Fakta om badetemperaturen i sjøen i dag

Oversikten viser når på dagen havet er på sitt varmeste, ved utvalgte kystbyer i Norge mandag. Bølgehøyde på samme tid og sted i parentes.

* Oslo: 19,9 grader mellom klokken 13 og 20 (0,1 meter).

* Bergen: 16,7 grader mellom klokken 17 og 20 (rolig sjø).

* Stavanger: 16,2 grader mellom klokken 14 og 17 (0,1 meter).

* Trondheim: 13 grader mellom klokken 21 og 22 (0,1 meter).

* Kristiansand: 15,9 grader mellom klokken 14 og 15 (0,1 meter).

* Tromsø: 10 grader mellom klokken 14 og 16 og klokken 20 (0,2 meter).

* Alta: 12,5 grader mellom klokken 14 og 16 (0,1 meter).

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Dagens høyeste badetemperaturer i sjøen

Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Oslo med 19,9 grader. Det er mellom klokken 13 og 20, og ved samme tid blir det kun små bølger.

Det er mellom klokken 17 og 20 som blir varmest for bergensere om de skal bade i havet. Da er det 16,7 grader og svært små bølger.

I Stavanger når havtemperaturen toppen mellom klokken 14 og 17, med 16,2 grader. Samtidig er det kun små bølger.

Mellom klokken 21 og 22 blir det 13 grader i havet i Trondheim, med noe rolig sjø.

Sjøtemperaturen i Kristiansand når 15,9 grader mellom klokken 14 og 15 med kun små bølger.

Tromsø får sin høyeste sjøtemperatur mellom klokken 14 og 16 og klokken 20. Da er det 10 grader og kun små bølger.

Skal altaværinger ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 12,5 grader mellom klokken 14 og 16. I tillegg er det da noe rolig sjø.

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Viggo Kristiansens tidligere medhjelper krever 4,4 millioner av ham

To av dem som i mange år jobbet frivillig for å renvaske Viggo Kristiansen går til sak mot ham for å få betalt. I dag starter den første rettssaken.

Det er den tidligere Dagbladet-journalisten Eivind Pedersen som er saksøker. Han krever 4,4 millioner kroner for å ha jobbet 3647 timer med Viggo Kristiansens gjenopptakelsesbegjæring i årene 2008–2011.

Viggo Kristiansen avviser kravet.

Han ble i 2002 dømt til 21 års forvaring for drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand i mai 2000.

Etter en lang kamp fra flere advokater og frivillige fikk Kristiansen saken sin gjenåpnet og ble i 2021 løslatt etter nesten 21 år i fengsel. Året etter ble han frifunnet for drapene av lagmannsretten.

Den sivile rettssaken som starter i Agder tingrett mandag dreier seg om Eivind Pedersen ble lovet kompensasjon for jobben han gjorde med Kristiansens søknad om gjenopptakelse.

– Forsikringer å bli godtgjort

«I årenes løp har familien Kristiansen både hyllet Pedersens innsats – og ikke minst kommet med tallrike forsikringer om at innsatsen ville bli godtgjort når Viggo Kristiansen ble frikjent», skriver Pedersens advokat i sitt sluttinnlegg i saken, ifølge Fædrelandsvennen.

Den tidligere Dagbladet-journalisten hevder i søksmålet at han hadde en avtale med Kristiansen om å få betalt for jobben han gjorde. Dette bestrider Kristiansen.

Pedersen var en av støttespillerne som fikk avslag av da Borgarting lagmannsrett i 2023 avgjorde hvem som skulle få betalt eller få refundert utgifter for sitt arbeid for Kristiansen.

Annen støttespiller reduserte kravet

Også en annen støttespiller, Terje Helland, har tatt ut søksmål mot Kristiansen. Utgangspunktet for hans krav var 4,3 millioner kroner, det samme som han ba om fra staten.

Kravet er senere redusert til rundt tre millioner kroner, skriver Nettavisen , etter at Helland blant annet har trukket fra 250.000 kroner som han fikk fra lagmannsretten for tapt arbeidsfortjeneste.

Kravet fra Helland skal behandles av Agder tingrett i november.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til mandag 7. juli.

