92 nye personer krever erstatning for 25. juni-terroren

92 personer som var til stede under terrorangrepet i Oslo sentrum 25. juni 2022, krever erstatning av Arfan Bhatti, som er tiltalt for medvirkning til grov terror.

I fjor sommer ble gjerningsmannen Zaniar Matapour dømt til 30 års forvaring i Oslo tingrett. Matapour ble også dømt til å betale oppreisningserstatning til 312 fornærmede.

Etter dommen mot Matapour har 92 nye personer kommet med erstatningskrav. Alle var til stede under terrorangrepet, skriver NRK.

Siden kravene ble reist etter at dommen mot Matapour ble avsagt, rettes de denne gangen mot Arfan Bhatti. Samtlige krever 350.000 kroner i erstatning for psykiske skader de har fått i etterkant av angrepet.

Bhatti er siktet for medvirkning til terror i forbindelse med masseskytingen, men nekter straffskyld. Rettssaken mot Bhatti starter i Oslo tingrett 2. september.

To personer ble drept og ti alvorlig skadet under terrorskytingen mot folk som var på utestedene ved Rosenkrantz' gate for å feire pride for tre år siden.

Mista førerkortet på Haslemoen

Søndag stoppet Utrykningspolitiet en bil som kjørte i 126 km i timen.

Det skjedde i 80-sona på Haslemoen i Våler.

Førerkortet til fører ble beslaglagt. 

Det er operasjonsleder Marthe Mortensen Lysholm ved operasjonssentralen til Innlandet politidistrikt som opplyser dette på deres presselogg.

Innbrudd i kiosken på Fart-bana

Klokka 12. 38 ble det meldt om innbrudd i kiosken tilknyttet idrettsanlegget til Fart idrettslag i Vang. 

Det er stjålet noen kontanter, 2 iPader og en del kioskvarer. Totalt ble det tatt varer for anslagsvis 25.000 kroner. 

Tyveriet er trolig skjedd sist natt. Politiet oppretter sak og har undersøkt stedet. Området er videoovervåket, og politiet har sikret video fra stedet.

Trafikkulykke på E6 – fører sendt til sjukehus

Politiet meldte at en bil hadde kjørt inn i autovernet på E6 ved Vingrom kirke sør for Lillehammer lørdag ettermiddag.

Det var en person i bilen, en lokal mann i 60-årene.

– Sjåføren er tatt med til Lillehammer sjukehus for videre undersøkelser, skrev oppdragsleder Tommy Økland klokka 19:01 på politiets presselogg.

Statens vegvesen meldte at vegen var stengt mellom Vingrom og Vingnes i nordgående fil, og ville være det til ca 20:20.

Litt etter klokka 20 meldte politiet at vegen var åpnet, og bilen var berget.

– Politiet har tatt beslag i førerkortet til bilfører, skrev politiet klokka 20:09 på sin presselogg.

Første melding kom klokka 18:19 til politiet.

Brøt seg inn i bolig, lagde seg vafler

Lørdag ettermiddag fikk politiet melding om at det var et innbrudd i et bolighus i Kongsvinger sentrum. 

Innbruddstyven hadde stjålet flere eiendeler, som ble funnet igjen av politiet i området. 

Gjerningspersonen har også laget vafler i boligen før han ble oppdaget. 

Innbruddstyven forlot gjennom et vindu før politiet kom til stedet. 

Politiet oppretter sak og eiendeler er levert tilbake.   

Det skriver operasjonsleder Marthe Mortensen Lysholm på politiets presselogg klokka 17:42.

Politiet fikk melding 16:04.

Bil med motorstopp fikk trekkhjelp

En personbil med tilhenger fikk en stopp midt på Glåmbrua i Elverum.

Trafikken stoppet opp, slik at det ble forsinkelser i trafikkflyten østover.

Det kan virke som om bilen hadde fått motortrøbbel.

Statens vegvesen meldte om stor forsinkelse i lyskrysset på Vestad:

 Etter hvert fikk personbilen trekkhjelp, og ble dratt til en "lomme" på Solørvegen.

Nå flyter trafikken som normalt.

Miljøministeren gir støtte

Miljøministeren støtter Miljødirektoratet i bjørnefellings-saken.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) støtter Miljødirektoratets ønske om å opprettholde fellingstillatelsen på en bjørn i Finnmark.

