Bil tatt i fartskontroll – suste forbi i 134 kilometer i timen i 80-sonen

En bilfører i Søndre Land kommune i Innlandet mistet lappen etter en vill fartsovertredelse onsdag.

– Føreren i slutten av tenårene ble umiddelbart stanset og anmeldt for den alvorlige fartsovertredelsen, skriver Innlandet politidistrikt.

Utrykningspolitiet (UP) gjennomførte en fartskontroll på fylkesvei 33 ved avkjøringen til Gamlevegen i Søndre Land da en personbil ble målt til 134 kilometer i timen i en 80-sone.

Politiet beslagla førerkortet til bilisten på stedet, og føreren blir anmeldt.

– Dette er en betydelig fartsovertredelse som kunne fått alvorlige konsekvenser. Saken oversendes nå til påtalemyndigheten. Bilføreren kan vente seg en streng reaksjon, både i form av bot og en lengre periode uten førerkort, opplyser politiet.

Politiet advarer mot svindel – folk oppgir å være fra politiet

Politiet i Agder har de siste dagene fått meldinger om personer som har blitt oppringt av folk som utgir seg for å være fra politiet.

– Deretter blir det opplyst om at andre skal ha tatt opp lån/billån i personen sitt navn og at man skal avhøres som følge av dette, skriver operasjonsleder Eyvind Formo i Agder-politiet i politiloggen.

Dette er et svindelforsøk, advarer politiet.

– Ikke oppgi personopplysninger, konto opplysninger, bank ID, kortnummer eller passord til digitale tjenester.

To mistet lappen: 97 km/t i 60-sonen

Utrykningspolitiet gjennomførte fartskontroll på fylkesveg 24 på Skarnes onsdag ettermiddag.

Det endte med at 27 sjåfører ble tatt for å ha kjørt for fort.

Operasjonsleder Vidar Flokenes ved Innlandet politidistrikt opplyser at 25 sjåfører slapp unna med et forenklet forelegg.

– Ytterligere to sjåfører ble anmeldt og fratatt førerkortet, legger han til.

De to nå førerkortløse sjåførene ble begge målt til 97 km/t i 60-sonen.

Svindeltrender å se opp for i sommer

– Spesielt tre svindeltrender gjelder nå, advarer Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

– Bruk sunn skepsis når noe virker for godt eller spesielt til å være sant, råder Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) i en pressemelding.

Stopp opp, tenk etter og still spørsmål, er det beste tipset fra anti-svindeleksperten Johannes Myhre Vallesverd.

Han advarer spesielt mot de følgende tre svindeltrendene i sommer: Spoofing av utenlandske numre, SMiShing og kontokapring i sosiale medier.

Spoofing av utenlandske numre

Teknikken går ut på at svindleren tyvlåner et nummer, som gjerne er utenlandsk, med mål om at du svarer telefonen og oppgir sensitiv informasjon som svindleren kan misbruke, ifølge Vallesverd.

SMiShing

I SMiShing prøver svindleren å skaffe informasjon den kan utnytte, via tekstmelding. For eksempel passord eller bankinformasjon, påpeker Vallesverd.

Svindleren kan utgi seg for å være en offentlig etat og si at du skal ringe, eller den kan be deg om å gå inn på en lenke kjapt for å unngå bot, ifølge ham.

Kontokapring i sosiale medier

Kontokapring går ut på å hacke brukerkontoer i sosiale medier. Atter er målet å få sensitiv informasjon som kan misbrukes, for eksempel til utpressing eller svindel, opplyser Vallesverd.

– Svindleren utgir seg for å være deg, og kan for eksempel late som om du har mistet bankkortet ditt og be vennen din om hjelp til å betale en regning.

Facebook , Tiktok, Instagram har råd for de som er hacket. opplyser Nkom i pressemeldingen.

Ifølge Økokrim ble nordmenn i fjor svindlet for over 2 milliarder kroner, meldte TV 2 onsdag.

