Statlige medier: Antall døde etter skjelvet i Myanmar har oversteget 3000

Antall døde etter jordskjelvet i Myanmar i forrige uke har steget til mer enn 3000, melder statlige medier.

Ifølge den statlige TV-kanalen MRTV er 3003 funnet døde og mer enn 4500 skadet. Ifølge lokale rapporter er tallene langt høyere. Også den kinesiske kringkasteren CCTV melder at mer enn 3000 er døde.

Jordskjelvet skjedde fredag 28. mars klokken 12.51 like utenfor byen Mandalay, som ligger omtrent midt i landet. Skjelvets styrke ble målt til 7,7.

Militærjuntaen som styrer landet, kunngjorde onsdag at det blir våpenhvile i landet for å sikre at nødhjelp slipper til.

(@NTB)

Dødstallene etter jordskjelvet i Myanmar stiger til 2886

2886 personer er døde, opplyser militærjuntaen i Myanmar til et statlig kinesisk nyhetsbyrå.

I tillegg er 4639 personer skadet og 373 fortsatt savnet, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, som siterer militærjuntaen i Myanmar.

Jordskjelvet skjedde fredag 28. mars klokken 12.51 like utenfor byen Mandalay, som ligger omtrent midt i landet.

Tirsdag ble en mann på 26 år gravd ut i live fra ruinene av et hotell som hadde kollapset.

Skjelvets styrke ble målt til 7,7. Det fryktes at det reelle dødstallet kan være mye høyere enn det bekreftede tallet.

Dødstallet etter jordskjelvet i Myanmar har steget til 2000

Over 2000 mennesker har mistet livet etter jordskjelvet i Myanmar, ifølge militærjuntaen i landet.

Jordskjelvet inntraff fredag forrige uke, og tallet på døde har bare steget siden. Søndag var tallet på rundt 1700, men nå er 2056 mennesker bekreftet døde, ifølge juntaen i landet.

I tillegg til de døde, er minst 270 personer savnet, ifølge oppdaterte tall tre dager etter jordskjelvet. Mer enn 3900 mennesker er skadet.

Jordskjelvet ble målt til 7,7 og resulterte i store ødeleggelser. Det reelle dødstallet kan være mye høyere enn de offisielle tallene foreløpig tilsier. Dette er fordi det fortsatt er store telekommunikasjonsproblemer og vanskeligheter med å komme til mange steder.

Ifølge en muslimsk organisasjon i Myanmar omkom minst 700 av de døde da en rekke moskeer raste sammen under jordskjelvet. Om lag 60 moskeer fikk skader eller raste sammen da det kraftige jordskjelvet rammet landet, ifølge organisasjonen Spring Revolution Myanmar Muslim Network.

Katastrofen inntraff under fredagsbønnen i sluttfasen av den muslimske fastemåneden ramadan.

Også i nabolandet Thailand førte jordskjelvet til skader. Her er 18 mennesker så langt bekreftet døde. Rundt 100 personer er skadet eller savnet.

Muslimsk organisasjon i Myanmar: Over 700 døde da moskeer kollapset under jordskjelvet

Over 700 mennesker omkom da en rekke moskeer raste sammen i Myanmar under jordskjelvet fredag, ifølge en muslimsk organisasjon i landet.

Det er Tun Kyi fra organisasjonen Spring Revolution Myanmar Muslim Network som opplyser om dødstallet.

Om lag 60 moskeer fikk skader eller raste sammen da det kraftige jordskjelvet rammet landet, ifølge Tun Kyi.

Katastrofen inntraff under fredagsbønnen i sluttfasen av den muslimske fastemåneden ramadan.

Statlige medier i Myanmar har meldt at minst 1700 mennesker omkom i jordskjelvet. Ifølge nyhetsbyrået AP er det foreløpig uklart om de 700 døde i moskeene er inkludert i det samlede dødstallet.

Lukten av død sprer seg i jordskjelvruinene

Lukten av død hang søndag tungt over Myanmars nest største by, der håpet svinner om å finne flere overlevende i ruinene etter jordskjelvet.

Militærjuntaens offisielle tall på omkomne etter fredagens kraftige jordskjelv har nå passert 1700, men ingen vet hvor mange som fortsatt ligger i ruinene av sammenraste bygninger.

Veier og bruer er ødelagt og gjør redningsarbeidet vanskelig mange steder, og mangelen på maskiner og utstyr gjør arbeidet i ruinene farlig.

Mange steder er også uten telefonforbindelse og annen kommunikasjon i det fra før borgerkrigsherjede landet, og redningsarbeidet er mange steder derfor overlatt til frivillige.

Det første jordskjelvet hadde en styrke på hele 7,7 og hadde sitt episenter i Sagaing-området, rett vest for Mandalay der det bor rundt 1,7 millioner mennesker.