Våpenhvilesamtaler om Gaza i Doha endte resultatløst

Indirekte samtaler om våpenhvile mellom Hamas og Israel i Doha endte uten resultat, opplyser palestinske kilder til Reuters. Ifølge kildene manglet den israelske delegasjonen fullmakt til å nå en avtale.

Samtalene ble gjenopptatt søndag, før Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøker Det hvite hus mandag. Netanyahu har uttalt at samtalene med president Donald Trump kan bidra til å fremme en våpenhvileavtale.

Trump sa søndag at han ser gode sjanser for en avtale om løslatelse av gisler og våpenhvile i Gaza den kommende uken.

Trump varsler tollbrev og ekstra toll for Brics-støttende land

USAs president Donald Trump sa i natt at de første brevene om tollsatser sendes til flere land mandag klokken 18 norsk tid. Land som støtter Brics-landenes «antiamerikanske politikk» vil bli ilagt en ekstra toll på 10 prosent.

De høye tollsatsene, som ble satt på pause til 9. juli, vil tre i kraft 1. august, bekrefter handelsminister Howard Lutnick. Trump kunngjorde i april importtoll på varer fra nesten alle land, med en basistoll på 10 prosent og ytterligere toll på opptil 50 prosent for andre.

Boligblokk i brann etter russisk angrep mot Ukraina

Mandag morgen opplyser Kharkiv-ordfører Ihor Terekhov at en boligblokk står i brann etter et russisk droneangrep. Han forteller at også ytterligere en høyblokk er truffet.

– Mennesker er skadet, men det er fortsatt uklart hvor mange, ifølge Terekhov.

Også hovedstaden Kyiv ble angrepet i løpet av natten. Der ble blant annet en vannledning skadet, men ingen personer skal ha blitt skadet, ifølge byens myndighetene.

Dødstallet etter flommene i sentrale Texas i USA stiger

Myndighetene opplyser at dødstallet etter flommen i sentrale Texas har steget til minst 78 personer. I det hardest rammede området Kerr County er fortsatt ti jenter savnet.

– Vi har registrert 68 omkomne i Kerr County, inkludert 28 barn, sa sheriff Larry Leitha til pressen søndag.

I tillegg har delstatsmyndighetene i Texas bekreftet at minst ti personer til har omkommet i nærliggende områder etter at kraftig regn førte til plutselig flom.

President Donald Trump sa søndag at han trolig vil besøke det rammede området til fredag.

Israel angriper houthi-mål i Jemen etter gjentatte angrep

Israel gjennomførte flere angrep mot havner og anlegg kontrollert av Jemens Houthi-opprørere. Opprørerne svarte med missilangrep mot Israel.

Det israelske militæret (IDF) opplyste i natt at de identifiserte to missiler mot Israel som var skutt opp fra Jemen. Det ble gjort forsøk på å avskjære missilene, men det er ikke kjent om de lykkes.

Bare timer tidligere hadde Israel angrepet flere mål med tilknytning til houthibevegelsen i Jemen. Angrepene var rettet mot mål i byene Hodeidah, As-Salif og Rasa Isa og Salif – samt et kraftverk i Ras Khatib. Israel sier at angrepene er et svar på houthibevegelsens gjentatte rakett- og droneangrep mot Israel.

Nye erstatningskrav etter Pride-terroren

92 personer som var til stede under terrorangrepet i Oslo sentrum 25. juni 2022, krever nå erstatning fra Arfan Bhatti, som er tiltalt for medvirkning til grov terror. Alle krever 350.000 kroner for psykiske skader etter angrepet.

Kravene kommer etter at gjerningsmannen Zaniar Matapour i fjor ble dømt til 30 års forvaring og til å betale erstatning til 312 fornærmede. Siden disse nye kravene ble reist etter dommen, rettes de mot Bhatti, melder NRK.

Bhatti nekter straffskyld, og rettssaken mot ham starter 2. september. To personer ble drept og ti alvorlig skadet under angrepet mot utestedene ved Rosenkrantz' gate.

Premier League-stjerner avgjorde Concacaf Gold Cup-finalen

Mexico sikret seg sitt andre Concacaf Gold Cup-mesterskap på rad med 2-1-seier over USA i finalen i Houston. Premier League-spillere scoret alle målene i kampen.

