Klar til å sette spaden i jorda - kostnadsramme på 3 milliarder kroner

Oslo bystyre vedtok onsdag utbygging og finansiering av Oslo storbylegevakt på Aker sykehus i Trondheimsveien med en kostnadsramme på 3 milliarder kroner.

- Den nye storbylegevakten skal gi oss, Oslos befolkning, et bedre legevakttilbud enn vi har i dag. Den får bedre kapasitet, og det blir mulig å ta imot flere pasienter. Når Aker sykehus bygges ut på et senere tidspunkt, vil nærheten til sykehuset komme legevakten til gode, sa byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap) i debatten.

- Dette er en gledens dag, og en stor dag for byen og innbyggerne, så jeg koster på meg et "gratulerer med dagen", avsluttet Evensen.

- Det som skal bygges på Aker blir voldsomt, noe alle kan se når planprogrammet snart skal ut på offentlig ettersyn. Samla blir Aker som Ahus, sa Rødts Maren Rismyhr i debatten, samtidig som hun også uttrykte glede over at spaden endelig kan settes i jorda for Oslo storbylegevakt.

- Det er gått 13 år siden Oslo kommune startet planleggingsarbeidet, men det er ikke kommunen som kan klandres, sa hun og pekte på Helse Sørøst  og endrete ønsker underveis.

Bystyret sa ja til å støtte beboere i Maridalsveien 128

Høyre, FNB og Frp, Venstre, KrF, Sp, uavhengig representant og Rødt stemte for og sikret onsdag kveld flertall for et forslag om å vurdere beboere i Maridalsveien 128 på leie-til-eie-pilot.

Et forslag fra Ap, MDG og SV uttrykte også støtte til Maridalsveien 128-beboerne. Dette forslaget fikk også flertall etter at Rødt snudde og ga det sin støtte. "Bystyret ber byrådet finne løsninger for de resterende beboerne i Maridalsveien 128, og dersom det ikke er funnet før pilotene skissert i Nye veier til egen bolig er klare, bør disse tilbys en eller annen form for fortrinnesrett", lød dette forslaget.

- Da har vi to flertall i denne saken, men de henger sammen, uttalte ordfører Marianne Borgen idet behandlingen av denne saken var avsluttet.

Nettavisen omtalte forslagene tirsdag, og bystyremedlem Espen Andreas Hasle (KrF) uttalte da at dette var en sjanse for kommunen til å rette opp feil som er begått:

- Kommunen skal hjelpe de som ønsker det å kjøpe sin leiegård når den blir solgt, men i tilfellet Maridalsveien 128 har kommunen vært en bremsekloss i systemet. Nå har byrådet sjansen til å rette opp noen av de feilene som er gjort.

Bystyret debatterer nye virkemidler i boligpolitikken

Etter pausen gikk bystyret i gang med å diskutere nye tiltak i boligpolitikken og sosial boligpolitikk. Hallstein Bjercke (V) presenterte et privat forslag han og veteranen Odd Einar Dørum står bak. "Kommunen bør bidra til å løfte profesjonaliteten i leiemarkedet", sa Bjercke blant annet og argumenterte sterkt for leie til eie-modeller, der man kjøper seg gradvis inn i boligprosjektet. I Venstres forslag pekes det på andre veier knyttet til sosial boligpolitikk.

Anne Haabeth Rygg (H) snakket om utfordringene mange har med å komme inn på boligmarkedet i Oslo. Hun oppfordret særlig byrådet til å få fart på reguleringsarbeidet og pekte også på at leilighetsnormen bør endres og åpne for flere mindre leiligheter for å hjelpe flere til å komme inn på boligmarkedet.

Rygg har purret på arbeidet med forkjøpsrett-sakene. "Mye galt er gjort fra kommunen i disse sakene. Nå kan iallfall noe rettes opp", sa Rygg og nevnte beboerne i Maridalsveien 128 spesielt knyttet til forslaget Nettavisen har omtalt.

- Får høre at det saltes ved sju plussgrader

Camilla Wilhelmsen (Frp) tok i spørretimen opp veisalting i områder som Sørkedalen og Maridalen. 