Området er siden rammet av en rekke etterskjelv, og mange tør ikke lenger å gå inn i husene sine.

Lyspunkt i tragedien

Søndag var det over 40 varmegrader i Mandalay og lukten av død hang tungt over byen.

Et lite lyspunkt i tragedien kom da den 30 år gamle tobarnsmoren Phyu Lay Khiang ble funnet i live, etter å ha ligget i ruinene av en sammenrast boligblokk i 30 timer.

Ektemannen Ye Aung var til stede da redningsarbeiderne natt til søndag forsiktig fjernet murrester og løftet henne ut til applaus fra tilskuere.

– I begynnelsen trodde jeg ikke hun kom til å være live, sa Ye Aung, før kona ble kjørt til det lokale sykehuset.

Lette i ruinene

Win Lwin lette i morgentimene søndag fortsatt i ruinene av den sammenraste restauranten sin i Mandalay.

– Rundt sju mennesker omkom da jordskjelvet rammet. Jeg leter etter flere, men vet at ingen lenger kan være i live, fortalte han.

– Vi vet ikke hvor mange som kanskje ligger her, men vi leter, la han til.

Savnede munker

Redningsmannskaper fra Kina bistår i arbeidet med å gjennomsøke restene av et lokale der over 180 buddhistmunker var i ferd med å avlegge eksamen da jordskjelvet rammet.

21 munker overlevde, og søndag morgen var 13 omkomne hentet ut. Skjebnen til de øvrige var uviss, men redningsmannskaper mente å ha hørt tegn til liv fra minst to i ruinene.

Fortvilte pårørende ventet utenfor, blant dem San Nwe Aye, søsteren til en av de savnede munkene.

– Hele landsbyen så opp til ham, forteller hun.

Nødhjelp

17 kinesiske lastebiler med nødhjelp ankom søndag Mandalay etter en 650 kilometer lang og strabasiøs kjøretur langs delvis ødelagte veier fra Yangon.

Russland har også sendt nødhjelp og helseteam både til Yangon og Mandalay, og hjelp begynte søndag å strømme inn også fra en rekke andre land og hjelpeorganisasjoner.

Rundt 400 spesialtrente søk- og redningsmannskaper fra Røde Kors er på plass i de hardest rammede områdene.

Men tiden renner ut for de som fortsatt måtte være i live i ruinene, medgir utenlandssjef Håkon Jakob Røthing i Norges Røde Kors.

Milliard-appell

Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen (IFRC), som er verdens største humanitære nettverk, ba søndag om 1,2 milliarder kroner til sitt arbeid blant jordskjelvofrene i Myanmar.

Det skal dekke nødhjelp og støtte de kommende to årene for rundt 100.000 mennesker, opplyser IFRC.

Det haster med å få hjelpen på plass ettersom monsuntida nærmer seg i Myanmar.

– Dette er ikke bare en katastrofe, det er en kompleks humanitær krise som kommer på toppen av en fra før svært sårbar situasjon, sier Alexander Matheou som leder IFRCs virksomhet i Asia og Stillehavsregionen.

Krigen har drevet over 3,5 millioner mennesker på flukt i Myanmar, mange opplever matmangel og sist høst ble landet rammet av storflom.

Borgerkrig

Militærjuntaen i Myanmar, som har styrt landet siden general Min Aung Hlaing grep makten i et militærkupp i februar 2021, har også bedt om hjelp utenfra etter jordskjelvet.

Militærkuppet i landet utløste massedemonstrasjoner som de militæret slo ned på med hard hånd. Tusenvis ble drept og juntaen har siden arrestert over 20.000 mennesker i et forsøk på å kneble all motstand.

Opposisjonen har på sin side dannet militser, som i samarbeid med etnisk baserte opprørsgrupper har tatt kontroll over store deler av landet.

Myanmars eksilregjering kunngjorde søndag at opposisjonsstyrkene vil innføre en to uker lang ensidig våpenhvile i de jordskjelvrammede områdene, men understreket at de vil forsvare seg dersom regjeringsstyrker angriper.

(©NTB)

Tallet på bekreftede omkomne etter jordskjelvet i Myanmar har steget til 1644

Det opplyser militærjuntaen i landet.

3408 mennesker behandles for skader etter skjelvet, og minst 139 mennesker er fortsatt savnet i ruiner av sammenraste bygninger, heter det.

Over 1000 døde i jordskjelvet i Myanmar

Tallet på døde etter jordskjelvet i Myanmar har passert 1000, opplyser juntaen som styrer landet.

I en uttalelse fra juntaens informasjonsavdeling blir det lørdag formiddag opplyst at 1002 mennesker er bekreftet omkommet. Det er en kraftig oppjustering fra de 694 som ble meldt døde tidligere på lørdag, som igjen var langt flere enn de 144 dødsfallene som var bekreftet fredag.