Torsdag avsluttet Miljødirektoratet oppdraget med å felle bjørnen i Jarfjord i Finnmark. Dette som et resultat av Oslo tingrett ga flere organisasjoner medhold i krav om midlertidig forføyning.

– Jeg har forståelse for at folk føler på en utrygghet. Miljødirektoratets faglige anbefaling er å opprettholde fellingstillatelsen. Jeg støtter denne og har nå bedt om at tingretten behandler saken raskt med mål om å gjenoppta fellingsforsøket, sier Bjelland Eriksen i en epost til NTB.

Beslutningen ble tatt etter at NOAH og Foreningen Våre Rovdyr gikk til tingretten med et krav om midlertidig forføyning for å få stanset fellingen etter at det har oppstått usikkerhet om det var riktig bjørn som ble felt.

Direktoratet ønsker å opprettholde fellingstillatelsen samtidig som de samler og vurderer kunnskapen som foreligger, for deretter å gjøre en helhetlig vurdering av om fellingsoppdraget skal avsluttes.

(©NTB)

MC har veltet

Lørdag ettermiddag fikk politiet melding om et trafikkuhell på E6 ved Brumunddal.

En MC med to personer på hadde veltet ved det sørgående avkjøringsfeltet.

– MC'n skal ha svingt av motorvegen og sklidd på vegmerkingen og veltet, opplyser operasjonsleder Haagen Løvseth på operasjonssentralens presselogg.

Begge personene er kjørt til sjukehus for sjekk.

Vegen er nå ryddet.

Politiet fikk meldinga klokka 13:32.

Høye drukningstall fra båt: tre av fire hadde ikke redningsvest

I fjor druknet 40 mennesker i ulykker fra båt i Norge. Hver tredje ulykke skjedde etter fall mellom båt og brygge. 75 prosent brukte ikke redningsvest.

Tallene kommer fra Redningsselskapet og Sjøfartsdirektoratet. I en sommerundersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier to av fem nordmenn at de slurver med vest. Verst er menn - bare halvparten sier de tar livredderen på hver gang de er i båt. 

Se fylkestall nederst i saken.

- Tallene er skremmende. Mange av drukningsulykkene i Norge skjer dessverre i situasjoner folk ikke regner som farlige, ofte i enkle, hverdagslige overganger, sier rådgivende lege i Frende, Helge Skjerven.  

Påbudt i fritidsbåter under åtte meter 
Siden 2014 har det vært påbudt å bruke flyteutstyr, som redningsvest eller flytevest, i fritidsbåter under åtte meter når båten er i fart og du oppholder deg utendørs. Med «fart» menes at båten ikke er fortøyd eller ankret. «Utendørs» er definert som utenfor fast, lukket overbygning – kalesje gjelder ikke.  

- Jeg ser ingen grunn til å ikke bruke vest i en åpen fritidsbåt, uansett størrelse. Det redder liv, sier Skjerven.  

- Som å ta av bilbeltet før bilen har stoppet 
Mer enn hver tredje drukningsulykke med fritidsbåt i 2024 skjedde etter fall mellom båt og brygge, viser tall fra Redningsselskapet. Da har mange ikke fått den på, eller allerede har tatt den av. Det er en feilvurdering som kan få fatale konsekvenser.  

- Det er nettopp i overgangen mellom båt og brygge at flest mister balansen, og da har mange allerede tatt av vesten. Det er som å ta av bilbeltet før bilen har stoppet, forteller Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.  

- Mange tenker kanskje ikke over at det kan være svært vanskelig å komme seg opp av vannet igjen. Eller at du kan slå hodet og miste bevisstheten. Da hjelper ikke svømmeferdighetene dine. Vesten må brukes, og den må brukes riktig, sier Skjerven.  

Eldre menn topper statistikken 
Blant de som døde i fritidbåtsulykker i 2024, var gjennomsnittsalderen 57 år. Blant menn mellom 41 og 60 år var det ingen som brukte flyteutstyr.  

- Menn over 60 år er overrepresentert i drukningsstatistikken. De har ofte lang erfaring på sjøen, men det ser vi dessverre ikke igjen i vestbruken. Trygghetsfølelsen og uvaner fører til slurv, og mange tenker at «det skjer ikke med meg», sier Skjerven.  

