Ra ungdomsskole på pallen med to lag

I uke 17 sendte Ra ungdomsskole to lag til landsfinalen i UngeAbel-konkurransen i Oslo. Hvert av lagene besto av to jenter og to gutter fra henholdsvis 9A og 9C.

Elevene som representerte klassene var:

9A: Linus Nordvik, Magnus Baann Hovd, Thea Berre Vasvik, Leonora Gudim.

9C: Karl Werner Harra Larsen, Sebastian Lykken, Frida Myrebøe, Ane Røsjordet.

I semifinalen kom 9A på 1. plass og 9C på 3. plass. Dermed kom begge lag videre til finalen. I finalen fikk de 5 minutter på å løse hver av totalt fem oppgaver. Det ble jevnt, og begge lag ledet i løpet av finalen på ulike tidspunkt. 

Tilslutt kom 9A på 2.plass og 9C på 3.plass i finalen! 1.plassen gikk til Birralee International School fra Trondheim. 

Åpen dag på Klokkergården

Lørdag 30.april var det igjen duket for Åpen dag på Klokkergården i Svarstad.

Bygdekvinnelaget og vevstua hadde stor utstilling med temaet: Dekke-duker med gamle servicer. I bryggerhuset var det kafe med salg av rømmegrøt, vafler, kaffe og bakerovnsbrød. I tillegg hadde historielaget åpen utstilling i låven, og kunst og hobbyforeningen hadde åpent i stall og fjøs. Det var også stands fra flere av de andre brukerforeningene.

Her fikk man en fin oversiokt over mye av det som foregår av frivillig arbeid på Lardal bygdetun – Klokkergården.

Gjestene koste seg med alt de kunne se og smake denne fine lørdagen. "Dette var virkelig flott, og til stor inspirasjon" gikk igjen blant kommentarene til de som var der. Alle de besøkene koste seg, og gledet seg til neste gang det er arrangement på det flotte tunet.

Takker for seg etter 75 år med en avskjedskonsert

Stavern Mannskor fyller i år 75 år og vil den 8. mai holde en foajekonsert på Bølgen.

Dette blir også en avskjedskonsert med koret, da generalforsamlingen i koret har vedtatt å legge ned koret etter denne konserten.

Grunnlaget for dette er den vanskelige tiden under koronaen som har medført tap av sangere, samt økonomiske utlegg som er grunnlaget for nedleggelsen.

Vi som er igjen etter krisen beklager dette overfor våre trofaste tilhørere, og vi vil savne sangen på 17. mai ved de ulike arrangementene i Stavern. Sang ved bautaen over Eidsvoll-mennene, minnefontenen over falne sjømenn, sykehjemmene og det ærefulle oppdraget å få synge i krypten på Minnehallen.

Når vi nå skal holde en avskjedskonsert, har vi har samlet noen av våre tidligere dirigenter som vil lede oss gjennom et rikholdig program denne søndag formiddag.

Møt opp og gi oss og dere en verdig avslutning på en lang korkarriere.

Internasjonale prosjekter på Brunla ungdomsskole

25.april reiste åtte elever og to lærere fra Brunla ungdomsskole til Málaga lengst sør i Spania. For lærerne Therese Halvorsen og Cathrine Øvrebø er dette en del av jobben - de har vært på slike turer flere ganger før - men for elevene som skal bli kjent med spanske ungdommer, jobbe sammen med dem og delta i undervisningen på en spansk skole er dette noe helt nytt og spennende. I tillegg til å jobbe sammen med elever fra et annet land ser gruppen frem til en uke med kultur, natur og idrett på programmet.

Eneste ungdomsskole i Telemark og Vestfold

Da de mottok akkrediteringen fra Erasmus+ kastet lærerne fra Brunla seg rundt for å gi elevene som har måttet leve med konsekvensene av pandemien de siste årene muligheten til å være med på tur. Neste skoleår kommer tre nye elevgrupper og flere lærere til å reise til et av samarbeidslandene i Europa, og flere klasser vil også vil delta i internasjonale prosjekter over nett. I årene framover ønsker Brunla å tilby flere typer utveksling og samarbeid.

Brunla ungdomsskole har disse mulighetene fordi de som eneste ungdomsskole i Telemark og Vestfold har oppnådd akkreditering fra Erasmus+ for perioden 2022-2027, det vil si at de er forhåndsgodkjent for å motta EU-midler til prosjektene de ønsker å delta på, som gruppereiser, langtidsopphold for elever eller jobbskygging for lærere. De to lærerne er hovedansvarlige for internasjonalt samarbeid på skolen, og har lagt ned mange lange timer i arbeidet med søknaden. Internasjonaliseringen er godt forankret i skolens planer og støttet av ledelsen, og flere lærere viser interesse for å delta på fremtidige prosjekter.

