Debatten er over

Etter over tre timer er debatten endelig over. Da er det bare voteringen som gjenstår. Her blir det ingen overraskelser. Posisjonens forslag, som Nordlys tidligere har omtalt, blir vedtatt.

LES OGSÅ: Redder biblioteket i Tromsdalen: - 1308 hjerter viser hva biblioteket betyr

Pågår fortsatt

Det virker som politikerne har et stort markeringsbehov. Debatten preges av lav temperatur og mange talere.

Sender bekymringsmelding

Lederen i Utdanningsforbundet i Tromsø, Rune Bakkejord, mener kommunen har så få lærere at det stridet mot loven. 

 Onsdag sendte han en bekymringsmelding til fylkesmannen. Der skriver han at Utdanningsforbundet ved flere anledninger gitt tilbakemelding til kommunedirektøren om brudd på opplæringsloven. 

- I kommunedirektøren sitt forslag til handlingsprogram og budsjett 2021 – 2024, foreslås det et kutt i driftsbudsjettet for skole på over 36 millioner kr for 2021. Kuttet begrunnes i elevtallsnedgang. En forventet nedgang på 45 elever neste skoleår fordelt på kommunens 38 grunnskoler tilsvarer i gjennomsnitt om lag 1,2 elever pr skole. Dette medfører med andre ord ikke færre antall klasser eller færre lærerstillinger i Tromsøskolen, og dermed heller ikke reduserte kostnader, skriver han i bekymringsmeldingen.

Han mener at det ved ytterligere kutt i sektoren vil det bli svært vanskelig, for ikke si umulig for flere skoler å være innenfor kravet for minstenorm for lærertetthet. 

 - Utdanningsforbundet Tromsø er bekymret for kvaliteten på tilbudet til elevene i Tromsøskolen, særlig gitt situasjonen nå under koronapandemien hvor mange barn og unge ikke har fått det tilbudet de har rett på, mener Bakkejord. 

Lite nytt

Det kommer ikke noe nytt frem i budsjettdebatten. Alle politikerne fremfører budskap man tidligere har hørt.

Hederspris til regnbuekunst

Skiltmaler Gundersen fikk Tromsøs hederspris for sine regnbuer og budskap mot korona.

- Da Norge stengte ned i mars var det en person i Tromsø som startet opp prosjektet #handlelokalt. Denne hashtaggen ble malt på så og si alle butikkvinduene i Tromsø sentrum. Dette var med på å minne folk på at vi i ei så vanskelig tid som vi er inne i nå må støtte det lokale næringslivet, og at Tromsø sentrum skal være et levende sentrum også etter korona, heter det om prisvinneren som altså er Kristian Gundersen, også kjent som Skiltmaler Gundersen.

Gundersen ivaretar en gammel kultur og tar vare på håndverket knyttet til skiltmaling gjennom å male tradisjonelle skilt til lokale bedrifter rundt omkring i byen.

I tillegg til prosjektet #handlelokalt ble Gundersen også inspirert av de mange regnbuetegningene som barn har laget i koronaperioden. Han malte derfor store regnbuer på rådhuset og på Havneterminalen.

- Han får prisen for å være en moderne kulturell tradisjonsbærer som manifesterer at kulturen kan vise vei og at vi alle må stå samla i ei vanskelig tid, fastslår juryen som har bestått av Arne Wilhelm Theodorsen, Anni Skogman og Maja Sandvik Lockert.

- Jeg vil takke de som har støttet meg i etterkant, spesielt næringlivet med Tromsø Sentrum i spissen, sa prisvinneren selv da han fikk prisen.

Årets kulturpris til RadArt

Årets kulturpris går til organisasjonen RadArt - nettverk for fri scenekunst.

Nettverket ble etablert i 2004 som en organisasjon for frie scenekunstnere. Formålet var «å legge til rette for og stimulere til produksjon av samtidens norske og internasjonale scenekunst og prosjekter som krysser kunstgrensene».

- De arbeider på tvers av alle kultursjangre og er en motor i kulturbyen Tromsø, mener juryen.

RadArt har nå rundt 80 individuelle medlemmer, og nettverket står for en rekke prosjekter hvorav Vårscenefesten er den mest kjente.

- Gjennom sitt arbeid har de vakt nasjonal oppmerksomhet og inspirert kulturarbeidere langt utenfor landsdelen. Tromsø er blitt til en svært viktig og mangfoldig by for fri scenekunst; dette skyldes i stor grad at man har arbeidet i nettverket, heter det fra juryen, som fastslår at prisen også er en symbolsk støtte til alle frie kulturutøvere i Tromsø i koronatida.

