Espejord mister trolig fem kamper

Runar Espejord (25) forlot banen etter en halvtime i TILs serieåpning mot Bodø/Glimt med en skade på baksiden av låret.

Etter en MR-undersøkelse tirsdag og undersøkelser av fysioterapeut Tom-Erik Richardsen vet klubben mer om skaden, og nyhetene kunne vært bedre.

– Det er snakk om en liten strekk. Det tar nå sin tid, sier klubblege Jorid Degerstrøm til Nordlys og utdyper litt:

– Vi håper han er tilbake i løpet av tre til fire uker – i beste fall før det.

Tre til fire uker betyr etter alt å dømme at TIL må klare seg uten Espejord i de fem kommende seriekampene mot Molde, Viking, Sandefjord, Strømsgodset og Sarpsborg 08.

Etter kampen mot Sarpsborg 08 30. mai er det et lite avbrekk på to uker, og det kan være et håp om at den innlånte Heerenveen-spissen rekker bortekampen mot Stabæk 14. juni.

Her er TILs nye keeper i Tromsø: – Jeg vil bli nummer én

TIL kunne tirsdag offentliggjøre at de har signert tre nye spillere. Nordlys avslørte mandag at danske Felix Vrede Winther (20) var på vei inn, og både han og landsmannen og forsvarsspilleren Niklas Vesterlund (21) var med i TILs pressemelding.

Det samme var keeperen Simon Thomas (31), som har en fortid i lag som Strømmen, Bodø/Glimt, KFUM Oslo og Kongsvinger. Han har skrevet under på en kontrakt ut 2021.

Mens TIL må vente litt på innreisetillatelse for de to danske signeringene, kommer kanadiske Thomas internt i Norge og landet tirsdag i Tromsø.

Der skal han rett i koronatest, før han kan slutte seg til troppen.

– Jeg kjenner Tromsø og har spilt mot dem et par ganger. Dette er en spennende mulighet for meg, sier Thomas.

Han har åtte landskamper og kjenner til TILs tidligere kandiske keepere Lars Hirschfeld og Kenny Stamatopoulos. Sistnevnte har gjentatte ganger anbefalt Tromsø, ifølge Thomas.

– Kenny har alltid pushet Tromsø og snakket om for en bra plass det er. Jeg får sende Kenny en melding og si at han endelig overbeviste meg, sier 31-åringen og smiler.

Han ønsker å utfordre Jacob Karlstrøm (24) om rollen som førstekeeper.

– Selvfølgelig. Jeg vil komme hit og bidra til lagkulturen, men jeg vil også kjempe om plassen som førstekeeper og forbedre min egen karriere, sier Thomas.

En del av motivasjonen til det er å kunne øke antall A-landskamper fra åtte.

– Ambisjonen min er å komme med og spille med dem igjen og kunne se frem til VM-kvalifiseringen, sier Simon Thomas.

Foreløpig er det uklart om han kan være i troppen hjemme mot Molde torsdag, etter som han først må gjennom koronatesting.

Tre nye spillere inn i TIL

Det jobbes i TIL før transfervinduet stenger i morgen.

I en pressemelding tirsdag melder klubben at tre nye spillere har signert for klubben:

Niklas Vesterlund (21), en dansk forsvarsspiller som kommer fra den svenske klubben Trelleborg. Han har signert en kontrakt ut 2023-sesongen.

Felix Vrede Winther (20), en dansk midtbanespiller som kommer fra den danske klubben Fremad Amager. Han har signert kontrakt ut 2024-sesongen.

Kanadiske Simon Thomas (31), keeper med fortid i Bodø/Glimt og som senest spilte i Sarpsborg. Han har kontrakt ut årets sesong.

Thomas har vært i en rekke klubber i Norge de siste sesongene. I 2015 spilte han for Strømmen, før det ble spill i Bodø/Glimt i 2016- og 2017-sesongene. I 2018 var Thomas tilbake i Strømmen, mens han i 2019 og 2020 spilte i KFUM Oslo. På tampen av 2020-sesongen var keeperen i Sarpsborg 08 en kort periode.

Nordlys kommer med mer om saken.

Legger opp på grunn av helseplager: – Avgjørelsen måtte tas umiddelbart

Tromsø- og landslagsskytteren Sonja Tobiassen (49) legger opp med umiddelbar virkning.

Det melder Norges Skytterforbund i en nyhet som også Tobiassen selv har delt.