Presenterer nærområdet for klasser i andre land

Akkurat nå foregår det også internasjonalt samarbeid i 9. klasses fransktimer. Elevene jobber sammen med franskklasser i Spania, Italia, Tyskland og Portugal om å presentere sitt land og sin region. Elevene fra Brunla ungdomsskole har fått ros for bilder av Kyststien, Stavern sentrum og hytter på fjellet, og holder nå på med å lage små videosnutter hvor de presenterer et sted som er viktig for dem - på fransk. Denne måten å jobbe på, hvor det finnes en mottaker av det de produserer, er mye mer motiverende enn når bare læreren skal se det.

For å gjøre det enklere å finne gode partnere til prosjekter har lærerne på Brunla ungdomsskole også tatt initiativ til et nettverk for akkrediterte skoler som jobber med bærekraft. Til nå teller gruppen i tillegg til Brunla ungdomsskole 15 skoler fra Spania, Frankrike, Tyskland, Portugal, Italia, Romania, Serbia, Slovenia og Finland, og lærere i Italia jobber med å utarbeide en felles nettside. Dermed vil terskelen bli lavere for å kontakte samarbeidspartnere og bli med på eller foreslå et prosjekt, målet er at så mange som mulig blant de ansatte skal delta i det internasjonale arbeidet i årene framover og at alle elever i løpet av tiden på Brunla ungdomsskole vil få erfaring med internasjonalt arbeid og kulturutveksling

Hva er Erasmus+: https://diku.no/ressurser-og-verktoey/erasmus-2021-2027#:~:text=Erasmus%2B%20er%20EUs%20program%20for,euro%20for%20perioden%202021%2D2027.

Inviterer til foredrag med Erlend Larsen

Larvik Pensjonistforening inviterer 2. mai til dagsaktuelt foredrag på Bøkesenteret ved Badeparken.

På besøk kommer stortingsrepresentant Erlend Larsen for å snakke om blant annet den kalde krigen og Vestfold, og hvordan verden har endret seg etter Russlands angrep på Ukraina i februar.

Larsen har tidligere vært ordfører i Stokke kommune, vært områdesjef i Heimevernet, og har deltatt i FN- tjeneste i Libanon.

Larsen er også en ivrig lokalhistoriker i temaet Forsvarsanlegg i Vestfold fra 2. Verdenskrig.

I tillegg vil Gunnar Uppstad (piano) og Jan Grøtting Simonsen (flygelhorn) spille opp til allsang.

Våkonsert med panfløyte og korsang

Våren er her og dette feires med en sprudlende og stemningsfull vårkonsert kommende lørdag i Larvik kirke. Det er Larvik Kantori som inviterer og de har med seg stjernemusikerne Roar Engelberg på panfløyte og Malgorzata Sundberg på harpe.

«Denne konserten har vi gledet oss til lenge. Kan det tenkes noe mer himmelsk og vårlig enn panfløyte, harpe og korsang?» spør Vigdis Poupart, kantor i Larvik kirke. Hun sitter ved orgelet og flygelet denne kvelden, mens ektemannen Guy Poupart er gjestedirigent. Larvik Kantori, som er et habilt blandakor med tjue medlemmer, byr på klassiske perler og vårlige viser på konserten. I tillegg til korsang blir det også stemningsfull instrumentalmusikk med panfløyte og harpe.

Roar Engelberg regnes som landets ledende panfløytist og har opptrådt i en mengde musikalske sammenhenger. Han har vært solist med en rekke symfoniorkestre og samarbeidet med artister som Iver Kleive, Sondre Bratland, Anita Skorgan og Elisabeth Andreasson. Han har gitt ut hele 17 soloalbum!

Harpist Malgorzata M. Sundberg har vært solist og frilans orkestermusiker med oppdrag i symfoniorkestre over hele Europa. Hun har tidligere samarbeidet med Roar Engelberg på Sondre Bratlands LP, ''Den Blå Gleda’’(nominert til Spellemannprisen i 1984). Harpe og panfløye er to urgamle instrumenter som kan spores helt tilbake til antikken. Harpens klare og varme klang sammen med panfløytens luftige urtone skaper en helt spesiell atmosfære. Det er som om disse to instrumentene har en egen nærhet til naturen og det eventyrlige.