- Jeg får høre at det saltes flere ganger i døgnet og at det saltes ved sju plussgrader, for eksempel, sa Wilhelmsen og sa hun har dokumentasjon på at Oslo kommune slett ikke er gjerrig på saltet, slik byrådet har hevdet. "Det pøses på med salt", sier en av de som kjenner forholdene, ifølge Wilhelmsen, som ville vite hva som er byrådets vurdering.

- Ønsker dere ikke å redusere på veisaltet? spurte Wilhelmsen.

Byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad (MDG), sa at målet er å redusere bruken av veisalt, men understreket at man også er avhengig å bruke noe veisalt. Hermstad sa han ikke har informasjon om at det sløses med salt.

Wilhelmsen viste til at det fra byrådet tidligere er sagt at veisalting skal fases helt ut i Maridalen og viste til at dette er et sårbart område med Oslos drikkevannskilde.

Wilmhelmsen slo før jul alarm om bruken av veisalt i Oslo kommue. Nettavisen skrev om saken. Da var det snakk om en tredobling av saltbruken på tre år.

Mistet skjenkebevilling og har ventet åtte måneder på klagebehandling

Kafeen Olsen på Bryn har mistet skjenkebevillingen og har etterlyst svar på sin klage i åtte måneder. Onsdag ble saken tema i bystyrets spørretime. Hallstein Bjercke (V) ville vite hvorfor det har tatt så lang tid i næringsetaten og byrådet.

Næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) sa at klagesaker behandles i tur og orden og at hun håper å kunne konkludere ganske raskt. Hun begrunnet tidsbruken med at saken er komplisert.

Flere i bystyret undret seg over tidsbruken: "Bedriften er i ferd med å gå konkurs og et titalls ansatte risikerer å miste jobben på grunn av byrådets sendrektighet", sa Aina Stenersen (Frp) og understreket at restaurant- og serveringsbransjen er en viktig næring for Oslo. 

Det var avisa Vårt Oslo som først omtale saken. Nå har Fylkesmannen skrevet til Oslo kommune og sagt at klagen må behandles.

- Det er bare et tidsspørsmål før det ikke går lenger, uttalte kafedriver Tom Olsen til VårtOslo tirsdag.

Oslo-politiets høye narkobøter får Oslo-politikerne til å reagere

Sofia Rana (R) viste til  nytt og omstridt bøtedirektiv i Oslo som hun mener rammer urettferdig.  Sosialbyråd Omar Gamal (SV) sier han vil ta opp spørsmål om nytt bøtedirektiv med politiet.

- Vi skal møte problemer med rusproblemer med hjelp, ikke straff,  sa Gamal. Sosialbyråden nevnte medieomtale om forhøyede satser i deler av Oslo, satser som innebærer en fordobling av bøtene som brukes i resten av landet. Det kan bli snakk om minst 10.000 kroner i bøter.

Venstres Hallstein Bjercke (V) ba sosialbyråden ta dette opp på en veldig tydelig måte med politiet og gjøre det klart at han har et bredt flertall i bystyret bak seg.

Bjørg Sandkjær kalte det provoserende at fattige "skal jages rundt i byen med bøter de ikke har sjanse til å betale". "Dette er klassejuss", sa Sp-representanten. 

TV 2 omtalte saken 22. februar. Da hadde Oslo-politiet gjort det klart at de høye bøtesatsene nå skulle brukes på «steder der det er en åpenlyst omsetning av narkotika» og «steder der det er en spredningsfare til unge».

Muntlig spørretime: Spørsmål om Rødt-samtaler

Muntlig spørretime er i gang. Øystein Sundelin (H) ville vite hva samtalene mellom byrådspartiene og Rødt innebærer. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier den nye avtalen er at man vil forsøke å oppnå enighet om det mest grunnleggende og da budsjettet. James Stove Lorentzen (H) ville vite hva som skjer med opsjonene for private sykehjemsaktører. Byrådslederen sier at byrådspartiene ønsker å styrke det kommunale og det ideelle ved sykehjemsdriften.  Siavash Mobasheri (Rødt) understreket at Rødt ikke forplikter seg til å støtte byrådets budsjett, men ta man er enige om å ta en prat for å se om det er mulig å oppnå enighet. 

Utsetter saken om klimastrategi

Bjørg Sandkjær (Sp) foreslo å sende saken om klimastrategi tilbake til utvalget for å sette ned en arbeidsgruppe.

Sak 61 ble utsatt, uten at det var innvendinger mot det.