Meat Loaf er død

Den amerikanske musikeren og skuespilleren Meat Loaf er død, 74 år gammel, opplyser familien hans til Deadline.

Meat Loaf, som egentlig het Michael Lee Aday (født Marvin), døde torsdag kveld med kona Deborah ved sin side, opplyser hans agent Michael Greene på vegne av familien.

Agenten sier at også døtrene og nære venner fikk muligheten til å si farvel til ham det siste døgnet han levde. Dødsårsaken er ikke kjent.

Meat Loaf vant blant annet en Grammy for sangen «I'd do anything for love».

Artisten spilte også i mer enn 50 filmer og TV-serier i løpet av karrieren, blant annet kultklassikeren «The Rocky Horror Picture Show» og «Fight Club».

Han har også samarbeidet med den norske artisten Marion Ravn i flere prosjekter. (NTB)

Jordbruker og Industriarbeider tilbake i gammel prakt

De to skulpturene Jordbruker og Industriarbeider som nylig ble flyttet fra Nytorvet til mellomlagring hos Vitensenteret, har nå gjennomgått en konserveringsprosess i regi av kunstkonservator Erling Låberg.

Skulpturene i bronse ble støpt i Kristiania Kunst og Metall Støberi AS i 1966.

Arbeidet består av demontering av skulpturen  fra sokkelen og transport til verksted.

- Monumentets bronse viste former for korrosjon som er karakteristisk for bronseskulpturer plassert utendørs ubeskyttet mot vær og vind, forurensing . Skulpturen viste klare tegn på degradering karakterisert av en kromatisk endring av overflaten på grunn av formering av ikke-homogen korrosjon, noe som er typisk assosiert med utendørs skulptur. Det var grå og grønne soner med korrosjon i tillegg til jernoksid fra rustne jernelementer i armatur, opplyser Låberg.

Konserveringsprosessen består blant annet av vasking av bronse med vanndamp spray og non-ionic rensemiddel, rens for fjerning av eventuelle fett/olje produkter, mekanisk fjerning av aktiv korrosjon med skalpell og/eller roterende nylon børster hvor nødvendig

- For å beskytte utendørs bronse kunstverk mot korrosjon er det nødvendig å bruke produkter som motvirker aktiv korrosjon, er reversibelt, ikke skader eller forandrer overflaten og ikke forandrer seg over tid, opplyser kunstkonservator Erling Låberg.

Ny undersøkelse viser nesten null smitte på kulturarrangementer

Siden mars i fjor har det nesten ikke vært sporet koronasmitte på store scener i Norge, viser en ny undersøkelse. Kulturlivet krever at det åpnes mer.

Scenekvelder ved Folketeateret har hentet smittetall fra 13 store scener fra mars 2020, da pandemien brøt ut i Norge, viser undersøkelsen som NTB har fått tilgang til.

Nesten 900.000 publikummere deltok på i alt 3.163 arrangementer på blant annet Folketeateret i Oslo, Olavshallen i Trondheim og Grieghallen i Bergen.

I denne perioden ble det avdekket tilfeller av koronasmitte bare 39 ganger.

Videre er det ifølge undersøkelsen avdekket null tilfeller av videresmitte.

Regjeringen hevet torsdag publikumsgrensen fra 50 til 200 personer. Men det er langt fra nok, mener Atle Halstensen i Scenekvelder.

– Vi holdes tilbake basert på antakelser om smitterisiko, sier han til Aftenposten.

Halstensen mener undersøkelsen viser at dagens grense ikke er forholdsmessig og krever at antallsgrensen må tilpasses størrelsen på lokalene.

Dette er regjeringen allerede i gang med å se på, opplyste kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på regjeringens pressekonferanse torsdag.

– Vi håper dette er klart allerede neste uke, sa hun.

Folkehelseinstituttet (FHI) tror det kan være mørketall, ettersom mange ikke vet hvor de kan ha blitt smittet. Men det avviser Halstensen.

– Når vi får en henvendelse fra smittevernoverlegen, kontakter vi alle som har vært på forestillingen. Ikke én gang har vi fått beskjed om at noen er smittet, sier han.

(©NTB)

Vazelina utsetter konsertene

Vazelina har sett seg nødt til å utsette avslutningskonsertene i Oslo Spektrum - igjen. Det er som følge av antallsbegrensningen på arrangementer.

Eldar Vågan skriver i en e-post til OA at alle som har kjøpt billetter via Ticketmaster er registrert med e-post adresse, og at alle får beskjed.

– Som vi alle vet, har vi ikke noe valg denne gangen heller. Men vi skal legge oss i selen og fullføre konsertene bedre enn noen gang – for siste gang!

Dette er det nye datoene for konsertene:

  • Torsdag, 24. februar blir torsdag, 6. oktober 2022.
  • Fredag 25. februar blir fredag 7. oktober.
  • Lørdag 26. februar blir lørdag 8. oktober. 
Teater Innlandet solgte nær 26.000 billetter i 2021

Selv om 2021 var et koronaår med alt hva det innebærer av begrensingen, ble det samlede publikumstallet for Teater Innlandet i 2021 likevel på pene 25.762, fordelt på nesten 300 forestillinger i 32 kommuner i Innlandet.

