Nesten 1100 har sendt bilder av utslett til Flåttsjekk

Flåttsjekk har fått bilder av utslett etter mistenkte flåttbitt fra 1095 brukere siden lanseringen i august 2023. 470 av henvendelsene er fra 2025-sesongen.

Gratistjenesten Flåttsjekk er et tiltak mot den flåttbårne sykdommen borreliose, der folk kan få vurdert utslett etter mulig bitt og motta råd om hva de eventuelt bør gjøre.

Bruken av tjenesten har ifølge Flåttsenteret tatt av i år. Fra mai til midten av juli i fjor var det 128 henvendelser. I løpet av tilsvarende periode i 2025 har det vært 470 henvendelser – 3,7 ganger flere.

– Siden lanseringen i august 2023 er det registrert 1095 brukere av tjenesten, som har avgitt i snitt 2,5 bilder per bruker, det vil si om lag 2700 bilder, sier rådgiver og allmennlege Harald Reiso ved Flåttsenteret – Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer til NTB.

Basert på bildene og data fra brukerne om varighet og utbredelse av utslett blir det gjort en vurdering. Ved en mulig borreliainfeksjon er det viktig å komme i gang med behandling på et tidlig stadium, for å redusere risiko for å utvikle alvorlig sykdom.

Flere eldre

Bevisstheten rundt flått og flåttbårne sykdommer har økt i takt med utbredelsen de siste årene. Ennå er det mange som er usikre på hvor og når man skal være på utkikk etter flått, og hvordan et infisert bittsted ser ut. Etter alle flåttbitt er det normalt å ha forbigående rødhet rundt bittstedet.

Hudinfeksjoner som skyldes borreliosesmitte fra flåtten, utvikler seg over dager til uker og gir utslett med svært varierende utseende.

– I år har vi fått flere bilder fra eldre brukere og ser at mange eldre har hatt store utslett de har gått med lenge før de søker råd, sier Reiso.

Første halvår i år er det foreløpig registrert 182 meldingspliktige tilfeller av Lyme borreliose i Norge, ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

Satser på KI-løsning

I Flåttsjekk logger man seg på ved hjelp av bank-ID. Vurderingen av utslett gjøres inntil videre manuelt.

– Det jobbes med å etablere en løsning støttet av kunstig intelligens som kan bidra til å automatisere en prosess. Da vil bilder og andre innkomne data kunne sannsynliggjøre borrelia-utslett eller ikke, sier Reiso.

Målet er å få i stand en løsning via Helse-Norge, og utviklingen skjer i samarbeid med Senter for kunstig intelligens ved Universitet i Agder.

Brukerne av tjenesten anmodes om en tilbakemelding om hvordan forløpet ble, for å kvalitetssikre rådene som gis. Datamaterialet anonymiseres og gir grunnlag for en database som også kan bidra i videre forskning.

Flåtten stortrives

Flåtten er dessverre på hugget i regn som i sol, morgen og kveld, og i både kjølig og hett vær.

– Den er like aktiv uansett, hvis gradestokken viser mer enn 5 grader, men den liker ikke tørke over lengre tid, sier Reiso.

Skogflått er den vanligste arten i Norge. Den søker etter et vertsdyr, klatrer opp i vegetasjonen og venter på at et dyr eller menneske skal passere, for deretter å gripe seg fast på pels, hud eller klær.

Navnet er litt misvisende, for arten lever også i urbane strøk. En skandinavisk undersøkelse fra 2020 indikerte at friluftsentusiaster i byområder og befolkede, landlige områder er utsatt på linje med dem som ferdes i skog og mark.

Hageplage

Fersk forskning fra flåttplagede Belgia publisert i mai i BMC Public Health konkluderte med at parker og hager er et oversett risikoområde for skogflåttbitt.

Flåtten ble påvist i over 44 prosent av 185 undersøkte hager. De fleste krypene ble funnet i løv på bakken. Hvert tredje flått var smittebærer minst én sykdom.

