Mystisk melding til politiet – nå vil de ha informasjon

Onsdag kveld ved 20.15-tida mottok politiet melding om to mystiske hendelser. 

En person skulle blant annet ha blitt lagt i bagasjerommet på en bil mot sin vilje.

Dette skal ha blitt sett ved to ulike adresser i Gjøvik onsdag kveld.

– Politiet har ikke fått meldinger fra noen som oppgir å ha vært utsatt for noe straffbart, meddelte operasjonsleder Pål Gjestvang i Politiloggen.

Nå undersøker politiet om det har skjedd noe straffbart eller om det var lek og tull. 

Politiet ønsker derfor informasjon om hendelsene. 

Rusa sjåfør i Elverum

Natt til torsdag ble mannen stoppa av politiet. 

Mannen i 40-åra mistenkes for å ha vært påvirka av alkohol i det han satt bak rattet. 

Han ble derfor fremstilt for legevakt for bevissikring. 

Mannen er ikke lokal og ble stoppa utenfor bykjernen. 

Forholdet er anmeldt.

LO og YS enige med Virke i årets lønnsoppgjør

LO, YS og Virke er enige om en ramme for lønnsoppgjøret på 4,4 prosent og et generelt kronetillegg på fem kroner.

– Vi er fornøyde med et resultat som følger frontfaget. Oppgjøret tar hensyn til de store utfordringene deler av handels- og tjenestenæringene opplever og gir rom for at virksomhetene kan forhandle lokalt, sier administrerende direktør i Virke, Bernt G. Apeland.

Partene er også enig om et lavlønnstillegg på 2 kroner og ytterligere 2 kroner i overenskomster.

Forhandlingene startet onsdag, og partene kom til enighet like før klokken 20 samme dag. Årets oppgjør er et mellomoppgjør, hvor det kun er forhandlet om lønn.

– Vårt hovedkrav har som i frontfaget vært at arbeidstakernes kjøpekraft må styrkes gjennom generelle tillegg. I tillegg har hatt krav om å prioritere lavlønn og likelønn. Dette er spesielt viktig etter flere år med høy vekst i levekostnadene samtidig som har det vært viktig for LO at ansatte sikres en større andel av verdiskapingen, sier nestleder Steinar Krogstad i LO.

Tyv pågrepet av politiet

Onsdag ettermiddag pågrep politiet en tyv. 

Politiet fikk tidligere onsdag ettermiddag melding om et tyveri fra en butikk på Nordre Land. 

Det ble observert en person, som kjørte fra stedet. 

Det var denne personen som senere ble stanset av politiet. 

- Bilen ble ransaket og tyvegodset ble funnet. En person pågrepet og kjørt i arresten. Saken etterforskes videre, sier oppdragsleder Thomas Pettersen. 

Politiet opplyser også at vedkommende er kjent av politiet for lignende forhold. 

Personen ble pågrepet på Gjøvik. 

Starter lønnsforhandlinger for 37 000 LO-medlemmer

Nå går startskuddet i årets lønnsoppgjør mellom LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Det handler om lønnsoppgjøret for nærmere 37 000 medlemmer i varehandel og service.

– Bedriftene går så det griner. Arbeidsgiverne har tatt ut store overskudd og lederlønninger. Det betyr at det er rom for et godt og solid lønnsoppgjør, som gir økt kjøpekraft, sier LOs nestleder Steinar Krogstad i en pressemelding.

Viktig å sikre kjøpekraften

Han viser til at da LO og NHO ble enige om resultatet av lønnsoppgjøret for de organiserte i NHOs medlemsbedrifter landet man på et resultat som ga 5 kroner i generelt tillegg til alle. I tillegg ble det et lavlønnstillegg på 2 kroner og et tillegg på ytterligere 2 kroner til ytterligere de som ikke har lokale forhandlinger. Det var et resultat som ga en ramme på 4,4 prosent lønnsvekst.

- Det var et resultat som sikret god vekst i kjøpekraften for LOs medlemmer og mest til de lavlønte. Det er viktig for oss å sikre kjøpekraften, samtidig som man tar hensyn til at det er urolige tider, sier Krogstad.

