Retsanalytiker: Sagen viser, hvordan puslespillet hænger sammen

Ifølge DR's retsanalytiker, Louise Dalsgaard, vidner sagen om den 27-årige mand om, hvordan kriminelle handlinger er skruet sammen, og hvad de kræver.

En person finder adressen, nogen lægger lejlighed til, nogen skaffer en pistol, inden nogen tager over for at udføre drabet, siger Louise Dalsgaard og henviser til drabsforsøget i Lind ved Herning fra sidste år, som den 27-årige er sigtet for at have medvirket til ved at have delt CPR-oplysninger.

- Det viser, hvordan brikkerne i puslespillet spiller sammen.

- Alle de her led i den kæde, der skal til for at man har en samlet pakke så at sige, som kan sørge for, at en rival fra en modstridende gruppe for eksempel bliver dræbt, siger Louise Dalsgaard.

Overblik
  • Den 27-årige mand er onsdag blevet varetægtsfængslet i fire uger efter et grundlovsforhør i Københavns Byret.
  • Han er sigtet for viderebringelse af informationer fra CPR-registret, for medvirken til afpresning samt medvirken til et drabsforsøg ved Herning sidste år.
  • Den 27-årige har lavet 1.742 opslag i CPR-registret i sin tid som studentermedhjælper i Københavns Kommune.
  • Informationer er solgt til personer i de kriminelle miljø.
  • Han er sigtet for 66 afpresningsforhold.
  • Politiet vil ikke komme ind på, hvordan man er kommet på sporet af den 27-årige.
  • Politiet fortsætter sin efterforskning og vil forsøge at kortlægge, hvem den sigtedes kunder var, og hvad de har brugt informationerne til.
  • Den 27-årige har erkendt sig delvist skyldig i de forhold, han er sigtet i. Han erkender at have tilgået information i CPR-registret, men nægter sig skyldig i medvirken til afpresning og medvirken til drabsforsøg.
  • Den 27-åriges forsvarsadvokat ville ikke udtale sig til DR efter grundlovsforhøret.
Har han arbejdet sammen med andre?

Vores udsendte reporter har spurgt politiinspektøren i NSK, Henrik Andersen, om det er hans opfattelse, at den 27-årige mand har handlet alene i viderebringelsen af oplysninger fra CPR-registret.

- Nej, jeg har i hvert fald ikke noget indtryk af og kan ikke sige noget sikkert om, at han har arbejdet sammen med andre, lyder det fra Henrik Andersen.

Facilitering af kriminelle handlinger

Der har den seneste tid været snak om at sælge sin hjælp i forbindelse med kriminelle handlinger.

Man taler inden for politiet om termen violence as a service - at tilbyde sin aktive hjælp til kriminelle handlinger. Samtidig taler man også om at facilitere forbrydelser.

- Det er ikke mere end en måned siden, hvor vi holdt et pressemøde, hvor vi på det kraftigste advarede imod at give sig i kast med selvfølgelig at udføre "violence as a service", men også på alle måder at facilitere det.

- Og det er i virkeligheden det, den 27-årige har gjort, siger Henrik Andersen fra NSK.

Ifølge Henrik Andersen er der ikke noget, der tyder på en tendens.

- Men helt generelt har NSK et stort fokus på at indlede efterforskninger mod personer, som sidder i betroede stillinger både i det offentlige og i det private og videregiver dem (informationer, red.) til det kriminelle miljø, siger han.

Politiinspektøren kan ikke komme ind på, hvordan den 27-årige er kommet i kontakt med personer fra kriminelle miljøer.

Beskeden information om den 27-årige

Vi ved allerede, at der er tale om en 27-årige mand, som har arbejdet som studentermedhjælper i Københavns Kommune, hvorfra han har skaffet information fra CPR-registret.

Meget mere får vi ikke at vide for nuværende.

- Der er holdt et retsmøde for lukkede døre, så jeg kan ikke sige så meget andet, end at der er tale om en 27-årig mand, udtaler Henrik Andersen, politiinspektør ved NSK - National enhed for Særlig Kriminalitet.

NSK: Oplysninger gjorde drabsforsøg muligt i Herning

Den 27-årige mand er foruden at være sigtet for viderebringelse af CPR-information og medvirken til afpresning også sigtet for medvirken til et drabsforsøg i Lind ved Herning sidste år.

Til det udtaler Henrik Andersen, politiinspektør ved NSK, følgende:

- Jeg kan ikke sige så meget andet, end at han har leveret oplysninger til det kriminelle miljø i Herning. Og det har gjort det muligt at i hvert fald planlægge og forsøge at gennemføre et drab mod en person i det kriminelle miljø i Herning, siger Henrik Andersen.

'Vi vil gerne finde ud af, hvem der har været den sigtedes kunder'

Henrik Andersen ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvordan de kom på sporet af den 27-årige, men at politiet i den tidlige sommer sidste år blev opmærksomme på, at nogen kunne levere oplysninger fra CPR-registret.

Derfra begyndte politiet at arbejde baglæns og kontaktede siden Københavns Kommune.

De kommende fire uger, mens varetægtsfængslingen står på, vil politiet fortsætte sin efterforskning.

- Vi vil gerne finde ud af, hvem der har - hvis jeg må sige det - været kunder i den sigtedes forretning. Når vi har fundet ud af det, så vil vi finde ud af, hvad de har brugt de oplysninger, de har købt af ham, til, siger Henrik Andersen fra NSK.

Varetægtsfængsling giver ro til efterforskningen

Ifølge dommeren i Københavns Byret var der risiko for, at den 27-årige anholdt ville forstyrre politiets efterforskning, såfremt han var på fri fod.

Varetægtsfængslingen betyder nu, at NSK har "ro" til at efterforske videre, forklarer politiinspektør Henrik Andersen.

- Og så kan vi arbejde videre med de ting, vi i øvrigt skal have kigget nærmere på, siger han.

Henrik Andersen ønsker ikke at komme ind på, hvordan politiet har fundet ud af, at han har delt CPR-oplysninger med kriminelle på sociale medier.

NSK's politiinspektør ridser sagen op

Henrik Andersen, politiinspektør ved NSK (National enhed for Særlig Kriminalitet) understreger i et interview med DR, at den 27-årige er sigtet for medvirken til drabsforsøg og for medvirken til 66 afpresningsforhold og videregivelse af registeroplysninger.

Han har i alt lavet 1.742 opslag i CPR-registret. Oplysninger er efterfølgende blevet med organiserede kriminelle på forskellige sociale platforme.

- Det er vores mistanke, at de har brugt de oplysninger til blandt andet et konkret drabsforsøg og flere afpresningsforhold.

Tidligere ansat i Københavns Kommune varetægtsfængsles

Dommeren i Københavns Byret finder begrundet mistanke for, at den tidligere ansatte i Københavns Kommune har medvirket til drabsforsøg og afpresning.

Han varetægtsfængsles derfor i fire uger. Det skriver Ritzau.

Varetægtsfængslingen er begrundet med, at der ifølge dommeren er risiko for, at den 27-årige vil påvirke efterforskningen ved at være på fri fod.

Tidligere på dagen kom det frem, at den 27-årige er blevet sigtet for flere forhold.

Han har erklærer sig delvist skyldig i at have skaffet sig adgang til oplysninger på 1.742 borgeres data fra CPR-registeret, men har nægtet sig skyldig i at skulle have medvirket til afpresning samt medvirken til drabsforsøg.