Vi lukker livebloggen for nu efter en regnfuld dag, der dog ikke blev så våd som varslet. 

Tak for at have fulgt med og rigtig god aften! 

Faren er afværget ved Nordic Waste

Der har været arbejdet ved Nordic Waste udenfor Randers for at forhindre, at regnvejret ville få forurenet overfladevand fra stedet til at løbe ned og blande sig med vandet i Alling Å. 

Og indtil videre har vejret ikke givet de frygtede problemer. 

Ved jordskredet er der bassiner, der ifølge kommunen kan rumme 18.000 kubikmeter regnvand, og de bassiner har været tømt op til i dag for at være klar til et ordentligt regnskyl. 

Med udsigten til op mod 70 millimeter regn ved Nordic Waste havde Randers Kommune også kaldt ekstra mandskab ind her i weekenden. Så galt er det dog ikke gået. 

Min kollega Amalie Hougaard har været på stedet her til eftermiddag og fortæller om situationen her: 

Regnvejret er en to- til fem-årshændelse

Der er langt op til den 100-årshændelse, som DMI stillede danskerne i udsigt, da lørdagens regnvejr trak op over store dele af landet.

Den kommune, der har fået mest regn, er Norddjurs Kommune, hvor der ifølge DMI's egne data er faldet 41,6 millimeter frem til lørdag klokken 18.

Det svarer til nedbørsmængder, som man statistisk set oplever på en enkelt dag hvert andet til hvert femte år.

En såkaldt to-årshændelse kræver i Norddjurs Kommune 38,8 millimeter regn, mens en fem-årshændelse kræver 48,6 millimeter, som der sandsynligvis ikke når at falde inden døgnet er omme.

Der er således ualmindeligt langt op til 100-årshændelsen på 89 millimeter på et døgn.

Selv et kraftigere regnvejr end prognoserne på noget tidspunkt havde, ville på kommunebasis ikke have givet den meget omtalte 100-årshændelse. 

Nu er der kun varsel om kraftig regn i det nordligste Jylland

Tidligere i dag var DMI's Danmarkskort med varsler stort set helt farvet, men nu er der kun ét varsel tilbage, og det er for det nordligste af Jylland. 

I kommunerne Hjørring, Læsø, Brønderslev og Frederikshavn er der fortsat varsel om risiko for kraftig regn, skybryd og lokale oversvømmelser. 

Tryg: Få skadeanmeldelser, men forventer flere i de næste par dage

Forsikringsselskabet Tryg har fået færre henvendelser i forbindelse med regnen, end selskabet havde forventet. Det fortæller skadedirektør Carsten Hvass-Nielsen.

- Der har indtil videre været meget få vandskader hos Trygs kunder i løbet af weekenden. Det kan tælles på to hænder og er færre end forventet. Men vi er klar med ekstra bemanding online og ved telefonerne hele weekenden, siger han.

Ved kraftig regn går der typisk et stykke tid, før man ser vandskader, der eksempelvis er skabt af opstigende grundvand og indtrængning af vand igennem kældervægge. Derfor forventer Carsten Hvass-Nielsen, at der kommer flere skadeanmeldelser i de kommende dage.

Han råder til, at man tjekker sit hus for løse tagsten, så man undgår at vand trænger ind. Hvis man er på ferie, kan man måske få naboen til at tjekke.

Tidligere i eftermiddag fortalte Topdanmark, at selskabet kun har fået en akutskade i nat, men at man forventer flere almindelige skader i de kommende dage. 

Så er der faldet 50 millimeter regn

Siden midnat er der i Hald syd for Randers nu faldet over 50 millimeter regn.

De største nedbørsmængder i forbindelse med lørdagens regnvejr er generelt faldet i det østlige Jylland, hvor også Hevringholm på det nordlige Djursland med 46,6 millimeter og Aarhus Lufthavn med 35,6 millimeter er blandt de tre steder i landet, der har fået mest nedbør.

Østerlars på Bornholm følger efter med 33,3 millimeter. 

Vejdirektoratet advarer ikke længere om vand på E45-motorvejen mellem afkørsel 46 Aarhus Nord og 47 Tilst, som vi tidligere har skrevet her i bloggen. 

Flere steder har der været 'kraftig regn'

Hvis regnvejr skal kategoriseres om 'kraftig regn' skal der falde mere end 24 millimeter på 6 timer, og det er sket et par steder i Jylland i dag. 

Det gælder blandt andet i Hald syd for Randers, hvor der er faldet 27,3 millimeter på 6 timer. I alt har Hald i skrivende stund fået 47,8 millimeter regn i dag. 

'Drilske lavtryk' gjorde det svært at forudse vejret

 Vejrvært på DR Anders Brandt forklarer lidt i videoen her om, hvad det er for et lavtryk, der har givet regnvejret, og hvorfor netop den type lavtryk gør det svært at forudse vejret: 

Ingen særlig travlhed hos beredskaberne

Beredskaberne har ikke været kaldt ud i forbindelse med regnvejret, skriver Ritzau, som har talt med formand for Danske Beredskaber Jarl Vagn Hansen. 

Landets beredskaber er efterhånden vant til prognoser om voldsomt vejr, fordi klimaet ændrer sig.

- Prognoserne bliver mere ekstreme for hvert år, hvad end det er tørke, vand eller blæst. Det belaster beredskabet, når klimaet viser tænder, fordi vi skal have en plan og være klar - også selv om vi ikke er ude.

- Men vi er kun glade for, at det ikke blev så voldsomt som først varslet, siger Jarl Vagn Hansen til Ritzau.