Larvik kommune skal holde minnemarkering for Ingvar Ambjørnsen

Larvik kommune planlegger en minnemarkering for forfatteren Ingvar Ambjørnsens etter hans bortgang.

Det opplyser ordfører Birgitte Gulla Løken til NRK.

Ingvar Ambjørnsen døde lørdag kveld, 69 år gammel.

Han vokste opp i Larvik, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Tyskland. I starten av 2025 flyttet han hjem til Norge.

– Takk for bøkene Ingvar, skriver Løken sammen med varaordfører Gina Merethe Johnsen i et minneord på Larvik kommunes hjemmeside.

Ambjørnsen regnes som en av Norges største forfattere. Han står blant annet bak klassiske bøker som «Den siste revejakta» og «Hvite niggere», samt de populære bokseriene om «Pelle & Proffen» og «Elling».

(©NTB)

Fakta om badetemperaturen i sjøen i dag

Oversikten viser når på dagen havet er på sitt varmeste, ved utvalgte kystbyer i Norge mandag. Bølgehøyde på samme tid og sted i parentes.

* Oslo: 22,6 grader mellom klokken 18 og 22 (0,1 meter).

* Bergen: 22,3 grader klokken 13 (rolig sjø).

* Stavanger: 20,2 grader klokken 11 (0,2 meter).

* Trondheim: 19,9 grader klokken 16 (0,1 meter).

* Kristiansand: 20,8 grader klokken 17 (0,8 meter).

* Tromsø: 12,2 grader klokken 21 (rolig sjø).

* Alta: 15,9 grader mellom klokken 11 og 16 (0,3 meter).

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Dagens høyeste badetemperaturer i sjøen

Dagens beste badetemperatur i sjøen blir i Oslo med 22,6 grader. Det er mellom klokken 18 og 22, og ved samme tid blir det noe rolig sjø.

Skal bergensere ut og bade i havet vil dagens høyeste badetemperatur være 22,3 grader klokken 13. I tillegg er det da rolig sjø.

Det er klokken 11 som blir varmest for stavangere om de skal bade i havet. Da er det 20,2 grader og noen mindre bølger.

Trondheim får sin høyeste sjøtemperatur klokken 16. Da er det 19,9 grader og kun små bølger.

Sjøtemperaturen i Kristiansand når 20,8 grader klokken 17 med noe urolig sjø med bølger på 0,8 meter.

Klokken 21 blir det 12,2 grader i havet i Tromsø, med nesten stille sjø.

I Alta når havtemperaturen toppen mellom klokken 11 og 16, med 15,9 grader. Samtidig er det bølger på rundt 0,3 meter på det meste.

Kilde: havtemperaturer fra Meteorologisk institutt.

Lyn er ikke farlig hvis du vet hvor farlig det er

Vi spurte lynekspertene: Har vi grunn til å være redd kraften i et lyn?

– Ja, absolutt, sier meteorolog Laila Fodnes Sidselrud, som jobber med lyn i observasjonstjenesten ved Meteorologisk institutt.

– Samtidig er det som med mange andre ting i livet. Lyn er ikke farlig hvis du vet hvor farlig det er. Du skal ha respekt og ta dine forholdsregler. Du må tenke på hva lyn egentlig er: En veldig kraftig, elektrisk gnist, sier hun til NTB.

– I Norge er det sagt at det omkommer én person hvert fjerde år som følge av lyn, sier lynekspert Oddgeir Rokseth, seniortekniker ved Sintef.

– Risikoen er liten. Lynet er ganske «nærsynt», så en person utgjør en veldig liten forhøyning i terrenget. Men er du totalt uheldig, blir konsekvensen desto større, sier Rokseth.

Én hovedregel

Rådene om hva man skal gjøre, hagler i tordenrike somre med mye lyn. Oddgeir Rokseth anbefaler alltid folk å søke ly – helst innendørs i en bygning eller en bil.

– Greier man å fjerne seg, om det så er å gå motsatt vei, minsker du risikoen. Tordenværet er i bevegelse hele tiden, skyene flytter seg og betingelsene er ustabile – så det er vanskelig å se entydig hvor det slår ned hen. Jeg kaller det uflaks, legger han til.

Sidselrud oppsummerer rådene slik:

– Vi er tryggere inne enn ute når det gjelder lyn. Samtidig behøver ikke sommeren være så farlig heller. Du kan oppsummere det meste i én regel: Vær aldri det høyeste punktet, sier hun og gir et praktisk eksempel:

Anbefaler grøft

– Kommer tordenværet og det høljer ned, så ikke la deg friste av den høye bjørka ute på jordet som du kan sitte tørt under. Treet er det høyeste punktet, og slår lynet ned i det, vil strømmen overføres til deg, der du sitter med ryggen inntil stammen. Samtidig skal du heller ikke gå tilbake over det store jordet og være høyeste punkt. Så jeg anbefaler grøft! Du blir kliss bløt, men du er forholdsvis trygg.