Sonja Tobiassen har deltatt paralympiske leker både i London 2012 og Rio 2016, og var et sannsynlig kort i den norske troppen til Beijing-OL/paralympics om kun tre måneder. Der hadde 49-åringen også sikret Norge en ekstra kvoteplass gjennom god skyting i VM.

Det er helsemessige årsaker som gjør at Tobiassen legger opp med umiddelbar virkning.

– Det er med tungt hjerte jeg må fortelle at jeg må legge opp midt i oppkjøringen mot de paralympiske leker. Det har oppstått helsemessige utfordringer som ikke gjør det mulig å fortsette som skytter i verdenstoppen, sier Sonja Tobiassen til Norges Skytterforbund.

– Alt kom veldig brått på meg forrige uke og avgjørelsen om å gi meg måtte tas umiddelbart. Det har vært noen tøffe dager med mange tanker, men jeg ser allerede nå tilbake på mine år som skytter med stor glede. Jeg vil takke alle som har vært med på veien min og støttet meg, heiet på meg og hjulpet meg frem til der jeg er i dag. For det vil jeg være dere alle evig takknemlig, fortsetter skytteren.

Tobiassen ble for over ti år siden rammet av den sjeldne muskelsykdommen Limb Girdles Muskeldystrofi

Siden den gang har hun etablert seg i den desiderte verdenstoppen i skyting, med blant annet 13 norske mesterskap og 4. plass i verdenscup som beste resultat.

– Vi er veldig lei oss på Sonjas vegne og mener hun hadde fortjent så mye mer. Hun har hatt utfordringer gjentatte ganger i karrieren og alltid reist seg og kommet tilbake. Denne gangen er ikke det mulig og dermed mister vi en sterk, viktig og flott topputøver i Skytterlandslaget. Det er viktig for meg og hele forbundet å takke Sonja for alt hun har gjort for paraskytingen, og jeg håper vi kan samarbeide på andre måter, sier landslagstrener Malin Westerheim.

– Sonja er heldigvis mye mer enn bare en skytter. Hun er mamma til en datter og en uredd talsperson for funksjonshemmede både lokalt og nasjonalt, også utenfor idretten. Og hun er en vinnerskalle med en herlig nordnorsk personlighet og er en viktig lagkamerat, som vi håper å kunne benytte oss av i tida framover selv om hun må gi seg som skytter, sier sportssjef Tor Idar Aune.

Valakari ble cupmester i Finland

Den finske cupfinalen i fotball ble spilt lørdag, og der gikk Kuopio-laget KuPS seirende ut etter 0-0 og straffesparkkonkurranse mot storklubben HJK Helsinki.

Trener for KuPS er Simo Valakari, som måtte forlate jobben som TIL-trener 19. april i fjor. Et drøyt år senere har han altså løftet sitt første trofé etter returen til hjemlandet.

Åpningen i toppserien Veikkausliiga har vært litt slappere for Valakaris lag. De har til gode å score mål etter to spilte kamper. Etter et 0-1-tap for Inter Turku ble det 0-0 også i serien mot HJK.

Bratland scoret tre i storseier

Det nye satsingslaget i fotball for kvinner, TIL 2020, vant lørdag 5-2 over Medkila i en treningskamp som ble spilt på Idrettsheia i Salangen.

Målene til TIL 2020 ble scoret av Vilde Bratland (3), Sandra Simonsen og prøvespiller Mali Trøan. Bratland fortsatte dermed i det sporet hun har vært i hele oppkjøringen, der hun har bøttet inn mål for det sammenslåtte Fløya- og TIL-laget.

TIL 2020 har en treningskamp til mot Medkila i Tromsø kommende helg, før de serieåpner i 1. divisjon 24. mai hjemme mot KIL/Hemne. De skal fortsatt spille under Fløya-navnet i årets sesong før navneskiftet blir offisielt.

Viktig duo fikk klarsignal – her er TILs tropp mot Glimt

Både Kent-Are Antonsen (kne) og Eric Kitolano (overtråkk) var usikre kort til serieåpningen i eliteserien borte mot Bodø/Glimt søndag, men lørdag deltok begge på TILs trening på Alfheim.

Litt senere er det også bekreftet at begge er med i 20-mannstroppen som setter seg på et charterfly søndag til Bodø.

Det er likevel usikkert om Antonsen er i form til å starte kampen, etter at han har vært utenfor trening i stor grad de siste ukene.

