48 nye koronasmittede i Drammen

Det siste døgnet har 48 personer bosatt i Drammen fått påvist koronasmitte. Dermed har kommunen passert 1.000 smittetilfeller.

38 av de 48 nye tilfellene er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller, mens smitteveien er ukjent for ni. En person har fått påvist smitte etter å ha vært i utlandet, opplyser Drammen kommune på sine nettsider.

I løpet av det siste døgnet er det påvist smitte både i barnehage, barneskole, ungdomsskole, videregående skole og ved helseinstitusjoner.

Så langt har 1.041 personer i Drammen kommune, så langt fått påvist koronasmitte.

– I løpet av fire måneder før sommeren hadde vi 206 tilfeller. Nå har vi langt over 500 bare i løpet av de to siste ukene, og vi er den kommunen i landet som er hardest rammet for tiden sett i forhold til folketallet, sier ordfører Monica Myrvold Berg.

19 personer i Drammen er døde etter å ha fått påvist koronasmitte.

Nytt koronadødsfall ved Ahus

Torsdag døde en koronasmittet pasient ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Så langt har sykehuset 21 koronarelaterte dødsfall.

Kommunikasjonssjef ved Ahus, Geir Boye Lindhjem bekrefter dødsfallet til Romerikes Blad , men ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger.

Derfor er verken kjønn, alder eller hvor avdøde er fra kjent.

Også tidligere denne uken døde en koronasmittet pasient ved Ahus.

Smittetallene i Europa dag for dag
En svært bekymret Tegnell: - Det er et faretegn
Eks-president er død etter å ha fått covid-19

Ghanas tidligere president Jerry Rawlings er død, 73 år gammel, opplyser partiet hans. Han skal ha fått påvist covid-19.

Rawlings var statsleder for det vestafrikanske landet i til sammen to tiår, først som leder av en militærjunta og senere som valgt president.

Ifølge BBC Pidgin og nyhetsbyrået Reuters døde Rawlings etter å ha fått påvist covid-19. Det er ikke kjent hvordan sykdomsforløpet var.

Sveriges statsminister svarer på spørsmål

Sverige er i en dramatisk koronasituasjon, og Stefan Löfven må svare for seg. Følg sendingen direkte her:

Seansen i den svenske Riksdagen startet med at Löfven ble spurt om den svenske koronastrategien.

- Virkeligheten forvandler seg etter hvordan en pandemi forløper seg. Vi må se på nasjonale og regionale tiltak for hva vi kan gjøre for å begrense sosial kontakt og holde avstand. Et tiltak nå er at alkoholserveringen skal stoppe klokken 22.00, sa Sveriges statsminister innledningsvis.

Han ble spurt også om testkapasiteten i Sverige, og Löfven fortalte at det jobbes kontinuerlig med å forbedre den. Det har blant vært meldt om testkaos i hovedstaden Stockholm tidligere.

Det svenske Senterpartiet slaktet koronastrategien til myndighetene, og fortalte at det var lite «logikk» i den. De spurte også hvordan det ble jobbet med nye tiltak for å begrense smittespredningen.

- Det arbeides med nye tiltak hele tiden, men de må være riktige etter grunnloven.  Jeg er enig i at det må gjøres raskt nå, men det handler om å begrense friheten til mennesker og da må vi behandle ting ordentlig. Vi kan ikke bare fatte tiltak uten videre, sa Löfven.

Smitten flater ut i Tyskland

Smittekurven i Tyskland er i ferd med å flate ut, etter at landet innførte nye restriksjoner for å få bukt med smittespredningen.

– Det viser at vi ikke er hjelpeløse mot viruset, sier sjefen ved det tyske folkehelseinstituttet Robert Koch Institute (RKI), Lothar Wieler.

Det siste døgnet er det meldt om nesten 22.000 nye smittetilfeller, viser tall fra RKI. Men reproduksjonstallet anslås å ha falt fra 1 til 0,89, som betyr at tallet på nye infeksjoner faller.

Wieler advarer om at Tysklands helsevesen kan bli overveldet i tiden framover og ber folk om å forberede seg på at restriksjonene kan vare lenge etter at en vaksine er på plass.

Drøyt 726.000 har fått påvist smitte i Tyskland, og over 12.000 er døde.

Én av tre er arbeidsledige i Sør-Afrika

Den offisielle arbeidsledigheten i Sør-Afrika skjøt i været i 3. kvartal og nådde 30,8 prosent, viser nasjonal statistikk.

Ikke siden 2008, da man begynte å føre statistikk, har færre hatt jobb.

6,5 millioner er nå arbeidsledig i Sør-Afrika, 2,2 millioner flere enn i årets 2. kvartal. Unge er særlig hardt rammet.

Sør-Afrika innførte en spesielt streng nedstenging i mars. Restriksjonene har blitt gradvis lempet på, men konsekvensene har vært at landet har havnet i en dyp økonomisk resesjon.

Nærmere 750.000 har fått påvist koronasmitte i Sør-Afrika, og det er registrert over 20.000 koronadødsfall.

110 innlagte koronapasienter – 15 flere enn onsdag

Torsdag er det 110 innlagte koronapasienter ved norske sykehus. Det er 15 flere enn dagen før.

12 av pasientene får respiratorbehandling. Det er samme antall som onsdag, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

89 av koronapasientene er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, elleve er innlagt i Helse vest, åtte er innlagt i Helse Midt-Norge og to er innlagt i Helse nord.

Torsdag formiddag var det registrert 26.506 koronasmittede personer her i landet, ifølge det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

285 personer er så langt døde av covid-19 i Norge, ifølge de foreløpige tallene fra Folkehelseinstituttet.