Spellemannpris til Oda Felicia fra Biri

Årets Spellemannprisutdeling ga uttelling for Oda Felicia Bardal Sigstad Abdelmaguid fra Biri og hennes kritikerroste debut-EP «FIRST ACT (The Huntington Chorea Project)». 

34-åringen vokste opp i en familie rammet av den sjeldne og brutale sykdommen Huntington Chorea. Den degenerative hjernesykdommen er svært arvelig, og barn av bærer vil ha 50 prosents sjanse for å arve genfeilen. Alle som rammes dør.

I over 16 år har hun jobbet med prosjektet som også er hennes aller første utgivelse. Og hun setter brutale ord på tankene rundt familiens sykdom.

Under torsdagens musikkfest på The Hub i Oslo ble musikken med det sterke bakteppe kronet med Spellemannpris i kategorien alternativ pop/rock.

– Den sorgen jeg lever med er så gjennomsyrende, ødeleggende og fryktelig skremmende, sa en tydelig beveget Abdelmaguid som i august skal fremføre hele albumet i Nidarosdomen under Olavsfestdagene i Trondheim.

I kategorien viser og visepop stakk en annen lokal kjenning, nemlig Ingrid Olava, av med den gjeve harpa. Lillehamringen, som i flere var år var en markant skikkelse i musikkmiljøet i Gjøvik, fikk prisen for albumet «Blomster og post».

Sørum blir spontan på premieren

Seriøst firma har nå offentliggjort hvilke artister som skal være med på premieren av showet deres på Kapp til sommeren. 

Spontane totninger får med seg Øverskreiens Knut Anders Sørum 1. juni. 

De får også med komikeren Hans Morten Hansen.  Han ar kanskje mest kjent som Gullestad i serien Side om side. 

Sørum tar vi for gitt at er kjent for de fleste av OAs lesere. 

De andre dagene det er forestillinger vil ha andre gjester. 

Halvparten av kvinnelige britiske musikere har opplevd diskriminering

En tredel av kvinnelige musikere i Storbritannia forteller at de er blitt seksuelt trakassert på jobben, mens halvparten har opplevd å bli diskriminert.

Det viser første utgave av en ny spørreundersøkelse, kalt UK Musicians Cencus. Bak står fagforeningen Musicians' Union og hjelpeorganisasjonen Help Musicians, melder BBC.

Mer enn 6000 bransjefolk er blitt spurt, av dem identifiserte 2526 seg som kvinner.

Ifølge rapporten blir kvinner dårligere betalt enn menn, og opplever oftere kortere karrierer – selv om de har bedre trening og utdannelse. 27 prosent av de spurte kvinnelige musikerne sa de ikke tjente nok på musikken til å kunne leve av den, sammenlignet med 20 prosent av mennene.

– Det er livsviktig at bransjen forplikter seg på alvor og tar avgjørende grep for å forhindre at funnene gjentar seg, sier Nadia Khan i organisasjonen Women in CTRL til BBC. 

De nye funnene samsvarer med en rapport som britiske parlamentsmedlemmer i den såkalte Women and Equalities-komiteen presenterte i januar. Der ble musikkbransjen beskrevet som «en gutteklubb», der seksuell trakassering og overgrep er utbredt.

Komiteen ble opprettet etter en etterforskning av misogyni – altså kvinnehat – i bransjen fra 2022. Blant dem som tok til orde var den kjente BBC-DJ-en Annie Mac, som uttalteat det var «en flodbølge» av avsløringer om seksuelle overgrep i musikkbransjen som ventet på å bli fortalt.

(NTB)

Lars Ulrich klar for «Spinal Tap»-oppfølger

Metallica-trommeslager Lars Ulrich er siste musikkjendis til å entre rollelisten i nye «Spinal Tap» – sammen med Red Hot Chili Peppers-kollega Chad Smith.

De to trommeslagerne føyer seg til en stjernespekket gjesteliste som fra før av teller Elton John, Paul McCartney, Questlove, Garth Brooks og Trisha Yearwood.

Innspillingen av oppfølgerfilmen startet i New Orleans 6. mars og foregår fram 12. april, melder Blabbermouth.  Den tar opp tråden etter mockumentaren «This Is Spinal Tap» fra 1984 – som er blitt en legendarisk kultfilm.

