- Vis ekstra hensyn til reinsdyr i påsken

Det pågår en beitekrise, der reinsdyr sliter med å komme ned til beitet som følge av is og harde snølag.

Det melder Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

Store deler av Nordland, Troms og Finnmark er berørt av krisen.  Skal du til disse områdene i påsken, er det viktig å ta ekstra hensyn.

- Totalt er det cirka 110 000 reinsdyr som er berørt av beitekrisen. Dette betyr at dyrene er ekstra sårbare i påsken i år, sier Widar Skogan som er direktør for avdeling reindrift i Landbruksdirektoratet.

Sultne dyr har mindre krefter og er ekstra sårbare for forstyrrelser. Det er derfor viktig å ta ekstra hensyn, slik at man unngår å skremme dyrene.

- Skal du ut på vidda i påsken på scooter eller ski, er det viktig å ta hensyn til reinsdyrene. Hold avstand, hold hunder i bånd og møter du reinflokker, så snu eller kjør rundt, sier Skogan.

Skal friste ungdom med elgjakt

Vi utlyser nå populære tilbud om elgjakt til rimelige priser. Det er svært stor rift om jaktmulighetene, særlig i Sør-Norge, og en slags lottotrekning avgjør til slutt hvem som sikrer seg jakta,  skriver Storskog i en pressemelding.

Videre i pressemeldingen skriver de at de vil holde av et eget jaktfelt til terreng til ungdommer en rekke steder i Norge.

I Troms gjelder dette områdene Boatkajohka-Joselva (Nordreisa), Helligskogen (Storfjord) og Høgskarhus (Målselv)

Anmeldt for droneflyving

En person er innbrakt til politiet etter å ha flydd drone innenfor flyforbudsonen til Tromsø lufthavn.

Forholdet blir anmeldt melder Troms politidistrikt på X.

Norge donerer 76 kjøretøy til Nord-Makedonia

Norge har donert 40 lastebiler og 36 feltvogner til Nord-Makedonia. Donasjonen gjør at landet kan etablere en infanteribataljon som skal inngå i NATOs stående beredskap, melder Forsvaret i en pressemelding mandag kveld.

- Nord-Makedonia er en av våre nære NATO-allierte. Det er viktig at Norge nå bidrar til å bygge opp landets militære kapasitet ved å donere et stort antall lastebiler og feltvogner. Dyktige ansatte ved verkstedene våre har lagt ned en stor innsats for at kjøretøyene som doneres er i god stand, sier brigader Anders Jernberg, sjef i Forsvarets logistikkorganisasjon i pressemeldingen.

Monica fra Tromsø åpnet påskeberedskapen

I år kunne Monica Nervik fra Tromsø ønske både kronprinsparet og justis- og beredskapsministeren velkommen til åpningen av Norsk Folkehjelps påskeberedskap.

Det melder Folkehjelpa i en pressemelding fredag.

– Det er ikke ofte vi får denne type besøk, så i dag var det veldig gøy å dele av kunnskapen vår, sier hun.

Monica Nervik har 23 års erfaring som frivillig, og er øverste tillitsvalgt for de 2000 frivillige mannskapene som nå har en drøy uke med påskeberedskap foran seg.

– Påsken er en høytid hvor veldig mange nordmenn oppsøker naturen, og det er naturligvis høyere sannsynlighet for at det skjer uhell som setter liv og helse i fare. Det kan være alt fra fall og skader i marka, til å gå seg vill, til mer alvorlige hendelser som snøskred. Og nå er det høy snøskredfare, spesielt i Troms, sa hun under åpningen.

Hun gir gjerne også tipsene videre til befolkningen:

– Vi anbefaler alle å ha med et shelter i sekken på tur. Det er lite og lett, og gir ly for vær og vind. I tillegg er det fint å ha med liggeunderlag, tørt ullundertøy og noen mer isolerende klær. Da kan man gjøre en stor forskjell fram til hjelpen kommer, sier hun.

Nervik påpeker også at man ikke må være redd for å ringe etter hjelp hvis man er uheldig på tur:

– Vi frivillige har utstyr og lokalkunnskap og skal komme fram til deg uansett hvor dårlig været er, eller hvordan terrenget er. Vi holder på med dette av en grunn, og det er at det er veldig givende å kunne hjelpe når noen trenger det, sier Nervik.

69 millioner til Årviksand

Årviksand fiskerihavn i Skjervøy kommune ligger inne med 69 millioner kroner i investeringer i NTP for perioden 2025-2036. Årviksand ligger inne i første periode til 2030. Botnhamn, Torsvåg og Brensholmen skal vurderes for mulig oppstart i andre periode frem til 2036. 

Løshund løp i bil: Ukjent skadeomfang

Politiet melder like over klokka 19:00 onsdag at de har fått melding fra en sjåfør om en løshund på Kvaløyvegen, i området nedenfor Plantasjen. 

Hunden skal ha løpt ut i veien og truffet en bil.. Det skal være en brun jakthund, og sjåføren vet ikke om den ble skadet. Melder til politiet sier de ikke fant hunden, og politiet håper eier er ute på leit og tar hånd om hunden. 

Tyveri på Vinmonopolet i Harstad

Politiet fikk melding om pågående tyveri fra Vinmonopolet kl.14.58 i Harstad.

Vedkommende ble forsøkt holdt igjen av andre kunder, men klarte å stikke av før patruljen rakk frem til stedet. 

- Vi søkte etter aktuell person i området uten funn. Politiet får tilgang til overvåkningsbilder og det opprettes sak på forholdet.

En ansatt på Vinmonopolet fikk smerter i en fot under basketaket som oppstod da de forsøkte å holde igjen tyven, melder politiet Vedkommende sjekkes av helsepersonell på legevakta. 

 Tyven forlot uten tyvgodset og hans personlige eiendeler lå igjen på stedet.

Endelig har de fått elbil-lader

Hansnes har fått sine første elbil-ladere. Utenfor Næringslivet hus på Hansnes er det nå etablert ladestasjon. «Hurtigladestasjonen er en del av prosjektet «Det elektriske Troms», som er finansiert av Enova, fylkeskommunen og Troms Holding AS. Fylkeskommunen skal også etablere hurtigladere på Sommarøy, Evenskjer, Refsnes og Sørreisa i Troms.» skriver Karlsøy kommune. 

Fant forlatt bil i grøfta

Troms politidistrikt melder at en av deres patruljer kom over en bil som hadde kjørt i ei grøft ved Altevannsveien i Bardu tirsdag. De fant ingen folk på stedet. 

 Patruljen tok kontakt med fører, en mann i 80-årene, som bekreftet å ha vært fører av bilen. Mannen fremstod uskadd og hadde rekvirert bilberging. 

På bakgrunn av opplysningene som fremkom i samtalen ble det tatt beslag i mannens førerkort.