– Det er viktig for HK Norge at våre medlemmer får økt kjøpekraft. Bedriftene går med store overskudd, og da må også de ansatte få sin del av verdiskapingen, sier forbundsleder i HK Norge, Christopher Beckham. Det er HK Norge som har flest medlemmer på denne avtalen, som omfatter ansatte i Norgesgruppen og Coop.

Mer til eierne

Tall fra SSB viser at andelen av verdiskapningen som har gått til arbeidsgiverne, har økt på bekostning av arbeidstakerne.

– Eierne har de siste årene stukket av med mer av verdiskapingen. Mindre har blitt igjen i lønningsposen til de ansatte. Det blir viktig i årets lønnsoppgjør å sikre at alle får sin rettferdige del av verdiskapingen, og at eierne ikke stikker av med gevinsten, sier han.

I tillegg til økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg har LOs representantskap samlet seg om krav, som betyr at LO «særlig vil prioritere en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk som motvirker lavlønn og prioriterer likelønn.»

Forhandlingene starter 23. april og det er satt av to dager. Dersom partene ikke blir enige går oppgjøret til melking.

Støre har med fire budskap til Trump

Statsminister Jonas Gahr Støre møter USAs president Donald Trump i Det hvite hus på torsdag. Med seg har han fire budskap og «Trump-hviskeren» Jens Stoltenberg.

– Jeg ser ikke for meg at dette blir forhandlinger om toll. Nå er det 90 dagers pause om dette, men jeg skal bruke anledningen til å snakke om norsk handel, hva som er realiteten slik vi ser det, og betydningen av norske investeringer i USA og for den samhandelen som er, sa Støre i et møte med pressen tirsdag ettermiddag.

Han understreker at Norges syn er at handelen med USA er balansert.

– Norske selskaper investerer stort i USA. Når Trump er opptatt av å få mer industri til USA, kan Norge stå oppreist og vise at det skjer fra norsk side, sier han.

Fire budskap til Trump

To dager før besøket i Washington trekker Støre fram fire punkter han vil ta opp med Donald Trump:

– Norsk-amerikansk samarbeid om sikkerhet og forsvar.

– Situasjonen i Ukraina.

– Toll og handel.

– Betydningen av alliansen mellom Norge og USA.

Blant annet vil Støre minne Trump om at det Norge følger med på i nord, er noe som berører USA direkte sikkerhetspolitisk.

– Vi vet gjennom kontakten vi har hatt med den nye administrasjonen, at de er fullt klar over det. Og det er viktig å ta det i en formell runde med presidenten, sier Støre.

Også Ukraina blir et viktig tema.

– Europeere er enige om, og jeg kommer til å ha med det som en del av mitt budskap, at det må tydeligere markeringer til overfor Russland for å få til det som kan bli en rettferdig våpenhvile og veien mot rettferdig fred, sier Støre.

Ingen tollforhandlinger

– Vi la inn en forespørsel om et møte tidlig i april, og det tok en uke før vi fikk invitasjonen, sier Støre.

Han understreker at Trump er en annerledes president enn andre og har forberedt seg til møtet ved å snakke med flere europeiske kolleger som har møtt ham nylig.

– Trump gjør dette på andre måter enn vi har sett før. Han kjører møter og kan arrangere det som han ønsker, med medier til stede, sier Støre.

– Jeg er ikke nervøs, men har sett betydningen av å forberede meg god, sier han.

En styrke å ha med Stoltenberg

Støre legger ikke skjul på at han synes det er en styrke å ha med Stoltenberg.

– Det at Jens Stoltenberg har møtt Trump før, er positivt, og han kan den sikkerhetspolitiske dagsordenen godt, sier Støre.

Stoltenberg er allerede i Washington for å delta på møter i Verdensbanken og IMF. Han og Trump hadde omfattende kontakt under Trumps første presidentperiode, fra 2017 til 2021, da Stoltenberg var Nato-sjef. Da Stoltenberg ble Norges finansminister i februar i år, la nyhetsbyrået Reuters vekt på at han kunne bli Norges «Trump-hvisker» og hjelpe Norge i en potensiell handelskrig med USA.

