Retriever får slå seg sammen med Infomedia – må selge ut Infomedia Norge

Konkurransetilsynet har godkjent fusjonen mellom Retriever og Infomedia på vilkår. Infomedia Retriever Holding må selge Infomedia Norge til en egnet kjøper.

Det for å sikre fortsatt effektiv konkurranse i markedet for medieovervåkingstjenester, opplyser Konkurransetilsynet i en pressemelding.

– Uten tiltak ville oppkjøpet i betydelig grad hindret effektiv konkurranse i markedet ved at konkurransepresset partene har utøvd overfor hverandre, ville forsvunnet, sier avdelingsdirektør Vegard Aandal-Nilsen i Konkurransetilsynet.

Tiltakene innebærer salg av Infomedia Norge AS til en uavhengig kjøper, som må godkjennes av Konkurransetilsynet. Kjøperen vil få tilbud om tilgang til eksisterende avtaler og rettigheter.

Seniorrådgiver Fredrik Sortland uttaler at det er deres vurdering at tiltakene vil sikre at Infomedia kan drives videre som en fullt operativ enhet, og dermed legger til rette for fortsatt effektiv konkurranse i markedet.

Saksbehandlingen startet med en aksjekjøpsavtale 28. juni 2024 og ble avsluttet med godkjenning på vilkår 16. juli 2025.

(©NTB)

Selskapet Rec Silicon trenger nye millioner for å fortsette driften

Selskapet Rec Silicion trenger minst omkring 65,6 millioner kroner (6,5 millioner dollar) innen slutten av juli for fortsette driften.

Meldingen kom i en børsmelding onsdag morgen via Oslo Børs.

Selskapets styre, som ble valgt inn i slutten av juni, melder at det for øyeblikket ikke finnes andre realistiske eller tilgjengelige alternativer for finansiering eller strategiske løsninger enn at storaksjonær Hanwha fortsette å tilføre penger, skriver Dagens Næringsliv.

Rec Silicon, som produserer silisiumprodukter, spesielt for solcelleindustrien, er registrert på Oslo Børs. Selskapet lager høyteknologiske materialer som verden trenger, men de har hatt noen utfordringer i det siste.

Selve hovedkontoret ligger på Fornebu utenfor Oslo, men produksjonen skjer i dag blant annet i Moses Lake i USA. Tidligere i 2012 var det også en fabrikk i Norge

(©NTB)

Nedgang på Oslo Børs ved åpningstid

Pilene pekte nedover da Oslo Børs åpnet onsdag morgen, hvor hovedindeksen gikk ned 0,8 prosent til 1611 poeng.

Noen minutter etter åpningstid var Kongsberg Gruppen (-0,6), Norwegian (-1) og Salmar (-1,6) blant de mange selskapene som hadde nedgang.

Aker hadde en nedgang på 0,6 prosent, mens Atea var ned 7 prosent. Bakkafrost hadde en nedgang på 10 prosent.

DNB var blant få selskaper i omsetningstoppen som så vidt hadde hodet over vannet.

Oljeprisen er på stedet hvil og lå onsdag morgen og vippet stadig mellom nedgang og oppgang. Et fat nordsjøolje omsettes for 68,8 dollar.

(©NTB)

Oslo kommune advarer mot å bade i sjøen

Etter kraftig regn natt til onsdag mener Vann- og avløpsetaten i Oslo at det kan være fornuftig å vente før man bader i sjøen.

– Når det regner, havner bakterier fra avløpssystemene i fjorden, spesielt ved badeplasser, og du kan bli syk, sier Jean-Yves Gallardo i Vann- og avløpsetaten til NRK.

Etter kraftig nedbør kan det nemlig oppstå overløp i avløpssystemer, som kan føre til at urenset avløpsvann havner i fjorden.

Osloborgere burde derfor droppe svømmeturen i dag, til tross for 30 grader og sol.

Ett døgn er som regel nok for naturen til å rydde opp og forbedre vannkvaliteten. Oslo kommune anbefaler derfor å vente minst 24 timer med bading etter store regnmengder.

(©NTB)

Mann dømt for overgrepsbilder i Vestland

En mann fra Nordfjord er dømt til 120 dager fengsel for å ha hatt og delt overgrepsmateriale mot barn.

Det var National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC), en amerikansk organisasjon, som tipset Kripos om mannen, melder NRK.

Mannen har vært dømt flere ganger tidligere for lignende forhold.

(©NTB)

Offentlig bibliotek stenger ut uka grunnet varmen

Sande bibliotek i Vestfold fylke velger å lukke dørene når det de neste dagene er meldt opp mot 32 grader i området.

– Vi er nødt til å sette helse, miljø og sikkerhet først. Lokalet ligger dessverre i et bygg som er utfordrende å kjøle ned. Dette er rett og slett et byggteknisk problem som vi håper vi kan finne en løsning på, sier sjef for Holmestrandbibliotekene Nanna Jensen til Sandes avis.

Anbefalinger fra Arbeidstilsynet sier at innetemperaturen ikke bør overstige 26 varmegrader.

Biblioteket er stengt fra torsdag til lørdag. Biblioteket er allerede søndagsstengt og vil derfor i praksis være stengt ut uka.

