Tak for at læse med på denne tunge regnskabsdag, hvor der har været rigeligt med nyheder fra de danske virksomheder. Men ikke så mange om handelskrig, som man måske kunne have forventet.

Nu lukker vi bloggen for i dag.

På falderebet tager vi lige temperaturen på Novo Nordisk: Aktien er indtil videre steget 18 kroner i dag - det svarer til 4 procent. Det lyder måske ikke af det vilde, men det betyder i runde tal, at alle Novos aktionærer verden over har fået en værdistigning på 80 milliarder kroner.

Novo frygter ikke told på medicinalprodukter

USA's præsident har angiveligt told på import af medicin på vej.

Og om det kan ramme Novo Nordisks salg og indtjening, har der været en del spekulation om.

Men det lader ikke til at være noget, der holder Novos ledelse vågne om natten.

Told nævnes kun i et par fodnoter i Novo Nordisks kvartalsregnskab onsdag, og adspurgt direkte svarer direktør Lars Fruergaard Jørgensen ikke med stor bekymring.

- Det er faktisk sådan i dag, at, efter vi investerede over 24 milliarder dollar i USA over de sidste ti år, har vi mere eksport fra USA end vi har import til USA, siger direktøren.

Novo Nordisk har en række fabrikker og mere end 10.000 ansatte i landet efterhånden, hvilket Lars Fruergaard Jørgensen erklærer sig "rigtig stolt over".

Når det er sagt, så har Novo Nordisk stadig produkter, der flyttes over grænser, og som kan blive dyrere på grund af told.

LYNANALYSE: Trumps toldhammer har ramt - men ikke slået danske giganter omkuld

Regnskaberne fra de store danske virksomheder vælter ind, og den gode nyhed er, at de overordnet set har klaret sig rigtig godt i årets første tre måneder.

Når det kommer til udsigterne for resten af året, så er usikkerheden dog større end normalt, og her peger pilen i den grad på USA's præsident, Donald Trump, og de udfordringer, hans toldkrig giver.

For nu kan man sige, at Trumps toldhammer har ramt - men på ingen måde har slået de danske giganter omkuld.

Energigiganten Ørsted - der de seneste år har været hårdt presset af sine store havvindmølleprojekter i USA - melder således, at den told på stål og aluminium, der er trådt i kraft, vil ramme selskabet negativt med 1,2 milliarder kroner. I lyset af hvor store projekterne er, er meldingen dog, at det set over en længere årrække ikke vil påvirke den samlede indtjening fra projekterne betydeligt.

Også tolden på alle varer fra EU vil ramme Ørsteds amerikanske projekter, men dog i mindre grad.

Den helt store ubekendte er dog, om Trump og hans regering kan finde på helt at sætte en stopper for Ørsteds to amerikanske projekter. I så fald vil konsekvenserne være i en helt anden – og meget mere alvorlig – liga, men det vil Ørsted ikke spekulere i endnu. Selve Ørsteds regnskab for første kvartal var bedre end ventet med et overskud efter skat på næsten fem milliarder kroner.

Smykkekæmpen Pandora er et andet stort dansk selskab, som Trumps toldhammer rammer direkte, da Pandoras produktion er i Thailand, og en tredjedel af salget er i USA.

Hvis det ender med den varslede amerikanske toldsats på 37 procent på varer fra Thailand, vil Pandora blive negativt ramt med næsten en milliard kroner årligt fra 2026 og frem. Ender det med den aktuelle Thailand-told på 10 procent, vil det koste 300 millioner kroner årligt fra næste år af.

Toldhammeren får dog ikke Pandora til at ændre sin strategi, og selskabet ser stadig nogenlunde lige så optimistisk på fremtiden som før, ligesom årets første tre måneder bød på klar fremgang med et overskud efter skat på mere end en milliard kroner.

