OVERBLIK Konfliktfyldt forhold mellem Indien og Pakistan

Her kan du blive klogere på konflikten mellem de to nabolande:

* Forholdet mellem de to lande er blevet forværret, efter at militante i april angreb og dræbte 26 personer i et turistområde i den indiske del af Kashmir. Indien mener, at Pakistan støttede angrebet.

* Konflikten går dog flere årtier tilbage, og de to nationer har været i blodige sammenstød og regulære krige med hinanden siden 1947.

* Pakistan og Indien har været i krig tre gange, siden de i 1947 gik fra at være britiske kolonier til at være selvstændige. To af krigene har været udløst af striden om Kashmir.

* Den seneste regulære krig var i 1971, hvor Pakistan indsatte tropper i det daværende Østpakistan for at bremse en bengalsk uafhængighedsbevægelse. Det estimeres, at omkring tre millioner mennesker blev dræbt i den ni måneder lange konflikt, som endte med etableringen af det selvstændige land Bangladesh.

* Siden 1971 har der været en række blodige sammenstød og konflikter mellem de to lande. Blandt andet i byen Kargil i Kashmir-regionen.

* Pakistansk-støttede styrker besatte indiske militære poster i Kargil i 1999. Pakistan trak sig dog fra området efter pres fra USA.

* De efterfølgende år var der fortsat en række sammenstød mellem de to lande. I 2019 dræbte en selvmordsbomber 40 indiske betjente i Pulwama. Indien svarede tilbage med luftangreb over pakistanske områder.

* Samme år skrottede Indien en paragraf i den indiske forfatning, som gav den indiske del af Kashmir, der har muslimsk flertal, særlig status i forhold til autonomi og forbud mod indisk indvandring. Paragraffen havde hidtil forhindret indere - i særlig grad hinduer - i at bosætte sig og investere i Kashmir.

Kilder: AFP, Reuters og Ritzau.

Trump vil øge handlen med Pakistan og Indien betydeligt

USA's præsident, Donald Trump, vil øge handlen med både Indien og Pakistan "betydeligt".

Det skriver han søndag morgen dansk tid i et opslag på sit sociale medie, Truth Social.

- Selv om det ikke er blevet diskuteret, vil jeg øge handlen betydeligt med begge disse store nationer, skriver præsidenten.

Efter flere dage med dødelige angreb mellem Indien og Pakistan, nåede de to atombevæbnede rivaler lørdag frem til en aftale om en øjeblikkelig våbenhvile.

Aftalen blev indgået med USA som mægler, oplyste Trump lørdag.

Søndag morgen roser den amerikanske præsident Indien og Pakistan for at sætte en stopper for angrebene.

- Jeg er meget stolt over det stærke og urokkelige lederskab i Indien og Pakistan, fordi de havde styrken, visdommen og modet til fuldt ud at forstå, at det var på tide at stoppe den nuværende aggression, skriver præsidenten.

Ekspert: Mindre overtrædelser er ikke overraskende

Det er ikke overraskende, at se mindre overtrædelser af den våbenhvile, som Pakistan og Indien i dag har indgået.

Sådan lyder det fra David Vestenskov, der er chefkonsulent ved Forsvarsakademiet.

- Når der bliver indgået en våbenhvileaftale fra det ene minut til det andet, så tager det noget tid før det glider ned gennem systemet.

- Vi har også at gøre med to landes styrker som har været i et meget højt beredskab, og som fortsat er det, og derfor skal der ikke meget til i forhold til fejltagelser eller mistolkninger, siger han i klippet herunder. 

Og selvom man måske kan tænke, om ikke aftalen virker noget skrøbelig, når der allerede er anklager om at, at den er brudt, så bør den godt kunne holde, vurderer David Vestenskov. 

- Hverken Pakistan eller Indien har en interesse i at komme i regulær krig med hinanden. De har en interesse i at finde en balance, hvor de kan begynde at deeskalere den nuværende situation.  

Pakistan afviser brud på våbenhvilen

Pakistans informationsminister, Ataullah Tarar, afviser at landet har brudt våbenhvileaftalen med Inden. Det skriver det pakistanske medie Geo News.

- Et brud på våbenhvileaftalen fra vores side er udelukket, siger ministeren.

Han siger, at lige nu fejrer den pakistanske befolkning "vores sejr mod Indien."

Indien beskylder Pakistan for at bryde våbenhvilen

Indiens udenrigsminister, Vikram Misri, siger at Pakistan har brudt, den våbenhvileaftale de to lande tidligere i dag indgik og at det indiske militær svarer igen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Samtidigt opfordrer han Pakistan til at stoppe overtrædelserne.

