650 på Kvitnes-messe i Fjellhaven

Henning Kvitnes har passert 66 år og gjør, som alltid, det han vil. Sangpoeten fra Østfold har stått på scena i 47 år og har oppigjennom årene blitt en av landets mest folkekjære artister. 

Særlig etter at han begynte å synge på norsk gikk han raskt fra å være en rufsete fugl i den norske musikk-faunaen til å bli en artist de aller fleste har et forhold til. 

En dønn utsolgt Fjellhaven fikk oppleve Kvitnes og bandet som allerede tidlig i settet bød på favoritter som Roadkill og Evig eies kun et dårlig rykte. 

Med en gjeng på scena i toppform og et lydhørt publikum som ikke gjorde annet enn å lytte og nyte, ble lørdagskvelden gild både for Fjellhaven-vennen Kvitnes og gutta, men også for det trofaste publikummet som har fulgt østfoldingen i mange år.

Nye show fra Seriøst Firma

Seriøst firma offentliggjør i en pressemelding at de nå har to nye show klare. 

De to showene er en nye utgave av Tøyser Jula inn og den nye duoen Rune Nilson og Ken André Ottesen som kommer med showet Høyt og Lavt. 

– Et show om hele det rare landet vårt, sett gjennom øynene til to menn som elsker de små, rare finurlighetene som gjør Norge til Norges rikeste land, skriver de i pressemeldingen.

Begge showene kommer snart i salg og skal spilles utover høsten. 

Seriøst Firma forteller også at de har store planer for å hjelpe deltakere på Arendalsuka med å stikke seg fram.

Spellemannpris-nominasjon til Hemsing

Tirsdag 4. Mars ble 108 Spellemann-nominerte, fordelt på 26 kategorier, offentliggjort under en pressekonferanse på Carls i Oslo. 

Fiolinisten Eldbjørg Hemsing fra Aurdal i Valdres er nominert til Spellemannpris i klassen klassisk for 2024-utgivelsen «Hillborg: Violin Concerto 2/Liquid Marble» sammen med Swedish Radio Symphony Orchestra, under ledelse av Esa-Pekka Salonen.

Hemsing er i samme kategori som 

  • Klaus Mäkelä, Oslo Philharmonic Orchestra – «Shostakovich Symphonies 4, 5, & 6»
  • Oslo Strykekvartett – «Learn To Wait»
  • Mathias Halvorsen, Kringkastingsorkesteret og Otto Tausk (dir.) – «Mathias Halvorsen, Kringkastingsorkesteret og Otto Tausk (dir.)».

I 2021 mottok Eldbjørg Hemsing prisen i klassen for klassisk musikk sammen med Simon Trpčesju for albumet «Grieg: The Violin Sonatas».

Årets Spellemannpris-utdeling arrangeres torsdag 24. april på Clarion Hotel the Hub i Oslo og ledes av Thomas Numme og Harald Rønneberg.

De første Fredvika-artistene er klare

Sommerens Fredvikafestival er ennå noen måneder unna, men allerede nå har festivalen sluppet de første artistene. 

Fredag 20. juni er Synne Vo tilbake til festivalen, tre år etter at hun sist besøkte festivalen. Siden sist har hun rukket å bli en av landets mest populære artister med flere hits på samvittigheten.

Samme kveld står også festivalfavorittene Trang Fødsel på scena ved Mjøskanten.

Årets festival arrangeres i tidsrommet 20. og 21. juni med flere artister på sommerlig Gjøvik-besøk.

Tone Damli fjerner Tesla-referanse i MGP-låt

Rett før lørdagens MGP-finale har Tone Damli endret teksten i låten sin. Hun sang opprinnelig om å kjøre rundt i en Tesla.

– Jeg har hatt en uggen følelse rundt det å synge Tesla de siste ukene, forklarer artisten i en sms til VG.

