Bunad på flyet? – Husk å putte bunadskniven i innsjekket bagasje

Skal du ut og fly på 17. mai, er det verdt å huske at bunadssølvet får metalldetektorene til å pipe. Og ikke glem at bunadskniven er ulovlig i kabinen.

På Gardermoen er det tradisjonen tro åpnet en egen bunadssluse spesielt beregnet på de som faktisk velger å reise med bunaden på.

Samtidig kommer Avinor dagen før nasjonaldagen med en liten huskeliste for alle som skal ut og fly og ha med seg bunaden i bagasjen. For hvordan er egentlig reglene for bunad og smykker, og betyr det noe for forberedelsene at bunaden faktisk er ganske kostbar?

– Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose før du sender dem gjennom sikkerhetskontrollen, sier kommunikasjonssjef Monica Fasting i Avinor i en pressemelding.

Egne regler for håndbagasje

Bunadskniven er det imidlertid verre med. Våpen er forbudt om bord, så den må sendes som innsjekket bagasje.

Hun sier man selv kan velge om man vil sende bunaden som innsjekket bagasje, eller om man heller vil ta den med som håndbagasje. Det er imidlertid viktig å huske på flyselskapenes egne regler for håndbagasje – både for mengde, størrelse og vekt.

– Sender du bunaden med innsjekket bagasje, er det på egen risiko. Mange velger av den grunn å enten reise i den eller ta den med i håndbagasje, slik at man kan ha det verdifulle plagget under oppsyn gjennom hele reisen.

Kremkaker er ikke greit

Bløtkaker er visst også noe festklare nordmenn prøver å ta med seg til selskaper andre steder i landet. Men 17. mai-kaker på flyet kan bli et stort problem: krem er nemlig klassifisert som smørbart/flytende, og bløtkaker er dermed ikke greit i sikkerhetskontrollen.

Velger man å reise med bunaden på, er det altså mulig å velge en egen bunadssluse inn til sikkerhetskontrollen.

– Ideen var strålende, og fungerer like bra hvert år. Derfor gjentar vi suksessen og tilbyr dette i forkant av 17. mai også i år, forteller kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Monica Iren Fasting.

(©NTB)

Svalbard får se «Mission: Impossible» først – som takk for å ha vært iskald kulisse

Nå gleder mannen som kan takkes for at Norge har vært kulisse i tre «Mission: Impossible»-filmer, seg til å se Tom Cruise sitt nye actionepos.

For det er produsent Per Henry Borch i Truenorth Norway som – takket være sitt internasjonale nettverk av personlige kontakter og et solid omdømme fra andre storproduksjoner, blant dem James Bond – fikk Cruise & Co. til å nappe på kroken.

Mens Cruise i forrige film hoppet utfor Helsetkopen på motorsykkel og landet i fallskjerm, dro filmteamet til Svalbard for å sikre seg dramatiske, «arktiske» landskap til den nye.

– Disse store, internasjonale produksjonene velger det som er best for filmen og historien. Alle disse fantastiske landskapene er ting man ikke kan fake, sier Borch og får medhold av hovedpersonen:

– Ser fantastisk ut

I en bakomfilm laget om innspillingen på Svalbard kaller Cruise det nemlig «et privilegium å filme der».

– Svalbard er fantastisk vakkert. Området vi filmet på var bemerkelsesverdig. Det var en unik opplevelse. Det ser fantastisk ut på lerretet, sier 62-åringen.

Ifølge Borch var Cruise svært begeistret også for oppholdet for sin egen del, og sa han gjerne ville tilbake på nytt besøk.

Nå er Borch spent på å se hva som ble med videre av filmscenene fra Svalbard, som ble innspilt i løpet av noen uker i mars 2023. For i likhet med de andre Cruise-eventyrene forflytter handlingen seg i rasende fart rundt på kloden – og mye skjer på klippebordet.

– Hadde den norske insentivordningen for denne typen produksjoner inkludert opptak på Svalbard ville man fått mye mer bilder i filmen, konstaterer han:

– Uansett er bildene fra Svalbard unike og vil stå fram. Husk på at snø er unikt, det er sikkert fem milliarder mennesker som ikke har sett snø. Selv jeg, som har mange vintre bak meg, synes det er helt spesielt der!

– En takk

Hvor mange av de møysommelig innspilte scenene som kommer med i sluttfilmen får Per Henry Borch først vite 19. mai – på kino i Longyearbyen på Svalbard. Der skal «Mission: Impossible – The Final Reckoning» ha premiere 19. mai – to dager før resten av Norge får se den.