USA tok ledelsen ved Crystal Palace-spiller Chris Richards, men Fulhams Raúl Jiménez utlignet før halvtimen. West Ham-spiller Edson Álvarez avgjorde med scoring i det 77. minutt.

Seieren ga Mexico sitt tiende mesterskap totalt i turneringen, som er det nord-, mellomamerikanske og karibiske mesterskapet i fotball for menn.

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene mandag 7. juli.

Søksmål mot Viggo Kristiansen i Agder tingrett

Tidligere Dagbladet-journalist Eivind Pedersen har saksøkt Viggo Kristiansen for i overkant av fire millioner kroner for å få betalt for arbeidet med gjenåpningen av straffesaken.

Kristiansen har avvist kravet, som er et av flere fra hans tidligere støttespillere. Pedersen har tidligere sendt inn krav til Borgarting lagmannsrett for sitt arbeid med saken. Han krevde betaling for 3647 timer, noe som ble avvist av retten.

Mulig møte mellom Trump og Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sagt han skal møte USAs president denne uka i USA. Flere medier melder at det skal skje mandag 7. juli, men datoen er ikke bekreftet av offisielle kilder.

Donald Trump har sagt at han håper på en våpenhvile i Gaza og at de to også skal snakke om Iran. Når møtet finner sted blir det hans tredje møte med Netanyahu.

Mistillitsavstemning mot Ursula Von der Leyen

Det forventes avstemning i dag om et mistillitsforslag mot EU-kommisjonens leder Ursula Von der Leyen. Det anses som lite sannsynlig at forslaget får flertall.

For en drøy uke siden ble EU-landene enige om å nominere von der Leyen til en ny periode som EU-kommisjonens president, som er den absolutte toppjobben i EU-systemet.

20-årsdagen for terrorangrep i London

Det er 20 år siden 52 mennesker ble drept da fire selvmordsbombere angrep Londons kollektivtrafikk gjennom en serie terroraksjoner i sentrum av den britiske hovedstaden. Det vil være en egen minneseremoni og kransenedleggelse ved minnesmerket som ble reist i Hyde Park i 2009.

Over 700 ble skadet i terrorangrepene mot tre T-banetog på stasjonene Aldgate, Edgware Road og King's Cross, samt på en buss i Tavistock Square (i bydelen Bloomsbury) torsdag 7. juli 2005.

Tredje etappe i Tour de France

Den tredje etappen av årets Tour de France går av stabelen i dag. Lengden er 178,3 kilometer og går i flatt terreng nord i Frankrike mellom Valenciennes og historiske Dunkerque.

Søren Wærenskjold er sannsynligvis dagens sterkeste kort blant de norske deltakerne. Wærenskjold sykler for Uno-X og havnet på tredjeplass på første etappe lørdag.

(©NTB)

92 nye personer krever erstatning for 25. juni-terroren

92 personer som var til stede under terrorangrepet i Oslo sentrum 25. juni 2022, krever erstatning av Arfan Bhatti, som er tiltalt for medvirkning til grov terror.

I fjor sommer ble gjerningsmannen Zaniar Matapour dømt til 30 års forvaring i Oslo tingrett. Matapour ble også dømt til å betale oppreisningserstatning til 312 fornærmede.

Etter dommen mot Matapour har 92 nye personer kommet med erstatningskrav. Alle var til stede under terrorangrepet, skriver NRK.

Siden kravene ble reist etter at dommen mot Matapour ble avsagt, rettes de denne gangen mot Arfan Bhatti. Samtlige krever 350.000 kroner i erstatning for psykiske skader de har fått i etterkant av angrepet.

Bhatti er siktet for medvirkning til terror i forbindelse med masseskytingen, men nekter straffskyld. Rettssaken mot Bhatti starter i Oslo tingrett 2. september.

To personer ble drept og ti alvorlig skadet under terrorskytingen mot folk som var på utestedene ved Rosenkrantz' gate for å feire pride for tre år siden.

(©NTB)

Fører målt til 181 km/t i 80-sone i Bergen

En person ble søndag kveld målt til 181 kilometer i timen da politiet hadde kontroll på E39 ved Åsane i Bergen, opplyser politiet.

I alt tre personer mistet førerkortet i forbindelse med kontrollen i 80-sonen.