Stadig flere donerer organer: – Solide tall

15 flere donorer har gitt organer i år, enn i samme periode i fjor. – Solide tall, skriver Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding.

65 donorer har gitt organer til 189 pasienter på venteliste, det første halvåret av 2025. Det viser nye tall fra Oslo universitetssykehus.

– Gode tall for første halvår, mener Stiftelsen Organdonasjon.

I fjor var tallet 50 donorer, og de hadde hjulpet 154 pasienter, i løpet av de første seks månedene av året.

Til sammen 224 personer fikk ett eller flere livreddende organ det første halvåret av 2025.

– Bak hvert eneste tall er det et menneske som har fått livet tilbake. Samtidig er det familier som har sagt ja til å gi andre en ny sjanse, i en svært sårbar situasjon, sier konstituert daglig leder Cathrine Kildal i Stiftelsen Organdonasjon.

– Det står det dyp respekt av.

Fire sauer døde etter hundeangrep – hundeeier går fri og hundene avlives ikke

Politiet henlegger saken der fire sauer døde etter å ha blitt jaget på sjøen av løse hunder i Gåsfjorden i Sortland tirsdag.

Tre døde sauer ble funnet i sjøen, og en fjerde sau ble funnet død på land. Flere sauer fikk bittskader, og det er uavklart om noen må avlives som følge av skadene.

Politiet melder onsdag at hendelsen er etterforsket, og at de har kommet fram til at det ikke er grunnlag for straffereaksjon mot hundeeier eller for å avlive hundene.

Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold opplyser om at hundene skal ha blitt luftet på et inngjerdet område.

– Hundene var under tilsyn, men klarte å komme seg ut at området og bort fra eier, sier han.

Hundeeier har ifølge politiet ikke overtrådt aktsomhetsnormen i hundeloven, og det er ikke fremkommet forhold som gir grunnlag for bekymring rundt hundeholdet.

Saken blir derfor henlagt.

Brunstad Christian Church får fullt medhold – blir tilbakebetalt millioner i støtte

Etter en klage slår Statsforvalteren fast at Brunstad Christian Churchs (BCC) virksomhet i Norge er lovlig, og at de har rett på tilskudd.

Dermed får de tilbakebetalt flere millioner kroner, melder Dagen.

– Statsforvalter bekrefter med sin konklusjon at BCC Norge oppfyller trossamfunnslovens krav, og at BCC derfor fortsatt skal motta tilskudd på lik linje med andre, sier Morten Kristoffersen, daglig leder i BCC Norge, til avisen.

Et av de sentrale spørsmålene i undersøkelsene har vært om BCCs praksis er i strid med lovbestemte diskrimineringsforbud.

Dette kunne gitt Statsforvalteren grunnlag for å avkorte eller nekte tilskudd til BCC.

Ifølge svaret fra Statsforvalteren, som Dagen gjengir, er det ikke grunnlag for å vurdere å nekte BCC tilskudd for 2024.

I 2024 var det lagt opp til BCC Norge skulle få rundt 13,4 millioner kroner i støtte for sine ni menigheter og drøyt 9000 medlemmer.

NRK: Ski-VM går 37 millioner i minus

Ski-VM tilbyr å betale kreditorene 60 prosent av det de skylder etter mesterskapet i Granåsen. Regnskapet vil i så fall gå 37 millioner i minus.

Det kommer fram i et brev sendt til alle kreditorene onsdag, ifølge NRK.

Selskapet har de siste ukene jobbet hardt med å få oversikt over kreditorkravene etter ski-VM. De mener nå at de skylder 94 millioner kroner og at de har 57 millioner kroner på konto eller penger som er på vei inn, skriver NRK.

I forslaget som er presentert for kreditorene kommer det fram at de vil få dekket 59 prosent av det de har utestående.

Mindre beløp blir dekket

Alle utestående krav som er på under 40.000 kroner vil bli dekket i sin helhet. Det vil bety at rundt halvparten av kreditorene får tilbake alt.