I den opprinnelige versjonen av låten sang Damli om å «roll up in a Tesla», ifølge avisen. Nå skal bilmerket fjernes.

– Det toppet seg den siste uken med alt en har sett, hørt og lest, og jeg vil ikke være en som fronter Tesla og Musk, skriver Damli.

Fredag var Damli i studio for å spille inn ny vokal på låten, men enn så lenge ligger originalen ute på Spotify. Lørdag kveld står hun på scenen i MGP-finalen i Oslo Spektrum og framfører låten.

Artistens manager, David Eriksen, vil foreløpig ikke si hva Tesla byttes ut med i låta.

Tesla-eier Elon Musk har blitt en stadig mer kontroversiell figur de siste månedene.

Han har både flørtet med ytre høyre-partier i Europa og gjorde en omdiskutert armbevegelse på en talerstol i forbindelse med innsettelsen av president Donald Trump i USA i januar.

Musk samarbeider tett med den amerikanske presidenten og har fått i oppdrag å lede effektiviseringsbyrået Doge, som står i spissen for store kutt og omveltninger i offentlig sektor i USA.

En undersøkelse blant 500 norske Tesla-eiere denne uken, viste at 44 prosent mener Musk påvirker Tesla «svært negativt», mens 40 prosent mener han påvirker selskapet «negativt».

Sissel fra Hov skal synge i MGP

VG melder at Sissel Kyrkjebø skal synge under MGP-finalen lørdag. 

Det kommer ikke fram hva hun skal synge. 

Sist hun var med i programmet var da finalen var i Bergen i 1986, etter at Norge vant med Bobbysocks året før. Kyrkjebø sang Nystemten sammen med Kork. 

– Jeg husker det godt. Et minne for livet! Og nå skal jeg nok en gang stå på scenen sammen med KORK i MGP sier hun til VG

Sissel Kyrkjebø bor i Hov i Søndre Land kommune. Hun kjøpte et lite bruk der i 2011. 

Nora Jabri fra Gjøvik skal delta med sin egen sang under årets MGP. Hun deltaer med låten Sulale, som beskrives som en låt som syder av arabiske toner, lettfattelig klapping og skakke rytmer. 

Nytt fjes i Teater Innlandet

Teater Innlandet har ansatt Gøril Janicke Utsi (36) som leder for publikumsavdelingen. Hennes forrige arbeidsplass var teknologi- og designbyrået 321 i Hamar, der hun var salgs- og markedsansvarlig. 

Før det var hun rådgiver og markedssjef i ProsessPilotene, hvor hun jobbet tett med bedrifter i hele Norge for å hjelpe dem med å anvende ny teknologi og skape mer målrettet markedsføring. Teater Innlandet lyste ut stillingen som leder for publikumsavdelingen i desember. Totalt kom det inn 33 søknader. 

Gøril Utsi har bred erfaring fra salg, markedsføring og forretningsutvikling, og personlig begeistring for scenekunst. 

– Jeg har ingen profesjonell bakgrunn fra teater, men en sterk lidenskap for publikumsutvikling. Jeg er spesielt opptatt av å skape gode kundeopplevelser, og å få muligheten til å gjøre det i Teater Innlandet ser jeg på som en ære, sier Gøril Utsi. Hun er opprinnelig fra Lakselv i Finnmark, men har bodd hele sitt voksne liv i Elverum. Utsi sitter også i styret i Hamarregionen næringsforum. 

– Gøril Utsi har en sterk bakgrunn og stor motivasjon for å fylle rollen som leder for publikumsavdelingen ved Teater Innlandet, sier teatersjef Thorleif Linhave Bamle. Hennes erfaring fra kommunikasjonsarbeid og ledelse vil tilføre teatret ny og etterspurt kompetanse innen innsikts- og publikumsarbeid, sier han. 

Utsi har allerede startet i jobben ved Teater Innlandet.

