Grønlandske politikere bør også handle

En anden af dem, min kollega i Nuuk talte med i dag, er Ludvig Petersen. 

Han synes også, udviklingen er bekymrende. 

- Det lyder ret alvorligt, når de begynder at spionere. Det lægger meget op ad de linjer, Trump har lagt om, at han gerne vil overtage Grønland. Det er jo skræmmende i sig selv. 

Nu indkalder Udenrigsministeriet så den amerikanske ambassadør til en samtale. Men også i Grønland skal der handles, mener Ludvig Petersen.

- Løkke kan vel gøre, hvad han vil. Men vores politikere bør også tage nogle skridt og sige, at de vil involveres, siger han.

Grønlænder: Jeg har været bange, siden Trump blev præsident

Min kollega i Nuuk har været har i løbet af dagen talt med flere grønlændere og fået deres reaktion på historien om amerikansk spionage mod Grønland.

En af dem er Arnaq Johansen, der har det svært med situationen.

- Jeg har været bange, siden Trump blev præsident. Jeg føler mig utryg, og jeg ved ikke, hvem jeg skal stole på. Desværre.

Hun er glad for, at den amerikanske ambassadør nu bliver kaldt til samtale i Udenrigsministeriet.

- Det er trygt, at nogen holder øje med os udefra. Vi kan jo intet herfra.

Står det til hende, bør man overveje at lukke det amerikanske konsulat i Grønland.

- Hvis de spionerer mod os, synes jeg, det skal lukkes, siger hun.

Video: Se Løkkes kommentar om spionage mod Grønland
Grønlandsk politiker: Man bør overveje at lukke amerikansk konsulat

Formanden for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg i det grønlandske parlament, Pipaluk Lynge, overvejer at tage drastiske skridt mod USA.

For grønlandske og danske politikere bør overveje, om man skal lukke det amerikanske konsulat i Grønlandsk hovedstad, Nuuk, siger hun.

- Jeg synes, de grønlandske politikere skal sætte sig sammen og overveje det spørgsmål.

- Man skal tale om Trumps administration, som den er. Det er en ulv i fåreklæder. Er Nato det samme som før? Det tror jeg ikke, når man spionerer mod hinanden, siger hun. 

USA åbnede et konsulat i Nuuk i 2020. Det er for nylig blevet udvidet.

Cordsen: Et alvorligt skridt

Det er et ret alvorligt diplomatisk skridt, at Udenrigsministeriet nu indkalder den amerikanske ambassadør til samtale.

Det siger DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen.

- Det er ikke så usædvanligt, at man indkalder en ambassadør. Det sker en gang imellem. Men det er som regel fra lande, som man ikke er tæt allieret med, og hvor der kan være alle mulige former for problemer.

- Jeg kan simpelthen ikke huske, at man tidligere har indkaldt en amerikansk ambassadør, siger Cordsen.

Hun kalder det en optrapning af den konflikt, som nu har kørt i flere måneder mellem Danmark og USA.

- Jeg tror også, den danske udenrigsminister reagerer, fordi man bliver mere og mere bevidst om, at det rent faktisk er Donald Trumps ønske at overtage Grønland, siger Cordsen. 

Grønland skal 'vågne op nu'

Pipaluk Lynge, der er formand for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg i det grønlandske parlament, er dybt bekymret.

- Det er blevet en tak mere alvorligt, når Lars Løkke Rasmussen indkalder en ambassadør, siger hun.

At USA nu ifølge Wall Street Journal vil øge spionagen mod Grønland får alarmklokkerne til at ringe, lyder det.

- Personligt har jeg taget truslen fra USA meget alvorligt, men Grønland skal til at vågne op nu i forhold til, hvor alvorligt det er, siger hun. 

PET: Øget spionagetrussel mod Grønland og Danmark

Politiets Efterretningstjeneste har ikke villet kommentere historien om, at USA vil øge spionagen mod Grønland.

Men i en skriftlig kommentar lyder det, at:

- Det er PET's vurdering, at der på baggrund af den amerikanske interesse og det øgede internationale fokus på Grønland generelt er en skærpet spionagetrussel og trussel fra påvirkning fra fremmede stater mod såvel Danmark som Grønland.

Mangler respekt for Grønland

Aaja Chemnitz, der sidder i Folketinget for det grønlandske parti IA, har ikke meget til overs for de amerikanske ønsker om at overtage Grønland.

- Vi har set fra start, at man ikke har særlig meget respekt for Grønland. Man tror, man kan købe og kontrollere et land. Det er ikke noget, vi bryder os om, siger hun.

Grønlandsk folketingsmedlem: Totalt utilstedeligt

Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz er ikke overrasket over historien om, at USA vil intensivere spionagen mod Grønland.

- Det er vigtigt, at man handler på det. Når et Nato-land laver spionage mod et andet Nato-land, så er det totalt utilstedeligt.

- Vi ved, de er meget opmærksomme på, hvem vi er, og hvad vi står for. Men du kan ikke købe dig til indflydelse eller til at vi ændrer holdning til spørgsmålet om Grønland og USA, siger hun.

Hun synes, det er godt, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen nu handler, og at den amerikanske ambassadør bliver indkaldt til møde.

Amerikansk avis: USA vil øge spionage mod Grønland

Det er den amerikanske avis Wall Street Journal, der i dag har skrevet, at USA har planer om at øge spionagen mod Grønland.

En historie, der dog er baseret på anonyme kilder.

Ifølge avisen er det Trumps administration, der har bedt efterretningstjenesterne om at sætte fart på spionagen for at lære om den grønlandske selvstændighedsbevægelse og holdningerne til de amerikanske mål for Grønland.