Førsteplass til Ingeborg, men ikke rekord

Onsdag 2. juli løp Ingeborg Østgård (21) fra Dalsbygda på friidretsstevnet Boysen Memorial i Oslo.

Hun deltok på 1500 meter, der hun vant øvelsen på 4,09,24.

Hennes årsbeste og personlige rekord er 4,08,84. 

Den satte hun på et internasjonalt stevne i Dessau i Tyskland 21. juni.

Persen før rekorden var 4,09,03.

Meldt styrtregn i kveld – forventer vannskader

Det er sendt ut farevarsel for styrtregn og lyn for deler av Østlandet i kveld og i natt. Forsikringsselskapene forventer vannskader og ber folk ta forholdsregler.

— Ekstremnedbør med styrtregn betyr alltid fare for store lokale oversvømmelser og vannskader. Se til at regnvann kan renne mest mulig vekk fra boligen, og sjekk at takrenner og avløp er åpne. Ofte går kumlokk og avløp tett, og da oppstår det overvann og fare for vanninntrenging i kjellere. Bor du utsatt til bør du flytte ting opp fra gulvet i kjelleren. Du bør også unngå å parkere bilen nær kumlokk på grunn av faren for overvann, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Det er i tillegg meldt om mye lyn og torden, noe som kan føre til kraftige vindkast. Bor man i utsatte områder anbefales å sikre alle løse gjenstander og tjore fast trampoliner. Man bør også sikre robotgressklippere og andre batteridrevne hageredskaper slik at de ikke kan treffes av lyn.

Meteorologisk institutt melder at det lokalt kan komme over 20 mm nedbør med fare for lokale oversvømmelser og jord- og flomskred der de kraftigste regnbygene treffer. Forsikringsbransjen registrerte i fjor over 90.000 vannskader, viser tall fra Finans Norge.

— En av hovedårsakene var styrtregn som flere ganger førte til mye vannskader. Frekvensen av ekstremnedbør har økt voldsomt de ti siste årene, hvor vær- og naturskader har kostet forsikringsbransjen over 38 milliarder kroner. Bare i fjor hadde vi nær 40.000 skader knyttet til overvann og overbelastede rør. Faktisk ble det i fjor innmeldt en ny vannskade hvert sjette minutt, sier Brandeggen.

Falt ned en skrent ved Gaustatoppen - døde

En person er bekreftet omkommet etter å ha falt ned en skrent sør av Gaustatoppen.

Det ble iverksatt en redningsaksjon for personen, men livet sto ikke til å redde, opplyser operasjonsleder Espen Reite i Sørøst politidistrikt.

Politiet fikk melding om hendelsen onsdag klokken 13.13, men opplyste om hendelsen klokken 14.20.

Pårørende er varslet, opplyser politiet klokken 15.41.

(©NTB)

Ny lov: Slik vil regjeringen beskytte deg på nett

Regjeringen sender forslag til ny lov om digitale tjenester på høring. Målet er å gjøre internett tryggere og stille strengere krav til teknologiselskaper.

– Det er på høy tid at norske forbrukere får større beskyttelse på nett, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding. 

Onsdag presenterte hun lovforslaget som skal implementere EUs forordning om digitale tjenester (DSA) i norsk rett.

Lovforslaget inneholder blant annet forbud mot atferdsbasert reklame rettet mot mindreårige, forbud mot reklame basert på sensitive personopplysninger, strengere krav til merking av reklame og forbud mot manipulativt design på nettsider.

– Dette er et stort skritt på veien mot å gjøre internett tryggere, spesielt for barn som er en særlig sårbar gruppe, sier Tung.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) skal føre tilsyn med de nye reglene, med støtte fra Medietilsynet, Forbrukertilsynet og Datatilsynet. 

Regjeringen tar sikte på at loven skal tre i kraft sommeren 2026.

(©NTB)

Havarikommisjon kan ikke fastslå årsak til flystyrt der to omkom

I august 2023 omkom to menn i en flystyrt i Vestre Toten kommune i Innlandet. Statens havarikommisjon har ikke klart å fastslå årsaken til ulykken.

Det var Odd Normann Strande (56) og Fredrik Løvbrøtte Holthe (33) som døde i flystyrten ved Reinsvoll flyplass 28. august 2023, skriver NRK.