Brann rykket ut til Gjøvik sentrum

Tirsdag kveld dukket en bil fra Gjøvik brann og redning opp i Nedre Torvgate i Gjøvik sentrum. 

Den sto i krysset med Bassengvegen i noen minutter, før den returnerte til basen. 

Det viser seg at de var ut for å sjekke en automatisk varsling, som denne gang viste seg å ikke være brann. 

Arbeidet med Prøysen-skulpturen går framover

«Prosjekt: skulpturen «Syskjenbånet på Gjøvik» er nå inne i et svært positivt spor, skal vi tro prosjektgruppa bak skulpturen. Billedhugger Henning Olav Espedal har allerede presentert et forprosjekt, som er godkjent av prosjektgruppa. 

Kunstneren er inspirert av fjerde og femte vers i Alf Prøysens sang «Æille har et syskjenbån på Gjøvik» og skildrer en svært ivrig og fremoverlent skolegutt som rekker opp handa. 

Espedal har laget en gipsmodell i skala ca 1/5 som allerede er vist fram for flere kunstinteresserte, med meget god mottakelse. 

«Med Espedal som utførende kunstner sikres høyeste kunstneriske kvalitet, slik at skulpturen blir en fin tilvekst til Gjøviks attraksjoner», heter det i en uttalelse fra prosjektgruppa.

 Parallelt med dette, arbeider prosjektkomiteen videre med selve finansieringen av skulpturprosjektet. Komiteens leder, Petter Børde, sier at han er glad for all støtte og alle gode bidrag. 

–Jeg vil spesielt nevne at vi har fått verdifull støtte og store bidrag fra Gjøvik kommune og Totens Sparebank, sier Børde.

– Nå har vi kontakt med gårdeiere i Gjøvik og andre virksomheter, og flere har allerede gitt tilsagn om gode bidrag og det monner bra. 

Budsjettet for skulpturen er på totalt to millioner kroner. 

– Vi har allerede klart å samle inn én million kroner, slik at vi er kommet halvveis med finansieringen, sier Petter Børde. 

Videre forteller han at prosjektkomiteen har engasjert en sterk gruppe av kjente personer i byen og distriktet til å hjelpe til i det videre arbeidet. 

– Vi kaller disse hjelperne ambassadører. Ambassadørene skal bidra til å gjøre skulpturprosjektet kjent og dele sitt engasjement for skulpturen med folk i byen og distriktet, sier han. 

– Dette blir viktig når vi senere satser på bidrag fra folk flest gjennom en SPLEIS i samarbeid med Sparebank1 Østlandet. Målsettingen er å ha skulpturen ferdig støpt i bronse og klar for avduking sommeren 2026.

Masive swinger seg fra Norske Talenter til Gullfisken

Det har vært travle tider for karene i Masive etter at dansebandet kapret en pallplass i Norske Talenter. 

– Før jul ble det mye julebordspilling, men etter jul har vi ligget litt lavere for å jobbe med nytt materiale, sier bandets vokalist Jørgen Alund. 

Han forteller at bandet i løpet av våren vil gå i studio og spille inn noen låter, deriblant helt eget materiale.

Men aller først venter en ny direktesendt TV-opptreden på snertingdølene, og som vanlig må de ta en utfordring på strak arm. Under kveldens Gullfisken-sending skal de nemlig bryne seg på en type sjanger som ligger litt utenfor danseband-land.

– Vi fikk en utfordring fra TV2 om å gjøre noe litt spesielt, og det er klart vi syntes det var spennende, sier bassist Simen Brobakken, som ikke kan avsløre altfor mye.

– Det vi kan si er at i noen minutter blir det Masive i ny drakt med gjester på scena,  Låta vi skal synge har også en ganske grov tekst, og er en skikkelig partylåt. Men selv om vi gleder oss til å prøve noe annet, er og blir vi dansebandet som til sommeren skal ut på veien og spille skikkelig dansemusikk for folk, beroliger Jørgen Alund.