Råtips for å unngå flått i hagen, er å holde gress og annen vegetasjon kort og trimmet og fjerne løv fra bakken. Man kan også velge «strategisk planting» av flåttavstøtende planter og urter som rosmarin, lavendel, peppermynte og ringblomster.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til fredag 18. juli.

Trump beordrer frigivelse av Epstein-utskrifter fra retten

Donald Trump ber justisminister Pam Bondi fremskaffe vitnemål fra storjuryen i Jeffrey Epstein-saken.

– På bakgrunn av den latterlige mengden publisitet rundt Jeffrey Epstein, har jeg bedt justisminister Pam Bondi om å fremskaffe alle relevante storjuryvitnemål, med forbehold om rettens godkjenning, skriver Trump på Truth Social.

Kort tid etter Trumps uttalelse skrev Bondi på X at justisdepartementet skal følge opp anmodningen. Epstein, en velstående finansmann og dømt seksualforbryter, sto overfor anklager om menneskehandel med mindreårige da han tok sitt eget liv i fengsel i 2019. Han hadde erklært seg ikke skyldig, og saken ble henlagt etter hans død.

Lula: Trumps tolltrussel er utpressing

Brasils president Lula da Silva kaller Donald Trumps trussel om 50 prosent toll på brasilianske varer for uakseptabel utpressing. Lula varsler at Brasil vil bruke alle juridiske midler for å forsvare landets økonomi.

Trump knytter tolltrusselen til det han kaller en heksejakt mot Brasils tidligere president Jair Bolsonaro. I et brev til Bolsonaro uttrykker Trump bekymring for angrep på ytringsfriheten og politiske motstandere i Brasil.

Bolsonaro er tiltalt for å ha ledet en kriminell organisasjon som planla kupp etter valgnederlaget i 2022. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om at han er skyldig i kupplaner, og han risikerer opptil 40 års fengsel.

Familie evakuert etter boligbrann i Sandnes

En familie måtte evakuere da det brøt ut brann i et bolighus i Sandnes i natt. Politiet evakuerte også nabohus etter at boligen ble overtent.

Brannen ble meldt klokken 3.07 og begrenset seg til det ene huset. Rett før klokken 4 opplyste politiet at brannen var slått ned og at nedkjøling pågikk.

Rødt, SV og MDG vil begrense Airbnb-utleie

Tre partier ber regjeringen ta grep mot korttidsutleie via tjenester som Airbnb. Rødt, SV og MDG foreslår registreringsordning, reduksjon av tillatte utleiedager og boplikt som virkemidler, skriver Klassekampen.

MDGs Margit Martinsen Bye påpeker at det er problematisk når boligeiere velger korttidsutleie til turister fremfor langtidsutleie til folk som trenger bolig. Partiene mener kommunene selv må få bestemme hvordan de skal regulere slik utleie.

Statssekretær Martin Østtveit-Moe (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet svarer at regjeringen trenger bedre oversikt over omfanget før de kan innføre nye regler, for å sikre at tiltakene løser utfordringene uten å skape nye problemer.

CBS avslutter Colberts «The Late Show» i 2026

TV-programmet «The Late Show with Stephen Colbert» tas av luften i mai 2026 og blir ikke erstattet. CBS hevder dette er en rent økonomisk beslutning grunnet utfordringer i sen kveldsunderholdning, ikke relatert til programmets innhold.

Kunngjøringen kommer kort tid etter at Paramount inngikk forlik med president Donald Trump på 16 millioner dollar etter en omstridt redigering av et Kamala Harris-intervju. Colbert, kjent for sin Trump-kritikk, ble informert om nedleggelsen dagen før offentliggjøringen.

Senator Adam Schiff har uttrykt bekymring på X om beslutningen kan være politisk motivert, og mener offentligheten fortjener å få vite sannheten dersom dette er tilfelle.

Syria anklager drusere for vold etter våpenhvile

Syriske myndigheter hevder drusiske krigere i Sweida har brutt våpenhvilen ved å utøve «grusom vold» mot sivile. Presidentskapet advarer samtidig mot israelsk innblanding som de mener forverrer situasjonen.

