sea kantret i Ha Long-bukten i Vietnam lørdag. Fem personer er fortsatt savnet blant de 53 som var om bord.
De fleste passasjerene var turister fra Hanoi, og over 20 av dem var barn, ifølge nyhetsnettstedet VNExpress. Ulykken skjedde under kraftig uvær med sterk vind og nedbør etter flere dager med intens varme.
Ha Long-bukten, som står på UNESCOs verdensarvliste, er et av Vietnams mest populære turistmål med millioner av besøkende årlig. Lokale myndigheter har bekreftet at ingen nordmenn er blant ofrene.
En buss veltet på en vei sør for Shiraz i Iran lørdag, noe som førte til at minst 21 mennesker mistet livet. Ytterligere 34 personer ble skadet i ulykken, melder statlige medier.
Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent. Iran har årlig nesten 17.000 trafikkdødsfall, ofte knyttet til gamle kjøretøy, manglende sikkerhetstiltak og utilstrekkelige nødtjenester.
Lionel Messi scoret to ganger da Inter Miami slo New York Red Bulls 5–1 på bortebane lørdag. Etter å ha ligget under 0-1, snudde Miami kampen med mål fra Jordi Alba og to fra Telasco Segovia før pause.
Messi, som gikk målløs av banen i 0-3-tapet mot Cincinnati onsdag, var tilbake i storform. Argentineren serverte Alba til 1–1 før han selv scoret to ganger i andre omgang, assistert av tidligere Barcelona-lagkamerater Sergio Busquets og Luis Suárez.
Med lørdagens to scoringer har Messi nå 18 mål i årets MLS-sesong og har vært involvert i totalt 27 scoringer for Florida-laget.
Dette er blant de ventede hendelsene i dag, søndag 20. juli.
I dag fyller kronprins Haakon 52 år. Selv om det er offisiell flaggdag over hele landet i anledning tronarvingens fødselsdag, blir feiringen av det mer tilbakeholdne slaget for bursdagsbarnet selv. Kronprinsen og resten av familien har heller ingen punkter i det offisielle programmet for den kommende uken.
Det er valg til overhuset i Japan i dag. Oppslutningen om Japans regjeringsparti er nå på det laveste nivået siden partiet kom tilbake til makten i 2012. Meningsmålinger har antydet at statsminister Shigeru Ishibas koalisjon kan miste flertallet også i overhuset, etter at de mistet flertallet i underhuset i oktober i fjor.
Filippinenes president Ferdinand Marcos jr. er på besøk i USA fra i dag til tirsdag. Tirsdag møter han president Donald Trump i Det hvite hus. Møtet er det første mellom de to presidentene siden Trump tok fatt på sin andre periode i januar. Det er ventet at partene skal diskutere toll og sikkerhet.
14. runde går av stabelen i ettermiddag og kveld. Vålerenga – Haugesund 14.30, Sandefjord – Kristiansund, Tromsø – Bryne, HamKam – Fredrikstad 19.15.
I fjerde runde av årets fjerde og siste majorturnering for menn spiller Viktor Hovland og Kristoffer Reitan. British Open-turneringen (17 millioner dollar) holdes i Portrush i Nord-Irland. I Truckee i California går 4. runde av PGA-turneringen (4 millioner dollar) av stabelen.
Oliver Solberg leder før siste dag av Rally Estland holdes i dag. I går vant 23-åringen fire fartsprøver. Solberg står med i alt sju etappeseirer etter at han fredag vant sine tre første. Solberg har aldri tidligere vunnet en fartsprøve på øverste nivå.
Klokken 13.20 går den 15. etappen av stabelen i Tour de France. Etappen har en distanse på 169,3 kilometer og går fra Muret til Carcassonne. I går gjorde Tobias Halland Johannessen et tappert forsøk på å sikre etappeseieren på tourens 14. dag. Nordmannen trillet over målstreken til en niendeplass.
(©NTB)
Søket er avsluttet uten funn etter at politiet tidlig i natt fikk melding om et smell som kunne tolkes som at en båt hadde kjørt på et skjær i Porsgrunn i Telemark.
I forkant av smellet ble det observert en båt i Ormerfjorden ved Kalvsundet, skriver operasjonsleder Eskil Hagen Olsen i Sørøst politidistrikt i politiloggen.
Politiet meldte første gang om saken klokken 01.46. Klokken 03.25 opplyste Olsen at søket er avsluttet, uten funn.
Meldingen førte tidligere på natten til at et redningshelikopter, en politibåt og en båt fra Røde Kors med redningsdykkere fra brannvesenet om bord, ble sendt til området. Det ble blant annet brukt varmesøkende kamera i letingen.
Noen isoporrester ble funnet i sjøen tidligere på natten, men klokken 03.21 meldte politiet at det trolig dreide seg om søppel og ikke noe som stammer fra en båt.
(©NTB)
Politiet i Kristiansand rykket i natt ut etter å ha fått melding om en naken mann som hadde tent på en søppeldunk.
En forbipasserende slukket brannen i søppeldunken, som sto på et busstopp i Rona i Kristiansand, opplyste operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder politidistrikt klokken 01.41 natt til søndag.
Brannvesenet sjekket søppeldunken. En politipatrulje rykket ut og lette etter den mistenkte i området, men avsluttet senere søket uten resultat, sto det i en oppdatering fra politiet klokken 02.03.
(©NTB)