Vi lukker ned for bloggen

Livebloggen om sagen mod den tidligere socialdemokratiske minister Henrik Sass Larsen lukker ned i denne omgang.

Vi holder jer selvfølgelig opdateret om udviklinger i sagen løbende.

Her er et kort overblik over dagens hændelser: 

  • Henrik Sass Larsen og hans advokat har i dag bekræftet, at der er en straffesag mod den tidligere minister. Han er tiltalt i en sag om besiddelse af seksuelt overgrebsmateriale med børn.
  • Henrik Sass Larsen afviser alle anklager og siger, at han "aldrig nogensinde har gjort et barn fortræd - og kommer aldrig til at gøre det". Han oplyser videre, at han er i gang med at skrive en bog om hændelsesforløbet. 
  • Henrik Sass Larsen har droppet at få nedlagt et navneforbud i sagen mod ham, fordi mediernes omtale af sagen ifølge ham indirekte allerede havde afsløret, at det handlede om ham.
  • De konkrete anklagepunkter mod Henrik Sass Larsen er for nuværende ukendt. Ifølge DR's oplysninger er der dog tale om flere forhold, og politiet har ransaget hans hjem mindst to gange. 
  • Under ransagningerne har de beslaglagt såkaldte digitale enheder, som for eksempel kan være computere og USB-drev.
  • Henrik Sass Larsen er først for nyligt blevet anklaget i sagen, men politiet indledte dog ifølge DR's oplysninger deres efterforskning af den tidligere minister allerede før 2023.
Var 'en af de absolutte topfolk' i Socialdemokratiet

Henrik Sass Larsen forlod politik i 2019 efter en årelang karriere som først ungdomspolitiker, senere Christiansborg-politiker og minister for Socialdemokratiet.

DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, fortæller, at han i mange år var "en af de absolutte topfolk i Socialdemokratiet". 

-  Han spillede en særlig vigtig rolle i tiden frem til, at Helle Thorning Schmidt blev statsminister, og man dannede S-R-SF-regeringen i 2011, fortæller hun. 

- Det var ham, der var i spidsen for at samle socialdemokratiet efter mange års fløjkrig, og han var en af de vigtige aktører i det tætte samarbejde med Socialdemokratiet og SF op til den regeringsdannelse.

Det er dog fortid, for Henrik Sass Larsen forlod dansk politik og partiet med de røde roser for cirka seks år siden.

- Han har haft et job som en slags lobbyist og har i den forbindelse haft kontakt med Socialdemokratiet, men han spiller ikke en vigtig rolle i Socialdemokratiet i dag, siger Christine Cordsen.

Venstre vil 'have genovervejet Retsplejelovens regler for navneforbud'

Nyheden om, at en tidligere minister står anklaget for at besidde overgrebsmateriale med børn, kom frem i fredags, men det er først i dag, at den minister bliver omtalt med navn i medierne.

DR har heller ikke sat navn på ministeren, før han selv stod frem og fortalte om straffesagen mod ham i dag, fordi Sass Larsen gik efter at få nedlagt et navneforbud.

Henrik Sass Larsens begrundelse for at stille sig frem i dag og droppe navneforbuddet er, at mediernes omtale af sagen ifølge ham indirekte allerede havde afsløret, at det handlede om ham.

Det skrev hans advokat i en pressemeddelelse tidligere i dag uden at specificere yderligere.

Men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mener stadig, at mediernes håndtering af sagen mod Sass Larsen giver anledning til "omgående at have genovervejet Retsplejelovens regler for navneforbud".

- Det duer simpelthen ikke, at offentligheden på den ene eller anden måde får kendskab til, hvem der er sigtet, længe før en dommer får mulighed for at afgøre spørgsmålet. Selv i tilfælde hvor dommeren faktisk nedlægger forbud, skal det gøres effektivt, så eventuelle identifikationsmuligheder udelukkes, skriver han til DR.

Vi har bedt om en kommentar fra Preben Bang Henriksen på den konkrete tiltale mod Henrik Sass Larsen. 

Det har han på nuværende tidspunkt ikke svaret på.

Henrik Sass Larsen nægter sig skyldig i alle anklager mod ham.

Socialdemokratiet er 'dybt chokeret'

DR Nyheder har rakt ud til Henrik Sass Larsens gamle parti, Socialdemokratiet, for at få en kommentar til tiltalen mod den tidligere minister. 

Socialdemokratiets partisekretær, Lasse Ryberg, skriver kort og kontant følgende til DR: 

- Det er en meget alvorlig tiltale, som vi selvfølgelig er dybt chokeret over, der nu behandles i retssystemet. Derfor har vi ikke nogen kommentarer.

Det ved vi om sagen mod Henrik Sass Larsen

Den tidligere socialdemokratiske minister Henrik Sass Larsen er tiltalt for at besidde seksuelt overgrebsmateriale med børn.

Karakteren og mængden af det konkrete materiale kender DR ikke endnu, fordi han ifølge vores oplysninger først for nyligt er blevet anklaget i sagen. 

Politiet indledte dog ifølge DR's oplysninger deres efterforskning af den tidligere minister allerede før 2023.

DR Nyheder forventer at få anklageskriftet i næste uge, men ifølge vores oplysninger er der tale om flere forhold, og politiet har ransaget Henrik Sass Larsens hjem mindst to gang. 

