Lukten av død hang søndag tungt over Myanmars nest største by, der håpet svinner om å finne flere overlevende i ruinene etter jordskjelvet.
Militærjuntaens offisielle tall på omkomne etter fredagens kraftige jordskjelv har nå passert 1700, men ingen vet hvor mange som fortsatt ligger i ruinene av sammenraste bygninger.
Veier og bruer er ødelagt og gjør redningsarbeidet vanskelig mange steder, og mangelen på maskiner og utstyr gjør arbeidet i ruinene farlig.
Mange steder er også uten telefonforbindelse og annen kommunikasjon i det fra før borgerkrigsherjede landet, og redningsarbeidet er mange steder derfor overlatt til frivillige.
Det første jordskjelvet hadde en styrke på hele 7,7 og hadde sitt episenter i Sagaing-området, rett vest for Mandalay der det bor rundt 1,7 millioner mennesker.
Området er siden rammet av en rekke etterskjelv, og mange tør ikke lenger å gå inn i husene sine.
Lyspunkt i tragedien
Søndag var det over 40 varmegrader i Mandalay og lukten av død hang tungt over byen.
Et lite lyspunkt i tragedien kom da den 30 år gamle tobarnsmoren Phyu Lay Khiang ble funnet i live, etter å ha ligget i ruinene av en sammenrast boligblokk i 30 timer.
Ektemannen Ye Aung var til stede da redningsarbeiderne natt til søndag forsiktig fjernet murrester og løftet henne ut til applaus fra tilskuere.
– I begynnelsen trodde jeg ikke hun kom til å være live, sa Ye Aung, før kona ble kjørt til det lokale sykehuset.
Lette i ruinene
Win Lwin lette i morgentimene søndag fortsatt i ruinene av den sammenraste restauranten sin i Mandalay.
– Rundt sju mennesker omkom da jordskjelvet rammet. Jeg leter etter flere, men vet at ingen lenger kan være i live, fortalte han.
– Vi vet ikke hvor mange som kanskje ligger her, men vi leter, la han til.
Savnede munker
Redningsmannskaper fra Kina bistår i arbeidet med å gjennomsøke restene av et lokale der over 180 buddhistmunker var i ferd med å avlegge eksamen da jordskjelvet rammet.
21 munker overlevde, og søndag morgen var 13 omkomne hentet ut. Skjebnen til de øvrige var uviss, men redningsmannskaper mente å ha hørt tegn til liv fra minst to i ruinene.
Fortvilte pårørende ventet utenfor, blant dem San Nwe Aye, søsteren til en av de savnede munkene.
– Hele landsbyen så opp til ham, forteller hun.
Nødhjelp
17 kinesiske lastebiler med nødhjelp ankom søndag Mandalay etter en 650 kilometer lang og strabasiøs kjøretur langs delvis ødelagte veier fra Yangon.
Russland har også sendt nødhjelp og helseteam både til Yangon og Mandalay, og hjelp begynte søndag å strømme inn også fra en rekke andre land og hjelpeorganisasjoner.
Rundt 400 spesialtrente søk- og redningsmannskaper fra Røde Kors er på plass i de hardest rammede områdene.
Men tiden renner ut for de som fortsatt måtte være i live i ruinene, medgir utenlandssjef Håkon Jakob Røthing i Norges Røde Kors.
Milliard-appell
Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen (IFRC), som er verdens største humanitære nettverk, ba søndag om 1,2 milliarder kroner til sitt arbeid blant jordskjelvofrene i Myanmar.
Det skal dekke nødhjelp og støtte de kommende to årene for rundt 100.000 mennesker, opplyser IFRC.
Det haster med å få hjelpen på plass ettersom monsuntida nærmer seg i Myanmar.
– Dette er ikke bare en katastrofe, det er en kompleks humanitær krise som kommer på toppen av en fra før svært sårbar situasjon, sier Alexander Matheou som leder IFRCs virksomhet i Asia og Stillehavsregionen.
Krigen har drevet over 3,5 millioner mennesker på flukt i Myanmar, mange opplever matmangel og sist høst ble landet rammet av storflom.
Borgerkrig
Militærjuntaen i Myanmar, som har styrt landet siden general Min Aung Hlaing grep makten i et militærkupp i februar 2021, har også bedt om hjelp utenfra etter jordskjelvet.
Militærkuppet i landet utløste massedemonstrasjoner som de militæret slo ned på med hard hånd. Tusenvis ble drept og juntaen har siden arrestert over 20.000 mennesker i et forsøk på å kneble all motstand.
Opposisjonen har på sin side dannet militser, som i samarbeid med etnisk baserte opprørsgrupper har tatt kontroll over store deler av landet.
Myanmars eksilregjering kunngjorde søndag at opposisjonsstyrkene vil innføre en to uker lang ensidig våpenhvile i de jordskjelvrammede områdene, men understreket at de vil forsvare seg dersom regjeringsstyrker angriper.
(©NTB)