Gladnyhet for UNN

Norsk hjerteinfarktregister har nylig presentert årsrapporten for 2024. Her kommer UNN godt ut.

Overlevelsen etter hjerteinfarkt i Nord-Norge er lik eller bedre enn resten av landet. Infarktpasientene oppgir også å ha minst like god livskvalitet som ellers i Norge.

Det melder UNN i en pressemelding.

– For alle typer av hjerteinfarkt var dødeligheten i Nord-Norge i fjor 9 prosent ett år etter at hjerteinfarktet inntraff, mens landsgjennomsnittet var 11 prosent. Dette gjelder alle typer av hjerteinfarkt. For pasienter med de største infarktene, STEMI, var dødeligheten i Helse Nord- regionen 7 prosent mens den var 10 prosent på landsbasis, sier Per B. Rønning, klinikkleder i Medisinsk klinikk ved UNN.

Trenger flere fosterforeldre i nord

Bufetat søker etter familier til fosterbarn i Nord-Norge. For øyeblikket venter 36 barn på fosterhjem i Nordland, Troms og Finnmark.

– Det vi ser nå, er at barnegruppen det søkes fosterhjem for har blitt yngre, sier Ann-Sissel Punsvik, enhetsleder for fosterhjemstjenesten i Bufetat region nord.

Tidligere har Bufetat hatt størst behov for familier som kan ta vare på eldre barn og ungdom. Nå er det behov for fosterhjem for barn allerede fra fødselen.

– Som fosterhjem får du delta i et viktig samfunnsoppdrag, gi omsorg for barn og støtte familier som trenger det – det kan være tøft, men verdt det, sier Punsvik.

Bufetat vil arrangere flere informasjonsmøter i tiden fremover. Det er også behov for beredskapshjem.

Disse skal kunne ta imot barn på kort varsel over en kortere periode. 

Forskere ber om pukkellaks-hjelp

Folk i Troms og Finnmark går mann av huse for å fiske pukkellaks for tiden. Nå vil gjerne Norsk institutt for naturforskning (NINA) ha hjelp til å få mer kunnskap om arten. 

- Registrer fangsten, og send gjerne en skjellprøve av fisken til NINA. Rapporteringen bidrar til overvåkingsarbeidet og gir verdifull kunnskap om denne uønskede arten, skriver NINA i en pressemelding. 

Pukkellaks er en fremmed art som er uønsket i Norge. I 2017 fikk vi den første store pukkellaksinvasjonen i Norge. Siden har arten dukket opp langs hele norskekysten i oddetallsår, i stadig større antall. I 2023 ble nesten 600 000 pukkellaks fanget eller observert i norske elver og kystfarvann. Men foreløpig vet vi nesten ingenting om hvordan pukkellaksen påvirker vår egen laksefisk.

– Vi oppfordrer alle som får pukkellaks til å registrere fangsten og gjerne også sende inn skjellprøver, sier Henrik H. Berntsen, forsker i NINA.

– Registreringene gir informasjon om når og hvor pukkellaksen fanges, og er viktig for at vi skal få mer innsikt i bestandsdynamikken. Det er i dag godt kjent at det er veldig mye pukkellaks i Finnmark og i Troms. Lenger sør i landet er forekomsten mye lavere. Gode rapporteringer fra fylkene sør for Troms vil viktige fremover for å kunne si noe om pukkellaksen sprer seg sørover, og i så tilfelle, hvor fort dette skjer.

Her kan du rapportere fangster av pukkellaks:

Fangst av pukkellaks i sportsfiske i sjøen og i elver rapporteres i de samme systemene som for laks, sjøørret og sjørøye.

  • Fangst i elv: Rapporteres til rettighetshaver i elva (for eksempel i laksebørs), og registreres i nasjonal base hos Statsforvalteren
  • Fangst i sjøen: Rapporteres til Miljødirektoratets nettside for stangfiske i sjøen
  • NINA tar også imot skjellprøver av pukkellaks fra hele landet. Ved prøvetaking benyttes samme type skjellkonvolutter som ved prøvetakingen av laks. Merk at pukkellaksen har små skjell. Har du ikke skjellkonvolutt, kan bruke en vanlig papirkonvolutt.

    NB! Ikke pakk skjellprøven i plast. Det kan føre til at prøven ikke tørker skikkelig og at DNA-materialet i skjellene ødelegges.

    Husk å notere fiskens lengde og vekt, samt sted og dato for fangsten.

    • Slik kjenner du igjen pukkellaks:
      Pukkellaksen er lett å kjenne igjen på de svarte flekkene på halefinnen. Den svarte tunga er også et karakteristisk kjennetegn for arten.
    • Kjønnsmoden hannfisk har en pukkelliknende fasong på ryggen, derav navnet pukkellaks. I tillegg har hannen en markert krok på overkjeven og forlengede kjever når gytinga nærmer seg.
    • Både hunnen og hannen har hvit underside, grå-grønlige sider og relativt store, svarte ovale flekker på rygg, sider og hale. Små skjell er karakteristisk for pukkellaks. 
    Han tar over toppjobben i omsorgs-Tromsø

    Per Angermo er ansatt som ny direktør i avdeling for helse og omsorg. 

    Det melder Tromsø kommune i en pressemelding tirsdag. 


    Per Angermo tar over når Magne Nicolaisen går av med pensjon. Angermo tiltrer 1. oktober.


    Angermo er utdannet sykepleier med videreutdanning i organisasjon og ledelse, offentlig forvaltning, endringsledelse og prosjektledelse. Han jobber i dag som avdelingsleder på UNN, og har tidligere erfaring både fra kommune- og spesialisthelsetjenesten.