– Visningen er en takk til lokalbefolkningen og aktører på Svalbard som har deltatt i produksjonen, og en markering av at dette er den tredje filmen på rad hvor Norge deler det store lerretet med Tom Cruise, sier Una Berg i UIP om det selskapet kaller «verdens nordligste premiere» for filmen.

– Det er lite samfunn der oppe, hvor alle enten var berørt eller delaktige i innspillingen, og dette er en fin måte å betale tilbake, sier Borch til NTB.

At Preikestolen ble til et sted i Pakistan i 2018-filmen, Helsetkopen en plass i Østerrike i 2023-filmen, mens Svalbard blir i nærheten av Beringstredet i årets film, bekymrer ham ikke.

– Nå handler dette om inntekter og sysselsetting, ikke nødvendigvis om markedsføring av et sted. Men det er 2025 – og ingen har problemer med å finne ut hvor dette er spilt inn!

Enormt stort

«Mission: Impossible – The Final Reckoning» hadde verdenspremiere under palmene i Cannes onsdag. Ifølge Variety fikk den fem minutter stående applaus – ikke minst på grunn av de mange halsbrekkende stunts som Cruise utførte.

Blant annet klatrer Cruise ut på vingen av et dobbeltdekkerfly han selv var alene om å fly, fortalte regissør Christopher McQuarrie. Det ble filmet i Sør-Afrika. Og det var flyscener i «Arktis» også.

Teamet hadde med seg flere fly. Bjørnøya ble filmet fra luften, mens filmteamet brukte tre skip til å ta seg rundt til flere av fjordene på Svalbard: Et til all logistikk; kamerautstyr, snøscootere, alt som trengtes. En gammel hurtigrute som hotell og kantine, og et for det Borch kaller «alt mulig annet».

– Jeg tror ikke folk skjønner hvor stor en slik produksjon er. Selve omfanget – alt som skal til, sier Per Henry Borch.

Kuldesjokk

De amerikanske storkjendisene var over seg over Svalbard-opplevelsen, som ga dem minner – som hvordan de varmet seg opp med hårfønere om bord mellom kalde opptak. De måtte stoppe å filme tre ganger på grunn av isbjørnfare, noe Simon Pegg røpet i et BBC-intervju.

Ifølge bakomfilmen, som Tom Cruise også har delt på Instagram, traff Arktis dem «rett i ansiktet», noe som skapte ekstra spenning og dramatikk.

Per Henry Borch, som har vært på ekspedisjon til begge poler og gått over Grønland, forteller at han forberedte filmfolkene på kulda på forhånd – da han møtte hele crewet i England i forkant.

– Vi gikk gjennom alt, som hvordan man skal kle seg og passe på hverandre. Men uansett hvor mye du forteller, forstår ikke folk kulde før de går av flyet og opplever det selv.

Men Svalbard viste seg fra sin beste side – og ga dem strålende sol attåt.

(©NTB)

Fakta om badetemperaturen i sjøen i dag

Oversikten viser når på dagen havet er på sitt varmeste, ved utvalgte kystbyer i Norge fredag. Bølgehøyde på samme tid og sted i parentes.

* Oslo: 11,9 grader mellom klokken 15 og 17 (0,2 meter).

* Bergen: 13,7 grader mellom klokken 18 og 19 (0,2 meter).

* Stavanger: 13,9 grader mellom klokken 14 og 22 (0,1 meter).

* Trondheim: 8,5 grader klokken 17 (0,4 meter).

* Kristiansand: 11,7 grader mellom klokken 18 og 21 (0,3 meter).

* Tromsø: 6 grader mellom klokken 15 og 17 (0,1 meter).

* Alta: 6,6 grader mellom klokken 14 og 19 (0,1 meter).

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Dagens høyeste badetemperaturer i sjøen

Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Stavanger med 13,9 grader. Det er mellom klokken 14 og 22, og ved samme tid blir det noen mindre bølger.

Mellom klokken 15 og 17 blir det 11,9 grader i havet i Oslo, med kun små bølger.

I Bergen når havtemperaturen toppen mellom klokken 18 og 19, med 13,7 grader. Samtidig er det noen mindre bølger.

Trondheim får sin høyeste sjøtemperatur klokken 17. Da er det 8,5 grader og bølger på rundt 0,4 meter på det meste.

Det er mellom klokken 18 og 21 som blir varmest for kristiansandere om de skal bade i havet. Da er det 11,7 grader og bølger på opp til 0,3 meter.

Skal tromsøværinger ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 6 grader mellom klokken 15 og 17. I tillegg er det da noe rolig sjø.

Sjøtemperaturen i Alta når 6,6 grader mellom klokken 14 og 19 med noe rolig sjø.

