Oslo kommune advarer mot å bade i sjøen

Etter kraftig regn natt til onsdag mener Vann- og avløpsetaten i Oslo at det kan være fornuftig å vente før man bader i sjøen.

– Når det regner, havner bakterier fra avløpssystemene i fjorden, spesielt ved badeplasser, og du kan bli syk, sier Jean-Yves Gallardo i Vann- og avløpsetaten til NRK.

Etter kraftig nedbør kan det nemlig oppstå overløp i avløpssystemer, som kan føre til at urenset avløpsvann havner i fjorden.

Osloborgere burde derfor droppe svømmeturen i dag, til tross for 30 grader og sol.

Ett døgn er som regel nok for naturen til å rydde opp og forbedre vannkvaliteten. Oslo kommune anbefaler derfor å vente minst 24 timer med bading etter store regnmengder.

(©NTB)

Mann dømt for overgrepsbilder i Vestland

En mann fra Nordfjord er dømt til 120 dager fengsel for å ha hatt og delt overgrepsmateriale mot barn.

Det var National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC), en amerikansk organisasjon, som tipset Kripos om mannen, melder NRK.

Mannen har vært dømt flere ganger tidligere for lignende forhold.

(©NTB)

Offentlig bibliotek stenger ut uka grunnet varmen

Sande bibliotek i Vestfold fylke velger å lukke dørene når det de neste dagene er meldt opp mot 32 grader i området.

– Vi er nødt til å sette helse, miljø og sikkerhet først. Lokalet ligger dessverre i et bygg som er utfordrende å kjøle ned. Dette er rett og slett et byggteknisk problem som vi håper vi kan finne en løsning på, sier sjef for Holmestrandbibliotekene Nanna Jensen til Sandes avis.

Anbefalinger fra Arbeidstilsynet sier at innetemperaturen ikke bør overstige 26 varmegrader.

Biblioteket er stengt fra torsdag til lørdag. Biblioteket er allerede søndagsstengt og vil derfor i praksis være stengt ut uka.

Meråpent bibliotek vil fungere som vanlig.

Sande Avis har forsøkt å komme i kontakt med gårdeieren, men har ikke lykkes med å få en kommentar.

(©NTB)

186 frostskader registrert så langt denne sommeren

Flere starter ferien med å finne gamle frostskader når de åpner sommerhytta. Forsikringsselskapene har denne sommeren mottatt 186 meldinger.

Hittil i juli er det meldt 62 skader på grunn av frost i private hytter og sommerboliger. I juni ble det meldt 124 skader, viser tall fra Finans Norge.

– Det meste av disse skadene er i hytter og fritidshus i form av vannskader etter rørbrudd. Vi regner med å få inn en del slike skader i ukene fremover også, sier skadesjef Benedicte Veum i If i en pressemelding.

Skadene dreier seg om vannlekkasje eller frosne rør som skjedde i vinter, men som man oppdager først når hytta åpnes for første gang denne sommeren. Forsikringsselskapet mener det kan være lurt å alliere seg med en hyttenabo eller en lokal bonde.

– Det tyder også på at en del eiere besøker hytta si veldig sjelden, sier Veum.

(©NTB)

Håndverker dømt for høye priser

En mann i 40-årene er drømt til over ett års fengsel for å kreve en urimelig høy pris for håndverksarbeid.

Blant annet tok mannen over 1,7 millioner kroner betalt fra en mann i 80-årene for arbeid som bare var verdt 240.000 kroner, melder NRK.

I tillegg krevde han betaling på rundt 1 million kroner for arbeid verdt rundt 240.000 kroner av en kvinne i 80-årene.

– Saken omfatter alvorlig arbeidslivskriminalitet. Dette er den ferskeste dommen i et større sakskompleks hos Økokrim, sier politiadvokat Jonas Georg Elvestad Mattsson i Økokrim i en pressemelding.

Nytt samarbeid

Etter pristiltaksloven er det ulovlig å kreve en urimelig høy pris. Ifølge NRK er det sjeldent at slike saker kommer opp i domstolene.