– Kent-Are har trent veldig godt, og sånn sett er han nok fortere klar enn en del andre ville vært – men han er mest aktuell for å komme inn, sier TIL-trener Gaute Ugelstad Helstrup.

TILs tropp til eliteseriestarten blir slik: Jacob Karlstrøm, Mats Trige, Isak Helstad Amundsen, Casper Øyvann, Jostein Gundersen, Anders Jenssen, Isak Vik, Tomas Olai Totland, Runar Norheim, Jesper Robertsen, Ruben Yttergård Jenssen, Daniel Berntsen, August Mikkelsen, Kent-Are Antonsen, Eric Kitolano, Lasse Nilsen, Tobias Hafstad, Ebiye Moses, Runar Espejord og Mikael Norø Ingebrigtsen.

Mulig TIL-oppstilling (3-5-2): Karlstrøm – Amundsen, Jenssen, Gundersen – Totland, Berntsen, Yttergård Jenssen, Kitolano, Nilsen – Moses, Espejord.

PS! Etter helgen er det tre dager til igjen av overgangsvinduet, og TIL håper fortsatt de kan klare å forsterke stallen med inntil tre spillere på de dagene. Keeper, midtstopper og midtbanespiller er de prioriterte posisjonene.

Finn-Hågen Krogh klar for nordnorsk elitelag etter landslagsvraking

Det regionale elitelaget Team Elon Nord-Norge har presentert neste sesongs lag i dag.

I troppen på fire menn og fire kvinner, så finner man det desidert mest meriterte navnet som noensinne har gått for det nordligste elitelaget:

Finn-Hågen Krogh (30), som har to VM-gull, tre NM-gull og 8 verdenscupseire på merittlisten sin, går inn på laget etter å ha blitt vraket fra sprintlandslaget i vårens uttak.

– Det er kjempebra for oss. Å få en person inn som har de merittene og den erfaringen han har. For oss som lag blir vi veldig styrket, sier Team Nord-Norge-trener Kristian Skogstad om å få Krogh inn på laget.

Han understreker at for Krogh selv er det naturligvis gjennom en skuffende vraking at han nå havner på region-elitelaget.

 –Vi er blandet på det, for vi vet det er en skuffelse hans egen del å miste landslagsplassen. Alle løpere vil være på landslag. For vår del er det et kjempestort pluss. Vi skal få til et bra opplegg som han er
fornøyd med.

– Tror du Finn-Hågen Krogh kan komme opp til gammelt nivå igjen på dette laget?

– Absolutt, han er en unggutt ennå. Han har forhåpentligvis mange år igjen som skiløper. Selv i fjor har han ikke dårlige resultater. Det er bare at det er noen som blir prioritert foran ham. Han kommer ikke hit for å trappe ned.

En annen løper det knytter seg visse usikkerhetsmomenter rundt for tiden, er Silje Theodorsen. 26-åringen har ikke villet kommentere til media foreløpig hvordan samboer Simen Wangbergs overgang fra TIL til Stabæk eventuelt vil påvirke hennes egen bosituasjon og satsing.

Men Theodorsen er med i uttaket til kommende sesongs Team Nord-Norge.

– Vi har ikke kunnet snakke om de tingene ennå. Uansett har jeg ikke hørt noe annet enn at hun skal være med oss å trene her.

– Er dette tidenes sterkeste Team Nord-Norge?

– Vi har hatt mange gode løpere på laget, men det er utvilsomt et kjempespennende og sterkt lag, sier Kristian Skogstad.

Slik ser Team Nord-Norge i 2021/2022-sesongen ut:

Daniel Stock, Vadsø Skiklubb
Vebjørn Moen, Tverrlandet IL
Mikkel Arntsen, Sortland Og omegn skiklubb
Finn-Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Silje Theodorsen, Kvaløysletta Skilag
Ingrid Mathisen, Fauske IL
Julie Waltenberg, Lyngen Karnes IL
Ingrid Andrea Gulbrandsen, Bardufoss og Omegn Idrettsforening

HamKam nekter å selge til TIL

Som Nordlys tidligere har omtalt har TIL en interesse for HamKams lovende spiller Vetle Skjærvik (20). Ifølge iTromsø gikk det ut et bud på halvannen million kroner denne uka, da det begynte å bli klart at Simen Wangberg ble solgt til Stabæk.

