Retsmødet er nu slut - tak fordi I læste med

Nima Nabipour blev - endelig - færdig med at læse højt fra rapporterne. Og med det valgte retsformanden at sige tak for i dag. 

Næste retsmøde er den 22. november, retsmødet begynder allerede klokken 09.00.

Tak fordi I læste med - og tak for jeres spørgsmål. 

Senere i dag vil min kollega Louise Dalsgaard samle op på Britta Nielsens forklaring de seneste to dage på dr.dk. Ligesom min kollega Adnan Sircic og jeg laver podcast om dagens retsmøde  

Mange hilsner

Trine Maria Ilsøe

Advokat har nu læst højt i en time

Uden at drikke så meget som en tår vand, har Britta Nielsens advokat nu læst højt fra undersøgelsesrapporten i en time. Og han er stadig i gang. 

Når jeg ikke gengiver så meget fra rapporterne er det fordi de er offentliggjorte og kan findes på blandt andet Socialstyrelsens hjemmeside. Men som jeg allerede har beskrevet, så skal det læses højt for at retten kan tage det med i deres overvejelser. 

Den juridiske dommer og de to domsmænd følger med på skærmen foran dem.

Læserspørgsmål: Chance for at Britta Nielsens børn bliver straffet?

Britta Nielsens tre børn er sigtet for groft hæleri. Det er alene hendes søn der er varetægtsfængslet. 

De er ikke sigtet for at have hjulpet Britta Nielsen med at tage pengene - men for at have brugt dem. Vi ved ikke om de bliver tiltalt. Dog ved vi at hvis deres sag kommer for retten, er den berammet til marts måned 2020. 

Læserspørgsmål: Hvor er Britta Nielsen fængslet?

I maj måned da anklageskriftet blev offentliggjort fremgik det, at Britta Nielsen sidder i Vestre Fængsel. Hun er ikke isolationsfængslet - så hun har begrænset kontakt med andre indsatte i fængslet. 

Læserspørgsmål: Prøver advokat at få mildere straf til Britta Nielsen

Det er i sidste ende retten der skal vurdere det. Også om Britta Nielsens afhængighed kan være en formildende omstændighed. Advokaten har på forhånd ikke tænkt sig at fortælle os journalister hvad han vil slå på i sin procedure. Men mon ikke der kommer noget om Britta Nielsens afhængighed. Og den manglende kontrol. 

Læserspørgsmål: Skal Britta Nielsens søn afhøres?

Nej, det er der ikke umiddelbart noget der tyder på. Og selv hvis anklagemyndigheden indkaldte ham, har han ikke nødvendigvis pligt til at udtale sig da han er nærtstående til Britta Nielsen og i øvrigt selv er sigtet. Han har dog krav på at være her da han er sigtet for groft hæleri. Vi ved endnu ikke om der bliver rejst tiltale mod ham. 

Læserspørgsmål: Hvem betaler advokat?

I princippet er det Britta Nielsen der selv skal betale. I første omgang lægger staten ud. Når retssagen er slut, så får en dømt af vide hvor meget de skal betale i sagsomkostninger. Derefter er det staten der indkræver pengene - hvis der er nogen

Læserspørgsmål om hullet kontrol

Det er svært umiddelbart at svare på, det er i sidste ende op til dommerne at vurdere. Men det kan være derfor, at advokat Nima Nabipour gør så meget ud at læse højt for rapporterne. Og senere skal to ansatte fra Socialstyrelsen også afgive forklaring i straffesagen, hvor både anklager og forsvarer kan stille dem spørgsmål. 

Advokats højtlæsning nærmer sig en halv time

Mens Britta Nielsens advokat læser op af undersøgelsesrapporterne - det har han nu gjort i mere end 25 minutter - sidder Britta Nielsen ved siden af ham. I hånden har hun en serviet og hendes ansigt hviler let på den ene hånd.  Indimellem bruger hun servietten til at tørre sine øjne. 

En fængselsbetjent giver Britta Nielsen et glas vand. 

Og når jeg nu kækt skriver at Britta Nielsens forsvarsadvokat snart har læst højt en halv time, så er det altså sådan det skal være. Det er en vigtig del af en straffesag. Hvis der er nogle dokumenter man gerne vil have med i sagen, så skal de læses højt for retten. 

Britta Nielsens advokat læser op af myndighedernes rapport

Da Socialstyrelsen offentliggjorde rapporterne i februar, var dele af Britta Nielsens svindelmetoder udeladt, fordi efterforskningen mod hende fortsat var i gang. 

Disse udeladte elementer læser Britta Nielsens advokat nu højt:

Blandt andet fremgår det, at kontrollen er blevet bedre efter 2015. Og at der kun er sket en delvis opfølgning på de kritikpunkter, der løbende er kommet fra Rigsrevisionen. De opregner blandt andet 13 kontrolsvagheder.

Her er rapporten, som den så ud, da den blev offentliggjort: