Så er debatten slut

Efter lidt over fire timer er debatten om at hæve pensionsalderen til 70 år i 2040 slut.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) afrundede debatten uden at løfte sløret for, hvordan Socialdemokratiet forestiller sig, at den gældende aftale om stigende pensionsalder skal ændres. 

Når de 70 år er vedtaget i løbet af foråret, skal der ikke tages stilling til nye stigninger før om fem år. Så der er masser af ting til at diskutere fremtidens pensionssystem, fastslog ministeren. 

På den måde bragte dagens debat ikke meget nyt. Bortset fra, at Dansk Folkeparti ikke vil stemme for lovforslaget om at hæve til 70 år. Det vil formentlig betyde, at partiet forlader det 20 år gamle velfærdsforlig, som er den politiske aftale bag den stigende pensionsalder. 

Nærkamp mellem S og DF

Socialdemokratiets ordfører, Frederik Vad, går nu hårdt til Dansk Folkepartis ordfører Nick Zimmermann. Angrebet skyldes, at DF i 2011 sammen med den daværende VK-regering og De Radikale lavede en aftale om at forringe efterlønnen. 

Den aftale er en væsentlig grund til, at det er et problem at blive ved med at hæve pensionsalderen, mener Frederik Vad, der vil vide, om Dansk Folkeparti har fortrudt.

Nick Zimmermann svarer med et modangreb om, hvorfor Socialdemokratiet så ikke har foreslået at bringe efterlønnen tilbage til den gang, man kunne gå på efterløn fem år før folkepensionsalderen og med mindre modregning end i dag. 

Debatten går i ring og ring og...

Så småt bevæger vi os ind i den fjerde time her i førstebehandlingen af lovforslaget, der vil hæve pensionsalderen til 70 år i 2040.

Snart har ordførere fra alle partier i Folketinget været oppe på talerstolen for at holde deres ordføretale, og derefter været i krydsild fra kollegaer, hvor der er blevet skudt med skarpt.

Det er endnu ikke kommet nogle nye holdninger om pension fra partierne frem endnu i debatten.

Til slut i den her proces skal beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) sige ord og svare på spørgsmål. 

Du kan følge hele debatten her for oven, hvor vi sender direkte fra Folketingssalen.

'Man arbejder røven ud af bukserne'

Man må jo hellers ikke bande på talerstolen i folketingssalen.

Men Moderaternes ordfører, Nanna Gotfredsen, kunne alligevel ikke dy sig for kort tid siden - hvilket også gav en løftet pegefinder og henstilling fra Folketingets formand.

- Jeg synes, arbejdsmarkedet er en nødvendighed, siger Nanna Gotfredsne og understreger, at det er hendes grundsynspunkt.

- Den klan, jeg kommer fra, der arbejder man - hvis jeg ellers måtte sige det - røven ud af bukserne. Og nu sagde jeg det alligevel.

- Så det med at have lyst til at forsvinde fra et arbejdsmarked, det finder jeg underligt, lød det altså fra Moderaternes ordfører, der også understreger, at Moderaterne stemmer for at hæve pensionsalderen til 70 år i 2040, da velfærdsforliget er en nødvendighed.

Debatten går nu ind i sin tredje time

Der har været godt gang i debatten de sidste to timer. 

Og meget tyder på, at vi ikke er tæt på at nå til vejs ende lige foreløbigt. 

Så tøv endelig ikke med at skriv dine spørgsmål til pensionsdebatten ind til os, så vil vi efter bedste evne give et svar.

LA: Man skal ikke gå på pension for andres penge

Lige nu er der opstået en heftig debat mellem Liberal Alliances politiske ordfører Sólbjørg Jakobsen og ordførere fra SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet. 

For i sin tale nævner hun, at man ikke bør kunne gå på tidlig pension for andre folks penge og henviser til Arne-pensionen. Og det faldt blandt andre Karsten Hønge (SF) for brystet.

- Hvad i alverden mener Sólbjørg Jakobsen med, at man trækker sig tilbage for andre folks penge, når man i 40 år, har betalt sin skat, spørger han og henviser til, at man skal have været på arbejdsmarkedet i 40 år for at få rettigheden til tidlig tilbagetrækning.

- Fordi man ikke trækker sig tilbage for sin egen opsparing, lyder svaret prompte fra Sólbjørg Jakobsen. 

- Der er selvfølgelig nogle, der bliver nedslidt. Og der skal være ordninger til dem. 

Hun mener dog ikke, at Arne-pensionen bør være en af dem.

- Danskerne har lyst til at arbejde, og dem der ikke har, har i høj grad mulighed for at trække sig tilbage selv, lyder det fra Liberal Alliances politiske ordfører.

SF i krydsild: Hvor skal pengene komme fra?

SF har tidligere i dag været ude med riven overfor regeringen og særligt Socialdemokratiet.

Men nu, hvor deres beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, har indtaget talerstolen, så bliver der nu skudt med skarpt mod ham.

For hvis SF vil stemme imod forhøjelsen af pensionsalderen, hvordan vil de så finansiere velfærd, forsvar, klima og sundhed, lyder det blandt andre fra både Venstre, Socialdemokratiet og Liberal Alliance.

- Hvis vi alene tager halvdelen af de skattelettelser, som den her regering har gennemført, så svarer det til det her års forhøjelse af pensionsalderen, siger Karsten Hønge. 

- Det er ikke retfærdigt, at man skruer folkepensionen op, mens overklassen og den øvre middelklasse får skattelettelser.

Men det svar bliver ikke købt af flere politikerne i salen.