Torsdag har HamKam kommet ut med en pressemelding om Skjærvik, som nylig forlenget kontrakten til 2023 med klubben. Der får alle klubber en enkel beskjed om å holde fingrene langt unna fatet.

 På generelt grunnlag er ikke Vetle Skjærvik til salgs på dette tidspunktet. Han er en spiller som vi ønsker å bygge laget rundt. Vi som klubb har ambisjoner for sesongen vi går inn i. Det betyr også at vi ikke kan selge en av våre beste spillere, uttaler daglig leder Bent Svele i pressemeldingen.

Klubben garanterer at Skjærvik spiller for dem i 2021 i meldingen, og hvis de ikke skal bryte det løftet til sine supportere, ser det ut til at TIL må lete andre plasser etter forsterkninger.

TIL har også fått avslag fra Grorud på sine bud på midtbanespiller Martin Høyland, og opplever nå at 1.divisjonsklubber setter hardt mot hardt også når eliteserieklubber banker på døra.

24 ordførere fra nord krever lettelser for barn og unge i idretten

Et opprop om lettelser i idrett for barn og unge, frontet av fylkesordfører i Troms og Finnmark, Ivar B. Prestbakmo (Sp), og Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) har fått støtte av de fleste ordførere i fylket.

Med blant annet Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen i ryggen (se hele listen nederst), så ønsker ordførerne lettelser i koronarestriksjonene når det gjelder barn, unge og unge voksnes idrettsaktivitet.

Punktene som trekkes frem som viktigst er:

  • Barn og unge under 20 år kan delta på arrangementer både innendørs og utendørs på tvers av kommunegrensene.
  • Voksne i utendørs kontaktidretter gis unntak fra regelen om minst én meters avstand der dette er nødvendig for å utøve aktiviteten (vil bety at breddefotball for voksne kan tillates)
  • Antallsbegrensningen for organisert trening innendørs for voksne bør økes til 20 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand. Videre må det tydeliggjøres at det er mulig for flere grupper á 10/20 personer å oppholde seg på samme treningsareal samtidig, jf. smittevernveilederen for idrett.
  • For både barn/unge og voksne bør idrettslagstilhørighet være avgjørende for aktivitet, ikke kommunetilhørighet: Regler og anbefalinger som begrenser aktivitet til kommunen, bør endres til idrettslaget, siden mange er medlem av et idrettslag i en annen kommune.

Ordførerne viser til konsekvensene over ett års strenge begrensinger har medført med et vedlagt notat, og til rapporten som et utvalg ledet av Tromsø-professor Ørjan Olsvik har skrevet om smitterisikoen ved å drive breddeidretten.

Disse ordførerne stiller seg bak oppropet:

Ivar B Prestbakmo (Sp), Fylkesordfører Troms og Finnmark

Ørjan Albrigtsen (Krf), Ordfører Skjervøy

Gunnar Wilhelmsen (Ap), Ordfører Tromsø

Geir J Varvik (H), Ordfører Storfjord

Jan Olsen (SV), Ordfører Nordkapp

Ørjan Jensen (MDG), Ordfører Vardø

Hans Isak Olsen (Kautokeino Fastboende liste), Ordfører Kautokeino

Mona Pedersen (Karlsøy Fellesliste), Ordfører Karlsøy

Ronald Wærnes (Sp), Ordfører Båtsfjord

Svein Atle Somby (Ap), Ordfører Karasjok

Bengt Magne Luneng (Sp), Ordfører Målselv

Stein Thomassen (Ap), Ordfører Loppa

Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp), Ordfører Salangen

Rolf Laupstad (Ap), Ordfører Berlevåg

Jan- Erik Nordahl (Ap), Ordfører Sørreisa

Tom Rune Eliseussen (Sp), Ordfører Senja

Bernt R Sjursen (Ap), Ordfører Måsøy

Gunda Johansen (Ap), Ordfører Balsfjord

Alf Norman Hansen (SV), Ordfører Gamvik

Hege Myrseth Rollmoen (Ap), Ordfører Lavangen

Dan Håvard Johnsen (Sp), Ordfører Lyngen

Bernt Lyngstad (Ap), Ordfører Kåfjord

Thoralf Heimdal (Sp), Ordfører Bardu

Kari-Anne Opsal (Ap), Ordfører Harstad

Marianne Sivertsen Næss (Ap), Ordfører Hammerfest