Tak for i dag

Dagen i dag har budt på nye ministre - en endda helt ukendt for offentligheden. Du kan få overblikket via linket i bunden. 

Når ministerier overdrages gives der gaver en masse, og der er givet alt fra en prepper-radio til et par boksehandsker.

Hvis du stadig sidder tilbage med spørgsmål til dagens begivenheder, så sidder vores politiske analytiker Pia Glud klar til at svare fra klokken 19.10 - men du kan allerede stille spørgsmål nu via linket her

Ringberg: Hæstorp var ikke blevet minister, hvis S stod godt i målingerne

Et tankeeksperiment:

Hvis Socialdemokratiet stod stærkt og til fremgang ved kommunalvalget i hovedstaden i november 2024, og Sophie Hæstorp Andersen stod stensikkert til at genindtage overborgmesterposten med stor opbakning, både blandt vælgerne og på Rådhuset – var hun så blevet social- og boligminister?

Svaret er nej. Derfor er det nu Pernille Rosenkrantz-Theil, der skal genvinde posten som overborgmester i København. En post, Socialdemokratiet ikke kan tåle at tabe.

Det kræver to ting. Dels at Pernille Rosenkrantz-Theil kan skabe begejstring. Og meget gerne gøre Socialdemokratiet til det største parti på rådhuset igen. Men det er kun begyndelsen. Hun skal også overbevise et flertal i Borgerrepræsentationen om, at Socialdemokratiet endnu en gang skal have posten. Som i de foregående 100 år – og dét er der ingen garanti for kan lade sig gøre.

Splinterny minister overvældet over nyt kontor

- Jeg har svært ved at forestille mig, at det er mit, lyder det fra Caroline Stage på sit nye kontor Digitaliseringsministeriet, som bærer præg af at være under forandring. 

- Her er lidt tomt indtil videre og der mangler stadig en computer, siger hun, men understreger, at hun synes, at det er et fantastisk flot kontor. 

Dan Jørgensen blev sendt til Bruxelles med en t-shirt, mens europaministeren fik EU-souvenirs

Humøret var højt i Udenrigsministeriet, da Lars Løkke Rasmussen gik på scenen og bød velkommen til Marie Bjerre og ønskede Dan Jørgensen held og lykke i Bruxelles.

Udenrigsministeren havde fundet et beklædningsstykke fra "dansk herremode" til Dan Jørgensen, mens europaminister Marie Bjerre fik souvenirs fra EU-gavebutikken i Bruxelles og belgisk chokolade.

Løkke henter tredje minister ind udefra: 'Ikke et udtryk for svaghed'

Caroline Stage bliver den tredje minister for Moderaterne, der ikke er valgt til Folketinget.

Partileder Lars Løkke Rasmussen har tidligere hentet Lars Aagaard og Christine Egelund ind som ministre, selv om de ikke er folkevalgte.

Den nye digitaliseringsminister, Caroline Stage, blev også mødt af spørgsmål om det emne, da hun fik overdraget ministeriet.

Hvordan tror du, stemningen er i folketingsgruppen, når du skal være minister og dem, der er valgt ind, ikke skal?

- Jeg tror, det bedste ville være at spørge folketingsgruppen og ikke mig om det. Jeg har fået masser af gode henvendelser, men jeg har ikke tal på dem.

Ser du det som et udtryk for en svag folketingsgruppe, at Lars Løkke igen skal finde en uden for gruppen som minister?

- Nej, det gør jeg ikke.

Du ser det ikke som et svaghedstegn, at tre ud af seks ministre ikke kommer fra folketingsgruppen?

- Nej, jeg ved om nogen, hvor vigtigt det er at have en stærk folketingsgruppe siddende. Det her er også et udtryk for, at Lars gerne vil have så mange siddende der, som overhovedet muligt, siger Caroline Stage.

Hun kommer fra en stilling som særlig rådgiver for netop Lars Løkke og har tidligere været politisk chef for Moderaterne på Christiansborg.

Lars Løkke til Marie Bjerre: Jeg er en drøm af en nabo

Også Venstres Marie Bjerre er på podiet i Udenrigsministeriet for at få overrakt posten som europaminister.

Da stillingen som europaminister hører under Udenrigsministeriet, er det udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der står for udnævnelsen.

