KrF holder ekstraordinært landsmøte 13. november for valg av ny partileder

KrF kaller inn til ekstraordinært landsmøte 13. november etter at Kjell Ingolf Ropstad fredag gikk av som partileder.

Vedum: – Nå er det helg

Avslutninger i Stortinget og konfirmasjon er blant årsakene til at regjeringssonderingene tar pause i helgen, før de fortsetter mandag.

– Nå er det helg, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til pressen etter at den andre dagen med sonderinger var over på Hurdalsjøen Hotell.

– I morgen er det flere offisielle avslutninger i Stortinget, og for min del konfirmasjon på søndag, så nå blir det helgefri, før vi fortsetter på mandag.

De har hatt gode og seriøse samtaler disse to dagene, ifølge Vedum.

– Og på bakgrunn av disse må vi se om det er grunnlag for den ene eller andre konstellasjonen, sier han.

(©NTB)

Regjeringssonderingene fortsetter mandag

To dager med regjeringssonderinger var ikke nok for Ap, Sp og SV for å avgjøre om de skal gå videre til formelle forhandlinger. Sonderingene fortsetter mandag.

Det kunngjorde de tre partilederne fredag ettermiddag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken har siden torsdag formiddag vært samlet til intense samtaler om et mulig regjeringssamarbeid.

Selve samtalene har foregått i dyp hemmelighet, og lite har lekket ut fra møterommene.

Et kjernespørsmål i samtalene er nettopp hvem som skal sitte i regjering sammen. Støre har sagt at han har et klart ønske om en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, mens Sp-leder Vedum har stått fast på at han foretrekker en Ap/Sp-regjering der SV ikke er med. Men han har aldri lukket døra helt for SV.

I tillegg til partilederne har parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp, SV-nnestleder Kirsti Bergstø og Ap-nestleder Hadia Tajik i sonderingene. Partiene har også hatt en rekke rådgivere på plass på hotellet for å bistå.

Sonderingene på Hurdalsjøen: Partilederne møter pressen klokka 15

Partilederne som siden torsdag har deltatt i sonderinger på Hurdalsjøen Hotell, møter pressen klokka 15.

Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken har siden torsdag formiddag vært samlet til intense samtaler om et mulig regjeringssamarbeid.

Et kjernespørsmål i samtalene er nettopp hvem som skal sitte i regjering sammen. Støre har sagt at han har et klart ønske om en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, mens Sp-leder Vedum har stått fast på at han foretrekker en Ap/Sp-regjering der SV ikke er med. Men han har aldri lukket døra helt for SV.

Selve samtalene har foregått i dyp hemmelighet, og lite har lekket ut fra møterommene.

I tillegg til partilederne har parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp, SV-nestleder Kirsti Bergstø og Ap-nestleder Hadia Tajik i sonderingene. Partiene har også hatt en rekke rådgivere på plass på hotellet for å bistå.

Høie brakk ikke tommestokken

Helseminister Bent Høie (H) og regjeringen fjerner enmetersregelen, men han nektet å knekke tommestokken.

– Mange sier sikkert at nå bør vi knekke den og kaste den vekk. Det kommer jeg ikke til å gjøre. Jeg folder den fint sammen og tar godt vare på den, for det kan bli bruk for den igjen, sa Høie på pressekonferansen fredag, før han fint pakket sammen tommestokken han hadde tatt med seg.

I fjor sommer tok Høie med tommestokken på en pressekonferanse for å minne folk på hvor lang meteren egentlig er.

– Da trengte vi meteren for å beskytte oss mot smitte og sykdom. Vi hadde ingen vaksine, men det har vi heldigvis nå. Nå er et stort flertall av befolkningen fullvaksinert og godt beskyttet, både mot smitte og sykdom. Det betyr at vi endelig kan legge bort meteren, sa Høie.

Han sa at vi nok må beholde tommestokken videre inn i 2022, fordi det kan skje endringer.

– Viruset har overrasket oss før med nye mutasjoner som de vaksinene vi har nå, ikke har tilsvarende effekt mot. Så da må vi ha meteren i beredskap, sa helseministeren.

(©NTB)

Disse deltar i sonderingene

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV sender to personer hver til sonderingene på Hurdalsjøen Hotell.