– Dette viser at man kan bli straffet og få fengselsstraff om man ber om en urimelig høy pris, selv i tilfeller der vi ikke kan bevise at det er et bedrageri.

Håndverkeren ble avslørt etter at Skatteetaten og politiet nylig opprettet et samarbeid for å avdekke «svarte foretak» som ikke betaler skatt.

Straffeskjerpende

Mannen må nå sone i ett år og to måneder.

Retten mente det var straffeskjerpende at forholdene lå nært opp til et bedrageri, og at det fremsto som en kynisk utnyttelse av eldre sårbare mennesker, som domfelte hadde opparbeidet seg et tillitsforhold til.

Mannen ble samtidig dømt for inndragning av skattesvikets utbytte med 1,3 millioner kroner, og han må betale 850.000 kroner i erstatning til én av de fornærmede.

Håndverkeren soner allerede dommer for to bedragerier.

(©NTB)

Akers verdier økte til 66,5 milliarder i andre kvartal

Aker ASA og holdingselskapenes verdier økte fra 61,9 til 66,5 milliarder kroner i andre kvartal.

Netto verdijustert egenkapital var 66,5 milliarder kroner etter utbetalt utbytte. Det ble utbetalt et utbytte på 26,50 kroner i første kvartal, til sammen 2 milliarder kroner til Akers aksjonærer, skriver selskapet i en børsmelding.

– Til tross for fortsatt geopolitisk usikkerhet og volatilitet, overgikk vi markedet med en total aksjonæravkastning på 24,1 prosent i første halvår, inkludert utbytte. Vår portefølje fortsetter å vise både motstandsdyktighet og kapasitet for aksjonærverdiskaping, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker ASA.

Han understreker at selskapet fortsetter å handle disiplinert i en tid med global usikkerhet, med fokus på det de kan kontrollere og påvirke.

– Første halvår 2025 gjenspeiler vårt engasjement for langsiktig verdiskaping – gjennom bevisst porteføljeforedling, strategiske skritt innen eiendom og tidlig posisjonering i områder vi tror har langsiktig potensial.

I første kvartal endte verdiene på 61,9 milliarder kroner.

(©NTB)

Fakta om badetemperaturen i sjøen i dag

Oversikten viser når på dagen havet er på sitt varmeste, ved utvalgte kystbyer i Norge onsdag. Bølgehøyde på samme tid og sted i parentes.

* Oslo: 21,4 grader mellom klokken 17 og 20 (0,1 meter).

* Bergen: 22 grader klokken 15 (0,1 meter).

* Stavanger: 19,6 grader mellom klokken 13 og 16 (rolig sjø).

* Trondheim: 17,9 grader klokken 21 (0,1 meter).

* Kristiansand: 19,6 grader mellom klokken 16 og 18 (0,1 meter).

* Tromsø: 10,9 grader klokken 13 (0,1 meter).

* Alta: 14,9 grader mellom klokken 15 og 19 (0,5 meter).

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Dagens høyeste badetemperaturer i sjøen

Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Bergen med 22 grader. Det er klokken 15, og ved samme tid blir det noen mindre bølger.

Det er mellom klokken 17 og 20 som blir varmest for oslofolk om de skal bade i havet. Da er det 21,4 grader og noen mindre bølger.

Skal stavangere ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 19,6 grader mellom klokken 13 og 16. I tillegg er det da svært små bølger.

Klokken 21 blir det 17,9 grader i havet i Trondheim, med noen mindre bølger.

I Kristiansand når havtemperaturen toppen mellom klokken 16 og 18, med 19,6 grader. Samtidig er det noe rolig sjø.

Sjøtemperaturen i Tromsø når 10,9 grader klokken 13 med kun små bølger.

Alta får sin høyeste sjøtemperatur mellom klokken 15 og 19. Da er det 14,9 grader og noe urolig sjø med bølger på 0,5 meter.