Og han er sikker på, at Venstre-kvinden, der kommer fra en ministerpost som ligestillings- og digitaliseringsminister, er den helt rette til at stå i spidsen for Danmarks rolle i Europa.

- Jeg har respekt for dig, og jeg glæder mig til samarbejdet, siger han og laver sjov med, at de nu skal være naboer i Udenrigsministeriet. 

- Jeg er en drøm af en nabo, siger han og nævner, at han aldrig roder, fordi han aldrig er hjemme.

Marie Bjerre fortæller, at hun sætter sig i det nye Europaministerium med store ambitioner på Danmarks vegne. 

Sidst Danmark havde en europaminister var Nick Hækkerup, der havde posten i 2013-2014.

Landbrugsjord, korn, støvler og en saks til minister for den grønne trepart

Der var ikke færre end fire gaver til den nye minister for den grønne trepart, Jeppe Bruus, da han blev taget imod af to ministerkollegaer.

Det var minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, der havde taget gaveposen med.

Den indeholdt både en lille portion korn fra egen mark, et par støvler, en saks og en lille dåse med landbrugsjord fra en mark.

- Den kan du have stående på dit kontor for også at huske på, at det er en jordbunden opgave, som du nu skal i gang med at løse, sagde Jacob Jensen. 

Løkke driller Dan Jørgensen med at være en hvid, ciskønnet mand

  Vi er kommet til dagens sidste overdragelse, som finder sted i Udenrigsministeriet.

Her er den nyindstillede EU-kommisær Dan Jørgensen på podiet sammen klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og udenrigsminister Lars Løkke, som skal overtage hans opgaver fra ministeriet for global klimapolitik og udviklingssamarbejde.

Og fra Lars Løkke lyder det i en spøg, at han er glad for, at der efter mange år med en kvinde på posten kommer ”en hvid ciskønnet mand” til Bruxelles.

 - Det er vi faktisk nogle, der godt kan lide, at man har en chance for at opnå noget i tilværelsen, selvom man har det mærkat klistret på sig, siger han.

Da latteren havde lagt sig i lokalet, tog han dog alvorsminen på.

- Jeg er sikker på, at du bliver en stærk kommissær for Europa og Danmark. 

Demonstrant, der afbrød pressemøde, er anholdt og sigtet

Det fik ikke lov at gå helt uden problemer, da statsminister Mette Frederiksen (S) i dag skulle præsentere de nye ministre foran pressen på Amalienborg i dag. 

Som statsministeren går i gang med at snakke, kommer en ung mand med et orange skilt nemlig frem for at demonstrere. 

Det er Oskar Kluge fra den organisation, der hedder Nødbremsen. I en pressemeddelelse skriver organisationen, at "i stedet for at flytte rundt på taburetterne, skulle regeringen tage at gøre deres arbejde."

- Efter 14 måneders global varmerekord og en sommer med dødelige hedebølger, oversvømmelser og skovbrande verden over, er det åbenlyst, at der er brug for akut politisk handling for at mindske vores CO2-udledninger mest muligt og hurtigst muligt.

Oskar Kluge blev hurtigt båret væk af politiet, og Nødbremsen oplyser til DR, at han er anholdt og sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen. 

Du kan se seancen i videoen herunder: 

Ny minister skal forberede samfundet på kriser

Ovre i Justitsministeriet er der gang i en overdragelse, hvor justitsminister Peter Hummelgaard og forsvarsminister Troels Lund Poulsen overdrager dele af deres områder til det helt nye ministerie for samfundssikkerhed og beredskab.

Det bliver Venstres Torsten Schack Pedersen, der indtager det ministerie.

Han beskriver i sin tale, hvad han ser som det nye ministeries opgave:

- Vi skal forberede os på en fremtid præget af klimaforandringer. På en global udvikling med potentielle hybride angreb. Og vi skal forberede os på hændelser, der er ukendte for os i dag, og som vi ikke kan forudse. 

- Vi skal sikre, at de helt grundlæggende kritiske funktioner i vores samfund fungerer, både til hverdag og under en krise. Og vi skal styrke de lokale beredskaber og sikre danskerne en klar, fyldestgørende og handlingsanvisende kommunikation, siger han.