Holthe hadde fått flyturen i bryllupsgave. Den skjebnesvangre flyturen fant sted ni dager etter bryllupet.

rapporten som ble publisert onsdag, skriver Havarikommisjonen at de har gjort grundige undersøkelser av tekniske, operative og menneskelige faktorer uten å kunne forklare hvorfor flyet, i henhold til vitner, plutselig gikk fra å fly «straight and level» til at nesen på flyet gikk brått ned.

Basert på hvor flyet var og i hvilken høyde, mener SHK at den brå nedstigningen ikke har vært en del av normal manøvrering, heter det i rapporten.

Ifølge Havarikommisjonen har de tekniske undersøkelsene heller ikke avdekket feil med motor, tenning eller drivstoffsystemet. De kan likevel ikke utelukke at et problem kan ha oppstått.

Varsler styrtregn på Østlandet – kan komme mer enn 20 mm på en time

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel om styrtregn for deler av Østlandet. Det kan komme mer enn 20 millimeter på en time.

– Kraftige regnbyger ventes i ditt område. Det er lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver Meteorologisk institutt i varselet.

Nøyaktig hvor styrtregnet kommer er usikkert, men på de stedene som blir truffet, kan det bli veldig vått på kort tid.

– Lokalt er nedbøren ventet å passere 20 mm/1t, heter det i varselet.

Varselet gjelder fra klokka 20 onsdag kveld.

En av tre studenter som klager på eksamen får endret karakter

Omtrent en tredel av klagene på eksamensresultatene ved fem norske universiteter fører til endret karakter, viser en gjennomgang gjort av TV 2.

Nesten én av fire studenter fikk bedre karakter etter å ha klaget i fjor. 63 prosent av de som klaget fikk samme karakter, og omtrent én av ti gikk ned i karakter, melder TV 2.

Det betyr at en av tre får endret karakter ved klage. Totalt sett er det 90 prosent sannsynlighet for å få samme karakter eller bedre på nytt.

Karakterene settes gjennom såkalt blind klagesensur, noe som har vært diskutert flere ganger siden innføringen i 2014. Det er fire år siden sist Stortinget bestemte å beholde dagens ordning.

Det er også stor forskjell mellom de ulike Universitetene. I 2024 mottok NTNU 10.343 klager. UiO fikk 4925, UiB fikk 3054, USN fikk 2954 og UiT fikk 2753.

Universitetet med flest klager som førte til endringer er UiO. Her endte 42 prosent av klagene med karakterendring. Det står i kontrast til USN, hvor 25 prosent av klagene endte med endring.

Miljødirektoratet om bjørneangrepet: – Usikkert hvilken bjørn som var involvert

Miljødirektoratet varsler at de skal samle mer informasjon og vurdere situasjonen etter at feil bjørn kan ha blitt felt i Finnmark etter et angrep forrige uke.

Statens naturoppsyn (SNO) felte en hannbjørn tirsdag, men undersøkelser etter angrepet har tydet på at det var en binne som angrep, så det kan derfor ha vært feil bjørn som ble felt.

– Miljødirektoratet skal nå sammenstille DNA-analyser fra kartlegging og annen feltregistrering. Som Miljødirektoratet har informert om tidligere, er det funnet DNA-spor fra flere bjørner i området, blant annet en hannbjørn, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding onsdag.

– Det er dermed usikkerhet om hvilken bjørn som var involvert i hendelsen, fortsetter de.

SNO felte bjørnen på oppdrag fra Miljødirektoratet.

I etterkant av fellingen tirsdag opplyste SNO at det var en hannbjørn som hadde blitt felt, og ikke en binne slik som var planlagt.

– Miljødirektoratet vil nå samle og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av om fellingsoppdraget skal avsluttes, skriver Miljødirektoratet videre i pressemeldingen.

SNO har blitt politianmeldt av Foreningen Våre Rovdyr, bekrefter organisasjonen overfor NRK. Jourhavende jurist Eve K. Remmen ved Finnmark politidistrikt bekrefter at de har mottatt anmeldelsen.

Fra før er det kjent at NOAH og Foreningen Våre Rovdyr har gått til retten for å kreve en stans i bjørnejakten i Finnmark.

Statens naturoppsyn har felt en bjørn etter bjørneangrepet i forrige uke

I forbindelse med at en bjørn angrep en person i Jarfjord forrige uke, har Statens naturoppsyn tirsdag felt en bjørn.