– Det sies at å sitte på huk er best?

– Ja, om du sitter du på huk med beina samlet. Da vil ikke strømmen gå opp det ene beinet og ned det andre, slik som når beina er mer spredt og danner en bro. Det er derfor rein og kuer er mer utsatt: Hos dem kan strømmen gå inn frembeina og ut bakbeina og innom hjertet. Lynet treffer ofte i nærheten av dyrene og ledes langs bakken. Men hvor lenge orker du å sitte på huk? Finner du en grøft eller smal sprekk, er det kanskje bedre å legge seg ned i den, sier Sidselrud.

Farlig fjell

Fjellturer er populært sommerstid, og det er der man er som mest utsatt. To menneskeliv gikk tapt på en topptur for noen år siden.

– Blir du overrasket når du er på topptur, og det begynner å tordne – så lønner det seg å krabbe seg nedover, uten å ha gått til toppen først. Bli lav! Jeg har hørt historier om folk på fjelltur som ser at håret begynner å reise seg. Da er det ikke tid for å ta selfie, men derimot å komme seg ned først – og det raskt. For da har tordenskyen skapt et elektrisk felt som gjør at håret ditt reiser seg.

Laila Fodnes Sidselrud forklarer at et lyn lager seg en såkalt kanal – en fra skyen, en fra bakken, som håret som reiser seg kan være et signal om. Når de kobles sammen, sendes strømmen.

Du kan ifølge Rokseth bli slått i bakken om lynkanalen er noen meter unna. Får du den gjennom kroppen, for eksempel fra arm til fot gjennom hjerteregionen, er du ille ute: Det er en stor strøm, mye energi, på et lite sted, forklarer han.

Fra klar himmel?

Lyn slår ikke ned fra klar himmel – annet enn i de helt sære tilfellene. Som ett i USA, der tordenskyen lå i nabodalføret, men en liten skyflik stakk over i neste dalføre og ga et lyn. Lynekspert Sidselrud sier det ikke er slik at tordenværet skal hindre folk i å nyte naturen.

– Bruk øynene, for du må som oftest se skyen for å få lyn. Se hvor skyen ligger: Er den rett over deg, må du ta de største forholdsreglene. Men du kan begynne allerede når du hører det begynner å rumle. Da kan du passe på å komme deg vekk fra det store jordet. Er du ute og svømmer, kan du komme deg til land. Men ikke sett deg med fiskestangen når det rumler. Den er spiss og kan bli litt høy.

– Hva med paraply?

– Da er vi tilbake til dette med om den blir høyeste punktet. Det samme gjelder om folk går ut på golfbanen og skal til å slå med kølla – da er du forholdsvis høy i forhold til omgivelsene rundt deg. Ikke tenk at du «skal bare» gjøre deg ferdig med runden, advarer meteorologen.

Festivaler

Sommer er også festivaltid. Da er det ifølge Sidselrud ofte andre, høyere punkter som vil treffes først – som lyskastere og scene. I fjor ble to festivalkvelder, Tons of Rock i Oslo og By The Pond i Sandefjord, stoppet da det ble uvær og fare for lyn.

– Jeg tror mange festivalarrangører har et våkent øye på dette og føler ansvar for publikummet sitt. Jeg hører iblant fra arrangører med spørsmål om det finnes spesielle varslinger, og statistikk på hvor ofte noe skjer, sier hun til NTB.

På spørsmål om lynapper og nettsider er til å stole på, benytter Laila Fodnes Sidselrud anledningen til å reklame for Yrs lynkart.

– Der får vi med oss det meste av det som foregår i Norge, iallfall sommerstid!

Vil bli mer lyn

Inne er man stort sett trygg fra lynet. Men vil du ringe noen, så dra ladeledningen ut av mobiltelefonen – og koble deg fra strømsystemet. Bilen er også et relativt trygt sted: Ikke på grunn av at den er på gummidekk – men fordi den fungerer som et «bur» som leder strømmen ned rundt deg. Også der gjelder dette med ladeledning.

Det er like greit å lære seg de viktigste lynrådene, for forskning viser ifølge Sidselrud at grunn til å forvente mer lyn etter hvert her i Norden på grunn av klimaendringene. De gjør at det blir varmere, med lengre sommersesonger og mer bygeaktivitet. Da øker lynmengden.