Pakistan har ikke kommenteret beskyldningen.

Våbenhvile er "yderst velkommen", siger Storbritanniens udenrigsminister

Den britiske udenrigsminister, David Lammy, hylder våbenhvilen mellem Indien og Pakistan, som han hilser "yderst velkommen".

- Jeg opfordrer begge parter til at opretholde dette. Deeskalering er i alles interesse," tilføjede han i et opslag på det sociale medie X.

Derudover lyder det ligeledes på X fra EU's udenrigschef, Kaja Kallas, at våbenhvilen "er et afgørende skridt i retning af en deeskalering", og tilføjer at  "der skal gøres alt for at sikre, at den overholdes"

Glæde i både Indien og Pakistan over våbenhvile: 'Tak, Trump'

Der er nu kommet flere billeder ind fra både Pakistan og Indien, hvor indbyggere i begge lande jubler over meldingen om en våbenhvile.

Blandt andet er der indere i millionbyen Mumbai, der har medbragt skilte, hvor de sender en tak til den amerikanske præsident, Donald Trump. 

Ekspert: Bemærkelsesværdigt, at USA har spillet en rolle

Lige nu er det svært at sige, hvor stabil den her våbenhvile mellem Pakistan og Indien, den er. 

Men det bemærkelsesværdige ved den er dog, at USA og angiveligt også Storbritannien har spillet en rolle. 

Det siger Caroline Lillelund der Ph.d. i antropologi Københavns Universitet med speciale i indiske forhold.

- Indien og Pakistan har en aftale tilbage fra 1972 om, at i tilfælde af konflikt skal der ikke være mægling fra en tredje part. Man har ønsket ikke at internationalisere konflikten, men alene gøre det til et spørgsmål om forholdet mellem Pakistan og Indien. 

Hør mere i klippet her: 

Caroline Lillelund beskriver desuden de seneste dages konflikt som eskalerende, hvor det har været svært at se, hvad der skulle få parterne til at deeskalere konflikten. 

Hør mere i klippet her: 

Overblik over de seneste timers begivenheder

Efter at Indien og Pakistan i nat igen angreb hinanden, kom der her til formiddag en våbenhvile på plads mellem de to lande. 

Udviklingen tog derfor pludselig fart, så her får du et kort overblik over de seneste timers begivenheder: 

  • Omkring kl. 14 dansk tid var den amerikanske præsident, Donald Trump, den første til at komme med udmeldinger om en våbenhvile. Det skrev han i et opslag på Truth Social, hvor han beskrev, at USA havde mæglet i forhandlingerne.
  • Pakistans udenrigsminister og vicepremierminister, Ishaq Dar, bekræftede kort tid efter, at man fra pakistansk side havde accepteret våbenhvilen. Han fortalte at flere lande var involveret i det diplomatiske arbejde - herunder Tyrkiet, Saudi-Arabien og den amerikanske udenrigsminister, Marco Rubio.
  • Rubio bekræftede, at han og vicepræsident, J.D. Vance, havde været inde over mæglingen. i et opslag på X skrev han, at de to lande er "enige om at indlede forhandlinger om en bred vifte af emner på et neutralt sted". Ifølge nyhedsbureauet BBC skal de to lande mødes mandag. 
  • Den indiske udenrigsminister, Vikram Misri, bekræftede kort tid efter, at Indien havde indvilliget i at "stoppe al beskydning og militære aktioner til lands, i luften og til søs". Han tilføjede på en kort pressekonference, at våbenhvilen trådte i kraft fra kl. 17:00 lokal tid - omkring kl. 12:30 dansk tid. 
  • Repræsentanter fra det indiske forsvarsministerium holdt derefter en pressekonference. Her sagde de, at man vil overholde aftalen, men forsvare Indien, hvis det bliver nødvendigt.
  • Som følge af våbenhvilen har Pakistan genåbnet sit luftrum for alle fly.
Indiens flåde, luftvåben og hær er blevet instrueret i at overholde våbenhvilen

På en briefing i det indiske forsvarsministerium bekræfter den indiske flådekaptajn Raghu Nair, at våbenhvilen vil blive overholdt, og at landets flåde, luftvåben og hær er blevet instrueret i at overholde den. Det skriver BBC

Han understreger dog, at Indien fortsat er parat til "at iværksætte det, der er nødvendigt for at forsvare vores nation".