Dette må du vite om du skal snoke i skattelistene

Tirsdag ble skattelistene for skatteåret 2018 frigjort. Dermed kan du fritt sjekke hva naboen, kollegaen, eller sjefen tjener.

Det er imidlertid et par ting du bør vite før du tar dypdykket inn i andres skattelister.

Les saken: De nye reglene sladrer på deg som snoker

Jens Stoltenberg økte formuen med flere millioner

Jens Stoltenberg har ifølge skatteligningen økt formuen med nesten 6,8 millioner kroner fra 2017 til 2018. De tidligere Arbeiderparti-toppene Stoltenberg og Thorbjørn Jagland hadde i 2018 internasjonale toppverv som henholdsvis generalsekretær i NATO og generalsekretær i Europarådet.

Begge hadde svært lukrative, skattefrie lønninger i sine jobber. Les alt om deres skattetall som ble offentlige tirsdag

Bompenge-topp økte inntekten med 2,7 millioner

Samtlige bompengetopper hadde millioninntekter i fjor, men det er ingen tvil om hvem som håver inn mest. Toppsjef Trond Juvik i Ferde økte inntekten sin med 2,7 millioner kroner i fjor.

Se hele oversikten her. 

Her er «Janniks» lønn og formue

Årets hittil mest medieomtalte straffesak var saken hvor torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen stod tiltalt for forsøk på grov utpressing av milliardæren Kjell Inge Røkke.

Da saken gikk for retten opplyste Iversen at hans stilling var profesjonell gambler og at han var uten fast inntekt. Nå viser skattelistene at gamlingen ikke akkurat har vært lukrativ for Iversen. 

Han står oppført med null kroner i både formue og inntekt. Til sammenligning står Kjell Inge Røkke oppført med svimlende 18,6 milliarder kroner i formue og null kroner i inntekt.

Iversen ble dømt til fengsel i ett år og åtte måneder, men har anket dommen.

Dette er de rikeste under 30 år

I 2007 overførte Johan H. Andresen store deler av Ferd-formuen til døtrene Katharina (24) og Alexandra Andresen (23). Siden da ha søstrene vært to av landets rikeste personer.

De topper også listen over landets rikeste personer under 30 år. Det er storesøster Katharina som leder an med en formue på 1,076 milliarder kroner. Lillesøster Alexandra følger hakk i hæl med en formue på 1,070 milliarder kroner.

Her ser du listen over de rikeste under 30 år

Jonas Gahr Støre halverte inntekten

I 2017 hadde Jonas Gahr Støre en inntekt på 2.754.165 kroner og en formue på 61,2 millioner kroner, ifølge skattelistene. Endringen til 2018 er markant. For fjoråret står Støre oppført med en inntekt på 1.173.916 millioner kroner og en formue på 61,8 millioner kroner.

Her ser du oversikten over alle partiledernes inntekter og formue

Han er landets desidert rikeste

Skattelistene viser at Trond Mohn tjente mest i fjor. Men på formuetoppen er det ingen som kan hamle opp med Kjell Inge Røkke. 

Her ser du listen over de 100 rikeste i Norge.

Pengeras for Arve Tellefsen

Arve Tellefsen solgte fiolinen sin for 80 millioner kroner i 2017, noe som gjorde at han var på 19. plass på topplisten over nordmennene med høyest inntekt i fjor.

Nå er bildet et helt annet: Skattetallene viser at inntekten til stjernefiolinisten har sunket til under én million kroner. Formuen er ned fra 90,7 millioner i 2017 til knappe 62 millioner i 2018.

Dette tjener Norges største bloggere

Damene dominerer inntektstoppen blant bloggerne - år etter år. I 2018 var det tre bloggere som tjente over to millioner kroner.

Her finner du hele lista for de mest populære bloggerne i landet.

Knuser kollegaen

Fredrik Skavlan er fremdeles talkshowkongen på haugen, mens Helene Olafsen knuser «Senkveld»-kollega Stian Blipp. Bård Tufte Johansen hadde på sin side et solid fall i inntektene i 2018.

Sjekk tallene for talkshow-toppene her.