Fotball og Jesus

Anders Rambekk kommer til Sentrumstreffet i Metodistkirken fredag 29. april. Der vil han fortelle om sin karriere som fotballspiller på Odd og Lillestrøm, og om det å ha en kristen tro i idretten og hverdagen. Han har over 250 kamper i Eliteserien mellom 1999 og 2010.

– Vi har med oss Erik A. Hansen, som vil lede samtalen med Anders Rambekk. Sentrumstreffet har middag, kaffe og utlodning, derfor er det påmelding senest tirsdag 26. april, forteller Idar Halvorsen, pastor i Metodistkirken.

«Havfruene» inviterer til jubileumskonsert

Torsdag 28. april er det jubileumskonsert med «Havfruene», eller «Havets delikatesser» som en av de innsatte på Bastøy fengsel brukte som betegnelse på koret en gang de hadde konsert der. I disse dager feirer de tjueårsjubileum. Det var 5-6 jenter som møtte opp hos det nyinnflytta presteparet Birgitte og Audun Haga i Nevlunghavn. Så ble de bedt om å synge på årsmøtet i Helgeroa bedehus, og det ble starten for koret. De begynte som vokalgruppe, og i mange år var de bare åtte medlemmer.

Etter hvert ble koret større, og de begynte å holde sine egne konserter. Koret øver i Berg arbeidskirke og er en del av Berg menighet. De har i mange år bidratt til musikklivet i Berg arbeidskirke, og det er menighetens kantor, Jan Ivar Eikeland, som er fast pianist for koret. De har hatt mange oppdrag i lokalmiljøet, ikke minst på bryggegudstjenestene i Havna der de har deltatt i 16 år.

- Det er fantastisk å stå og synge på brygga i Havna eller i Helgeroa på utegudstjeneste med havet og himmelen som kulisse, sier lederen for koret, Birgitte Haga. Siv Ingebretsen er dirigent for koret, og det har hun vært i de siste femten årene.

«Havfruene» har hatt mange høydepunkter. De har sunget med Evy Tornquist, Jan Erik «Broom» Larsen, Magnolia jazzband, Telemark messingkvintett og mange andre mer eller mindre kjente artister.

- Et av høydepunktene var å kore for Rod Stewart på utekonserten på Omrestranda for en del år siden. Det er ikke ofte vi har over 20.000 tilskuere, smiler Siv.

«Havfruene» hadde også en sentral rolle under tusenårsfeiringen av slaget ved Nesjar og på Nesjar teaterforenings oppsetting av Nesjarspelet. Der hadde koret en krevende oppgave med å synge «Nesjarvisur», med tekst fra sagaen og med nyskrevet musikk av Teater Ibsens Guttorm Guttormsen.

Nå teller koret 16 medlemmer og er medlem i Norges Korforbund.

- Vi gleder oss til å invitere til jubileumsfest, sier dirigenten, og vi håper at mange finner veien til Berg arbeidskirke denne kvelden. Det blir et allsidig repertoar, og så gleder koret seg til at de skal ha sin første kortur til York i England i september. Der skal de synge på to konserter.

Men først er det jubileumskonsert i Berg arbeidskirke.

Messe i Stavern igjen

Førstkommende lørdag og søndag, arrangerer Larvik Samlerklubb sin halvårlige messe i Stavernhallen. Dette er en populær messe med mange besøkende fra hele Østlandet.

På messen er det 40 stands med tusenvis av spennende objekter for salg. Her kan besøkende finne mye innen samleobjekter, kunst, porselen, krystall, bøker, tegneserier, smykker, gammelt verktøy, frimerker, postkort, mynter, antikviteter, leker, reklame, militaria, maritime gjenstander og mye mer!

Søndag er det mulig å få taksert gjenstander av Tor Buaas.

Fikk Norges Vels medalje

Laila Gusland ble lørdag tildelt Norges Vel sin medalje for lang og tro tjeneste som regnskapsfører i over 40 år.

Hos Vestfold Oljesenter har hun vært siden oppstart i 1993, for 29 år siden. Og før det, førte hun regnskap for «Fredrik i Havna».

Medaljen for lang og tro tjeneste tildeles av Det Konglige Selskap for Norges Vel, og er en unik og tradisjonsrik annerkjennelse til arbeidstakere med minst 25 år hos samme arbeidsgiver.