Det melder operasjonsleder Jørgen Haukeland Hansen i Finnmark politidistrikt, like før klokken halv elleve tirsdag kveld.

Statens naturoppsyn felte bjørnen på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Bjørnen bet en mann i armen på en kveldstur mandag forrige uke. Det skjedde i Jarfjord, som er øst i Finnmark.

Undersøkelser tyder hittil på at bjørnen var en binne som mulig ville verne om bjørnungene sine. Fordi et menneske ble skadet, mener Miljødirektoratet likevel at det var riktig å felle bjørnen.

Det kan også bli klart denne uken om bjørneungene skal felles. Hvis de er født i år, vil de ikke kunne klare seg selv.

Beslutningen om å felle bjørnen har blitt kritisert av Miljøorganisasjonen Rovviltets Røst. De mener at avgjørelsen kan sette en farlig presedens for forvaltningen av en art som er sterkt truet.

Første Eurojackpot etter skandalen: – Gjort flere tiltak

Etter fredagens fadese har Norsk Tipping skjerpet rutinene.

Etter at tusenvis av nordmenn fikk feilaktig beskjed om millionpremie i Eurojackpot fredag kveld, er Norsk Tipping klare for en ny trekning.

I kveld trilles kulene i Eurojackpot igjen, for første gang etter at tilliten fikk seg en alvorlig knekk.

– Vi har gjort en rekke tiltak for å sikre kveldens trekning, opplyser kommunikasjonssjef Anne Marit Sletten i en e-post til Nettavisen tirsdag.

Hun forteller at kodefeilen som førte til skandalen rettet og grundig testet.

I tillegg har Norsk Tipping også gjennomført test av selve trekningen.

Rutinene er skjerpet, med flere manuelle kontroller underveis i prosessen.

Bemanningen er også forsterket, og en leder vil nå være fysisk til stede og kontrollere resultatene før de publiseres.

Vant faktisk

Selv om det er første gang etter skandalen at det blir gjennomført Eurojackpot, er det ikke første gang det blir gjennomfør trekning.

På lørdag var det nemlig Lotto-trekning.

Mens tusenvis ble skuffet fredag, fikk én mann fra Rennebu i Trøndelag en ekte telefonen fra Norsk Tipping lørdag. Han hadde vunnet 15 millioner kroner i Lotto, skriver Adresseavisen.

– Jeg lurte på om jeg kunne stole på det, sier den heldige vinneren.

Han forklarer oppringingen slik:

– Det var dattera mi som kom med telefonen og sa at Norsk Tipping ringer. Ja ja, sa jeg, det gjør de sikkert. Men da jeg så opp på henne, skjønte jeg at hun mente det. Det var veldig spesielt, sa han til Adresseavisen.

Feiringen var enkel:

– Vi kjøpte en Grandiosa og koste oss med barn og barnebarn.

Planla ferier og boligkjøp

Fredagens feil rammet totalt 47.000 spillere.

Rundt 32.000 mottok SMS eller pushvarsel med altfor høye premiebeløp, mens resten oppdaget det inne i appen eller på nettsidene.

Årsaken var en manuell kodefeil som førte til at premiene ble ganget med 100, i stedet for delt på 100.

Feilen førte til at mange trodde de hadde vunnet millionbeløp, og flere rakk å planlegge ferier og boligkjøp før realiteten sank inn.

Vakt sterke reaksjoner

Lørdag trakk administrerende direktør Tonje Sagstuen seg som følge av hendelsen. 

Søndag ble det kjent at hun får med seg over tre millioner kroner i etterlønn og lønn i oppsigelsestiden, til tross for at hun er fritatt for arbeidsplikt.

– Dette må være en stor provokasjon for alle som feilaktig fikk beskjed om at de var blitt millionærer, sa Geir Pollestad (Sp) til Nettavisen

Også Rødt mener etterlønnen er urimelig.

– Det har kommet én lottomillionær ut av denne skandalen, og det er Norsk tippings egen sjef, sa kulturpolitisk talsperson i Rødt, Hege Bae Nyholt.

Lotteritilsynet vurderer lovbrudd

Lotteritilsynet opplyste mandag at de nå vurderer om Norsk Tipping har brutt pengespilloven.

En foreløpig rapport fra selskapet ble levert lørdag, og saken følges tett av både tilsynet og Kulturdepartementet.