Så selv de selskaber, der allerede er ramt af Trumps toldhammer og sætter tal på de negative konsekvenser, står stadig oprejst og melder nogenlunde fortrøstningsfuldt ud – om end usikkerheden er betydelig.

Novo om droppet mål for kønsbalance: 'Det er jo ikke noget at gøre, hvis det er en lov'

Som beskrevet lidt tidligere har Novo Nordisk i USA droppet sit mål om kønsbalance blandt sine ledende medarbejdere.

De nye vinde fra Donald Trump har fået den danske virksomhed til at trække i land på det område.

- Vi følger alle love i alle lande. Hvis det er ulovligt at rapportere på diversitet, så gør vi heller ikke det, siger Novo-direktør Lars Fruergaard Jørgensen.

Betyder det ikke, at du bøjer dig for Trump?

- Men der er jo ikke noget at gøre, hvis der er en lov. Som en reguleret virksomhed er der rigtig mange regler og love, vi skal overholde. Det lægger vi os faktisk i selen for, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Novo-direktøren lover dog, at virksomheden stadig tror på værdien af diversitet blandt medarbejderne.

- Vi vil stadigvæk drive en virksomhed, som skal være inkluderende og indbefatte alle, så enhver medarbejder i Novo Nordisk kan gå på arbejde og udleve sit fulde potentiale. Så forbliver vi en stor virksomhed i fremtiden, siger Lars Fruergaard.

Novo-direktør: Vi har lært af kopisterne

Novo Nordisk er udfordret af kopiprodukter i USA, og for at slå igen har den danske virksomhed taget ved lære af dem.

Det fortæller Novos øverste direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, til DR.

- De såkaldte kopiproducenter er lykkedes med at gøre noget, der er nemt og bliver leveret til patienten. Så den løsning har vi nu også lavet i USA, hvor vi arbejder sammen med nogle telesundhedsleverandører for at få det til at ske, siger Lars Fruergaard.

Han henviser blandt andet til den aftale, Novo Nordisk sidste uge indgik med firmaet Hims & Hers. Her kan patienter "med få klik" bestille Novo-produktet Wegovy til hjemmelevering.

Kopiprodukterne kom på banen, da Novo Nordisk ikke kunne producere nok af sine vægttabsmidler til den efterspørgsel, der var. Nu er der dog styr på den del igen, så Novo kan tage kampen op med kopierne.

- Nu står vi så i en situation, hvor vi skal have den her forretning vundet tilbage igen, siger Novo-direktøren.

LYNANALYSE: Novo Nordisk møder et intenst pres fra rivalerne

Novo Nordisk har nok engang leveret et regnskab af en kaliber, som de fleste andre selskaber ville være mere end fornøjede med.

Både salg og bundlinje vokser markant igen-igen, og succesfortællingen for Novo Nordisk – og for dansk økonomi som helhed – er intakt.

Men såvel Novo Nordisks egne som omverdenens forventninger til fremtiden er bare tårnhøje – så høje, at det kan være svært at leve op til, selv om det rent faktisk går godt.

Novo Nordisk må således skrue ned for optimismen for hele 2025 og peger selv på intens konkurrence fra kopier af vægttabsmidlet Wegovy som hovedårsag.

Det er delvist selvforskyldt, da Novo Nordisk i en periode ikke har kunnet følge med efterspørgslen på midlet i USA, og så åbnede de amerikanske regler for kopiprodukter. Novos produktionsudfordringer er nu løst, og fra slutningen af maj må kopiprodukterne derfor ikke sælges længere. Men spørgsmålet er selvfølgelig, om det så også bliver efterlevet. Det ligner et større juridisk slagsmål for Novo at få bugt med de mange kopier.

I det hele taget er konkurrencen for vægttabsmidler intens, og flere konkurrenter - herunder ærkerivalen Eli Lilly - står også stærkt.

Endelig har præsident Trump talrige gange truet med told på medicinalprodukter, som - uanset at Novo har store fabrikker i USA - også kan risikere at ramme den danske gigant.