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Rasismeforsker reagerer på AfD-besøk til Norge

Når Norgesdemokratene avholder en konferanse i august, er en av hovedtalerne fra det tyske partiet AfD. Det får en rasismeforsker til å reagere.

Konferansen i Oslo 16. august har «remigrasjon» som tema, opplyser Norgesdemokratene i en pressemelding. En av hovedtalerne er Lena Kotré fra det ytterliggående høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Norgesdemokratenes og AfDs bruk av begrepet remigrasjon er et forsøk på å lage et stuerent språk om massedeportasjon av innvandrere, mener Cora Alexa Døving, som forsker på rasisme, muslimfiendtlighet, antisemittisme og konspirasjonsforestillinger.

Overfor Klassekampen betegner hun invitasjonen som dypt problematisk.

– Det brukes av disse partiene som en forskjønning av deportasjon. Bak ligger en fascistisk, utopisk idé om en etnonasjonalistisk nasjon, et kulturelt, homogent folk som tilhører et spesielt landområde og har gjort det i generasjoner. Begrepet, slik partiene bruker det, er rasistisk, sier hun.

Partileder Geir Ugland Jacobsen i Norgesdemokratene avviser kritikken fra forskeren.

– Vi er ikke ute etter å «rense» Norge for andre etnisiteter, hvis det er det som menes. Men vi vil sikre at nordmenn aldri kommer i mindretall i eget land. At vi inviterer AfD, beviser ikke noe som helst, skriver han.

(©NTB)

Plaget av brunsnegler? Her er tre tips

Aviser har meldt om sneglekaos flere steder i landet. Kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad i NIBIO har gitt råd med forskere de siste 25 årene om sneglene.

Lokalaviser, men også VG , har meldt om mange brunsnegler nylig i Lillestrøm, Tvedestrand, Fredrikstad, Steinkjer, Lillehammer og Tønsberg.

– Man kan ikke bli fullstendig kvitt dem, sier kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad i Norsk institutt for bioøkonomi.

Grunnen er at brunsneglene gjerne ligger i dvale månedsvis i bakken og bare kommer fram når de har lyst og fuktigheten føles god. Derfor finner man ikke alle på en gang, utdyper han.

Likevel er det flere tips og triks for å begrense skaden de kan gjøre i hagen. Fløistad mener at det er en god idé å fjerne sneglene man kan, ettersom de kan legge mange egg i august.

1. Finn snegle-skjulestedene og få orden i dem

Snegler er som troll – de gjemmer seg før solen kommer. Dermed råder Fløistad til å ta deg en kveldstur, klippe brunsneglene du finner på veien og merke deg hvor sneglene gjemmer seg.

Et perfekt skjulested for brunsneglen er en steinfylling langs huset. En slik fylling kan man dekke med sand. De liker seg også i plankestabler, så et råd er å rydde i stablene. Hvis de er et sted med høyt gress og ugress, kan man slå gresset eller luke og dekke stedet med bark, råder Fløistad. Dette gjør det vanskeligere for sneglene å være i hagen.

2. Advarer mot å rydde hele hagen

– Grunnen til at man skal bruke disse kveldsturene til å finne sneglene, er å finne skjulestedene sneglene faktisk bruker og rydde akkurat der.

Fløistad advarer derimot mot å rydde hele hagen, for da kan du fjerne skjulestedet til insektene som faktisk kan bidra med å bekjempe brunsneglene.

3. Klipping er anbefalt avlivingsmetode: – Salt er seigpining

Å dele brunsneglene i to ved å klippe dem, er den absolutt anbefalte avlivningsmetoden, og den er human, ifølge Fløistad.

Det er derimot seigpining å bruke salt, salmiakk og kunstgjødsel.

– Hvis du har lyst til å drepe sneglene mest mulig effektivt og med minst mulig lidelse, er kokende vann å anbefale. Ha en bøtte med kokende vann som du putter sneglene oppi, da dør de raskt, har i tillegg biologen og forskeren Bjørn Arild Hatteland ved NIBIO sagt til NTB tidligere.

(©NTB)