Meråpent bibliotek vil fungere som vanlig.

Sande Avis har forsøkt å komme i kontakt med gårdeieren, men har ikke lykkes med å få en kommentar.

(©NTB)

Meldinger om frostskader kommer tradisjonelt i juli når hytta åpnes

Flere starter ferien med å finne gamle frostskader når de åpner sommerhytta. I fjor fikk forsikringsselskapene 186 meldinger om frostskader i juni og juli.

– Det meste av disse skadene er i hytter og fritidshus i form av vannskader etter rørbrudd. Vi regner med å få inn en del slike skader i ukene fremover også, sier skadesjef Benedicte Veum i If i en pressemelding.

I juli i fjor ble det meldt 62 skader på grunn av frost i private hytter og sommerboliger. I juni var det 124 skader, viser tall fra Finans Norge.

Skadene dreier seg om vannlekkasje eller frosne rør som skjedde om vinteren, men som man oppdager først når hytta åpnes for første gang denne sommeren. Forsikringsselskapet mener det kan være lurt å alliere seg med en hyttenabo eller en lokal bonde.

– Det tyder også på at en del eiere besøker hytta si veldig sjelden, sier Veum.

Tradisjonelt kommer meldinger om frostskader på hyttene i tre bølger: Når hytta åpnes i vinterferien, i påskeferien og når sommerferien starter.

(©NTB)

Håndverker dømt for høye priser

En mann i 40-årene er dømt til over ett års fengsel for å kreve en urimelig høy pris for håndverksarbeid.

Blant annet tok mannen over 1,7 millioner kroner betalt fra en mann i 80-årene for arbeid som bare var verdt 240.000 kroner, melder NRK.

I tillegg krevde han betaling på rundt 1 million kroner for arbeid verdt rundt 240.000 kroner av en kvinne i 80-årene.

– Saken omfatter alvorlig arbeidslivskriminalitet. Dette er den ferskeste dommen i et større sakskompleks hos Økokrim, sier politiadvokat Jonas Georg Elvestad Mattsson i Økokrim i en pressemelding.

Nytt samarbeid

Etter pristiltaksloven er det ulovlig å kreve en urimelig høy pris. Ifølge NRK er det sjeldent at slike saker kommer opp i domstolene.

– Dette viser at man kan bli straffet og få fengselsstraff om man ber om en urimelig høy pris, selv i tilfeller der vi ikke kan bevise at det er et bedrageri.

Håndverkeren ble avslørt etter at Skatteetaten og politiet nylig opprettet et samarbeid for å avdekke «svarte foretak» som ikke betaler skatt.

Straffeskjerpende

Mannen må nå sone i ett år og to måneder.

Retten mente det var straffeskjerpende at forholdene lå nært opp til et bedrageri, og at det fremsto som en kynisk utnyttelse av eldre sårbare mennesker, som domfelte hadde opparbeidet seg et tillitsforhold til.

Mannen ble samtidig dømt for inndragning av skattesvikets utbytte med 1,3 millioner kroner, og han må betale 850.000 kroner i erstatning til én av de fornærmede.

Håndverkeren soner allerede dommer for to bedragerier.

(©NTB)

Akers verdier økte til 66,5 milliarder i andre kvartal

Aker ASA og holdingselskapenes verdier økte fra 61,9 til 66,5 milliarder kroner i andre kvartal.

Netto verdijustert egenkapital var 66,5 milliarder kroner etter utbetalt utbytte. Det ble utbetalt et utbytte på 26,50 kroner i første kvartal, til sammen 2 milliarder kroner til Akers aksjonærer, skriver selskapet i en børsmelding.

– Til tross for fortsatt geopolitisk usikkerhet og volatilitet, overgikk vi markedet med en total aksjonæravkastning på 24,1 prosent i første halvår, inkludert utbytte. Vår portefølje fortsetter å vise både motstandsdyktighet og kapasitet for aksjonærverdiskaping, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA.

Han understreker at selskapet fortsetter å handle disiplinert i en tid med global usikkerhet, med fokus på det de kan kontrollere og påvirke.

– Første halvår 2025 gjenspeiler vårt engasjement for langsiktig verdiskaping – gjennom bevisst porteføljeforedling, strategiske skritt innen eiendom og tidlig posisjonering i områder vi tror har langsiktig potensial.

I første kvartal endte verdiene på 61,9 milliarder kroner.

(©NTB)

Fakta om badetemperaturen i sjøen i dag

Oversikten viser når på dagen havet er på sitt varmeste, ved utvalgte kystbyer i Norge onsdag. Bølgehøyde på samme tid og sted i parentes.

* Oslo: 21,4 grader mellom klokken 17 og 20 (0,1 meter).

* Bergen: 22 grader klokken 15 (0,1 meter).

* Stavanger: 19,6 grader mellom klokken 13 og 16 (rolig sjø).

* Trondheim: 17,9 grader klokken 21 (0,1 meter).

* Kristiansand: 19,6 grader mellom klokken 16 og 18 (0,1 meter).

* Tromsø: 10,9 grader klokken 13 (0,1 meter).

* Alta: 14,9 grader mellom klokken 15 og 19 (0,5 meter).

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.