Där avslutar vi dagens live-rapportering om hovrättens dom mot Kåre Friberg.
Under dagen kommer fler texter om ämnet att publiceras på vår hemsida.
Där avslutar vi dagens live-rapportering om hovrättens dom mot Kåre Friberg.
Under dagen kommer fler texter om ämnet att publiceras på vår hemsida.
Enligt gruppledaren för Moderaterna, Hans Tevell, har det förekommit olika åsikter inom partiet om hur situationen ska hanteras.
- Vissa har tyckt att vi borde titta mer på vilka möjligheter som finns att avsätta Kåre och att vi borde agerat mer där. Vi har tittat på de tillsammans med jurister och insett att det inte finns så mycket mer att göra än att vänta, säger Hans Tevell.
Inom partiet har det också kommit fram åsikter om att Hans Tevell som gruppledare borde pressa Kåre Friberg mer till att avgå.
- Man tycker att jag borde legat på mer för att få honom att avsäga sig sin post. Men det är inte så lätt. Kåre har varit tydlig med att han bestämmer sig först när domen har fallit, säger Hans Tevell.
Hans Tevell menar också att det kunnat skapa mer problem om man gått för hårt fram.
- Ska vi avsätta någon så måste vi verkligen ha på fötterna. Kåre har slipade advokater och vi vill inte riskera att kommunen blir stämd. Det skulle skapa ännu sämre goodwill för kommunen, säger han.
Moderaterna gruppledare Hans Tevell konstaterar att partiet påverkats av den rättsliga processen mot deras högsta politiska företrädare i Motala, kommunalrådet Kåre Friberg.
- Visst har det här påverkat oss. Det har varit en tryckt stämning i gruppen och man har haft lite olika synpunkter på hur vi ska agera och jobba vidare, säger Hans Tevell.
Han säger att när domen vunnit laga kraft och allt är över kommer partiet att behöva sätta sig ner och fundera över hur de ska gå vidare som parti.
- Men först måste vi få ett avslut. Det här är en av anledningarna till att vi verkligen vill ha ett avslut snart. Det är först då som vi kan vända blad och gå vidare, säger Annelie Almérus (M) som valts till Kåre Fribergs efterträdare.
Advokaten konstaterar att hovrätten inte var enig och att två av rättens fem ledamöter bland annat ville att Kåre Friberg skulle frikännas från våldtäkt. De båda nämndemännen anser att bevisvärdet i målsägarens uppgifter är lägre än vad majoriteten kommit fram till. Under rättegången lyfte försvarssidan fram att kvinnan tidigare bland annat förnekat att hon utsatts för våld.
– I den här typen av mål finns ingen teknisk bevisning utan det blir bara en bedömning av olika personers trovärdighet och tillförlitlighet till deras uppgifter, säger Hanna Lindblom.
Hon fortsätter:
– Jag delar inte hovrättens uppfattning att "Okej, hon har ljugit om vissa andra saker men nu talar hon sanning". Det är att förenkla bevisvärderingen. Enligt min uppfattning ska hennes tidigare uppgifter smitta av sig även på de uppgifter som hon kommer med här.
Hur ser du på att hovrätten var oenig?
– Jag har noterat att det finns en skiljaktig mening, men det är majoritetens mening som har avgjort utfallet. Det är de lagfarna domarna som utgör majoriteten, säger kammaråklagare Emma Högström.
Finns någon risk för att den oeniga domen kastar en skugga av tvivel över domens riktighet?
– Jag har ingen uppfattning i den frågan, jag konstaterar att hovrätten har fastställt tingsrättens fällande dom med en ändrad rubricering.
Tror du att Högsta domstolen kan meddela prövningstillstånd om domen överklagas av kommunalrådet?
– Det är Högsta domstolens sak att avgöra, men det man kan konstatera är att när det gäller våldtäkterna så ligger de så långt tillbaka i tiden att den lagstiftning som ligger till grund för de åtalen inte gäller längre. Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd när det är av värde för rättstillämpningen. Att lagstiftningen inte längre gäller kan vara en omständighet som påverkar Högsta domstolens benägenhet att bevilja prövningstillstånd, säger åklagaren.
Kammaråklagare Emma Högström kommenterar nu den fällande domen mot kommunalrådet.
– Jag konstaterar att hovrätten i stort gör samma bedömning av bevisningen som tingsrätten gjort. De har också dömt ut samma straff. Hovrätten har istället för grov kvinnofridskränkning dömt den tilltalade för grov fridskränkning, säger åklagaren och fortsätter:
– Hovrätten skriver till skillnad från tingsrätten en särskild formulering att man i straffmätningen beaktar att den tilltalade kommer att förlora sina förtroendeuppdrag. Det är en indikation på att hovrätten tycker att själva straffvärdet möjligen var något högre.
Du hade yrkat på att kommunalrådet skulle dömas för ytterligare våldtäkter och på att straffet skulle skärpas till fängelse i fem år. Innebär det att du är missnöjd med domen?
– Jag begärde hovrättens prövning av del av de gärningar som blev ogillade av tingsrätten. Nu har hovrätten sagt sitt och jag har full respekt för den bedömningen. Det jag nu konstaterar är att det har varit en väldigt omfattande utredning och det har krävts mycket arbete från polis och åklagare och det känns tillfredsställande att vi nu har nått fram till en dom i hovrätten.
Allianspolitikerna Kenneth Söderman (L), Hans Tevell (M) och Annelie Almérus (M) menar att domen mot Kåre Friberg (M) inte får några konsekvenser för kommunen.
- Arbetet och verksamheten i kommunen fortsätter som tidigare. Där påverkar det här ingenting, säger Annelie Almérus som är utsedd att efterträda Kåre Friberg som ordförande i kommunstyrelsen.
Vad gäller det politiska livet kommer Moderaterna nu att vänta och se hur Kåre Friberg kommer att hantera domen; om han kommer att överklaga eller inte.
- Vi vill ha ett avslut så snart som möjligt. Men vi får avvakta och sedan får vi sätta och ner och prata ihop oss internt, säger Hans Tevell.
Man hoppas att det inte ska bli en utdragen process om det skulle bli ett överklagande.
- Vi får hoppas att Högsta domstolen, om man går vidare dit, tar ett snabbt beslut om prövningstillstånd så att vi vet, säger Kenneth Söderman.
"Trots att förhöret avsett en längre tidsperiod och ett flertal gärningar har målsäganden gång på gång kunnat återgå till vissa specifika händelser", står det i domen.
Hovrätten anser sammantaget att kraven man kan ställa på målsägandes berättelser uppfylls. Därmed har berättelsen ett högt bevisvärde i sig, enligt domen.
Advokat Hanna Lindblom om möjligheterna att överklaga till Högsta domstolen:
– Egentligen behöver det inte vara nya uppgifter som har kommit fram. Det kan också vara någon rättsfråga som vi vill ha Högsta domstolens synpunkt på. Man får hitta någonting som kan göra att HD blir intresserad av ärendet. Det kan vara någon annan fråga som är av juridiskt intresse för Högsta domstolen.
Målsägandes uppgifter utgör den huvudsakliga bevisningen för åtalet. Förhöret med denne i tingsrätten pågick i mer än fem timmar. Där behandlades både parternas relation i stort och de enskilda gärningar som åtalet avser.
I domen står det att "Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att målsäganden lämnat en detaljerad, samlad, nyanserad och klar berättelse. Vidare har den varit fri från konstaterade felaktigheter och motsägelser och framstår inte som överdriven."