Arbeidstittelen er ifølge Deadline«Goodbye, Cleveland» – som er en referanse til en scene i originalfilmen der bandet roter seg bort backstage.

Med fra forrige gang som det håpløse, britiske heavybandet Spinal Tap er Christopher Guest, Michael McKean og Harry Shearer, mens Rob Reiner på ny spiller dokumentarfilmskaperen Martin «Marty» DiBergi – og har regi. Også Fran Drescher gjenforenes med rollen som bandets PR-person.

Nå skal Spinal Tap gjenforenes etter en 15 års pause. Reiner, som dessuten skriver manuset, har tidligere fortalt om handlingen:

– Nå har de spilt i Royal Albert Hall, Wembley Stadium, over hele Storbritannia og i Europa. De har ikke tilbrakt tid sammen i senere tid. Ideen er at manageren deres er død, og at enken arvet en kontrakt der det står at Spinal Tap skylder dem en siste konsert. Hun aktet å saksøke dem om de ikke gjorde den.

Filmen starter når bandmedlemmene kastes sammen etter mange år og mye ondt blod, og må klare å omgås og spille denne siste konserten – som DiBergi skal dokumentere

Den 40 år gamle kultfilmen er blitt en del av populærkulturen. Fraser fra manuset dukker opp noe uventede steder, som i Tesla-bilene og i BBCs nettspiller, der lydvolumet går til 11 – slik som i filmen.

(NTB)

Wildenveys poesipris går til Hans Olav Brenner

Herman Wildenveys poesipris for 2024 går til Hans Olav Brenner for hans arbeid med å spre interesse for poesi, blant annet gjennom serien «Brenner deler dikt».

– Poesi kan være en vanskelig sjanger for mange, og noen har trolig dårlige minner om diktanalyse fra sin skoletid. Hos Brenner finnes ikke noen fasit eller analyseskjema – han åpner opp for en fri samtale med utgangspunkt i de aktuelle diktene der den litterære og personlige vinklingen går hånd i hånd.

Slik begrunner Wildenveykomiteen årets vinner av poesiprisen som er oppkalt etter den norske dikteren Herman Wildenvey. Prisen har vært delt ut hvert år siden 1986 til lyrikere eller personer som har fremmet interessen for poesi.

«Brenner deler dikt» er et ukentlig radioprogram på NRK der programleder Brenner inviterer mer eller mindre kjente personer til å snakke om et spesifikt dikt.

– Ikke alle har et nært forhold til poesi, men Brenner makter å skape en interesse hos dem med sin frie samtale, sier komiteen i en pressemelding.

Prisen, som består av et portrettrelieff i bronse av Herman Wildenvey og en sum på 25.000 kroner, deles ut 17. juli i Kommandantboligen på Fredriksvern verft i Stavern. Prisvinneren inviteres også til å besøke Wildenveys hjem i Stavern, der dikterens arbeidsrom og skrivebord fremdeles står bevart.

Wildenveykomiteen 2024 består av Dyre Vaa, Hans Weldingh, Kjetil Espeseth, Stig Hatlo og Dyveke Bast.

Stor kunstauskjon på nett:– Høyste startpris er 40.000 kroner

Mens vi venter på at sola skal gjøre vinter om til vår, er det likevel full aktivitet hos auksjonarius Kai Lervold som driver nettstedet auksjoner.no. 

– Vi har en kunstauksjon gående på nett. Det er den største kunstauksjonen som har vært på Gjøvik, mener Kai Lervold som kan skilte med verker av navn som Kjell Nupen, Odd Nerdrum, Jacob Weidemann og Edvard Munch.

– Vi har noe for enhver smak, og utropene spenner seg fra 1000 kroner til 40.000 kroner, som er et verk av Knut Rose, sier Lervold som legger til at auksjonen avsluttes mandag kveld.

Mange vil feire Jokkes 60-årsdag – setter opp ny ekstrakonsert

Så mange vil feire det som ville vært Jokkes 60-årsdag sammen med Valentinerne, at det er duket for enda en ekstrakonsert.

8. september 2024 ville Joachim Nielsen ha fylt 60 år. Hans gamle band Valentinerne stiller på Rockefeller-scenen i Oslo på selve dagen for å hedre og feire rockeartisten, som ble funnet død 17. oktober 2000 – bare 36 år gammel.