Her har de beslaglagt såkaldte "digitale enheder", som for eksempel kan være computere og USB-drev.

Vi ved også, at strafferammen for at besidde overgrebsmateriale med børn er op til ét år.

Om anklagemyndigheden vil gå efter en betinget eller ubetinget fængselsstraf, hvis Henrik Sass Larsen kendes skyldig i sagen, kan afhænge af flere ting, fortæller DR’s retsanalytiker, Louise Dalsgaard.

- Det kan afhænge af mængden og karakteren af materialet, siger hun.

Henrik Sass Larsen nægter sig skyldig i alle anklager mod ham, skrev han i en udtalelse tidligere i dag.

- Sådan som jeg læser udtalelsen fra ham, bestrider han måske ikke at kunne have haft materialet, men siger, at han har en forklaring på, hvorfor han har haft det. Det er ikke en forklaring, han har ønsket at give til os i dag, siger Louise Dalsgaard.

- Man må formode, at det er en forklaring, han også har givet til politiet, som alligevel har valgt at rejse tiltale i sagen.

Politisk analytiker: 'Det er ekstremt dramatisk'

Det er "ekstremt dramatisk", at den tidligere toppolitiker og minister Henrik Sass Larsen er tiltalt i en sag, som omhandler overgrebsmateriale med børn.

Sådan lyder vurderingen fra DR's politiske analytiker, Jens Ringberg, der fortæller, at det politiske Danmark er "rystet".

- Det er meget svært overhovedet at forholde sig til, at en mand, der har spillet så stor en rolle, som Henrik Sass Larsen har i nyere dansk politik, nu står midt i en sag af den her karakter.

- Det er meget, meget dramatisk.

Læs mere i artiklen herunder:

Henrik Sass Larsens politiske karriere

Henrik Sass Larsen stoppede i politik i 2019. Før det nåede han både at have en ministerpost og flere ordførerskaber for Socialdemokratiet.

Og inden han selv blev stemt ind i Folketinget, var han midlertidigt folketingsmedlem af to omgange i 1999.

Du får overblikket over hans politiske karriere her: 

  • 2000-2019: Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet i først Københavns Amtskreds, så Roskildes Amtskreds og til sidst Sjællallands Storkreds.
  • 2001-2004: Politisk-økonomisk ordfører.
  • 2005-2006: Næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe.
  • 2005-2006: Finanspolitisk ordfører.
  • 2013 + 2017-2019: Statsrevisor.
  • 2015-2019: Formand for den socialdemokratiske Folketingsgruppe
  • Politisk ordfører: 2006-2011.
Vil sige mere efter bogens udgivelse

Henrik Sass Larsen vil bruge "alle kræfter" på at færdiggøre den bog, han inden tiltalen og ifølge ham selv var i gang med at skrive, siger han.

Og indtil den bliver udgivet, har han ikke flere kommentarer til straffesagen imod ham, oplyser hans advokat i en pressemeddelelse.

Hvornår det bliver, har han ikke oplyst.

Politikens Forlag bekræfter til Berlingske, at de har modtaget et bogmanuskript fra Henrik Sass Larsen, men specificerer ikke, hvad det handler om - eller hvornår den kommer i trykken.

I en pressemeddelelse siger Henrik Sass Larsen, at han med bogen vil fortælle sin egen version af sagen "og få renset sit navn". 

Han siger desuden, at han havde håbet på at have haft længere til til at gøre det.

Forsvarsadvokat: Min klient er blevet 'unødvendigt krænket'

Siden fredag har rygterne svirret om, hvem den minister, der stod tiltalt for besiddelse af overgrebsmateriale med børn, var.

Det var Berlingske, der først skrev om den ukendte minister og topchef i dansk erhversliv. Siden fulgte DR og de andre medier med, men navnet forblev ukendt. 

Forsvarsadvokat Peter Lundmark Jensen forsøgte nemlig at få nedlagt navneforbud i sagen, så Henrik Sass Larsens navn ikke ville komme frem i offentligheden og mediernes dækning af sagen.

Anmodningen skulle være blevet behandlet i retten i morgen, men retsmødet er i dag blevet aflyst.

Forsvarsadvokaten mener nemlig, at det af flere mediers dækning af sagen alligevel indirekte er fremgået, at det har handlet om Henrik Sass Larsen.

- Heri ligger en helt unødvendig krænkelse af min klient, der erklærer sig uskyldig i alle anklagepunkter, siger forsvarsadvokaten i en pressemeddelelse. 

Det er altså derfor, Henrik Sass Larsen nu har besluttet sig for at tilkendegive, at der er en straffesag imod ham.

Aktive Ejere har ikke flere kommentarer

DR Nyheder har kontaktet brancheforeningen Aktive Ejere, som Henrik Sass Larsen i dag var direktør for, men de har ikke yderligere kommentarer til sagen. 

Tidligere i dag udsendte de en pressemeddelelse, hvori de skrev, at de var enige i Sass Larsens beslutning om at opsige sin stilling.

Begrundelsen for den tidligere ministers opsigelse var den verserende straffesag imod ham.

- Henrik Sass Larsen har opsagt sin stilling i Aktive Ejere – en stilling han siden sin ansættelse har været meget glad for at bestride – idet han indser, at hans forsatte ansættelse under de givne omstændigheder ikke er mulig, skrev hans forsvarsadvokat, Peter Lundmark Jensen.