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Boligboomen drøyer – regjeringen kutter forventningene

Regjeringen ventet vekst i boliginvesteringene i år, men nå har de nedjustert og tror på nedgang.

– Vi tror fortsatt det kommer. Vi tror på en økning, men litt lenger fram i tid, sier finansminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Torsdag la han fram regjeringens reviderte nasjonalbudsjett, med en erkjennelse av at boligbyggingen går tregere enn ventet.

– Det er riktig at vi i revidert nasjonalbudsjett har beskrevet en utvikling der vi tror det tar noe lenger tid før omslaget i boligbyggingen kommer, sier Stoltenberg.

Krisen ikke løst

Byggenæringen er i krise. Ikke siden 1946 har det blitt bygget færre boliger her til lands, ifølge Boligprodusentenes Forening.

Men regjeringen har satt seg ambisiøse mål.

Innen 2030 har de lovet 130.000 nye boliger.

Løftet ble lansert i februar, men så langt har resultatene latt vente på seg.

– Selv om salget av nye boliger har tatt seg noe opp det siste året, ser nedgangen i investeringene ut til å fortsette i inneværende år, skriver regjeringen i det reviderte nasjonalbudsjettet.

Nedjusterte anslag

I fjor høst, da statsbudsjettet for i år ble lagt fram, ventet regjeringen en vekst på 12,1 prosent i boliginvesteringene i år.

Nå er dette nedjustert til en nedgang på 6,5 prosent.

– Det ventede oppsvinget er utsatt sammenlignet med nasjonalbudsjettet, skriver regjeringen i det reviderte nasjonalbudsjettet.

Neste år venter regjeringen en vekst på 12 prosent i investeringene, også dette nedjustert fra 13,7 i statsbudsjettet.

Regjeringen peker på et lite lyspunkt: Igangsettingstillatelsene økte i mars.

– Men det er for tidlig å konkludere med at bedringen er i gang. For eksempel venter bygge- og anleggsbedriftene i Norges Banks regionale nettverk at igangsettingen først tar seg opp mot slutten av året, heter det i det reviderte budsjettet.

Venter markert vekst når det snur

Stoltenberg sier at regjeringens viktigste bidrag er å holde orden i økonomien og bidra til å holde kostnadene nede.

– Det vil også etter hvert bidra til et omslag i boligmarkedet, ikke minst ved å øke husholdningenes kjøpekraft gjennom god lønnsvekst og lavere prisvekst, sier han.

I revidert nasjonalbudsjett påpeker regjeringen akkurat dette: De venter at økt kjøpekraft, og etter hvert også lavere rente vil bidra til at etterspørselen etter nye boliger fortsetter å øke.

– Sammen med fortsatt vekst i bruktboligprisene kan det bidra til at igangsettingen tar seg opp igjen. Når omslaget kommer, ventes veksten å bli markert, heter det i det reviderte budsjettet.

For øvrig ventes boligprisveksten å bli høyere enn normalt i år og neste år, ifølge budsjettprognosene.

(©NTB)

Stoltenberg gir ikke opp håpet om skatteforlik

I mars foreslo finansminister Jens Stoltenberg (Ap) en kommisjon for å få på plass et skatteforlik – og ble avvist. Men etter valget prøver han gjerne igjen.

På kvelden 6. mars gikk Stoltenberg brått ut med invitasjonen til en skattekommisjon. Knappe 24 timer senere var invitasjonen død og begravet av nesten alle andre partier på Stortinget.

– Dette er en dårlig idé. Dropp den. En kommisjon nå før valget kan framstå som en manøver for å slippe en nødvendig debatt om skattepolitikk i valgkampen, sa SV-leder Kirsti Bergstø til NTB den gangen.

Finansministeren ga ikke opp håpet, og slo fast at «Vi har sett større mirakler før.» Og det står han fast ved også i midten av mai.

Sier de er klare etter valget

– Selv om Høyre og Fremskrittspartiet avviste en skattekommisjon som kunne legge grunnlaget for et forlik, som vi har hatt før de andre forlikene vi har inngått om skatt, så har de sagt at de er klare etter valget, sier Stoltenberg til NTB.

Høyre, Venstre og KrF har sammen gått ut med et forslag som forplikter til en skattereform i neste stortingsperiode, et forslag Arbeiderpartiet også støtter, kom det fram i Dagens Næringsliv i slutten av mars. Fremskrittspartiet støtter ikke dette forslaget, da de ikke ser poenget med en ny skattekommisjon, og heller vil gjennomføre skattekutt raskt.