Billettene suste ut i rekordfart, og det ble først duket til én ekstrakonsert 9. september. Nå melder Oslo-scenen, der Jokke spilte mange ganger, at det blir nok en ekstrakonsert 10. september.

– Det er tusenvis av gamle og nye fans som tydeligvis ønsker å hedre Joachim i forbindelse med hans 60-årsdag, heter det i pressemeldingen.

Hyllestkonserten har fått navnet «Hvis jeg var deg», og bak står nære venner, familien og de originale medlemmene av Jokke & Valentinerne, som er May-Irene Aasen, Petter Pogo og Håkon Torgersen. Vokal og gitar står Vidar Rugset, som også har spilt med Valentourettes, for. Også gjesteartister vil dukke opp.

Joachim Nielsen skal også hylles på 2024-utgaven av Tons of Rock i juni. En stor samleboks med de fem Valentiner-utgivelsene er også i anmarsj.

– Jeg trodde han skulle bli fort glemt. Men teksten og musikken til Jokke er så sterk at de står seg bedre nå enn da det skjedde, sa Petter Pogo til NTB i fjor.

(NTB)

«Pippi»-komponisten er død

Georg Riedel, mannen som tonesatte flere av Astrid Lindgrens filmer, deriblant «Pippi», er død, 90 år gammel.

90-åringen sovnet inn søndag kveld etter å ha vært syk i en periode, opplyser familien til det svenske nyhetsbyrået TT.

Riedel er kanskje mest kjent for å ha komponert filmmusikken til en rekke Astrid Lindgren-filmatiseringer, deriblant «Pippi Langstrømpe», «Emil i Lønneberget», «Karlsson på taket» og «Alle vi barna i Bakkebygrenda». Han lagde også musikken til «Albert Åberg»-tegnefilmene.

Han ble opprinnelig født i den tsjekkiske byen Karlovy Vary i daværende Tsjekkoslovakia i 1934. Familien flyktet fra nazistene da andre verdenskrig brøt ut fordi moren var jødisk. Han vokste opp i Stockholm-traktene og ble etter hvert jazzmusiker. Kontrabass var hans foretrukne instrument.

(NTB)

Nytt tilbud på kulturskolen

Hver onsdag ønskes det velkommen til Musikalsk Møteplass, som er et tilbud om musikkopplæring til nykommere og andre som ønsker å videreutvikle seg innen sang og musikk.

– Det er bare så fine folk, og det er så trygt miljø, man kan gjøre som man vil – og det er veldig lett å føle på tilhørighet, sier en av deltakerne Anne Elisabeth Bjarnaberg.

– Vårt mål og ønske er at dette nye musikktilbudet skal bli nettopp slik, sier Ola Narten Svendsen, fagleder for inkluderende kunst- og kulturskoletilbud ved kulturskolen i Gjøvik, som også er base for den musikalske møteplassen.

– Musikk er noe vi gjør, og det er noe vi kan gjøre sammen. Vi møtes og deler musikk med hverandre. Alle har et forhold til musikk, og alle er ekspert på sin egen musikksmak, sier han.

– Vi lytter til musikkønsker og tilpasser gruppen etter hvert som deltakerne kommer. Det er opp til hver enkelt om en ønsker å bidra med sangønsker og samtale om musikken, eller om en bare tar turen innom for å lytte. Ønsker du å skrive noen tekster, er du velkommen til det, sier de to instruktørene, Ingvild Nagell-Dahl og Katerine Espinal, pianisten fra Nicaragua.

Paul McCartney gjenforent med bass som ble stjålet i 1972

Paul McCartney er blitt gjenforent med bassen han brukte på The Beatles-klassikere som «Love Me Do» og «She Loves You», 51 år etter at den ble stjålet i London.

Höfner-bassen ble funnet på et loft i Sussex, skriver BBC. McCartney kjøpte gitaren i 1961, og den ble stjålet fra en varebil i Notting Hill i London i oktober 1972.

En talsperson for 81-åringen sier at han er «utrolig takknemlig» for at bassen er returnert. Letingen etter den begynte etter at McCartney selv oppfordret produsenten Höfner til å finne den.

Gruppa som har lett etter den, ble kontaktet av en mann i Sussex som kom på at han hadde en gammel bass liggende på loftet. Det skjedde etter at de hadde fulgt opp tips om at bassen etter tyveriet var blitt solgt til en huseier av en pub, og at den deretter hadde havnet i Sussex.

(NTB)