Minst 594 mennesker er drept i sammenstøtene mellom sunnimuslimske beduiner og drusere i Sør-Syria den siste uken, ifølge Syrian Observatory for Human Rights. Onsdag ble det innført en USA-fremforhandlet våpenhvile.

Israels president Netanyahu hevdet i går at våpenhvilen var et resultat av israelsk maktbruk. Israel har lovet å angripe syriske regjeringsstyrker som angriper drusere, som utgjør en minoritet med betydelig tilstedeværelse i Syria, Libanon og Israel.

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, fredag 18. juli.

Nytt fengslingsmøte etter bussbrannen i Enebakk

Politiet har besluttet å begjære forlengelse av varetekten for den 15 år gamle gutten som er siktet etter bussbrannen i Enebakk lørdag 5. juli. De mener at det foreligger gjentakelsesfare. Den siktede skal ikke selv være til stede under fengslingsmøtet, som skal holdes som kontorforretning i Follo og Nordre Østfold tingrett.

Venstre-leder Guri Melby til Nordfjordeid

Venstre-leder Guri Melby reiser til Nordfjordeid i Vestland fylke for å være med på Malakoff Rockfestival, der hun også skal jobbe som frivillig. Melby skal i tillegg besøke Nordfjord sykehus og lokale bedrifter. Med på turen er Venstres to stortingsrepresentanter fra Nordfjordeid, Sveinung Rotevatn og Alfred Bjørlo.

Rettsmøte for aktivister som tok seg inn på britisk militærbase

Det avholdes et rettsmøte i saken mot de propalestinske aktivistene som brøt seg inn i en base for det britiske flyvåpenet (RAF) sentralt i England og utførte hærverk på to militærfly. Aktivistene skal ha brukt brannslukkingsapparat til å spraye rødmaling inn i jetmotorene på de to flyene, samt brukt brekkjern for å gjøre andre skader. Det er uklart om aksjonen forårsaket noen skade på flyene, som ifølge britiske medier var av typen Airbus Voyager.

Rettsmøte om fengslingen av Sør-Koreas ekspresident

En domstol i Seoul holder rettsmøte for å vurdere lovligheten av fengslingen av Sør-Koreas avsatte president Yoon Suk-yeol. Møtet holdes etter begjæring fra Yoons advokater, som fordømmer begjæringen om fengsling. Den tidligere presidenten er varetektsfengslet etter at retten kom til at han kan ødelegge bevis i forbindelse med saken mot ham. Etterforskerne har undersøkt ytterligere anklager mot Yoon, som allerede rettsforfølges for opprør knyttet til unntakstilstanden han innførte i starten av desember i fjor.

EUs europaministre møtes

Europaministrene i EUs medlemsland møtes i Brussel. De skal høre en presentasjon fra EU-kommisjonen om den første pakken med forslag til EUs langtidsbudsjett for perioden etter 2027. Deretter skal de holde en politisk debatt om temaet.

Sarpsborg spiller mot Rosenborg på hjemmebane

Formlaget Sarpsborg tar imot Rosenborg på eget gress. Alfred Johanssons RBK-mannskap har på sin side levert varierende resultater den siste tiden. Kampen starter klokken 18.

(©NTB)

Boligbrann i Sandnes – nabohus ble evakuert

En familie måtte evakueres da det brøt ut brann i et bolighus i Sandnes. Politiet evakuerte også nabohus.

Sørvest politidistrikt meldte om brannen klokka 3.07 natt til fredag.

– Det bekreftes fra stedet at boligen er overtent. Politiet iverksetter evakuering av nabohus, skrev operasjonsleder Victor Fenne-Jensen.

Brannen begrenset seg til det ene huset, opplyste politiet like før klokka 4. Rett etterpå meldte de at brannen var slått ned, og at det pågikk nedkjøling.

Brannvesenet oppfordret folk i området til å holde dører og vinduer lukket.

(©NTB)

Flere partier foreslår grep mot korttidsutleie

Rødt, SV og MDG ber regjeringen gripe inn mot korttidsutleie via tjenester som Airbnb. Blant annet foreslår de bruk av boplikt.