    – Først vil jeg takke for tilliten som Tromsø kommune har vist meg ved å tilby meg stillingen som direktør for Helse og omsorg. Jeg gleder meg til å begynne i jobben og ser frem til å ta fatt på det viktige samfunnsoppdraget. Både kommunen og jeg har store ambisjoner for utviklingen av fremtidens helse- og omsorgstjenester, sier  Angermo.


    – Jeg er glad for at vi har fått en kapasitet som Per Angermo med sin lange erfaring til Tromsø kommune, og ser frem til at han er på plass i oktober, sier kommunedirektør Stig Tore Johnsen.
    – Tromsø kommune står overfor store omstillinger i årene som kommer, og da er langsiktig og stabil ledelse viktig for oss å ha på plass, og Per vil i høyest grad bidra til det.
    – Jeg vil også benytte anledningen til å takke Magne Nicolaisen, som nå går over i pensjonistenes rekker, for en solid og god innsats for Tromsø kommune over lang tid, sier Stig Tore Johnsen.

    Fra i dag er politiet bevæpnet
    Fra og med 1. juli 2025 vil politiet i Norge være bevæpnet i daglig tjeneste. 

    Det melder Politiet i en pressemelding. 

    Beslutningen følger en lovendring vedtatt av Stortinget, som gir Politidirektoratet myndighet til å beslutte generell bevæpning.

    – Dette er en historisk beslutning som styrker vår evne til å beskytte både befolkningen og oss selv. Det gir bedre beredskap i møte med uforutsigbare hendelser og tryggere arbeidshverdag, sier politidirektør Håkon Skulstad.

    Bevæpningen gjelder innsatspersonell i uniformerte og sivile patruljer som styres av politiets operasjonssentraler, og innebærer at tjenestepersoner vil bære pistol i daglig tjeneste. Studenter ved Politihøgskolen omfattes ikke av ordningen.

    – Politiet har tidligere vært midlertidig bevæpnet i perioder, for eksempel ved skjerpet trusselnivå, men med den lovhjemmelen innfører vi nå generell fast bevæpning, sier Skulstad.

    Selv om politiet nå vil være bevæpnet, understrekes det at dette ikke innebærer en endring i hvordan politiet skal utføre sitt arbeid.

    – Politiet skal alltid bruke minst mulig makt, og skytevåpen skal kun benyttes som siste utvei. Dette prinsippet er godt innarbeidet i norsk politi, sier Skulstad. Han legger til at politiets grunntaktikk og tilnærming til oppdrag ikke skal endres, og at det vil være situasjoner hvor politiet kan opptre ubevæpnet.

    – Jeg er ydmyk for den tilliten politikerne har vist oss, og føler på det ansvaret vi er gitt. Jeg har stor tillit til at alle ansatte vil håndtere bevæpningen på en trygg og god måte, sier Skulstad.

    Justis- og beredskapsdepartementet har varslet at hjemmelen for generell bevæpning er midlertidig, og det vil i 2026 fremmes forslag til permanente regler.

    Klestyv pågrepet på spisested

    En person er pågrepet på et spisested i Tromsø sentrum, mistenkt for å ha begått tyveri fra minst én klesbutikkk. 

    Vitner observerte tyveriet, sporet opp den mistenkte og varslet politiet, sier operasjonsleder Lennart Steffensen.

    Anholdt etter butikktyveri

    En person er anholdt av politiet, mistenkt for å ha begått tyveri fra en butikk på Setermoen.  

    Vedkommende blir anmeldt for forholdet, melder Troms politidistrikt.

    Oppdaget rift i not på oppdrettsanlegg

    Lerøy Aurora har oppdaget rift i en not ved sitt anlegg ved Follesøy i Nord-Troms. 

    Det melder selskapet i en pressemelding mandag. 

    Anlegget ligger nord for Uløya. 

    Skaden ble oppdaget på 17 meters dybde under inspeksjon med undervannsdrone. 

    Hendelsen er varslet inn til Fiskeridirektoratet, men Lerøy tror ikke fisk har rømt ettersom riften var såpass dypt i anlegget mens fisken oppholder seg nærmere overflaten. 

    Selskapet har rekvirert brønnbåt og vil telle fisken. 

    «Det ble umiddelbart satt ut gjenfangstgarn i området rundt anlegget, riften ble blokkert med ROV (undervannsdrone), dykkere ble tilkalt og riften ble lukket», skriver Lerøy.

    Rykket ut til hærverk

    Ved 1700 tiden i ettermiddag rykket politiet ut til en adresse på Setermoen. 

    Forholdet gjaldt en person som hadde utøvd skadeverk inne på en adresse. 

    Vedkommende hadde tilhørighet på adressen. Forholdet blir anmeldt av politiet.

    Advarer om overløp i Målselv

    Troms Kraft Produksjon AS melder at overløpet fra Dødesvannet (Devddesjávri) nå har startet. 

    Årsaken er at Dividalen kraftverk er ute av drift på grunn av omfattende vedlikehold og oppgradering som pågår fram til november 2025, heter det i en pressemelding fredag ettermiddag.

    Det var opprinnelig forventet at overløpet ikke ville starte før i august, men på grunn av store snømengder i fjellet og rask snøsmelting har overløpet kommet i gang allerede nå.

    - Det vil i denne perioden ikke være mulig å krysse Dødesvannet via demningen. Kryssing kan være både vanskelig og farlig. Målselv kommune oppfordrer derfor alle som ferdes i området til å bruke alternative ruter og vise stor aktsomhet.