Vi ses igen i morgen

Her til aften sidder der formentlig nogle forhåbningsfulde politikere klar ved telefonen.

I morgen er det nemlig anden halvleg af denne regeringsrokade, som regeringstoppen i dag varslede.

Således får vi navne på dem, der skal bestride posterne som henholdsvis europaminister, minister for samfundssikkerhed og beredskab og minister med ansvaret for at implementere den grønne trepart. Og vi får også svar på, om der er nogen eller nogle, som ikke længere skal være minister.

Der er endnu ingen tidspunkter for, hvornår ministrene skal forbi kongen. Men DR's politiske analytiker fortalte i TV Avisen klokken 21, hvad vi kan forvente af morgendagen. 

- I morgen bliver vi klogere på mange af de spørgsmål, der står tilbage i dag. Eksempelvis hvem der skal være de nye ministre. 

- Når man opretter de her tre nye ministerier, så har man også for mange ministre. Derfor er det også min forventning, at der vil være ministre, som ikke længere skal være ministre, siger han.

Du kan naturligvis følge det hele her i bloggen i morgen og i TVA Live.

En fortid med hockeystave, stegt flæsk og klimapolitik viser nu vejen til Bruxelles

Dan Jørgensen er i dag blevet indstillet til posten som Danmarks næste EU-kommissær. Du kan læse mere om hans politiske karriere, og vejen, der førte ham til, hvor han er i dag, via linket herunder.

Fire skarpe til den kommende danske EU-kommissær

Dan Jørgensen (S) der i dag er blevet indstillet til den næste danske EU-kommissær har været en tur forbi DR's Aftenshowet. 

Her lagde de ud med fire spørgsmål til ham, som han kun måtte svare ja eller nej til.

Du har i dit stille sind glædet dig til at forlade en regering, der ikke just har vælgeopbakning med sig? 

- Nej. 

Det er helt perfekt at være kommende mandlig EU-kommissær, selvom kommissionsformanden faktisk har opfordret til, at der skal være flere kvinder? 

- Ej, man kan nok ikke sige, at det er helt perfekt. Men det er nok heller ikke så slemt, som nogle gerne vil gøre det til. 

På en måde bliver det måske lidt rart at sige farvel til Mette Frederiksen som chef? 

- Nej. 

Du glæder dig til at spise Moules Frites i stedet for stegt flæsk? 

- Haha. Ja!

'Mette Frederiksen. 12 år'

Dagens pressemøde, hvor de nye ministerier blandt andet blev præsenteret, har givet anledning for Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, for at sende en stikpille afsted til statsminister Mette Frederiksen (S). 

Efter hun vel at mærke sendte en stikpille afsted til en af hans tidligere kollegaer og nuværende politisk kommentator på B.T Joachim B. Olsen. 

- Mette Frederiksen. 12 år, lyder den korte og kontante kommentar fra LA-lederen. 

Stikpillen skyldes et svar, som statsministeren gav, da B.T.'s Joachim B. Olsen, der er tidligere medlem af Folketinget for Liberal Alliance, spurgte, hvorfor det er så nødvendigt med så mange ministre, når tidligere regeringer har kunne klare sig med færre. 

Er det ikke et udtryk for, at uddelingen af ministerposter også handler om at belønne deres partimedlemmer mere end det handler om at drive Danmark effektivt, lød det blandt andet i spørgsmålet fra Joachim B. Olsen. 

Og svaret fra Mette Frederiksen var:

- Og dengang du sad i Folketinget, ville du også gerne have været minister. 

- Så kan vi jo fortsætte sådan en lang diskussion. Vi organiserer regeringen, som vi synes, vi skal organisere den. Der er nogle opgaver, som bliver varetaget rigtig godt i dag. Og så er der nogle opgaver, som vi faktisk ønsker at sikre kommer til at virke. 

