Udenrigsministeren udnævner ny arktisk ambassadør

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har i dag udnævnt Kenneth Høegh som ny arktisk ambassadør for Kongeriget Danmark.

Det sker efter indstilling fra Grønland, lyder det i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

Kenneth Høegh er lige nu Grønlands repræsentationschef i Washington. Tidligere har han blandt andet været departementschef i det grønlandske udenrigsdepartement.

Grønlandsk politiker efter fyring: 'Hun var meget imødekommende'

13.55: Opdateret med mere præcis oversættelse af Pipaluk Lynges facebookopslag.

Susannah Meyers fyring har fået formand for udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg i Grønlands parlament, Pipaluk Lynge (IA), til tasterne.

I et opslag på Facebook skriver hun: 

"Hun var en meget imødekommende og livlig person, en tidligere soldat med over 20 års erfaring, mener jeg. Det, jeg især lagde mærke til, var hendes imødekommenhed, at hun værnede om naturen og hendes glæde ved orden og renlighed i naturen.

Nu er hun blevet afskediget – angiveligt på grund af sine politiske holdninger, som ikke passede ind i livet på Pituffik".

Muntert møde med Vance: Grinte over vinterbadning

Da Susannah Meyers for få uger siden som chef for militærbasen bød USA's vicepræsident, J.D. Vance, velkommen, var der umiddelbart god stemning. 

Ikke megen information ligger offentligt om Meyers, men J.D. Vance fik da fortalt til offentligheden, at hun var glad hvor vinterbadning - eller isbadning, om man vil - og har deltaget i såkaldte isbjørnespring, som er isbadningsbegivenheder. 

Det havde de det sjovt med i et minuts tid. Se her fra mødet: 

Susannah Meyers ledte multinational militærbase

Når man tænker amerikansk militærbase i Grønland, forestiller man sig måske, at der kun går amerikanske militærfolk rundt. 

Men en stor del af de ansatte, der sørger for de mere praktiske opgaver på Pituffik Space Base, er lokale. 

Det er nemlig et dansk-grønlandsk firma, der har opgaven med alle ikkemilitære dele - som eksempelvis sørger for mad og rengøring, fortæller DR's forsvarskorrespondent Mads Korsager. 

I denne artikel kan du få et større indblik i Pituffik: 

Hør korrespondentens udlægning

Her kan du høre forsvarskorrespondent Mads Korsager udlægge sagen i TVA:

Hvorfor blev hun fyret?

Det er uklart, hvad den præcise årsag til Susannah Meyers' fyring er. I militærets meddelelse fremgår det, at det skyldes en "manglende tillid til hendes evne til at lede" og manglende "upartiskhed".

Ifølge DR's forsvarskorrespondent, Mads Korsager, har amerikanske kilder berettet om, at uoverensstemmelsen angiveligt er sket på grund af en mail fra Susannah Meyers til de ansatte på Pituffik-basen kort efter J.D. Vances besøg, hvor han som beskrevet sendte en bredside afsted mod Danmark og rigsfællesskabet. 

Det har det amerikanske medie Military.com erfaret.

DR er ikke i besiddelse af mailen og kan derfor ikke bekræfte det.

- Men hun skulle have sendt en mail ud med en ordlyd, der angiveligt skulle have kaldt til sammenhold, siger Mads Korsager. 

De ansatte på basen tæller - udover de amerikanske militærfolk - også danske og grønlandske medarbejdere, som Susan Meyers kunne have en interesse i at favne i en mail til alle efter besøget. 

- Det tyder på, at det er en fyring, der er begrundet i en holdningstilkendegivelse, siger han og tilføjer:

- Der er noget, der tyder på, at Trump-administrationen kræver absolut ensrettethed i geledderne. 

Endnu et billede fra besøget i marts

Her et billede fra J.D. Vances besøg i Grønland i slutningen af marts, hvor den amerikanske vicepræsident sammen med sin hustru lyttede til Susannah Meyers (tv) - chef for den amerikanske Pituffik Space Base i Grønland. 

Hvem skal tage over?

Ledelsen af den amerikanske militærbase i Grønland har efter fyringen skiftet hænder til oberst Shawn Lee, skriver det amerikanske militær i sin erklæring. 

Chef for USA-base i Grønland er fyret

Susannah Meyers, der er chef for den amerikanske Pituffik Space Base i Grønland, er fyret.

Det skriver det amerikanske militær i en erklæring, som Berlingske har omtalt. 

I erklæringen fremgår det, at hun er blevet opsagt som følge af "manglende tillid til hendes evne til at lede". 

- Militære ledere forventes at overholde de højeste standarder for opførsel, især når det handler om at være upartiske i forbindelse med at udføre deres opgaver, skriver militæret.

Se hele interviewet

Du kan se hele interviewet med Jens-Frederik Nielsen herunder.