Den høyeste hastigheten som ble målt var 181 kilometer i timen (km/t). Vedkommende fikk både bil og førerkort beslaglagt, opplyser Vest politidistrikt natt til mandag.

De to øvrige som også mistet «lappen» ble målt til henholdsvis 120 og 146 km/t.

(©NTB)

Drukner – uten redningsvest – i fall mellom båt og brygge

Hver tredje drukningsulykke med fritidsbåt i fjor skjedde etter fall mellom båt og brygge.

– Det er nettopp i overgangen mellom båt og brygge at flest mister balansen, og da har mange allerede tatt av vesten. Det er som å ta av bilbeltet før bilen har stoppet, forteller Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

I fjor druknet 40 mennesker i ulykker fra båt i Norge. 75 prosent av dem brukte ikke redningsvest. Tallene kommer fra Redningsselskapet og Sjøfartsdirektoratet.

To av fem slurver med vest

I en sommerundersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier to av fem nordmenn at de slurver med vest. Menn er de verste.

– Tallene er skremmende. Mange av drukningsulykkene i Norge skjer dessverre i situasjoner folk ikke regner som farlige, ofte i enkle, hverdagslige overganger, sier rådgivende lege i Frende, Helge Skjerven.

Siden 2014 har det vært påbudt å bruke flyteutstyr, som redningsvest eller flytevest, i fritidsbåter under åtte meter når båten er i fart og du oppholder deg utendørs.

Med «fart» menes at båten ikke er fortøyd eller ankret. «Utendørs» er definert som utenfor fast, lukket overbygning – kalesje gjelder ikke.

Fall mellom brygge og båt

Mer enn hver tredje drukningsulykke med fritidsbåt i 2024 skjedde etter fall mellom båt og brygge, viser tall fra Redningsselskapet.

Blant de som døde i fritidsbåtulykker i 2024, var gjennomsnittsalderen 57 år. Blant menn mellom 41 og 60 år var det ingen som brukte flyteutstyr.

– Menn over 60 år er overrepresentert i drukningsstatistikken. De har ofte lang erfaring på sjøen, men det ser vi dessverre ikke igjen i vestbruken. Trygghetsfølelsen og uvaner fører til slurv, og mange tenker at «det skjer ikke med meg», sier Skjerven.

(©NTB)

Mann dømt til tre og et halvt års fengsel for grovt skattesvik

En mann i 40-årene fra Troms er av Nord-Troms og Senja tingrett dømt til over tre år i fengsel for grovt skattesvik, hvitvasking og dokumentforfalskning.

Ifølge dommen leverte han fiktive merverdiavgiftsmeldinger i årene 2021 til 2023, som førte til urettmessige utbetalinger på over ni millioner kroner, skriver NRK.

En mann i 20-årene fra vestlandet er dømt til 60 timer samfunnsstraff for å uaktsomt ha bistått med hvitvasking av deler av beløpet.

Mannen fra Troms erkjente straffskyld, den andre nektet straffskyld.

(©NTB)

Justisministeren må vitne i terrorsaken mot Arfan Bhatti

Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) må vitne i terrorsaken mot Arfan Bhatti. Ikke fordi hun er minister, men fordi hun var leder for EOS-utvalget i 2022.

2. september starter rettssaken mot den ekstreme islamisten Arfan Bhatti. Det er satt av over ni uker til rettsforhandlingene i Oslo tingrett, skriver Nettavisen.

Han er anklaget for medvirkning til terroranslaget mot pridebevegelsen natt til 25. juni 2022 der to mennesker ble skutt og drept, og ni andre ble påført skuddskader. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener angrepet var en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Nekter seg skyldig

Bhatti nekter for å ha noe med terrorsaken å gjøre.

Ett av vitnene som er kalt inn er justisminister Astri Aas-Hansen (Ap), får Nettavisen opplyst.

Hun skal forklare seg om Etterretningstjenestens rolle i forkant av 25. juni-terroren.

Hemmelig agent

E-tjenestens bruk av en hemmelig agent i forkant av angrepet har vært gjenstand for stor debatt, og ikke minst spørsmål om norske myndigheter fremprovoserte terrorangrepet.

Aas-Hansen var daværende leder av Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) som 30. januar 2024 leverte en redegjørelse i tilknytning til 25. juni-terroren.

(©NTB)