Se det i klippet herunder: 

Tung ministerpost i sigte

Når der i morgen skal udnævnes nye ministre til de nye ministerier, så er det DR's politiske analytiker Jens Ringbergs bedste bud, at ministeren for samfundssikkerhed og beredskab bliver et navn, som ikke er helt uprøvet. 

- Med den vægt, der lægges på det her ministerium er det ret vigtigt, det ikke er en - undskyld udtrykket - nybegynder. Det skal være en tung minister, siger han. 

Ministeriet er så vigtigt for regeringen, fordi beredskabet bare er "noget, der skal virke", som Ringberg udtrykker det. 

- Der er mange der siger, det er den rigtige vej at gå, fordi der mangler koordinering på området.

'Fuldstændigt usædvanligt' nyt ministerium

Et af de andre ministerier, som i morgen bliver oprettet som noget helt nyt er et ministerium, som skal stå for implementeringen af den grønne trepart.

Ministeren skal sikre, at den grønne trepart bliver til virkelighed. Og det er "fuldstændig usædvanligt", at man opretter et ministerium specifikt til det, siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg.

Den 24. juni kunne regeringen og parterne i den grønne trepart præsentere en aftale om omlægning og omstilling af Danmarks landbrug. Det indebærer blandt andet en CO2-afgift på udledninger fra husdyr.

Aftalen er dog ikke vedtaget i Folketinget endnu, men er i stedet indgået mellem regeringen og en række interesseorganisationer.

Men den nye minister skal altså gøre aftalen til virkelighed. 

- Regeringen opretter ministeriet, fordi den er stolt af det, den fik igennem med den grønne trepartsaftale, derfor er det også vigtigt for den, at det bliver ført ud i livet, siger Jens Ringberg.

Ministernavne må vente, fordi regeringen vil holde fokus et andet sted

Når vi ikke får navnene på de nye ministre i dag, så er det, fordi regeringen ønsker at holde fokus på udnævnelsen af Dan Jørgensen som ny dansk EU-kommmissær og på de områder, som regeringstoppen mener er så nødvendige, at de skal have deres egne ministerier. 

Det siger DR's politiske analytiker Jens Ringberg. 

- Hvis fokus havde været på, hvem der blev ministre og måske også, hvem der bliver fyret, så var det løbet med opmærksomheden.

Partierne er uenige om fremtidig pensionsalder

Minister og kommissær-poster er ikke det eneste, der tog plads på dagens pressemøde med regeringstoppen. 

Også det betændte emne om danskernes pensionsalder fik lov at fylde. Her er de tre partiledere nemlig ikke helt enige. 

Læs mere om det via linket herunder. 

Er du først lige stemplet ind for at få dagens nyheder? Så kan du få et overblik over de tre nye ministerier, som bliver oprettet i historien her.

Dan Jørgensen håber at kunne bruge sine erfaringer fra international politik i sit nye job

Dan Jørgensen (S), som er regeringens bud på den næste danske EU-kommissær glæder sig til at blive en del af arbejdet i EU. Det siger han til Ritzau. 

Han regner med at kunne drage nytte af sine erfaringer fra international politik. 

- Det med, at man faktisk kender folk personligt og har siddet i forhandlinger med folk personligt, det gør, at jeg ikke starter fra scratch.

- Det gør, at der alt andet lige vil være nemmere adgang fra starten til mange af dem, jeg skal samarbejde med, både i Europa og ude i verden, siger Dan Jørgensen til Ritzau. 

På spørgsmålet om hvilken kommissærpost, han håber på at få, er den formentlig kommende kommissær tilbageholdende: 

- Det har jeg selvfølgelig gjort mig mange tanker om og diskuteret også med statsministeren. Men jeg tænker også, at der må være forståelse for, at vi ikke lige siger så meget om det endnu, fordi der jo er forhandlinger i gang med Ursula von der Leyen (EU-Kommissionens formand, red.), siger han til Ritzau.