Så ja, Novo Nordisk er fortsat en succes og en vækstmaskine for Danmark, og det kan fortsætte - men det kommer til at kræve hårdt arbejde. Den danske gigant har dog tidligere ved talrige lejligheder vist sig i stand til at overkomme udfordringer.

Sydbank mærker, at kunderne er blevet mere forsigtige

Vi skal lige runde dagens sjette C25-regnskab, nemlig det fra Sydbank.

Det viser, ligesom Jyske Bank, pres på indtægterne, som er faldet med otte procent i første kvartal i år. Det skyldes blandt andet de lavere renter, som giver bankerne mindre indtjening på deres udlån.

Banken kan desuden mærke, at kunderne er blevet mere forsigtige i en verden, der føles urolig.

- I det nuværende miljø har mange af vores kunder valgt at bevare finansiel fleksibilitet, hvor private fokuserer på opsparing og virksomheder styrker deres balance - og udsætter større finansielle beslutninger som følge heraf, skriver direktør Mark Luscombe i regnskabet.

På bundlinjen falder Sydbanks overskud med en fjerdedel til 645 millioner kroner i kvartalet. Det er dog "på niveau med det forventede", skriver banken selv.

Kopimedicin er kommet bag på Novo-chef: 'Det må vi simpelthen stoppe'

Det er gået overraskende hurtigt at få rullet billigere kopier af Novo Nordisks vægttabsmedicin Wegovy ud på det amerikanske marked.

Sådan lyder det fra Novo-topchef Lars Fruergaard Jørgensen.

Konkurrencen fra de billige kopier nævner Novo Nordisk selv som grunden til, at de ikke har helt så meget fart i salget i USA som forventet. Og altså derfor måtte nedjustere vækstprognosen for 2025 i dag.

- Det er uden fortilfælde i vores branche, at der kommer så store mængder af produkter til patienterne, som ikke er godkendt, siger Lars Fruergaard Jørgensen onsdag ifølge MarketWire.

Kopiprodukterne har ifølge ham taget op mod en tredjedel af markedet for vægttabsmidler.

- Og det må vi simpelthen stoppe, siger Novo-chefen.

Kun tredje nedjustering på 20 år fra Novo Nordisk

Hvis man mere eller mindre kun kan huske gode nyheder fra Novo Nordisk de sidste mange år, så er der en god grund til det.

Gang på gang har selskabet overrasket positivt og kunnet skrue op for sit i forvejen høje væksttempo.

Derfor er den nedjustering, der landede mandag fra Novo Nordisk, en sjældenhed.

Det er kun tredje gang i løbet af de sidste 20 år, fortæller DR's erhvervsanalytiker, Katrine Overgaard Eilsø.

Nedjusteringen kom dog ikke bag på aktiemarkedet. Mange af de analytikere, der følger medicinalkæmpen tæt, havde forventet noget i den dur.

Blandet andet derfor undgår Novo-aktien en negativ kursreaktion. Den stiger faktisk mere end 3 procent på børsen på en dag, hvor der ellers er et flertal af C25-aktierne, der falder.

Regnskaberne falder generelt i god jord på børsen

Der er kontant afregning med kursstigninger og fald på børsen, når selskaberne som i dag har aflagt kvartalsregnskaber.

Og indtil videre er dommen overordnet set positiv. Med én klar undtagelse.

I den gode ende finder man Jyske Bank, der oven på sit regnskab stiger 6,4 procent.

Novo Nordisk, Sydbank og Ørsted gør dem selskab i den pæne ende af det danske C25-indeks. De tre aktier stiger alle med mellem 1,5 og 3 procent.

Pandora ligger også marginalt højere end i går.

Til gengæld er dommen hård over Ambu, hvis resultater i regnskabet tilsyneladende ikke kunne tilfredsstillede forventningerne.

Efter ti minutters handel er Ambu faldet 9 procent til en ny kurs på 108,90 kroner.