Bak de foreslåtte tiltakene står Rødts Tobias Drevland Lund, SVs Grete Wold og Margit Martinsen Bye fra MDG, skriver Klassekampen.

– Det er et stort problem at det lønner seg for folk som eier bolig, å leie ut til turister som skal være der maks et par uker. Framfor å leie til folk som faktisk trenger bolig, slik at de kan bo her, jobbe her, skatte her, sier Bye.

Politikerne foreslår tre tiltak:

* En registreringsordning for korttidsutleie for å få oversikt over leiligheter som brukes til det.

* Kutte ned på dager i året en boligeier kan leie ut leiligheten på korttidsbasis. Grensa er nå som hovedregel 90 dager.

* Boplikt som virkemiddel ved at eieren selv eller en fast leietaker har plikt til å bo på eiendommen.

De tre mener samtidig at kommunene selv må få bestemme hvordan de skal regulere korttidsutleie.

Det trengs bedre oversikt over omfang og utbredelse før regjeringen kan innføre nye regler for korttidsutleie, mener statssekretær Martin Østtveit-Moe (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet.

– Vi må vite at reglene faktisk løser utfordringene vi ser at korttidsleie gir noen steder og ikke skaper nye problemer, skriver han i en epost til Klassekampen.

(©NTB)

Kontroll på kraftig brann hos Norske Skog i Levanger

Norske Skogs egne mannskaper klarte raskt å få kontroll da det brøt ut brann i ei papirtørke ved fabrikken på Skogn i Levanger.

Nødetatene ble varslet om brannen klokka 22.38 torsdag kveld.

– Norske Skog har egne brannressurser på stedet, men ikke tilstrekkelig til å håndtere situasjonen selv per nå. Det meldes om kraftig brann på stedet, skrev operasjonsleder Einar Larsen Røstum i Trøndelag politidistrikt i politiloggen kort tid etterpå.

Brannvesenet rykket ut med ni enheter.

– Første enhet ble møtt av industrivernet, og de melder om kontroll, sa vaktleder Stig Lunde ved 110-sentralen Midt-Norge til NTB.

Industrivernet er fabrikkens eget mannskap. Brannvesenet blir værende en kort periode, opplyste Lunde.

– De vil nok ha en kontroll og se at alt er i orden før de kjører igjen. De blir sikkert ikke der lenge hvis det er kontroll, sa han.

Per nå har Norske Skog ikke oversikt over årsaken til brannen, opplyser Carsten Dybevig, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, til NTB.

– Men en intern rapport vil bli utarbeidet. Der derfor for tidlig å se noe om eventuelle sammenhenger med tidligere hendelser, skriver han i en melding.

(©NTB)

Tatt i 115 km/t i 50-sone – MC-fører mistet lappen

En MC-fører ble fotgjenger etter å ha blitt målt til i 115 kilometer i timen i Grimstad torsdag kveld.

MC-føreren blir anmeldt for fartsovertredelse og fikk førerkortet beslaglagt, opplyser operasjonsleder Ronny Aateigen Andersen i Agder politidistrikt i politiloggen litt over klokken 22 torsdag kveld.

Politiets trafikkontroll i Espenes-området i Grimstad tok ytterligere sju sjåfører over fartsgrensen, men disse slapp unna med et forenklet forelegg.

(©NTB)

Riksvei 13 åpen igjen etter at bil ble truffet av stein

Vallaviktunnelen på riksvei 13 ved Hardangerbrua ble stengt etter at en bil fikk en stein i panseret, melder Statens vegvesen.

– Vi fikk telefon fra politiet om en bil som hadde fått en stein på panseret. De mente denne kom fra tunneltaket, sa trafikkoperatør John Andreas Omdal til NTB da de stengte tunnelen.

Tunnelen ble torsdag kveld stengt i begge retninger mens Vegvesenet ventet på at en entreprenør skulle undersøke tunnelen. I 22.30-tiden ble den åpnet igjen. Også Hardangerbrua ble stengt en periode siden broen går rett inn i tunnelen.