- Det er også ei oppfordring til Tromsøs befolkning om å støtte opp om de frie kulturutøvernes arrangementer.

Juryen har bestått av Arne Wilhelm Theodorsen, Anni Skogman og Maja Sandvik Lockert.

Arneberg vant kulturnvernprisen

Leif Arneberg hedres for sin innsats for å gjøre krigshistorien kjent.

I år er det 80 år siden 2. verdenskrig startet, og 75 år siden krigen tok slutt. Særlig i nord satte krigen dype spor ved at store deler av bebyggelsen rett og slett ble utradert. Tromsø ble ikke offer for denne taktikken, men fortsatt er det mange krigsminner igjen som kan gi kunnskap om hva som skjedde.

Men det krever en formidler og en som kan fortelle. Det har Leif Arneberg gjort i mange år, og i dag ble han hedret med Tromsø kommunes kulturvernpris for 2020.

Sterkt engasjement

- Ved å ta vare på kulturminner fra denne tida bidrar dette til at fortellingene holdes levende og ikke blir glemt, fastslås det i begrunnelsen for prisen fra juryen som har bestått av Hallvard Birkeland, Gunnar Pedersen og Sidsel Haldorsen.

De viser til Arnebergs mangeårige arbeid med å bevare og synliggjøre kulturminner etter andre verdenskrig, og historier knyttet til disse.

Arneberg er leder av Tromsø Forsvarsmuseum, og har engasjert seg sterkt i flere kulturminnesaker som blant annet Tirpitz, Sydspissen fangeleir og Skattøra Sjøflyhavn som i dag er fredet og sikret som et nasjonalt viktig kulturminne.

- Viktig for forståelsen

Leif Arneberg hedres for sin innsats for å gjøre krigshistorien kjent. Han har også lenge vært en sentral formidler av kunnskapen om krigens dager i Tromsø. Han har holdt utallige foredrag, vært guide på mange kulturminnevandringer, og bidratt med sin kunnskap om både fysiske kulturminner og arkivkunnskap.

Han har også hatt en viktig rolle i ved ulike offentlige minnemarkeringer, og han har gitt mye av kunnskapen over til skoleelever som har fått informasjon knyttet til denne delen av tromsøhistorien, blant annet om Krøkebærsletta fangeleir.

- Bevaring av kulturminner fra andre verdenskrig er viktig for forståelsen av hva de som levde i Norge under andre verdenskrig opplevde. Disse kulturminnene, og kunnskapen om dette, bidrar til at fortellingen holdes levende og ikke blir glemt. Leif har vært primus motor for dette arbeidet gjennom mange år, fastslår juryen.

Leknessund vant årets idrettspris

Syklist Andreas Leknessund er tildelt årets idrettspris av Tromsø kommune.

- Vinneren av årets idrettspris er ett av de største idrettstalentene Tromsø har hatt noensinne. Vinneren har gjennom de senere årene bemerket seg nasjonalt og internasjonalt, med sterke prestasjoner i en av de hardeste idrettene i verden, heter det i juryens begrunnelse for prisen.

Juryen som har bestått av Ørjan Sandberg, Markus Johan Hansen og Alf-Kondrad Wilhelmsen viser til at prisvinneren har oppnådd svært gode resultater i 2020.

- Utøveren har ikke bare bemerket seg med gode resultater, men også med måten resultatene er oppnådd på. I konkurranser med utøvere av internasjonalt nivå, har han som ung utøver tidvis vært overlegent best på resultatlistene, langt foran nr. 2.

Andreas Leknessund forsvarte i år europamestertittelen på tempo for u23-klassen, og norgesmestertittelen i temposykling i seniorklassen. I tillegg kom han på 13. plass i VM i temposykling for seniorer kun slått av etablerte verdensproffer, sa ordfører Gunnar Wilhelmsen.

- Dette betyr mye for meg å få denne prisen, og det er ekstra kult å komme fra vinterbyen Tromsø og drive med en sommeridrett som sykkel. Tusen takk, sa Leknessund etter å ha fått prisen.

Deler ut priser

Når kommunestyret starer klokka 14.15 igjen, er det prisutdelinger på programmet. Disse prisene skal deles ut:

  • Idrettsprisen
  • Kulturprisen
  • Kulturvernprisen
  • Hedersprisen
Lang debatt

Budsjettdebatten tar sin tid. Det er nå pause frem til kvart over to.