Taj Mahal åpner igjen

Mandag gjenåpnes en av Indias fremste turistattraksjoner, Taj Mahal, selv om smittetallene i landet fortsatt øker.

Åpningen av det verdenskjente mausoleet ses som symbolsk handling for å vise at livet er tilbake til det normale. I tillegg er håpet at åpningen vil få fart på turismen og slik stimulere landets økonomi.

Det daglige besøkstallet er likevel begrenset til 5.000 daglig, en firedel av det normale, og strenge avstandsregler skal håndheves, opplyser myndighetene.

India har med sine 1,3 milliarder innbyggere, og noen av verdens mest folketette byer, registrert nærmere 5,5 millioner smittetilfeller så langt. Daglig rapporteres det om rundt 100.000 nye koronasmittede og over 1.000 koronarelaterte dødsfall.

Etter de strenge restriksjonene som ble innført i mars, er statsminister Narendra Modi nå nølende til å innføre nye restriksjoner. Hans regjering har derimot lettet på restriksjonene de siste månedene. Blant annet er mange togstrekninger, innenriksflygninger og markeder og restauranter åpnet.

(©NTB)

39 nye bekreftede koronatilfeller siste døgn

Natt til mandag var det registrert 12.897 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 39 tilfeller siste døgn.

De siste to dagene er økningen på 128 meldte tilfeller, viser tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Mer enn 940.000 tester for koronavirus er til nå gjennomført i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

I alt 16 personer fikk fredag behandling på sykehus for covid-19-sykdom. FHI har registrert 267 koronarelaterte dødsfall her i landet siden mars.

FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de koronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(©NTB)

1.006 nye koronatilfeller på ett døgn i Libanon

I kjølvannet av eksplosjonen i Beirut har koronasmitten økt kraftig i Libanon. Søndag ble det registrert rekordhøye tall.

Totalt ble det registrert 1.006 nye smittetilfeller og 11 nye dødsfall de siste 24 timene i det kriserammede landet.

Smittetallene har økt kraftig i etterkant av den kraftige eksplosjonen i havnen i Beirut 4. august som tok livet av 190 mennesker, og som førte til at sykehusene ble overfylt med skadde.

Avtroppende helseminister Hamad Hassan har bedt om to nye uker med lockdown for å bekjempe virusspredningen.

Så langt har landet hatt 29.303 bekreftede smittetilfeller og 297 dødsfall.

(©NTB)

Riksrevisjonen starter stor koronagranskning

På mandag setter Riksrevisjonen i gang en stor undersøkelse av myndighetenes håndtering av koronapandemien. Krisepakkene og Nav settes under lupen.

Riksrevisjonen, som er Stortingets revisjons- og kontrollorgan, skal undersøke statens krisepakker og Navs ekstraordinære utbetalinger under pandemien, melder Dagbladet. Flere temaer kan bli gransket på et senere tidspunkt.

– Vi setter sammen et team på tvers av departementer og metodikk, som består av revisorer og kontrollører som får tverrfaglige oppgaver. Vi prioriterer denne jobben høyt og vil om nødvendig sette andre undersøkelser til side, sier riksrevisor Per-Kristian Foss til avisen.

Ifølge Riksrevisjonen har Stortinget bevilget nærmere 250 milliarder kroner til ulike koronatiltak.

– Norge har innført de strengeste og mest inngripende tiltakene i fredstid. Det har vært nødvendig for å redde liv og for å sikre næringsliv og arbeidsplasser, men det har gått fort. Da øker risikoen for at det gjøres feil, og det er det vår oppgave å avdekke, slik at vi lærer av feilene, sier Foss.

(©NTB)

Ett nytt smittetilfelle tilknyttet Follo lokalmedisinske senter på Ski

Nok en person er registrert smittet i tilknytning til utbruddet ved Follo lokalmedisinske senter, melder Akershus Amtstidende.

Det er nå påvist totalt åtte smitta personer tilknyttet avdeling kommunal akutt døgnenhet (KAD) og mottaksavdelingen, som er lokalisert på Ski sykehus.

To personer ble bekreftet smittet torsdag, fem fredag, ingen lørdag og altså ett nytt tilfelle søndag ettermiddag.

– Det nye smittetilfellet var ventet, og vi er forberedt på at det kan komme flere smitta som følge av smittesporingsarbeidet som pågår, uttaler kommuneoverlege i Nordre Follo Kerstin Anine Johnsen Myhrvold til avisa.

(©NTB)

Raymond Johansen frykter buss-streiken fører til økt smitte i Oslo

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er bekymret for økt trengsel og smitte i hovedstaden under busstreiken.

Oslo er hardt rammet av den pågående busstreiken. Det bekymrer byrådslederen.

– Det er all grunn til å frykte at streiken kan bidra til økt smitte. Jeg er bekymret for økt trengsel og håper streiken blir kortvarig, sier Johansen til Aftenposten.

Streiken kommer på toppen av en eskalerende smittesituasjon i hovedstaden. Oslo kan bli en av de «rødeste» byene i Europa, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK fredag. Den siste uken er det registrert 285 nye smittetilfeller i Oslo.

– Dette er en ekstraordinær og krevende situasjon nå. Men de som kan ha hjemmekontor, bør ha hjemmekontor, sier Johansen i en oppfordring til Oslos innbyggere.

Det samme budskapet har smittevernoverlege i Oslo Frode Hagen.

Han ber flere om å sykle eller gå og unngå kollektivtransport i tidsrommene mange reiser.

(©NTB)

469 koronasmittede i Danmark siste døgn

Tre mennesker er døde, og 469 er smittet av koronaviruset i Danmark siste døgn.

Statens Serum Institut opplyser også at 17 mennesker er innlagt på sykehus med covid-19, men at det samlede antall innlagte er gått ned med tre til 59. Til sammen 638 koronasmittede mennesker er hittil døde i Danmark.

Antall nysmittede var fra fredag til lørdag 589 etter at tallet hadde ligget på rundt 450 i dagene før. Det er ikke klart hvorfor tallet var så mye høyere på lørdag.

14 nye smittetilfeller i Bergen

Søndag er det registrert 14 nye smittetilfeller i Bergen. Alle unntatt én har kjent smittevei.

Siden 28. februar er det registrert 1.344 covid-19 smittede i Bergen. Det glidende ukesnittet fortsetter å synke sammenlignet med lørdagen og er søndag på 22, opplyser kommunene i en pressemelding.

Blant de 14 nysmittede er fire studenter og to elever ved Tertnes videregående skole.

41 nye personer i Oslo registrert koronasmittet

41 nye personer har fått påvist koronavirus i hovedstaden, ifølge Oslo kommunes oppdaterte tall søndag.

Den siste uka er det registrert 285 nye smittetilfeller i Oslo, melder NRK.

Ifølge Oslo kommunes oversikt er det høyest smittetrykk i bydelen Gamle Oslo, etterfulgt av St. Hanshaugen og Sagene.

Lavest smittetrykk er det i bydel Vestre Aker, som søndag har 21,9 koronasmittede per 100.000 innbyggere.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo sa lørdag at han tror at hovedårsaken til at smittetallene har økt den siste tiden, er at folk har senket skuldrene for mye og blitt for slurvete med de grunnleggende smittevernrådene.