Da er det over for i år

- Da er det over for i år. Det ble veldig spennende. Jeg er skuffet over at Storbritannia ikke vant, men det var ikke uventet at Ukraina vant. Jeg er veldig godt fornøyd med at vi endte på 10.-plass, og jeg har kost meg med alle tre sendingene fra Italia og ikke minst med de to ukene som har vart med forberedelser, skriver Ronny G. Berg.

Her er lenken til hans blogg om MGP

www.euronny.com

Ukraina til topps i Eurovision Song Contest – Norge nummer ti

Ukraina og Kalush Orechestra vant som ventet Eurovision-finalen lørdag. Landet stilte med Kalush Orchestra og låten «Stefania».

Ukraina gikk rett til topps på spillselskapenes lister etter den russiske invasjonen i slutten av februar og har ligget der siden.

25 – Estland Stefan - Hope

Terningkast 4

Å avslutte finalen med en sang som heter ”Håp” står i stil med å åpne med ”Give peace a chance”. Stefan er stor fan av Johnny Cash, og hanvant Maskorama hjemme i Estland.

Han har en veldig behagelig stemme. Hadde jeg hatt han på lydbok ville jeg ha sovnet lett (Mrk: jeg hører ofte på lydbok etter at jeg har lagt meg). Låta får meg til å tenke på spaghetti-western og refrenget sitter kjapt i øret. Ikke er han vond å se på heller. En verdig avslutter.

24 – Serbia Kontrakta – In corpore sano

Terningkast 2

For førti år siden sang Inger Lise Rypdal om Lady Di i den norske finalen (hun ble nr 2 bak ”Adieu”). I år synger serbiske Kontrakta om Meghan Markle og hun lurer på hvor sunt håret hennes er, samtidig som hun vasker hendene sine.

Hun har definitivt arenaens reneste hender. Er det bare meg, eller synger hun «Bitt i skrævet»? Noen elsker dette, og det er vel det jeg synes er mest fascinerende med denne låta. Her kom også bolleklippen i herreutgave på en av koristene. Pluss for å synge på latin og serbisk.

23 – Polen Ochman – River

Terningkast 4

Nok en låt jeg liker. Han synger også bra. Jeg er ikke glad i overdreven bruk av falsettsang, men jeg synes det kler denne låta godt.

Dessverre har de tatt med seg fire utgaver av Hufsa (hun fra Mummitrollet) på scenen. Hun (alle fire utgavene) kunne fått lov til å bli igjen hjemme i Mummiland.

22 – Storbritannia Sam Ryder – Space man

Terningkast 6

Norge sender ulver fra månen, og storbritannia sender en space man. Storbritannia har slitt i snart 20 år, og virkelig skrapt bunnen av resultatlistene de siste årene. I år tror jeg de har knust koden over hva som skal til for å gjøre det bra. Sam Ryder synger veldig bra og jeg liker låta veldig godt.

Glitterkjeledress er kanskje sommerens hit på motefronten? Tror ikke det blir en trend jeg kommer til å kaste meg på (Har du lyst har du lov, har du fett lar du være).

Minus for noe av den unødvendige fraseringen som ødelegger litt (frasering = stemmeonani). Eurovision er i utvikling, og det ville vært veldig spennende å se hva britene ville gjort med Eurovision om de fikk arrangere det neste år. Min nummer 1!

21 – Australia Sheldon Riley – Not the same

Terningkast 4

Sheldon har en bakgrunnshistorie som er både trist og vanskelig, og det er det sangen handler om. Han synger veldig bra. Gutten har en stor stemme! Låta blir i overkant voldsom i midtpartiet, men det visuelle er definitivt ikke det.

Et flott ”kostymedrama” som fikk meg til å tenke på Liberace.

20 – Sverige Cornelia Jakobs – Hold me closer

Terningkast 4

Jeg har et ”problem” når det kommer til de svenske bidragene i Eurovision. Alt er så finpusset og perfeksjonert at de mangler alt i nærheten av naturlig sjarme. Cornelia Jakobs er et unntak.

Hun har både sjarme og utstråling, i tillegg til en kul sangstemme. Låta er midt på treet, men hun løfter den. Sammen med Hellas den beste åpningen av en låt. Definitivt en topp 5-kandidat.

19 – Moldova Zdob si Zdub & Adahov Brothers – Trenuletul

Terningkast 4

De første sekundene av låta er grusomme, men det varer ikke lenge. Folk-Rock om en togtur mellom Chisinau i Moldova og Bucuresti i Romania.

Om det å reise med tog hadde vært like underholdende som disse tre minuttene ville jeg reist oftere med Vy – kun for underholdningens skyld. Jeg hadde ikke blitt sur en gang om det hadde blitt buss-for-tog fra Roa. Jeg blir i ekstra godt humør av dette, selv om jeg ikke forstår en døyt. «Hey ho, let’s go!». Denne kommer til å få mange publikumsstemmer!

18 – Island Systur – Með hækkandi sól

Terningkast 5

Tre søstre som synger og en bror som spiller trommer. Sangen handler om en sol som stiger etter en lang tid i mørket. Nydelige harmonier og selv om jeg ikke har hørt på mye musikk i country/rootssjangeren tidligere er dette en låt jeg liker veldig godt.

Systur er nok en finalist som får pluss i margen for å synge på morsmålet. Av årets deltagere er disse de som har vist mest samfunnsengasjement. De har snakket mye om krigen i Ukraina, homofile, lesbiske og transsexuelles rettigheter.