– Om vi allerede har kommet dit, er vanskelig å si. Vi har fra 2000 av et system for å registrere lyn. Det vi ser, er store forskjeller fra år til år – faktisk svært store variasjoner. Men i samme tid har vi også gjort ganske store endringer, i form av å skifte sensorer og programvare, så det er vanskelig å ta ut sikre trender fra datasettet.

(©NTB)

Gjøvikbanen stengt mellom Jaren og Eina

Gjøvikbanen er stengt mellom Eina og Jaren på grunn av strømproblemer mandag morgen.

Bane Nor jobber med å rette feilen og har varslet en oppdatering om situasjonen klokken 8.

Vy opplyser at de har bestilt busser og taxier som erstatning for innstilte tog nord for Jaren. Selskapet ser det kan ta tid før alternativ transport er på plass fra alle berørte stasjoner.

De reisende må også være forberedt på forsinkelser på toget mellom Jaren og Oslo.

(©NTB)

Ruter i Oslo: Unngå reisetrøbbel til fotballfest og Ed Sheeran-konserter

Helgen byr på Norway Cup, to Ed Sheeran-konserter og T-bane-stengning som kan skape hodebry for folk på farten i Oslo. Ruter har et råd til de reisende.

Hovedstaden står foran en hektisk periode med både start på Norway Cup og to storkonserter med Ed Sheeran på Ullevål stadion 26. og 27. juli.

– Med alle endringene som er på T-banen, er det litt ekstra utfordrende i år. Vi anbefaler alle som kan om å gå til konserten, sier pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter i en pressemelding.

Det omfattende arbeidet med oppgradering på T-banen fører til betydelige endringer i kollektivtilbudet. Dermed kan mange måtte belage seg på å bruke en annen reiserute enn de har gjort tidligere - og det kan gi lengre reisetid.

Her er de viktigste endringene og Ruter sine reiseråd:

* T-banen: Nationaltheatret og Majorstuen stasjon er helt stengt. Linje 1 er stengt. Fra sentrum anbefales folk å bruke T-banens linje 5 Ringen østover via Tøyen, for eksempel til Ullevål stadion. Linje 5 forsterkes mellom Ullevål stadion og Stortinget etter konserten. Sognsvannsbanen er også innstilt 2.-3. august.

* Buss og trikk: Ekstra avganger på trikkelinjene 17,18, 19. Buss 25 har omkjøring mellom Ullevål sykehus og Ullevål stadion. Det er ekstra avganger på flere busslinjer, inkludert 23X, 34X og en ny midlertidig linje NC2.

* Norway Cup-deltakere har gratis reise i hele Oslo (sone 1) med deltakerarmbånd.

(©NTB)

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til mandag 21. juli.

To skadet i knivhendelse i Oslo sentrum

To personer ble natt til mandag kuttet i hånden med kniv under en hendelse i Storgata i Oslo. Skadene fremstår ikke som alvorlige, opplyser politiet.

Politiet mener de to personene ble truet av et ukjent antall gjerningsmenn, hvorav én skal ha truet dem med kniv. Begge ofrene ble påført kutt i hendene.

Strømmen tilbake hos de fleste etter tordenvær

Både i Akershus, Innlandet og Østfold var det flere strømbrudd som følge av lyn og uvær søndag kveld. Ifølge Elvias strømkart var 1355 uten strøm på Romerike ved 21.30-tiden, mens i Moss hadde over 1500 mistet strømmen, meldte NRK.

Ved 3-tiden natt til mandag hadde de fleste fått strømmen tilbake, men fortsatt viste Elvias oversikt at litt over 200 strømkunder fordelt på 7 kommuner fortsatt var berørt, rundt halvparten av dem i Moss.

Person skadet i mulig knivstikking i Larvik

En person er sendt til akuttmottak med skader som kan stamme fra knivstikk etter et slagsmål i Larvik sentrum natt til mandag. Politiet rykket ut etter melding om slagsmål hvor det var observert kniv.

På adressen fant politiet flere personer, samt én person med det som fremstår som knivskader. Vedkommende ble sendt til akuttmottaket. Politiet har iverksatt etterforskning av hendelsen, som skal ha funnet sted innendørs.

Gascoigne hasteinnlagt på sykehus etter kollaps

Den tidligere engelske fotballstjernen Paul «Gazza» Gascoigne (58) ble funnet bevisstløs i sitt eget hjem fredag og hasteinnlagt på sykehus, melder Mirror ifølge VG.

Gascoignes venn og assistent Stev Foster opplyser at tilstanden nå er stabilisert. «Han vil takke alle for støtten han har fått fra så mange gamle venner», sier Foster.

Gascoigne gjorde suksess i flere klubber og på det engelske landslaget, blant annet under VM i 1990. Etter idrettskarrieren har livet hans vært preget av rusproblemer og depresjon.