– Kreditorene har vist stor sjenerøsitet og dugnadsånd i forhandlingene, sier ski-VMs advokat, Marius Gisvold til NRK.

Bedriftene har en uke på seg for å vurdere om de ønsker å godta løsningen eller ikke. Ifølge NRK trenger bare én kreditor å være uenig i forslaget for å risikere at ski-VM går konkurs.

Mange kreditorer

Tidligere i juni holdt ledelsen i ski-VM, med styreleder Åsne Havnelid i spissen, møte med kreditorene. Møtet fant sted hos et revisorfirma i Trondheim. Om lag 50 kreditorer var representert i salen, mens andre fulgte møtet digitalt.

Der ble det presentert at det er kommet inn krav på 134 millioner kroner til selskapet etter ski-VM. Flere av disse er omstridt. Selskapets administrasjon innstilte på at kravet som skal godkjennes, er 86 millioner kroner.

Løsningsforslaget skulle i utgangspunktet være klart 2. juli. Det ble senere varslet at det ville bli utsatt med noen dager.

Tilbakekaller barneseng – advarer om sikkerhetsrisiko

Jollyroom, som omtaler seg som Nordens største barn- og babybutikk, tilbakekaller en barneseng som kan være farlig. Det er uklart om sengen er solgt i Norge.

– Advarsel. Tilbakekalles på grunn av sikkerhetsrisiko, skriver nettbutikken i en pressemelding.

Det er snakk om en barneseng med navnet «JLY Dream cradle Wilma» som har artikkelnummer 511645.

Jollyroom er en nettbutikk for barne- og babyprodukter som også selger til Norge.

Fjernes fra Finn

Sengen ser ikke ut til å ligge ute på den norske nettbutikken per dags dato, men det finnes noen annonser på Finn der barnesengen selges i Norge.

Finn opplyser til Dinside at de vil fjerne annonser for sengen.

– Etter det jeg leser, så er det usikkert om den har vært solgt i Norge, men det kan hende at noen har kjøpt dem i Sverige, og solgt dem videre på Finn. Jeg vet ikke hvor mange annonser som ligger ute hos oss, men når det kommer en slik nasjonal tilbakekalling vil vi også stoppe eventuelle annonser. Trygghet for våre brukere er alltid høyeste prioritet, sier pressekontakt Adele Blystad i Finn til avisen.

DSB undersøker

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier at de har rettet en henvendelse til Jollyroom om saken.

– DSB har også gjennomført søk på Jollyroom sine norske nettsider uten å finne produktet som er tilbakekalt i Sverige. Vi har derfor rettet en henvendelse til Jollyroom for å høre om produktet er solgt i Norge. Tilbakekallingen gjelder også her, dersom produktet er solgt i Norge, skriver DSBs pressevakt i en epost til NTB.

Det er to sikkerhetsrisikoer som er oppdaget ved sengen. Den ene går ut på at vippevinkelen er større enn det den gjeldende sikkerhetsstandarden tillater.

– Dette utgjør en risiko for at barnet velter ved et uhell, uten å kunne gå tilbake til liggende stilling. Hvis barnet setter seg fast i en kroppsstilling der materiale dekker nese og munn, risikerer barnet kvelning, skriver Jollyroom.

Den andre feilen utgjør en risiko for voksne.

Det er for kort avstand mellom rammen og kroppen på gyngevuggen, noe som gjør at man det er fare for å komme i klem.

Snittpris på 64,20 øre per kWh

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 64,2 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 69,6 øre.

Torsdagens snittpris per kWh er 0,6 øre lavere enn onsdag og 22,8 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

For tre år siden var maksprisen 1,67 kroner per kWh og snittprisen var 83,9 øre.

Maksprisen torsdag på 69,6 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 0,7 øre høyere enn onsdag og 25,5 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,094 kroner.

90 prosent av prisen over 75 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.

Minsteprisen blir på 52,4 øre per kWh mellom klokken 13 og 14.