Onsdag ble det avklart at SV sender partileder Audun Lysbakken og nestleder Kirsti Bergstø til sonderingene, som begynner torsdag.

Dermed har alle de tre partiene bestemt hvem som skal delta.

– Vi ser fram til sonderingene på Hurdalsjøen, og vi jobber for at en ny regjering skal få en kraftfull politikk for å få ned forskjellene og for å få bukt med miljøkrisen, sier Lysbakken.

Fra Arbeiderpartiets side deltar partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik.

Senterpartiet sender partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad.

(©NTB)

KrFU peker på Dag-Inge Ulstein som ny KrF-leder

Ungdomspartiet til KrF mener utviklingsminister Dag-Inge Ulstein vil være den beste til å lede partiet etter Kjell Ingolf Ropstad.

Det var klart Ulstein-flertall på KrFUs ekstraordinære landsstyremøte tirsdag kveld, selv om noen også pekte på landbruksminister Olaug Bollestad, opplyser sentralstyremedlem Hilde Alice Skåra Gunvaldsen i KrFU til NTB.

– Det var flere kandidater oppe vi diskuterte, men det er Dag Inge Ulstein vi peker på. Vi har troen på at han kan gjøre en god figur i mange år fram i tid. Han er nytenkende, nyskapende og har mange gode ideer. Han har også virkelig profilert seg bra som utviklingsminister, sier hun.

Hun legger til at hun håper på en god demokratisk prosess i partiet, og at det innkalles til ekstraordinært landsmøte med valg av ny leder innen året er omme.

Ropstad varslet lørdag sin avgang som både partileder og barne- og familieminister etter avsløringer om at han i årevis har hatt gratis pendlerbolig uten å betale skatt.

Formelt går han av som partileder på KrFs landsstyremøte fredag. Nestleder Bollestad tar over partiledervervet inntil en ny leder er på plass.

KrFUs leder, Edel-Marie Haukland, sitter i valgkomiteen til KrF.

Ulstein er 40 år, og har vært utviklingsminister siden januar 2019. Han er en av KrFs tre representanter på Stortinget fra høsten av. Ulstein er fra Hordaland og har tidligere sittet i byrådet i Bergen.

Hadle Rasmus Bjuland innstilt som ny KrFU-leder

Hadle Rasmus Bjuland er innstilt som ny KrFU-leder.

Det framkommer i en pressemelding i forbindelse med et ekstraordinært møte i KrFUs landsstyre. Valgkomiteen har innstilt nytt sentralstyre for KrFU.

Bjuland har fortid blant annet som førstenestleder i ungdomspartiet.

Dagsorden for landsstyremøtet er å finne hvem KrFU ønsker peke på som ny leder av Kristelig Folkeparti, etter Kjell Ingolf Ropstads avgang.

(©NTB)

Støre varsler full gjennomgang av valgkampen

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter at Arbeiderpartiet skal ha en full gjennomgang av valgkampen.

Det kom fram på en pressekonferanse i forbindelse med Aps landsstyremøte tirsdag.

Men gjennomgangen vil også ha som mål å bygge videre på det som fungerte godt i valgkampen, understreket Støre, som viste til at Ap har like mange mandater i det nye Stortinget som i det gamle etter at Jan Bøhler meldte overgang til Senterpartiet.

Ifølge Støre er Ap nå blant de ledende sosialdemokratiske partiene i Europa.

– Det gir en god selvtillit. Jeg mener Arbeiderpartiet har potensial oppover, sa han.

(©NTB)

Tidligere finansminister Gudmund Restad er død

Tidligere stortingsrepresentant og finansminister for Senterpartiet, Gudmund Restad, døde lørdag. Han ble 83 år gammel.

Det er Restads familie som har opplyst NTB om dødsfallet.

Restad var valgt inn på Stortinget for Møre og Romsdal fra 1985 til 2001, og han var Norges finansminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering fra oktober 1997 til mars 2000.

Restad ble født i Skaun i Trøndelag 19. desember 1937. Han gikk Luftvernartilleriets befalsskole før han tok politiutdannelse. Etter å ha jobbet som lensmannsbetjent siden 1961, ble han lensmann på Smøla i 1975. Han var ordfører i Smøla fra 1980 til 1985.

(©NTB)