Carlsen tok tredjeplass i Las Vegas

Magnus Carlsen sikret seg tredjeplassen i Freestyle Chess-turneringen i Las Vegas etter seier over rivalen Hikaru Nakamura. Etter remis i første parti, vant nordmannen det andre partiet med svarte brikker.

I B-sluttspillet hadde Carlsen tidligere slått Vidit Gujrahti, Javokhir Sindarov, Rameshbabu Praggnanandhaa og Arjun Erigaisi før møtet med Nakamura i kampen om tredjeplassen.

Carlsen har allerede vunnet to turneringer på Freestyle Chess-touren i år. Finaleturneringen i Cape Town arrangeres i desember.

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene mandag 21. juli.

Støre møter Tysklands forbundskansler Friedrich Merz

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) reiser til Berlin mandag 21. juli for å ha samtaler med Tysklands forbundskansler Friedrich Merz. Støre er invitert til en arbeidsmiddag med den tyske forbundskansleren.

Der skal de vedta en felleserklæring om forsterking av samarbeidet mellom Norge og Tyskland på en rekke områder, blant annet forsvars- og sikkerhetssamarbeid, ifølge regjeringen. Det blir også rom for å diskutere andre saker, som situasjonen i Ukraina og Midtøsten.

Fengslingsmøte for mannen som er siktet for drapsforsøk på Strømmen

En mann i 40-årene ble lørdag kveld pågrepet etter at en mann falt ned på en balkong med knivskader på Strømmen i Lillestrøm kommune. Han er siktet for drapsforsøk, og blir framstilt for varetektsfengsling mandag.

Minnemarkering på 22. juli-senteret

I år er det 14 år siden terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011. Mandag kveld arrangerer 22. juli-senteret i Oslo minnemarkering. Det blir utstilling av personlige gjenstander, taler og en minikonsert med artisten Ingrid Olava. Utøya er åpen 21. og 22. juli for berørte.

Canada varsler tolljustering

Canadas statsminister Mark Carney har varslet at han skal justere tollsatsene på amerikansk stål og aluminium dersom det ikke inngås en avtale i de bilaterale forhandlingene.

11. juli varslet Trump 35 prosent toll mot Canada i et såkalt tollbrev. Den nye tollsatsen skal etter planen innføres fra 1. august.

Trekninger i europacupkvalifiseringer

Fredrikstad får vite hvem de skal møte i tredje runde i kvalifiseringen til europaligaen. Samtidig blir det klart hvem Brann (mesterligaen) og Rosenborg og Viking (conferenceligaen) møter om de tar seg videre i sine respektive oppgjør i 2. kvalifiseringsrunde.

(©NTB)

Overopphetet Nobels Fredssenter stengte dørene

Nobels Fredssenter i Oslo valgte søndag å stenge dørene i varmen fordi de ikke klarte å holde en forsvarlig temperatur i bygget.

Infosjef Ingvill Bryn Rambøl påpeker overfor VårtOslo at det gamle stasjonsbygget ved Aker brygge har ventilasjonsanlegg, men ikke aircondition. Det var også beskjeden til publikum som møtte stengte dører.

«Vi klarer ikke å holde temperaturen forsvarlig innendørs» sto det på en plakat der gjestene som måtte snu i døren, ble ønsket velkommen tilbake ved en senere anledning.

– Vi hadde 28 grader innendørs i går og ble enige med de ansatte om å holde stengt, forklarer Rambøl.

– Publikum har heller ikke noen god opplevelse når det er så varmt innendørs, sier hun og legger til at mellom 500 og 800–900 besøkere har vært innom per dag i det siste.

– Med så mange i museet på en gang blir det varmere, det er klart, sier Rambøl, som ikke er kjent med at fredssenteret har måtte stenge på grunn av varmt vær tidligere.

Hun sier de håper å kunne åpne igjen mandag, og at de ser på været og hvordan de kan klare å tilpasse seg.

(©NTB)

Person til akuttmottak etter mulig knivstikking i Larvik

En person i Larvik er sendt til akuttmottak med det politiet beskriver som «skader som er forenlig med knivstikk» natt til mandag.

Politiet fikk melding om et slagsmål på en adresse i Larvik sentrum, der det var sett en kniv.

På stedet var det flere personer, og politiet fant de én person med det som fremstår som knivskader. Vedkommende ble sendt til akuttmottaket, opplyser Sørøst politidistrikt i Politiloggen ved 1.30-tiden.

Politiet er i gang med etterforskning av hendelsen, som skal ha skjedd innendørs. Litt før klokken 2 sier det ikke er avklart om det faktisk er en knivstikking eller om personen er blitt skadet på en annen måte.

(©NTB)