Nullvisjon uten retning 
I 2023 ble det innført en nasjonal nullvisjon for drukning, av regjeringen. To år senere er ekspertene tydelige: Ambisjonene følges ikke opp godt nok.  

- Den nasjonale handlingsplanen som kom i 2025 er altfor vag. Vi trenger konkrete mål, ansvar og ressurser. Vi vet hvem som drukner. Det er menn i båt, eldre og personer med lav vannkompetanse. Nå må vi handle, og ikke prate, fortsetter Krangnes.  

- En nullvisjon er ikke verdt mye hvis den ikke brukes i praksis. Det handler om holdningsarbeid, regler, informasjon og tilgjengelighet. Vestbruk og sikkerhet må bli en like selvfølgelig del av båtlivet som bilbeltet er i bilen, sier Skjerven.  

Turister og ferie byr på ukjente farer 
Flere av drukningsulykkene i 2024 rammet norske og utenlandske turister. Dette ser vi også på årets drukningsstatistikk. Fire av totalt fem personer som mistet livet i mai var utenlandske personer som leide båt. Mange er på ferie og har kanskje liten kjennskap til lokale forhold.  

- Når du er på ferie, senker du ofte skuldrene. Men vannet er like farlig. Mange leier båt, fisker fra svaberg eller bader på ukjente steder uten å være forberedt, sier Skjerven.  

- Det er utrolig viktig at turistene får god nok informasjon og opplæring slik at de har mulighet til å sikre seg i vannet. Dette må gjøres med bedre rutiner og tydelige råd, sier Krangnes.  

Hun understreker viktigheten av å kombinere gode svømmeferdigheter med riktig utstyr:  

- I tillegg til å kunne svømme, må du ha på deg vest. Ikke vær han eller hun som tenker “det går sikkert bra”. Det er ofte de som aldri kommer hjem igjen. Det handler ikke om flaks - det handler om valg, sier hun.  

Her er folk flinkest med redningsvest  
Så mange prosent i ulike fylker svarer at de bruker redningsvest hver gang de er i båt.  

  1. Trøndelag – 68 prosent  

  1. Vestland – 66 prosent  

  1. Møre og Romsdal - 65 prosent  

  1. Buskerud – 62 prosent   

  1. Finnmark – 60 prosent  

  1. Rogaland - 60 prosent  

  1. Agder – 59 prosent  

  1. Akershus – 58 prosent  

  1. Vestfold – 58 prosent  

  1. Telemark – 55 prosent  

  1. Oslo – 53 prosent  

  1. Innlandet – 52 prosent  

  1. Østfold – 51 prosent  

  1. Troms – 50 prosent  

  1. Nordland – 49 prosent  

Kilde: Frendeundersøkelsen  

Over 146 millioner kroner i fotoboks-bøter hittil i år

34.719 bilførere har fått fartsbot etter å ha passert fotobokser de første seks månedene av 2025. Den samlede bøtesummen er på over 146 millioner kroner.

Nye tall fra Politiets automatiske trafikkontrollsenter (ATK) viser at over 156 millioner kjøretøy ble kontrollert i landets fotobokser første halvår 2025. Dette resulterte i 34.719 forenklede forelegg og bøter på over 146 millioner kroner.

Tallene kan fremdeles øke, ettersom 9200 saker fortsatt er under behandling. I tillegg til foreleggene har politiet skrevet 1360 anmeldelser, og 243 personer har mistet førerkortet.

Både antall bøter og bøtesum er imidlertid lavere enn samme periode i fjor, da den samlede bøtesummen var på over 175 millioner kroner.

Seksjonssjef Inger Torill Lindseth Mahle ved ATK-senteret ser en positiv trend de siste årene:

– Jeg tolker tallene slik at fotoboksene virker, siden andelen kontrollerte går opp og de som blir tatt av fotoboks går ned, skriver Mahle til NTB.

Fotoboksene, som er strategisk plassert på ulykkesbelastede strekninger og områder med potensial for høy fart, viser seg å være et effektivt trafikksikkerhetstiltak. Ifølge ATK gir fotoboksene 30–50 prosent færre drepte og hardt skadede, og der det er strekningsmålinger er antallet halvert.

(©NTB)