Mette Frederiksen: Selvfølgelig kan man ikke spionere mod en allieret

Statsminister Mette Frederiksen (S) har her til formiddag ganske kort forholdt sig til historien om, at Trumps administration angiveligt har bedt efterretningstjenesterne om at optrappe spionagen mod Grønland. 

- Vi har allerede svaret. Det er rygter i en international avis. Og vores udenrigsminister har haft samtaler med USA.

- Selvfølgelig kan man ikke spionere mod en allieret, siger hun.

Det er den amerikanske avis Wall Street Journal, der har bragt historien. Den bygger på anonyme kilder og er ikke bekræftet fra officielt hold. 

De amerikanske myndigheder har dog heller ikke afkræftet historien.

Mette Frederiksen blev spurgt til historien, da hun for godt tyve minutter siden dukkede op til møde med de andre lande i det såkaldte JEF-samarbejde i Oslo. 

Det er et forsvarssamarbejde ledet af Storbritannien, der derudover består af lande fra Nordeuropa og Baltikum.

PET afviser beskyldning om dansk spionage mod Grønland

PET afviser de udtalelser, som Pele Broberg, leder af selvstændighedspartiet Naleraq, i går kom med i et interview med KNR.

Her anklagede den grønlandske politiker Danmark for at spionere mod Grønland i forbindelse med valgkampen tidligere på året.

- PET kan afvise udtalelser om, at PET og Danmark spionerer mod Grønland.

- Tværtimod er det PET's opgave at forhindre spionage mod Grønland og rigsfællesskabet i en tid, hvor der generelt er en skærpet spionagetrussel og trussel fra påvirkning fra fremmede stater mod blandt andet Grønland.

- PET har en tæt dialog med de grønlandske myndigheder om spionagetruslen og det aktuelle trusselsbillede og iværksætter løbende de nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger for at hjælpe med at beskytte Grønland bedst muligt mod spionage, lyder det fra PET.

USA vil lede efter opbakning i Grønland

Ordet 'spionage' lyder meget ofte i debatten lige nu. Men lad os lige genopfriske, hvad der egentlig stod i artiklen i The Wall Street Journal, der satte gang i det hele.

Den baserer sig på to anonyme kilder og handler om, at cheferne for de amerikanske efterretningstjeneste i sidste uge fik en besked om, at de skulle skaffe mere viden om Grønlands uafhængighedsbevægelse og befolkningens holdning til amerikansk udnyttelse af naturressourcer på øen.

Meddelelsen, der var klassificeret, opfordrede samtidig tjenesterne til at identificere personer i Grønland og Danmark, der bakker op om USA's synspunkt i forhold til Grønland.

Man skal huske på, at det er tjenester, der har adgang til det mest avancerede aflytningsudstyr og agenter. 

Men der stod altså ikke noget konkret om, hvilket metoder tjenesterne i givet fald skulle bruge.

Ringberg: Et signal i den alvorlige og tydelige ende

DR's politiske analytiker Jens Ringberg hæfter sig ved udenrigsminister Lars Løkke Rasmussens rolle i forbindelse med samtalen.

- Det er et signal, der er i den alvorlige og tydelige ende.

- Det, at Lars Løkke både er den, der præsenterer det for os alle sammen og også fortæller om det bagefter, sender et signal, som er ret stærkt. Det er ikke hver gang, det sker. Der ligger et kraftigt signal i, at det er ham selv, med sit eget ansigt og sin egen stemme, der kommer med det, siger Jens Ringberg.

Afviser snak om at lukke konsulat

Formanden for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg i det grønlandske parlament, Pipaluk Lynge, foreslog i går at tage drastiske skridt mod USA.

Hun luftede tanken om, at man skal lukke det amerikanske konsulat i Grønlandsk hovedstad, Nuuk. Det afviser Jens-Frederik Nielsen.

- Jeg mener ikke, at snak om at lukke konsulatet er passende, siger han.

USA åbnede et konsulat i Nuuk i 2020. Det er ved at flytte til større lokaler med plads til flere ansatte. Jens-Frederik Nielsen mener ikke, man kan se det i sammenhæng med den aktuelle historie.

- Konsulatets udvidelse er en beslutning, der er taget for lang tid siden, også før den nuværende præsident kom til, siger han.

Grønlands regeringsleder: Spionage fra amerikansk side er komplet uacceptabelt

Så har vi talt med Jens-Frederik Nielsen, formand for Nalaakersuisut og dermed regeringsleder i Grønland.

Han tager skarpt afstand fra oplysningerne i det amerikanske medie.

- Spionage i Nuuk fra amerikansk side er komplet uacceptabelt. Det er respektløst over for en allieret og komplet unormalt, siger han.

Jens-Frederik Nielsen er derfor tilfreds med, at den fungerende amerikanske ambassadør i København har været kaldt til en samtale.

- Jeg synes, det er godt, man har reageret hurtigt. Grønlands linje er blevet fremlagt klart: det er respektløst og uacceptabelt.

- Vi siger meget, meget klart fra nu. Der skal ikke spioneres mod allierede, siger han.

Partileder anklager dansk presse og Danmark for spionage mod Grønland

Vores kolleger på det grønlandske medie KNR har lavet et opsigtsvækkende interview med Pele Broberg, der er formand for selvstændighedspartiet Naleraq.

Han vender spionagebrillen om og anklager Danmark for at spionere mod Grønland.

- Den gængse spionage, der foregår på daglig basis lige nu, er som sagt også ret ekstrem, og jeg synes, det er vildt så meget udenlandsk indblanding, der har fundet sted i valgkampen og rettet mod selvstændighedsbevægelsen.

Når du siger spionage under valgkampen, hvem tænker du så på?

- Det er den danske presse og den danske regering, danske politikere og alle dem, der er imod selvstændighed. Den måde de har forsøgt at udnytte alt og enhver ting fra USA som noget dårligt, siger han.

Afviser blankt at lukke konsulat

Blandt andet de Konservative har foreslået at lukke USA's konsulat i Nuuk. Det afviser Løkke.

- Det ville være en meget, meget vidtgående beslutning. USA er meget, meget tæt allieret af Danmark og har været det i mange år. Vi ønsker at have en tæt og god relation, siger han.