– Det er ikke unaturlig å ha med en statsråd i slike møter, og i denne anledningen var det naturlig å ha med finansministeren, sier Støre.

– Men det er mitt møte med Trump vi planlegger, det er sånn vi forbereder oss, legger han til.

Viktig å møtes ansikt til ansikt

Støre er forberedt på å være tydelig med Trump.

– For å bli hørt og respektert skal du opptre tydelig og på en måte som ikke er til å misforstå. Å snakke seg rundt og være uklar er ikke klokt etter min erfaring.

Besøket i Det hvite hus består av en lunsj og så et møte i Det ovale kontor. Også ambassadør Anniken Huitfeldt deltar.

– Grunnen til at vi ber om et møte, er at vi tror på betydningen av å møtes ansikt til ansikt. I videomøtenes tid er det noe spesielt med å kunne møtes direkte, sier Støre.

Han tror at også Donald Trump ser verdien i å møtes fysisk.

– Det er det Trump har invitert til. Han har i en formell invitasjon til meg invitert til møte i Det hvite hus fordi slike møter har betydning.

Tesla fortsetter nedgangen

Elon Musks elbilselskap fortsetter nedgangen. Omsetningen falt med 9 prosent i første kvartal til 19,34 milliarder dollar.

Antallet leverte biler falt med 13 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt ble det levert 336.681 biler, men analytikerne hadde regnet med drøyt 390.000.

Fortjenesten per aksje endte på 27 cent, også lavere enn analytikernes forventede gjennomsnittsanslag på 39 cent.

Teslas markedsandel på det globale elbilmarkedet har stupt siden starten av året. Det skyldes blant annet sterk konkurranse fra kinesiske og europeiske bilprodusenter.

Samtidig har det blitt varslet at endringer i Teslas nye og billigere Y-modell, som ble lansert i 2020, vil redusere produksjonen.

I tillegg har Teslas toppsjef Elon Musk markert seg som en av de største støttespillerne til USAs president Donald Trump.

Hittil i 2025 har Tesla-aksjen allerede falt nesten 44 prosent.

Grøndahls storspill hjalp ikke

Tobias Grøndahl scoret sju mål og ble GOGs toppscorer da de tapte den første kvartfinalekampen i europaligaen i håndball med 26-29 mot Flensburg-Handewitt.

Landsmannen Henrik Jakobsen fulgte opp med fem mål for GOG fra Fyn. Nordmennene Aksel Horgen og August Baskår Pedersen kom ikke på scoringslisten til bortelaget fra Tyskland.

Returkampen spilles kommende tirsdag. Sammenlagtvinneren går til semifinalen.

Senere tirsdag kveld skal ytterligere tre nordmenn i aksjon i øvrige kvartfinalekamper.

Uklart når Felleskjøpet legger fram rapporten om eggskandalen

Over en uke etter at Felleskjøpet mottok den eksterne granskningsrapporten om eggskandalen, kan de fremdeles ikke si når konklusjonene presenteres.

– Vi jobber med det. Mer info kommer, skriver kommunikasjonssjef Sigbjørn Vedeld i Felleskjøpet i en SMS til Nationen tirsdag.

3. mars ble det kjent at Felleskjøpet hadde engasjert DNV til å gjennomføre en ekstern granskning av hva som gikk galt da Felleskjøpet leverte fôr med altfor høye verdier av vitamin D i starten av februar.

Feildoseringen førte til at over 670 tonn egg ble tilbakekalt og at 60.000 høner og 2800 griser ble avlivet.

Rapporten skulle opprinnelig være klar innen 7. april, men fristen ble senere skjøvet til 13. april.

– Behandlingen i styret må fullføres før offentliggjøring, sa Vedeld før påske.

Ulykke på E6 – trafikale utfordringer

Klokken 14.50 meldte politiet om en utforkjøring på E6 ved Biri.

Politiet opplyser at ulykken har skjedd i sørgående løp.

Det er meldt om trafikale utfordringer på stedet.

– Det er en bil som har kjørt av vegen. I bilen satt det to personer. De er kjørt til legevakta, mens bilen har kommet seg på vegen igjen, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft ved Innlandet politidistrikt.

E6 er nå åpnet for normal trafikk.