«2021 var et teaterår der alle ordinære forventninger måtte redigeres. «Utsolgt» betød noe helt annet enn «fullsatt», skriver Teater Innlandet i en pressemelding. 

Teateret skriver videre at totalt ligger de godt unna tall de  normalt skal levere, men med avlysninger av store produksjoner, begrensninger i saler, og en lang periode med streik, mener teateret at de likevel har greid å  opprettholdt mandatet gjennom hele året. 

«Når pandemien nå går inn i sitt tredje år, ser vi store utfordringer i horisonten.  Når samfunnet en dag åpner opp igjen, har vi en stor jobb med å trekke publikum tilbake inn i salene».

Færre filmer på norske kinoer i fjor – tre fikk 18-årsgrense

Medietilsynet satt aldersgrense på 244 kinofilmer i fjor, som er flere enn i 2020, men fortsatt færre enn det siste normalåret 2019.

Totalt ble det i fjor satt aldersgrense på om lag 20 færre filmer enn i 2019. Verst var det i fjor da det kun ble satt aldersgrense på 170 kinofilmer.

– Koronaen ser fortsatt ut til å virke inn på antall filmer som settes opp på norske kinoer, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

I år kom det hele tre nye filmer som fikk aldersgrense 18 år. Det er første gang siden 2017 at Medietilsynet gir den høyeste aldersgrensen til film på norsk kino.

«Spiral: From the Legacy of the Saw», «Halloween Kills» og «Bad Luck Banging or Loony Porn» var de tre filmene Medietilsynet mente man burde være i myndighetsalder for å se.

(NTB)

Skuespiller Liv Thorsen er død

Skuespiller Liv Thorsen, blant annet kjent som Elna fra TV 2-serien «Mot i Brøstet», er død. Hun ble 86 år gammel.

Per Morten Jørgensen, sønn av Liv Thorsens avdøde ektemann, bekrefter dødsfallet overfor VG.

Thorsen debuterte i 1959 på Det Norske Teatret. Hun var også lenge fast ansatt på Nationaltheatret, og spilte blant annet Hedvig i Vildanden

– I dag tenker jeg på min kjære kollega og venn Liv Thorsen som er gått ut av tiden, skrev tidligere teatersjef Ellen Horn på Facebook nyttårsaften.

– Liv var et nydelig menneske! Hvil i fred, skriver Mari Maurstad.

(NTB)

Mari Boine med sommerkonsert på Jaslangen

Den internasjonalt anerkjente artisten Mari Boine med band kommer til Jørn Hilme-stemnet og solefallskonsert på Jaslangen tirsdag 12. juli. Det skriver arrangøren på sin hjemmeside. Billettsalget starter 5. januar.

Lettelse hos musikkbrukere: Moms på rettighetsvederlag utsettes

Utesteder, lokalradiostasjoner og andre storbrukere av musikk kan puste lettet ut etter at Skatteetaten utsetter innføringen av moms på rettighetsvederlag.

Tidligere i høst opplyste Skatteetaten at vederlag organisasjoner oppkrever for rettigheter de forvalter, er å anse som omsetning etter merverdiavgiftsloven.

Det betyr at rettighetsorganisasjoner som Gramo, Norwaco og Tono fra 1. januar skulle begynne å kreve moms på vederlag.

For dem som ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret, ville regningen for å spille musikk dermed bli 25 prosent høyere.

Skatteetaten har imidlertid nå kommet til at det gjeldende regelverket ikke gir rom for å behandle innkreving av avgift slik organisasjonene skisserte.

– Vi er lettet og glade for å høre at det arbeides med å utvikle et nytt regelverk på området. Eksisterende merverdiavgiftsregler har ikke vært tilpasset kollektiv forvaltning. Denne uklarheten har skapt en uholdbar situasjon for våre organisasjoner og en del medlemmer, sier administrerende direktør Cato Strøm i Tono.

Skatteetaten jobber nå med en lovendring for å tilpasse regelverket, og forventer at dette er på plass tidligst om seks måneder.

(NTB)

Bruktmarkedet for bøker, plater og kunst tar av

Salget av brukte bøker, plater og kunst har fått et kraftig oppsving under pandemien.

– Det siste året har nettsalget av bøker økt med 28 prosent, forteller Eivind Bergmann, daglig leder og eier av Adamstuen Antikvariat i Oslo, til Klassekampen. 

Han forteller at nettsalget på Antikvariat.net, en nettbokhandel for nordiske antikvariater, står for 70 prosent av omsetningen.

Bergmann synes boksalget har vært «stabilt godt» siden han startet opp for 30 år siden. Men da koronarestriksjonene ble lettet på i fjor sommer og fram til august i år, gikk pilene rett til værs, forteller han.

Økt miljøbevissthet og mer hjemmetid blir trukket fram som forklaringer.

Platebutikken Råkk & Rålls i Oslo sentrum rapporterer også om gode salgstall det siste året.

– Etter lettelsene i mai i fjor eksploderte det, og siden har vi hatt en kjempegod omsetning. Vi får se hvordan det går, nå som samfunnet stenger ned igjen, sier daglig leder Anette Pedersen.

Hun forteller om økt etterspørsel etter LP-er. Men stadig flere er villige til å betale for brukte CD-er, ikke minst yngre kunder.

(NTB)