Verken SV eller Senterpartiet var med på det borgerlige forslaget. Men Stoltenberg er klar på at han gjerne går i gang med skattereformen sin nå.

Næringslivstopper på laget

– Jeg skulle gjerne satt i gang nå, men hvis de sier at de vil vente til etter valget, så får vi vente til etter valget, konstaterer han.

Stoltenberg fikk uventet støtte onsdag. Av flere norske næringslivstopper i E24.

– Det var et forsøk på å få til mer stabilitet og forutsigbarhet, og så ble det veldig fort torpedert. Man må bli enige om en skatteinfrastruktur som er bedre rigget enn den vi har nå, sier tidligere Schibsted- og NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– Riktig. Og det kan godt være summen er helt lik, men innretningen bør være annerledes. Det er ikke bra at så mange flytter ut. Vi må ha et bredt skatteforlik, sier hotellkongen Petter Stordalen.

(©NTB)

Mangel på personell avlyser tusenvis av operasjoner

Mellom 15 og 27 prosent av avlyste operasjoner ved de regionale helseforetakene skyldes mangel på personell, viser en oversikt fra helseforetakene.

Stortingsrepresentant Irene Ojala (Pasientfokus) ba i april helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) om en oversikt over årsakene til strykninger av operasjoner.

Tallene viser at flere tusen avlyste operasjoner blant annet skyldes mangel på operasjonssykepleiere, skriver Sykepleien.

Ved Helse sør-øst ble det i fjor avlyst 8832 operasjoner etter klokken 16 dagen før planlagt inngrep, som er definisjonen på en strykning. 2408 av disse – 27 prosent – skyldtes mangel på operasjonssykepleiere, anestesipersonell eller kirurger.

Tallene for Helse vest og Haraldsplass Diakonale Sykehus viser 4622 avlyste operasjoner. Av disse ble 15,6 prosent kansellert på grunn av manglende operasjonssykepleier, operatør eller anestesisykepleier.

Strykprosenten i Helse Midt-Norge ligger mellom 5,7 og 7,5 prosent, og her oppgis mangel på personell som årsak på mellom 11 og 22 prosent av tilfellene.

Helse nord oppgir at 2516 operasjoner ble avlyst i 2024. Av disse skyldtes minst 18 prosent manglende personell.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til fredag 16. mai.

Norge åpner Eurovision-finalen

Norge og Kyle Alessandro skal være først ut i Eurovision-finalen i Basel lørdag. Alessandro skal framføre låten «Lighter» som første artist på scenen, opplyser Eurovision på sine nettsider.

Samtlige nordiske land har kvalifisert seg til finalen. Island opptrer som nummer 10, Finland som nummer 13, Danmark som nummer 22, mens Sverige, en av favorittene, er nummer 23 i rekkefølgen.

Finalen i Sveits starter klokken 21 lørdag kveld med totalt 26 deltakerland.

Fritt Ukraina når milepæl med 500 biler til Ukraina

Organisasjonen Fritt Ukraina har nådd en betydelig milepæl ved å levere sin bil nummer 500 til fronten i Ukraina. Bilen var del av den 75. transporten organisasjonen har gjennomført.

Samtlige kjøretøy i den siste leveransen gikk til den ukrainske droneenheten Magyars Birds. I tillegg ble det levert en sekshjuls ATV til Donetsk og tusenvis av livreddende turnikeer som det er kritisk behov for ved fronten.

Person skadet i boligbrann på Kråkerøy

En boligbrann på Kråkerøy i Fredrikstad ble slukket natt til fredag. En beboer fikk brannskader på armen og ble fraktet bort med ambulanse.

Nødetatene rykket ut etter melding om brannen ved 1.40-tiden. Boligen var overtent, og nærliggende hus måtte evakueres. Brannvesenet ble værende på stedet for etterslukking. Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent, opplyser Øst politidistrikt.

To biler totalskadet i brann på Lindeberg

Natt til fredag brant to parkerte biler på Lindeberg i Oslo. Brannen startet i én bil før den spredte seg til en annen. Begge bilene er totalskadet, mens en tredje bil fikk mindre skader.

Brannmannskapene fikk kontroll på brannen kort tid etter at nødetatene rykket ut klokken 3.49. Det var ingen personskader. Politiet utelukker ikke at brannen kan være påsatt.

Broadway-komponist Charles Strouse død, 96 år

Broadway-komponist Charles Strouse, kjent for musikaler som «Annie» og «Bye, Bye, Birdie», er død, 96 år gammel. En talsperson for familien bekreftet dødsfallet til New York Times.

Strouse hadde et imponerende karriere med flere Broadway-show som ga ham tre Tony-priser, en Grammy og en Emmy. Han skrev også musikk for film og fjernsyn.