– Det er vanskelig for oss å vite hva som har skjedd. Hvis det er mistanke om at noe har falt fra tunneltaket vil vi gjerne sjekke om det henger noe løst fra taket, sa Omdal.

Vallaviktunnelen går mellom Vallavik i Ulvik kommune og Kjerland i Voss kommune og er 7510 meter, ifølge Store norske leksikon.

(©NTB)

Fire frifunnet for drapsforsøk i Lørenskog – dømt for bortføring

Fire unge menn er frifunnet for drapsforsøk ved en gapahuk i Lørenskog i september. Politiet mener de tilhører en kriminell gruppe.

Romerike og Glåmdal tingrett har delvis frifunnet de fire mennene i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene, men alle dømmes likevel til fengsel mellom ett år og seks måneder og ett år. De dømmes også til å betale oppreisning.

Ifølge dommen truet og bortførte de fire en mann til Postens østlandsterminal i Lørenskog under påskudd av å ville kjøpe hasj av ham den 16. september i fjor. Politiet mente de forsøkte å drepe ham ved å knivstikke ham to ganger og rette en pistol mot ham. Mannen klarte å rømme fra stedet, men måtte få tilført blod da han senere ble behandlet på sykehus.

Ikke enig med aktor

– Det er skjerpende at handlingene ble begått av flere i fellesskap, at deler av handlingen ble filmet og at det ble brukt våpen, heter det i dommen.

En av de fire var under 18 år gammel da hendelsen skjedde.

Retten var ikke enig med aktor i at de fire kunne dømmes for drapsforsøk, og heller ikke at en av de tiltalte skulle dømmes til forvaring. De er også frifunnet for ransforsøk, men ble dømt for frihetsberøvelse og grove trusler. Retten mener også at de fire ikke er en del av en kriminell gruppe.

Forsvarer: – Godt fornøyd

– Vi er godt fornøyd med dommen. Resultatet er fullt ut samsvarende med klientens forklaring og vår argumentasjon. Dommen er enstemmig, klar og viser at tiltalen baserte seg på feil juss og faktum, skriver advokat Jonas Saeme i en tekstmelding til NTB.

Han er forsvarer for mannen som ble dømt til ett og et halvt år fengsel.

Forsvarer Bjørn Aksel Henriksen for en av de andre mennene sier dommen er i tråd med deres anførsler og de bevis som ble ført for retten. Hans klient ble dømt til fengsel i ett år og fire måneder.

Vurderer anke

Statsadvokat Peter Andre Johansen har vært aktor i saken.

Til Romerikes Blad sier han at han er gjort kjent med slutningen, men ikke har lest hele dommen ennå.

– Påtalemyndigheten skal nå sette seg inn i dommen og snarlig vurdere en eventuell anke, sier Johansen.

Dommen er ikke ennå rettskraftig.

(©NTB)

To plattformer i Nordsjøen er stengt etter at skip støtte i gangbro

Et forsyningsskip har støtt borti en gangbro mellom to plattformer på Ekofisk i Nordsjøen. Plattformene er stengt mens hendelsen granskes.

Det opplyser det internasjonale energiselskapet ConocoPhillips til VG. Hendelsen skjedde i 16.30-tiden torsdag.

– Det var et lite sammenstøt, men nok til at vi må sjekke at det ikke er noen feil vi ikke ser med det blotte øyet. Det er verken skade på personell på plattformen eller fartøyet, sier senior kommunikasjonsrådgiver Tore Falck til VG.

Fartøyet fikk mindre skader på noen antenner og en knust rute. Som følge av hendelsen er produksjonen fra plattformene Kilo og Bravo stengt ned, og gangbroen mellom dem er stengt i påvente av inspeksjon.

– Det som skjer etter en sånn hendelse er at vi inspiserer broen der den er festet i de to plattformene. Det arbeidet vil ta noe tid, sier Falck.

Ingen av de som jobber og bor på plattformene er flyttet, og Ekofisk for øvrig går som normalt.

(©NTB)