I tillegg er 2376 mennesker meldt skadet etter skjelvet så langt, sier juntaen i en uttalelse.

Et kraftig jordskjelv med en styrke på 7,7 og flere etterskjelv med styrke mellom 4,5 og 6,4 rammet Myanmar fredag. Episenteret var 10 kilometer under bakken i Sagaing-området rett vest for Myanmars nest største by Mandalay der det bor nærmere 2 millioner mennesker.

Bilder fra hovedstaden Naypyidaw, som ligger rundt 260 kilometer lenger sør, viser store ødeleggelser på bygninger og historiske monumenter.

Skjelvet var det største i Myanmar på over et århundre, ifølge amerikanske forskere.

– Kjemper for å overleve

Med store skader på kommunikasjonslinjene er det foreløpig begrenset hvor mye som har kommet ut fra det lukkede landet om det totale omfanget på katastrofen. Skjelvet rammer et land som både har opplevd borgerkrig og ødeleggende monsunregn de siste årene.

– Folk kjemper for å overleve, sier Rico Wallenta, som er utsendt fra Sveriges Røde Kors til Myanmar.

– Dette kommer oppå alle andre komplekse nødssituasjoner. Det gjør det veldig vanskelig for disse samfunnene å være motstandsdyktige, så de kjemper virkelig, sier Wallenta til nyhetsbyrået TT fra den tidligere hovedstaden Yangon.

Store skader

Skjelvet var kraftig nok til føre til omfattende skader på bygninger som langt unna som Bangkok, rundt 1300 kilometer sør for episenteret. Et høyhus som var under oppføring i Thailands hovedstad, kollapset.

Bygningsarbeider Khin Aung var nettopp ferdig med sitt skift da skjelvet traff. På vei ut av bygningen møtte han sin yngre bror, som var på vei inn for å ta fatt på neste skift på anleggsplassen. Så begynte bakken og den 30 etasjer høye bygningen å riste.

– Skjedde på et øyeblikk

– Da jeg kom ut, så jeg støv overalt og løp for å komme meg bort fra bygningen som raste. Jeg prøvde å starte en videosamtale med broren min og med venner, men det var bare én som svarte, forteller han til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg kunne ikke se ansiktet hans, men jeg hørte at han løp. På det tidspunktet ristet hele bygningen, og mens jeg var i samtalen med ham, ble forbindelsen brutt, og bygningen kollapset. fortsetter Khin Aung.

– Håper de er på sykehuset

Mange fra Myanmar lokkes til Bangkok, der det er jobb å få på storbyens mange byggeplasser. Khin Aung og broren hadde vært i den thailandske hovedstaden seks måneder.

– Jeg hørte at 20 arbeidere ble sendt til sykehus, men jeg vet ikke om broren min og vennene mine er blant dem. Hvis de er på sykehuset, har jeg fortsatt håp. Hvis de er under denne bygningene, er det ikke noe håp om at de overlever, sier Khin Aung.

Nabohjelp fra India

India har sendt et militært transportfly med hjelp til Myanmar etter skjelvet. Utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar sier et Hercules-fly med hygieneutstyr, tepper, mat og andre nødvendigheter ble sendt til nabolandet. Flyet landet i Myanmar lørdag morgen.

Kinas president Xi Jinping har kondolert Myanmars leder etter fredagens katastrofe, melder den statlige kinesiske TV-kanalen CCTV.

Sør-Korea, som for tiden kjemper med de verste skogbrannene som noen gang er registrert i landet, sier lørdag at de skal gi rundt 20 millioner kroner i humanitær hjelp til Myanmar i første omgang. Hjelpen skal fordeles gjennom internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Kinas president Xi Jinping har kondolert Myanmars leder etter fredagens katastrofe, melder den statlige kinesiske TV-kanalen CCTV.

144 bekreftet døde i jordskjelvet i Myanmar

Minst 144 mennesker er så langt bekreftet døde etter jordskjelvene i Myanmar, og dødstallet forventes å stige.

732 personer skal være skadet.

Hjelpeorganisasjoner er på plass i jordskjelvrammede Myanmar

Norges Røde Kors har to mobile helseteam på plass i Myanmar og er nå klare til innsats i de hardes rammede jordskjelvområdene. Det samme er Care og Redd Barna.

– Det viktig å komme raskt til der folk er skadet og sørge for at de kommer seg ut av umiddelbar fare, sier Håkon Jakob Røthing. Han er leder for internasjonale operasjoner i Røde Kors.

– Det blir veldig raskt også viktig å dele ut vann, mat og forsyninger til folk som har blitt evakuert eller som har fått sine hjem ødelagt, sier Røthing.

Søk og redning er i gang etter jordskjelvet, og to mobile helseteam fra Norges Røde Kors er alt sendt fra andre deler av landet til de hardest rammede områdene.