Hans musikal «Annie», med kjente sanger som «Tomorrow» og «It's a Hard Knock Life», har blitt filmatisert og satt opp flere ganger i Norge, senest på Folketeateret i Oslo før jul.

Hovland med god start i PGA-mesterskapet

Viktor Hovland ligger på en delt 20.-plass etter første runde i PGA-mesterskapet i North Carolina. Nordmannen er to slag under par etter en runde med fem birdier og tre bogeyer.

Jhonattan Vegas leder turneringen med sju slag under par, to slag foran amerikaneren Ryan Gerard og australske Cam Davis. Vegas avsluttet sterkt med birdie på fem av de seks siste hullene.

Hovland, som ble nummer to i fjorårets PGA-mesterskap, spiller turneringen for femte gang. Han går de to første rundene sammen med Bryson DeChambeau og Gary Woodland.

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, fredag 16. mai.

Siste frist for å avslutte jordbruksoppgjøret

Forrige uke kom staten med et tilbud på 805 millioner kroner i jordbruksoppgjøret, en økning på 545 millioner kroner over statsbudsjettet. Det er likevel betydelig lavere enn bondeorganisasjonenes krav på 2 milliarder kroner. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttalte torsdag at han håper staten kommer med et betydelig bedre tilbud. I dag er siste frist for forhandlingene.

Meklingsmøte i eiendomstvist for prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise og selgerne av en bolig på Stabekk møtes til meklingsmøte. Årsaken er tvisten om prisavslag etter påviste mangler ved et boligkjøp. Selgerne er enig i at det skal være et prisavslag, men uenige i prinsessen krav på 1,6 millioner kroner. Blir de ikke enige, er det satt av to dager til rettsforhandlinger 18 og 19. november.

Atomsamtaler mellom Iran og europeiske land

Irans viseutenriksminister møter europeiske diplomater i Istanbul for samtaler om en mulig atomavtale. Det har vært fire runder med forhandlinger om en ny avtale. Iranske og amerikanske representanter møttes i helgen. I tillegg har Frankrike, Storbritannia og Tyskland, som alle var parter i den gamle atomavtalen fra 2015, vært med på nye runder med samtaler.

Svensk politi legger fram etterforskning av massedrapet på skole i Örebro

Ti personer ble drept da Rickard Andersson (35) 4. februar avfyrte 70 skudd på voksenopplæringsskolen Campus Risbergska i Örebro. Svensk politi har gjennomført over 1000 avhør med elever og andre i forbindelse med skytingen. I dag har de innkalt til pressekonferanse klokken 10 for å presentere sin etterforskning.

Toppmøte i Det europeiske politiske fellesskap i Albania

Albania er vertskap for et toppmøte i Det europeiske politiske fellesskap (EPF). Toppmøtet, som holdes for første gang på Vest-Balkan, samler stats- og regjeringssjefer fra både EU-land og land utenfor EU, samt ledere for sentrale europeiske institusjoner. EPF har møter to ganger i året og har som hensikt å drøfte politiske og sikkerhetspolitiske spørsmål i en bred europeisk sammenheng.

Eliteseriens 16. mai-runde

I kveld spilles åtte kamper i eliteseriens 7. runde. Fire stadioner er allerede utsolgt, nemlig Lerkendal stadion, Brann Stadion, Lyse Arena og Romssa Arena. Kampstart er klokken 18. Dette er kampene: Brann – Sarpsborg, Fredrikstad – KFUM Oslo, Molde – Kristiansund, Rosenborg – Haugesund, Strømsgodset – Bryne, Tromsø – Bodø/Glimt, Viking – Sandefjord, Vålerenga – HamKam.

(©NTB)

Større terrengbrann i Tjølling i Larvik

Brannmannskaper jobbet fredag morgen med å slukke en brann i et større område med terreng og gammelt hogstfelt i Tjølling i Larvik. Det brenner i et område på 100 ganger 50 meter.

Nødetatene fikk melding om en brann i en gapahuk i Tjølling ved 22-tiden torsdag. Brannen spredte seg til et større området i terreng/gammelt hogstfelt, men det er ifølge Sørøst politidistrikt ikke fare for spredning til bebyggelse.

Ved 1.30-tiden ble det opplyst at brannvesenet brukte drone for å lokalisere brannen i terrenget – og at slukking skulle iverksettes sammen med sivilforsvaret i dagslys.

– Slukningsarbeid pågår, meldte politiet like før klokken 5 fredag morgen.

Da ble det meldt at det foreløpig har brent i et område på 100 ganger 50 meter.

(©NTB)